Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce PSD a dat - CCR a luat. CCR a declarat neconstituțională legea care acorda profesorilor stimulente de risc anti-Covid

Școala online, profesori

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Un proiect de lege cu un caracter vădit populist, a fost aprobat de Parlament, anterior alegerilor parlamentare. Astfel, în luna octombrie, Parlamentul, controlat de PSD, a adoptat o lege care prevede stimulente de risc lunare pentru cadrele didactice în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic şi în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

Conform acestei legi, stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/ stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, conform acestei legi.

Guvernul Orban a atacat, la începutul lunii noiembrie, la Curtea Constituţională proiectul de lege. 

Guvernul a considerat că profesorii nu merită stimulente de risc în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, deoarece legea practic îi punea pe profesori pe poziție de egalitate cu medicii din spitalele Covid, în condițiile în care școala se desfășoară mai mult online de la începerea pandemiei pentru că așa au stabilit domniile lor.

De asemenea, în contestația făcută la CCR, guvernul a atras atenția că impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea acestei măsuri ar fi de circa 713,1 milioane de lei lunar, adică de 1.707,5 milioane de lei numai în anul 2020.

CCR a declarat neconstituțională legea în ansamblul său: „A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

Argumentele reținute în motivarea soluției de admitere pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica ulterior în Monitorul Oficial.

Pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR, legea se reîntoarce în parlament și va fi disputată cel mai probabil de noul parlament întrunit.

În schimb, pronunțarea asupra obiecției de constituționalitate privind proiectul de lege, care prevede impozitarea progresivă a pensiilor speciale (10% pentru pensii cuprinse între 2.000-7.000 și 85% pentru pensiile ce depășesc 7.000 lei), a fost, în mod deloc surprinzător, amânată din nou pentru data de 15 decembrie 2020. Judecătorii din cadrul CCR sunt beneficiari ai pensiilor speciale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Pentru ce sa se dea ,acele sporuri ? Pentru ,faptul ca ,stau acasa ,in fata calc, max, 4 ,ore cu pauzele ,aferente ? Si vacante peste vacante ,,voucere ptr concedii ,etc, Iar rezultatele , sistemului de educatie , se vad peste tot ,,,INCLUSIV LA INDIVIDA ,,,sosoaca ,!!! CARE DOVEDESTE , CLAR CA ,A LIPSIT SI DE LA CEI 7 ANI DE CASA , A RAMAS CORIGENTA ,,,
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult