Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ce PSD a dat - CCR a luat. CCR a declarat neconstituțională legea care acorda profesorilor stimulente de risc anti-Covid

Școala online, profesori

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Un proiect de lege cu un caracter vădit populist, a fost aprobat de Parlament, anterior alegerilor parlamentare. Astfel, în luna octombrie, Parlamentul, controlat de PSD, a adoptat o lege care prevede stimulente de risc lunare pentru cadrele didactice în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic şi în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

Conform acestei legi, stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/ stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, conform acestei legi.

Guvernul Orban a atacat, la începutul lunii noiembrie, la Curtea Constituţională proiectul de lege. 

Guvernul a considerat că profesorii nu merită stimulente de risc în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, deoarece legea practic îi punea pe profesori pe poziție de egalitate cu medicii din spitalele Covid, în condițiile în care școala se desfășoară mai mult online de la începerea pandemiei pentru că așa au stabilit domniile lor.

De asemenea, în contestația făcută la CCR, guvernul a atras atenția că impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea acestei măsuri ar fi de circa 713,1 milioane de lei lunar, adică de 1.707,5 milioane de lei numai în anul 2020.

CCR a declarat neconstituțională legea în ansamblul său: „A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

Argumentele reținute în motivarea soluției de admitere pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica ulterior în Monitorul Oficial.

Pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR, legea se reîntoarce în parlament și va fi disputată cel mai probabil de noul parlament întrunit.

În schimb, pronunțarea asupra obiecției de constituționalitate privind proiectul de lege, care prevede impozitarea progresivă a pensiilor speciale (10% pentru pensii cuprinse între 2.000-7.000 și 85% pentru pensiile ce depășesc 7.000 lei), a fost, în mod deloc surprinzător, amânată din nou pentru data de 15 decembrie 2020. Judecătorii din cadrul CCR sunt beneficiari ai pensiilor speciale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru ce sa se dea ,acele sporuri ? Pentru ,faptul ca ,stau acasa ,in fata calc, max, 4 ,ore cu pauzele ,aferente ? Si vacante peste vacante ,,voucere ptr concedii ,etc, Iar rezultatele , sistemului de educatie , se vad peste tot ,,,INCLUSIV LA INDIVIDA ,,,sosoaca ,!!! CARE DOVEDESTE , CLAR CA ,A LIPSIT SI DE LA CEI 7 ANI DE CASA , A RAMAS CORIGENTA ,,,
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult