Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce își mai doresc copiii de ziua lor

Foto: Guliver Getty Images

Am avut curiozitatea să întreb copiii ce își doresc de ziua lor.

Am observat că dorințele copiilor din medii defavorizate erau de ordin material (role, tablete, biciclete, telefoane etc).  

Copiii care provin din medii cu venituri normale sau peste medie au spus cu precădere că își doresc mai puțin lucruri materiale ci mai mult timp împreună cu părinții: “să fac ceva, un joc cu mami și tati”, “să aprindem toți trei lampioane”, “să mergem la mare împreună”, “să inventez o jucărie cu tata”, “ îmi doresc că mamă și tata să lucreze mai puțin”, “vreau ca mama și tata să fie iar impreună”, “imi doresc ca tata să fie mai jucăuș”.

Părinții sunt responsabili pentru securitatea copiilor

De sigur, nu au lipsit și câteva jucării de pe lista lor.

Nu pretind că răspunsurile lor sunt semnificative pentru cele două grupuri care provin din medii diferite.

Nu am făcut o cercetare, iar răspunsurile copiilor nu sunt semnificative statistic. Au fost alți psihologi, economiști, cercetători care au studiat relația câștig financiar-stare de bine. Aceștia au aflat că banii, în cazul adulților, au un efect pozitiv asupra stării de bine doar pană la un anumit punct. După ce acest punct personal a fost depășit banii nu mai pot influența gradul de fericire al persoanei.

Studiile de specialitate ne spun că banii nu sunt totul, iar noi adulții, pe lângă bani avem nevoie de (ordinea nevoilor diferă de la persoană la persoană și nu este limitată la atâtea):

1. Avem nevoie să credem că suntem în siguranță și că lucrurile sunt predictibile.

2. Avem nevoie de conectare cu ceilalți prin relații satisfăcătoare, siguranța de a împărtăși ceva important și de a fi ascultați, de a fi iubiți, de a aparține, de a coopera.

3. Avem nevoie să ne simțim competenți, capabili, importanți.

4. Avem nevoie să ne simțim valorizați, să știm că ceea ce facem noi este important și are un scop.

Desigur că noi adulții avem mai multe nevoi, așteptări, dorințe, vise. La fel au și copiii noștri.

Pentru copilul de acasă indiferent de ce cadou i-ai pregătit este important ca acesta să fie “împachetat” cu compania ta.

Iată cum noi adulții putem “atinge” aceste câteva nevoi ale copiilor:

1. Îi întărești nevoia de siguranță atunci când conflictele se rezolvă constructiv și există, pe cât posibil, rutină în activitățile de viață ale familiei. Limitele sunt clare și impuse cu blândețe de către adulți siguri pe ei.

2. Oferi conectare când te joci cu el, îl asculți, îi zâmbești, vă bucurați împreună de o jucărie sau de o activitate realizată împreună.

3. Îi întărești nevoia de competență atunci când îl lași pe el să rupă ambalajul în bucățele mici, mici pe care, eventual, le împrăștie peste tot sau atunci când îl lași pe el să descopere singur soluția jocului/activității. Când îl încurajezi să mai încerce chiar și când vrea să se dea bătut.

4. Îi întărești nevoia de valorizare atunci când îi spui “Super, te-ai descurcat foarte bine!”, “Wow ce creativ ești, nu m-aș fi gândit la soluția asta!”.

Pentru că în fiecare din noi există un “copil interior” vă invit să fiți atenți la nevoile voastre. Sunt ele satisfăcute? Ce poți face pentru a împlini acea nevoie? Împlinirea acelei nevoi ar schimba ceva? Ce anume? Care e primul pas pe care îl poți face spre a-ți îndeplini nevoia neglijată?

Când îți dai seama care e povestea “copilului interior” vei fi capabil să răspunzi mai bine nevoilor copilului tău!

“Este mult mai ușor să formezi un copil decât să repari un adult” – Frederick Douglas

La mulți ani copii de toate vârstele!  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult