Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos
Un proiect de lege cu un caracter vădit populist, a fost aprobat de Parlament, anterior alegerilor parlamentare. Astfel, în luna octombrie, Parlamentul, controlat de PSD, a adoptat o lege care prevede stimulente de risc lunare pentru cadrele didactice în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic şi în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.
Conform acestei legi, stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/ stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, conform acestei legi.
Guvernul Orban a atacat, la începutul lunii noiembrie, la Curtea Constituţională proiectul de lege.
Guvernul a considerat că profesorii nu merită stimulente de risc în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, deoarece legea practic îi punea pe profesori pe poziție de egalitate cu medicii din spitalele Covid, în condițiile în care școala se desfășoară mai mult online de la începerea pandemiei pentru că așa au stabilit domniile lor.
De asemenea, în contestația făcută la CCR, guvernul a atras atenția că impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea acestei măsuri ar fi de circa 713,1 milioane de lei lunar, adică de 1.707,5 milioane de lei numai în anul 2020.
CCR a declarat neconstituțională legea în ansamblul său: „A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.
Argumentele reținute în motivarea soluției de admitere pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica ulterior în Monitorul Oficial.
Pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR, legea se reîntoarce în parlament și va fi disputată cel mai probabil de noul parlament întrunit.
În schimb, pronunțarea asupra obiecției de constituționalitate privind proiectul de lege, care prevede impozitarea progresivă a pensiilor speciale (10% pentru pensii cuprinse între 2.000-7.000 și 85% pentru pensiile ce depășesc 7.000 lei), a fost, în mod deloc surprinzător, amânată din nou pentru data de 15 decembrie 2020. Judecătorii din cadrul CCR sunt beneficiari ai pensiilor speciale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.