Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce mai este România

Brașov, România

photo icon Brașov, România Sursa: Guliver Getty Images

Când mi-e greu să înțeleg ce se întâmplă în țară mă grăbesc să-mi recapăt suflul gândind ce mai este România. Mâna întinsă a bunicii, cu cea dintâi felie de cozonac mirosind a cer de vanilie și nucă, e prima care-mi vine în minte. 

Mâinile ei care au îndurat deportarea în Ungaria, care a frământat pâine din mei amestecat cu rumeguș, care a mângâiat dintâi fruntea mamei și visele ei. Le revăd strânse în rugăciune și împletind mrejele de lână care țineau frigul iernii departe de noi, nepoții ei. 

Privirea destinsă a învățătoarei când încă mai conta să înveți să desenezi corect turmele de litere ce te duceau în Raiul citirii. Fruntea adumbrită de griji a medicului care nu-mi afla vindecare și aceeași frunte, luminată de bucurie, când mi-a aflat-o, râzând sănătos în zorii dintâi ai plecării acasă.

Primul preot care mi-a dăruit creioane să scriu și trecătorul grăbit ce a lovit cu piciorul în mingea mea cea nouă, aflând după aceea că era unul dintre cei mai mari fotbaliști din Brașov. Amestecul ciudat de copilărie cu adolescență și maturizare în valorile unui cartier muncitoresc, azi îmbătrânit și îngropat în griji, mi-este Românie.

Cu oamenii aceia încinși de zgura uzinei, copiii lor rupând la fugă în toate punctele cardinale ale lumii. Mă revăd cu generația mea doar la înmormântarea acelei Românii de cartier, plecându-ne vecinii pe rând, cuminți și bucuroși că au gustat libertatea. 

Ne rușinăm de ruperea aceasta de casă, roșim la amintiri cu bucuria meciurilor de odinioară, gălăgioși și tăcuți deopotrivă. Linii de asfalt au astupat gazonul copilăriei și amintirile noastre.

Ce mai este România…Privesc spre tinerii și pruncii din jur. Mă întreb mereu ce fel de bunici vom fi noi, generația Libertății, a celor care în decembrie 1989 frămătam de visele înalte ale izbăvirii dintr-un lagăr ce nu-l intuisem decât în frigul din case, cozi la alimente ori la…cărți. În ce mod ne vor albi tâmplele? 

Vor avea amintiri cu noi nepoții? Când mi-a îngăduit Dumnezeu să ajung printre românii plecați din hotarele geografice ale țării mi-am îngăduit mereu să le aduc aminte că acasă nu te întorci niciodată, că acasă este mereu înaintea oricărei căi pe care o urmezi. Că rezistă acolo pentru cei de aici. 

Că sunt bornele unui hotar spiritual care lărgește inima României dincolo de limita unei fizici geopolitice. Că sunt România. Și că, oriunde ne aflăm, exercițiul nostru de viață are conotația unui refren de colind: N-am venit să cerem, am venit să dăm…

Fiecăruia dintre noi i se descoperă câte o Românie aparte, în ficare zi alta. Cu bune și rele, cu binecuvântări și înjurături, cu lecții de măreție și șocante lecții de mizerie umană. Pentru că România este viață. O viață care provoacă la viață.

Ce mai este România…Fiecăruia dintre noi i se descoperă câte o Românie aparte, în ficare zi alta. Cu bune și rele, cu binecuvântări și înjurături, cu lecții de măreție și șocante lecții de mizerie umană. Pentru că România este viață. O viață care provoacă la viață. 

În care poți constata, mie mi-este foarte clar, că poți trăi într-un mediu creștin cu spatele la Hristos. Că încerci să îmbraci, după spusa lui Oscar Martinez Lourido, pe David cu armura lui Saul sau, mai îndrăzneț, pe David cu hainele lui Goliat. Nu avem voie să ne sufocăm sub mecanismele unei Românii care nu ne aparține, în care negociem libertatea persoanei ca și cum ar fi proprietatea statului. În care ne lăsăm încatenați de sisteme în care finanțarea este mai importantă decât viața și procentele câte unui studiu obscur mai importante decât emoția iubirii aproapelui ori departelui. România nu este simplă marfă cotată la bursa de valori. Faceți un exercițiu simplu și căutați să vedeți ce mai este România din memoria voastră.

Ce mai este România? Fiecăruia dintre noi suma valorilor ei diferă. Nu ca într-un joc managerial, ci ca unul pe viață și pe moarte. România pe viață. România pe moarte. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mihaela check icon
    ce a ajuns popimea ?.......ma crucesc ! scriitori ?....eseisti ?....sau blogeri ?....ca despre popi in sincerul sens al cuvantului .........nu se mai poate zice nimic pozitiv .Constantin Necula.....asta mai lipsea in galerie . ......?.....unde doreste sa ajunga ?.....caci dpdv preotesc e varza . isi consuma energiile pentru un loc laic ?....saracul !
    • Like 1
  • check icon
    Așa este Părinte, România pe viață și pe moarte, sau cel puțin așa ar trebui.
    Sărut dreapta Sfinției Voastre pentru fiecare rând de lumină pe care ni-l oferiți și pentru toate îndreptările de care ar trebui să ținem cu toții seama.
    • Like 0
    • @
      mihaela check icon
      pupa-i draga dreapta ! pupa!
      • Like 0
    • @ mihaela
      check icon
      Între obrăznicie și diferența de opinii se află buna creștere sau lipsa acesteia.
      Cât despre sfaturi, puteți să le păstrați. Oricum sfaturile au un destin trist. Ele se dau dar se aplică după caz. Acum nu este cazul, mai ales ca vin de la o persoană care nu știe sau nu vrea să scrie românește. Adică să scrie cu diacritice și cu majuscule la început de propoziție. Sau poate cer prea mult?...
      • Like 0
  • Superb! Multumim parinte pentru acest minunat portret al tarii care pentru fiecare inseamna ceva dar mai ales ramane intotdeauna "acasa". Pentru unii din noi cei plecati din tara (speram nu pentru multa vreme) Romania s-a redescoperit in inimile noastre si asa i-am vazut mai bine frumusetea care ori se banalizase ori ramanea ascunsa in atmosfera de permanenta nemultumire in care la altii era intotdeauna mai bine decat la noi. Parca ar fi fost nevoie de distanta pentru a ne "ajusta" obiectivul si a vedea cu limpezime ceea ce conteaza.
    • Like 0
  • check icon
    Observ o problema in constructia siteului: raspunsurile la o anumita postare nu sunt grupate cu postarea respectiva, ci apar in capatul unei liste. Daca lista este lunga raspunsurile se vor pierde intr-o mare de comentarii. Nu exista functia de QUOTE, multe din raspunsuri arata ciudat. Le citesti si nu-ti dai seama care sunt problemele de care se leaga. Poate ca administratorii ar trebui sa regandeasca siteul si fiecare raspuns sa ramana anexat postarii de care se leaga.
    • Like 0
  • check icon
    Omuletul cu ateismul, gata, te-am inteles. Am inteles ca ai rezolvat cea mai spinoasa problema de pe planeta si ne-ai aratat adevarul gol-golut. Acum linistete-te. Respira adanc, trage aer in piept, expira-l si sa vezi ce bine o sa te simti. Numara pana la 10, 15 sau pana la cat stii tu ca te calmezi si lasa-ne sa avem o discutie civilizata.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Sunteti mai multi pe un cont sau suferi de identitate disociativa?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Aaaa... in ce sens 'identitate disociativa'? Unde vezi tu ca sunt la un moment dat Alba ca Zapada si pe urma Lupul cel Rau? Ai putea preciza cu mai multa acuratete?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Sigur, ai spus "ne-ai aratat", "lasa-ne", la plural, deci ma intrebam in numele cui vorbesti.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Postez aici, dar parca-mi vad raspunsul aruncat la baza listei. Vorbesc la plural pentru ca suntem mai multi deranjati de insistenta ta, care cel mult tradeaza o varsta frageda. Asta in cel mai bun caz.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Adevarul deranjeaza, asa e.
      • Like 0
  • check icon
    Romania e tara in care ignoranta e ridicata la grad de virtute, in care oamenii nu vad nimic grav in a nu avea niste minime cunostinte despre lumea in care traiesc, in care majoritatea sunt convinsi ca pamantul se invarteste in jurul soarelui, ca exista demoni si vraji, ca oamenii si dinozaurii au existat pe Pamant impreuna in acelasi timp, ca stiinta greseste atunci cand contrazice biblia, cum ar fi ca lumea nu a fost creata in 7 zile, si asa mai departe. Asta e tara mea, tara in care traiesc, o tara inapoiata, mandra de niste "valori" pe care nici macar nu le practica, o tara a ignorantilor mandri ca isi fac cruci, si neimpresonati de cei care fac o scoala. O tara in care Becali e apreciat ca e credincios si are bani, iar un cercetator e hulit ca fraier care incearca sa alfe ce noi stim deja, ca doar asa ne-a zis popa. Vrei sa stii cum a aparut omul? Prostule, l-a facut doamne, doamne in ziua a 6-a. Vrei sa cunosti si sa intelegi legile universului? Prostii, astea oricum sunt mult peste mintea noastra de muritori pacatosi. Ca daca pe noi nu ne duce capul, asta e dovada suprema ca e dincolo de capacitatea oricarui om. Tara mea e tara care nu apreciaza inteligenta, care nu are si nu a avut niciodata o sete de cunoastere, care se complace in cutume, care nu isi pune intrebari, care huleste si ia peste picior orice e progresist.
    • Like 2
    • @
      Nicu check icon
      Nu iți cunoști țara decât superficial d-le progresist.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ce spui tu s-ar verifica doar daca alte tari n-ar aderea la nicio religie si daca nume importante din domeniul stiintei n-ar avea o religiei. Ori exista numeroase persoane care au o religie si sunt si oameni de stiinta.
      • Like 0
  • Ce mai este Romania......?
    Romania este tara mea pe care o iubesc din tot sufletul meu cu tot ce are ea cu tiganii nostri,cu hotii nostri,cu Nadia si Hagi,Titiac si Nastase,Brancusi si Brancoveanu si alti romani cu care ne mandrim mai mult sau mai putin.Romania este locul in care m-am nascut si in care am crescut in satul meu rupt din Rai,unde totul era minunat.Imi amintesc cu drag de anii copilariei mele in care asteptam ziua de vineri sa vina Dom Parinte la ora de religie .Parca era ieri zilele in care ieseam de la scoala si toti cei care trebuia sa trecem pe ulita Bisericii sa ajungem acasa intram in curtea biserici pupam crucea( fara ca cineva care ne vedea acolo sa rada sau sa faca misto de noi)dupa care intram in biserica si ne rugam si ii multumeam la Dumnezeu pentru sanatate intram si dimineata in drum spre scoala si ne rugam lui Dumnezeu cei drept si sa nu primim testul mult promis de Domnu Invatator si uneori chiar ne aculta Dumnezeu si nu primeam test in ziua respectiva.
    Romania este tara in care numai ce e rau vedem ca un preot a luat mita dar nu vedem ca alti preoti ajuta nevoiasi,vedem ca nu avem doctori buni dar nu vedem ca nu au conditi in care sa lucreze,vedem ca se baga bani la ,,greu,, in Catetrala Mantuiri Neamului in loc sa se constriasca spitale dar nu vedem ca o parte a catedralei o sa fie un spital,asta nu vedem.Romania a fost si este o tara despre care ai putea sa scri mii de pagini,lucruri bune sau lucruri mai putin bune.
    Ce mai este Romania...? este tara despre care le vorbesc copiilor mei,colegilor mei si mai este tara pe care o meritam.
    • Like 0
  • check icon
    In 'Tentatia inocentei', Pascal Bruckner arata ca tarile postcomuniste sufera de 'sindromul tatucului', o stare de infatilism accentuat in care statul are in continuare rolul ocrotitor de 'tatuc' (aluzie la Stalin). Totul trebuie sa vina de la stat, totul de la sistem, 'sistemul e de vina' etc. Sindromul e mai putin grav pentru in cazul tarilor care au avut un regim mai permisiv (Polonia) si catastrofal in cazul tarilor cu un comunism dur, de tip stalinist. Aceasta lipsa de responsabilitate s-a gasit ani de-a randul in muzica ascultata la maximum, in mititeii invartiti la ghena, in jocul de table in maieu in fata blocului, in spatiile verzi transformate in crescatorii de caini, in expresia atat de sugestiva 'asa vrea muschiu' meu!' Asemenea atitudine a produs catastrofe, de la accidente de circulatie care la noi au atins cote astronomice pana la cladiri in flacari, oameni muscati sau chiar ucisi de animale, sisteme de educatie traumatizante, politici dezastruoase in mai toate ariile. Totul incepe de la baza, pentru ca politicienii n-au fost teleportati de pe alta planeta, ci vin din randul nostru, alesi de noi. Suntem o societate atomizata, in care cineva trebuie sa fie obligatoriu de vina (infatilism), insa niciodata nu suntem noi. Suntem atat de separati incat daca cineva cade pe strada nimeni nu-i va da o mana de ajutor. E un sindrom al unui regim care ne-a schinguit timp de 45 de ani, si se pare ca reparatiile vor dura un timp la fel de indelungat.
    • Like 4
    • @
      check icon
      Ba chiar si mai rau, multi dintre noi se pun in genunchi, se milogesc la icoana, si asteapta sa le pice para malaiata de la zeul imaginar.
      • Like 0
    • @
      Domnule Ionut Cel Mai Ateu - dumneata chiar ai ramas incremenit in Ideea asta a inexistentei lui Dumnezeu. Dupa parerea mea, este o idee buna ,clara, bine delimitata, usor de fixat. Deci e fixa cu alte cuvinte. Si o sustii cu atata ardoare ca poti fi confundat foarte usor cu orice fundamentalist de aici si de aiurea. Aproape ca te cred in stare sa arunci cu pietre in batranii care ies din biserica dupa ce au ascultat Sfanta Liturghie. Si daca ai face asta oamenii aceia ce ar crede despre dumneata? Crezi ca e vreo diferenta pentru ei daca dumneata esti musulman sau hindus sau......ateu? Pentru ei esti si te comporti ca un om fara Dumnezeu!
      Apropo nici eu nu sunt un mare credincios dar nu ma mandresc cu asta . Am in schimb un mare respect pentru cei care cred cu intreaga lor fiinta si care dau credintei o profunda latura sociala, de intrajutorare a semenilor. Sincer nu am vrut sa te supar.
      • Like 3
    • @
      check icon
      Multi dintre noi include si rude de-ale tale? Parintii tai sunt atei? S-au cununat la biserica? Cand vor ajunge la sfarsit - ca toti ajungem la un sfarsit - vor beneficia de servicii religioase? In rest tot ce iti pot spune e ca stiu profesor universitar, cercetator, specialist in ultimele frontiere ale fizicii, plecat in America si care e un practicant fervent al religiei crestine. Nu ezita sa ingenuncheze si cred ca te depaseste cu vreo patru milioane de IQ-uri. Pe putin.
      • Like 0
    • @ Tomitanus
      check icon
      N-am dat in nimeni cu pietre niciodata, deci complet irelevant ce ai spus dumneata. A spune adevarul e echivalent cu a da cu pietre? Poate ca da , dar nu in sensul fizic. Nu ma mandresc ca sunt ateu, nu e nici un motiv de mandrie, doar spun adevarul. Cat despre latura sociala, nu e nevoie sa crezi in fantasme ca sa-ti ajuti semenii.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Total irelevant ce fac parintii mei. Total irelevant si ce face specialistul tau al fizicii sau ce IQ are, tot la personaje imaginare se roaga. Dumnezeu ori exista ori nu, indiferent de cine si cati se roaga la el, si nu exista nici o dovada ca ar exista. Existenta se demonstreaza cu dovezi, nu prin vot popular.
      • Like 0
    • @
      Get check icon
      Nu s-a demonstrat nici inexistenta lui Dumnezeu! Prin urmare totul se reduce la credinta->speranta->dragoste. Nu pari a fi un om fara speranta, dar pari a fi un om confuz. Nu e sanatos sa cauti in Religie raspunsul la existenta lui Dumnezeu, ci in tine si in aproapele tau. Nu inteleg unde s-a pus problema existentei in Dumnezeu in cadrul articolului..
      De asemenea ai putea demonstra ca exista rece, intuneric..?
      • Like 0
    • @ Get
      check icon
      Dar nici inexistenta lui Zeus sau Harap Alb nu s-a demonstrat, nu inseamna ca exista pana la proba contrarie. De altfel putem inventa un numar infinit de zei despre care nu putem demonstra ca nu exista.

      Existenta lui dumnezeu nu trebuie cautata in nimeni, pentru ca stim deja ca mintea umana e predispusa la superstitii. Trebuie cautata prin dovezi fizice, masurabile.

      Rece, intuneric sunt "nume" date unor anumiti parametri fizici - o temperatura sau intensitate a luminii sub o anumita valoare dar mai mare decat 0. Data acea valoare, putem demonstra ca exista valori mai mici, inclusiv experimental.
      • Like 1
    • @
      Nicu check icon
      Și totuși Dumnezeu este. Însă, pentru cei care cred că există ceva dincolo de credință, urmăriți pe youtube H.R. Patapievici - Despre dovezile existentei lui Dumnezeu și rugaciune, o conferință extrem de interesant de urmărit despre Pascal. Mai exact despre cum rațiunea manifestată în principiile matematicii și fizicii sfârșește prin a fi nevoită să accepte că Dumnezeu este acolo. Aceasta în ciuda faptului că nu putem ”măsura” Divinitatea ca pe un fenomen fizic. Aș mai adăuga un singur comentariu și un îndemn care să ajute credinței sau ne-credinței dumitale d-le Ionuț(un ateu). Dacă totul pe lume ar fi măsurabil, adică dacă am gândi totul la nivelul fizicii newtoniene, atunci fizica numită cuantică nu ar mai fi cu putință. Așa că vă îndemn politicos să vă acordați un pic de răgaz de la propovăduirea certitudinilor fixiste pentru a lăsa loc mirării că există lucruri și ființe pe care mintea noastră nu le poate cuprinde.
      • Like 0
    • @ Nicu
      check icon
      Prostii, fizica cunatica este bine definita matematic si perfect masurabila. Nimeni nu e nevoit sa accepte ca dumnezeu este acolo. Poti ajunge la un punct unde spui "nu stiu", sunt inca necunoscute, dar nu poti trage concluzia ca ar exista un zeu. Care zeu, cel crestin, Zeus, Ra, balaurul cu 7 capete? Dar originile acestui zeu care sunt? Daca acest zeu pur si simplu exista din nimc fara un creator, fiind prin definitie mai complex decat intreg universul, universul de ce nu ar putea pur si simple exista fara un creator?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ca sa vezi, ne aflam in fata unui mare adevar, descoperit chiar de un roman de-al nostru! Un adevar care pune capat unor secole de controverse, un adevar suprem, care nu suporta niciun comentariu. Mai sa fie!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nici Cifra Unu sau Cifra Doi cu care se ocupa matematica nu exista in mod fizic, undeva, pe-o insula. Notiunea de infinit este si ea o notiune ilogica, pentru ca infinitul este ceva care nu incepe si nu se termina niciodata. Nu are forma, pentru ca formele sunt finite. Geometria ne spune ca un plan cuprinde o INFINITATE de puncte. Deseneaza tu un dreptunghi pe o bucata de hartie si toarna in conturul lui vreo trei chintale de nisip. Ia sa vedem, poti? Nici daca ai pune tot nisipul de pe planeta pamant n-ai atinge o notiune IMATERIALA ca infinitul, pentru ca infinitul nu incepe si nu se termina. Si totusi oamenii n-au probleme cu notiunea de infinit, care este un fel de Harap Alb al matematicii. Harap Alb si Zeus tin de materie. Zeus cel putin provine dintr-o perioada de infatilism a istoriei. Daca exista Dumnezeu, atunci el prin defenitie nu poate fi materie, in conescinta nu poate fi masurat ca dovada fizica. Dumenzeu este energie necreata (teleogic vorbind), matrice, non-existenta, in sensul ca existenta lui nu este fizica, masurabila. Unviersul fizic se extinde constant (teoria Big Bang) in ceea ce se numeste univers non-fizic, un spatiu greu de definit, care cunoaste teoretizari prea putine. Ceea ce tu nu cunosti este ca stiinta a depasit de mult stadiul de univers fizic. Deja vorbim de teoria multi-universurilor, incare universul fizic seamana cu o bula de aer pe o folie infinita cu bule de aer. Nu poti masura un alt univers si nu poti aduce dovezi din alt unviers, si totusi matematica - aceasta frumoasa stiinta abstracta - poate demonstra fara dovezi existenta multi-universurilor. Dumnezeu este o cauza primara, nu o existenta, o matrice, o forta generatoare. Este conceptul teologic al energiilor necreate care se imbina foarte armonios cu ultimele teorii ale stiintei. El nu poate fi demonstrat fizic - pentru ca nu exista fizic - dar fizic nu pot fi demonstrate nici teoriile stiintei care exploreaza prin logica universuri alternative. Nu te poti duce cu un aparat de masurat intr-un univers multi-dimensional ca sa aduci o dovada. Si totusi stiinta teoretizeaza ca exista, si o face in formule precise, care nu-si pun problema vreunei dovezi.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Multe din teoriile stiintei moderne sunt 'imaginare' si nu pot fi demonstrate concret. Teoriile multi-universurilor fac parte din aceasta categorie. Si este foarte relevant ce IQ are cel care le manevreaza. Foarte relevant.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Dar acest dumnezeu de care spui tu, n-are nimic de-a face cu zeul ce ni se prezinta in teologia iudeo-crestina. Daca inlocuim cuvantul "dumnezeu" cu "mos craciun" in ce ai scris tu mai sus, putem demonstra astfel si existenta lui Mos Craciun :" Daca exista Mos Craciun, atunci el prin defenitie nu poate fi materie, in conescinta nu poate fi masurat ca dovada fizica. Mos Craciun este energie necreata (teleogic vorbind), matrice, non-existenta, in sensul ca existenta lui nu este fizica, masurabila". Apropo, universul de ce are nevoie de o "cauza primara" iar dumnezeu nu?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu exista o teorie a multi-universurilor. De la DEX citire, TEORÍE, teorii, s. f. 1. Răspuns sau soluție la o chestiune filosofică sau științifică, bazată pe dovezi și coordonată sistematic cu alte răspunsuri într-un întreg doctrinar; interpretare bine întemeiată a dovezilor. Exista ipoteze ale multi-universurilor, care prin definitie sunt presupuneri nedemonstrate. Daca nu pot fi demonstrate, raman la stadiul de ipoteze. Si dumnezeu tot o ipoteza e, la fel de nedemonstrata.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Daca citesti cu atentie vei afla ca teologia respectiva a fost de la inceput foarte diferita, pentru ca punea problema de spirit (duh) si nu de zeu material, fenomen care in acele timpuri era totusi revolutionar. Inlocuirea termenului de Dumnezeu cu Mos Craciun e posibila, insa nu corespunde notiunii. Tu te numesti 'om' si nu 'para', pentru ca printr-o conventie sociala unanim acceptata termenul de 'para' este dat unei alte entitati. Te-ai putea numi foarte bine si 'para' daca in timp s-ar decide ca este termenul cel mai potrivit pentru specia umana. In concluzie stratagema pe care o incerci nu functioneaza. Tu nu incerci doar sa-l denumesc pe Dumnezeu 'Mos Craciun', ci sa-I transfer si atributele, sa-L minimizez, sa-I schimb notiunea . Ori asta e o capcana in care nu voi cadea. Nu-L pot numi Mos Craciun, nu pentru ca termenii ar avea vreo importanta - un cuvant este in definitiv o insiruire de sunete - ci pentru ca acest termen nu-mi sugereaza si notiunea de Dumnezeu. Referitor la ultima intrebare: universul are nevoie de o cauza primara, dar cauza primara nu are nevoie la randul ei de o alta cauza primara pentru ea insasi e o cauza primara in sine. Putin cam alambicat, dar intelegi ideea.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu te contrazic total, insa ipoteza a reprezentat intotdeauna motorul stiintei. Tehnic vorbind ipoteza nu inseamna non-existenta, ci mai mult un fel de existenta suspendata, in asteptare. Ori tu asta faci, negi absolut ceva ce este ipotetic. Pentru tine nu mai exista nici macar ipoteza lui Dumnezeu. E adevarat ca un fizician care exploreaza frontierele fizicii nu poate produce dovezi concrete - si ma indoiesc ca va fi posibil vreodata sa produci o dovada MATERIALA a unei existente IMATERIALE - insa macar nu exclude ipoteza. Tu inlaturi si ipoteza cu o siguranta care nu se bazeaza pe nicio ratiune. Ipoteza perminte existenta, pentru ca o stare indefinita, exact a in experimentul lui Erwin Schrodinger. Eu unul nu sunt un credincios absolut, dar nici nu sunt un negativist absolut in aceasta chestiune. Tu esti insa. Foarte ciudat.
      • Like 0
    • @
      check icon
      De ce universul are nevoie de o cauza primara? Spui ca are nevoie, dar nu spui si de ce. Apoi inventezi un zeu care nu are nevoie de cauza primara, pentru ca asa ai hotarat tu. Ba chiar mai mult, nu orice zeu, ci cel postulat de dogma iudeo-crestina. Foarte convenabil. Nu am nici o problema cu ipoteza, iar ateismul este tehnic agnosticism tocmai pentru ca nu se poate demonstra ca dumnezeu nu exista. Putem insa emite un numar infinit de ipoteze privind existente imateriale care nu pot fi dovedite in vreun fel, si nici una nu ar fi mai prejos decat ipoteza iudeo-crestina. Si atunci, daca emitem ipoteza ca zana maseluta, existand in afara lumii materiale, a creat universul cu bagheta sa magica, dumnezeu e la acelasi nivel cu zana maseluta. Din moment ce se pot emite un numar infinit de astfel ipoteze, pozitia rationala este de a respinge orice astfel de ipoteza pana la proba contrarie.
      • Like 0
    • @
      check icon
      ...pentru ca teoria Big Bang-ului arata ca universul n-a existat din totdeauna, ci s-a format prin explozie si de atunci se dilata constant. Varsta aproximativa este de 13.798 ± 0.037 miliarde de ani. Exista si o teorie a matricei universale, exista teorii ale universurilor multiple etc. Se numesc 'teorii', nu 'ipoteze', poti cauta pe net. Strategia ta cu 'zana maseluta' e veche, dar am sa-ti fac putin pe plac. Pentru un copil Dumnezeu ar putea fi reprezentat si ca 'zana maseluta' daca vrei, pentru ca tehnic vorbind nu ne putem referi la el ca ceva finit, cu o forma anume. Problema e ca pentru un adult 'zana maseluta' nu defineste conceptul de baza. Sigur ca tu poti sustine ca 'zana maseluta' a creat universul, dar e bine ca de la o anumita varsta sa inlocuiesti termenul cu unul preluat din viata adulta. Nu te vad vorbind ceva de genul 'si acum merg sa pap si pe urma sa fac nani', ci cel mult 'ma duc sa mananc si pe urma sa ma intind putin'. 'Pap' si 'mananc' descriu aceeasi actiune, insa unul tine de copilarie si altul de viata adulta. De ce am numi atunci fenomenul 'Dumnezeu' cu un termen preluat din copilarie? E ilogic. A, daca vrem sa construim o capcana elaborata - cum faci tu - atunci are o logica. Numai ca strategia e veche. Foarte veche si foarte cusuta cu ata alba.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Atentie, cuvantul "theory" in engleza corespunde mai mult cuvantului ipoteza in limba romana. Asta pentru ca oamenii au inceput sa spuna "am si eu o teorie", in sensul ca isi dau si ei cu parerea. Ai inteles gresit teoria (da, asta e teorie demonstrata) Big Bang-ului. Spatiul si timpul s-au format prin explozie dintr-un punct infinit de dens, numit singularitate. Originile acelui punct infinit de dens nu sunt cunoscute, dar daca putem inventa un zeu care pur si simplu exista, am putea spune si despre acea singularitate ca pur si simplu exista. Dar totusi, cum demonstrezi ca acest fenomen pe care tu il etichetezi "dumnezeu" exista? De unde ai tras concluzia ca este un singur fenomen si nu mai multe? Si de ce sa-i spunem "dumnezeu", ca n-ai stabilit nici o legatura intre acest fenomen si zeul iudeo-crestin? Putem foarte bine sa-l numim Ahura Mazda de exemplu, sau Gheorghe. Daca te rogi la fenomenul Gheorghe, iti sunt ascultate rugaciunile?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Il putem numi cum dorim cu conditia sa corespunda unui concept. Gheroghe corespunde mai greu unui concept. Da, originile acelui punct dens nu sunt cunoscute, dupa cum nu sunt cunoscute multe lucruri in stiinta. Nu putem demonstra ca Dumenzeu exista fizic prin simplul fapt ca el se afla in afara lumii materiale. 'Dumnezeu' pot fi si mai multe elemente. Teoria apare chiar in Vechiul Testament ('sa facem... dupa asemanarea Noastra'). Exista si conceptul de ipostasuri. E mai greu de explicat. Problema e ca tu ai o convingere clara ca fenomenul nu exista, in timp ce o un cercetator in ultimele frontiere ale fizicii nu exclude aceasta ipoteza. Tu esti insa mai categoric decat cineva cu vreo zece clase peste, dar e problema ta.
      • Like 0
    • @
      A spune ca vrei sa iti ajuti semenii dar ca nu crezi in Dumnezeu mi se pare o mojicie a ateismului tau. Daca esti ateu de ce nu esti ateu pana la capat? Adica cel cazut pe marginea drumului nu e decat un alt reprezentant al speciei din care intamplator faci parte. De ce te-ai grabi sa il ajuti, pentru ca e bine sa faci binele? Ah, deci de fapt ai o constiinta. Dar cum e bine sa faci binele daca nu exista bine si rau obiectiv? Nu e mai bine sa iti vezi de treaba ca oricum ai lucruri mai importante de facut, te grabesti, etc? Daca insa asculti de glasul constiintei cauta la el si te va duce la Dumnezeu. Daca e doar vocea legilor sociale IMPUSE cu care ai crescut, fii consecvent cu tine insuti si ignora-le ca asta sunt, concepte seci!
      • Like 0
    • @ Nicu
      mihaela check icon
      H.R. Patapievici - Despre dovezile existentei lui Dumnezeu și rugaciune, o .................o DOAMNE CE SPUI TU AICI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????
      • Like 0
  • Con Cept Con Cept check icon
    Mi-a placut abordarea acestui om, de prima data cand l-am descoperit...
    • Like 0
  • Liiceanu scria undeva despre comunism ca fiind "societatea care garanteaza prostia ca incremenire in proiect" (Apel catre Lichele, 1992). Daca incremenirea in proiectul comunist era una catatonica, schizofrena, rupta de realitate sau mai exact lovita de brutalitatea unui real monstruos, Romania de astazi, in absenta oricarui proiect de societate, se zbate periodic in crize epileptice dizgratioase si necontrolate din care se trezeste de fiecare data mai rusinata, mai neputincioasa, mai resemnata in a-si reconstitui o farama de demnitate si cateva urme de identitate (inevitabil nationala, traditionala, etnica) in nostalgii pastorale, in idile comunaliste, in universul mic, sectar, intors spre inauntru, al legaturilor de sange si de suferinta. Si cum rusinea naste resentiment, Romania se cere redefinita si – sau mai ales – prin negatie, pentru ca negatia are dreptul la vehementa, la virulenta fata de tot ceea ce reusim sa identificam drept neromanesc, de import, strain de natura noastra altfel blajina si ascultatoare de predici care promoveaza imaginea smereniei, precum finantele, comertul si spiritul intreprinzator.

    Intr-o Romanie fara proiect, dar foarte agitata, prea agitata pe gustul unora, parintele ne propune viziunea sa inundata in nostalgie soporifica, reamintindu-ne, in trecere, dar deloc la intamplare, visul romanilor la “izbavire”, se intelege, din lagarul communist, iar pentru cei de mai generoasa inspiratie spirituala, de mantuire pur si simplu. Ori, intr-o Romanie atat de decazuta, de corupta, de imprastiata moral, o Romanie in care fiecare isi cauta orbecaind propriile valori, asa cum parintele lasa sa se inteleaga, ce poate fi mai firesc decat un nou proiect de curatire spirituala, de mantuire prin reintoarcerea la vatra valorilor traditionale de smerenie si ascultare gata pregatire de catre prea-rabdatoarea noastra Biserica ortodoxa?!
    • Like 2
    • @ Marian Luncasu
      check icon
      Nu mai cauta salvarea la BOR, ca si ei tot decazuti, corupti si imprastiati moral. Cauta-ti curatirea spirituala in gandul rational, nu intr-un personaj imaginar.
      • Like 1
    • @
      Problema moralei sau a eticii intr-o societate nu vine din faptul ca nu s-ar putea defini in mod rational un set de reguli care sa incadreze "contractul social"; pentru asta exista si ideologii. Problema vine din faptul ca orice set de reguli care nu au alta legitimitate decat aceea pe care le-o dau "ratiunile instrumentale" din spate, adica scopurile pe care le servesc si care sunt si ele, alese tot de oameni, risca sa fie in permanenta contestate de catre cei care ar trebui sa se comporte in acord cu regulile in cauza (e absolut normal ca, in absenta unei surse incontestabile si permanente - adica transcendente, asa cum se vrea a fi, in religiile monoteiste, ideea de dumnezeu - de consens asupra unui "ideal de viata buna" sa se creeze in permanenta noi coalitii si grupari care sa sustine modele competitive si sa il conteste pe cel temporar dominant). In plus, acele reguli "rationale" risca sa ramana externe individului si sa nu fie respectate, de cei mai multi, inclusiv si mai ales de indivizii rationali care sunt mai abili in a face astfel de calcule, decat in masura in care nerespectarea lor ar presupune costuri prea mari pentru ei, comparate cu avantajele.

      Daca limitam functia sociala a religiei doar la regularizarea raporturilor sociale prin fundamentarea transcendenta a moralei - ceea ce probabil ar fi destul de limitativ, pentru ca religia reuseste sa faca mai mult decat atat - se poate spune ca ea reuseste mult mai bine decat orice sistem etic derivat dintr-un efort rational laic (sa ne intelegem, daca excludem absurditatea empirica a unora/multora dintre premisele dogmelor religioase, cele mai multe dintre regulile de conduita pe care ea le promoveaza sunt cat se poate de "rationale"), inclusiv unul care ar fi derivat din stiinta, asa cum au incercat unii teoreticieni sa o faca plecand, spre exemplu, de la consideratii de supravietuire a speciei imprumutate din evolutionism. Rolul stiintei nu este - si inclin sa cred ca nu trebuie sa fie - acela de a produce sisteme de reguli normative pentru functionarea societtii. Stiinta explica ceea ce este, nu determina ceea ce ar trebui (ar fi bine pentru omenire) sa fie.
      • Like 0
    • @ Marian Luncasu
      check icon
      Pana la urma, avem exemple concrete de societati care functioneaza foarte bine fara "aportul" religiei. Vezi Japonia, tarile nordice, tari majoritar ateiste, unde nu numai ca nu se omoara intre ei, asa cum ar putea crede unii, ba chiar rata crimelor si a violurilor e mai scazuta. Ba mai mult, rata incarcerarii ateilor e de 10 ori mai mica (raportat la numarul total de atei/credinciosi) in SUA decat a celor ce cred intr-o fiinta suprema. Putem filozofa pe marginea subiectului toata ziua, insa realitatea ne arata ca nu e nevoie de o sursa transcendenta pentru a defini moralitatea, iar eliminarea acestei surse transcendente duce la o scadere a criminalitatii.
      • Like 0
    • @
      Ionut, un ateu isi poate construi propria etica incercand sa faca abstractie de sursele transcendente ale moralei, dar o societate e improbabil sa reuseasca, pentru ca ar trebui un efort sustinut si absurd - precum cel incercat, fara succes, de comunisti - de negare a radacinilor sale identitare, printre care religia ramane esentiala in trecutul oricarei natii, chiar si al acelora fara religii monoteiste propriu-zise. Nu cunosc un astfel de experiment societal atat de radical incat sa se fi putut face tabula rasa din intregul trecut al unei natii si inceput de la zero pe baze strict rationale. Nici macar Americanii, cu Constitutia lor si cu ai ei "Founding Fathers".
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult