Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce PSD a dat - CCR a luat. CCR a declarat neconstituțională legea care acorda profesorilor stimulente de risc anti-Covid

Școala online, profesori

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Un proiect de lege cu un caracter vădit populist, a fost aprobat de Parlament, anterior alegerilor parlamentare. Astfel, în luna octombrie, Parlamentul, controlat de PSD, a adoptat o lege care prevede stimulente de risc lunare pentru cadrele didactice în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic şi în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

Conform acestei legi, stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/ stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, conform acestei legi.

Guvernul Orban a atacat, la începutul lunii noiembrie, la Curtea Constituţională proiectul de lege. 

Guvernul a considerat că profesorii nu merită stimulente de risc în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, deoarece legea practic îi punea pe profesori pe poziție de egalitate cu medicii din spitalele Covid, în condițiile în care școala se desfășoară mai mult online de la începerea pandemiei pentru că așa au stabilit domniile lor.

De asemenea, în contestația făcută la CCR, guvernul a atras atenția că impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea acestei măsuri ar fi de circa 713,1 milioane de lei lunar, adică de 1.707,5 milioane de lei numai în anul 2020.

CCR a declarat neconstituțională legea în ansamblul său: „A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

Argumentele reținute în motivarea soluției de admitere pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica ulterior în Monitorul Oficial.

Pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR, legea se reîntoarce în parlament și va fi disputată cel mai probabil de noul parlament întrunit.

În schimb, pronunțarea asupra obiecției de constituționalitate privind proiectul de lege, care prevede impozitarea progresivă a pensiilor speciale (10% pentru pensii cuprinse între 2.000-7.000 și 85% pentru pensiile ce depășesc 7.000 lei), a fost, în mod deloc surprinzător, amânată din nou pentru data de 15 decembrie 2020. Judecătorii din cadrul CCR sunt beneficiari ai pensiilor speciale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru ce sa se dea ,acele sporuri ? Pentru ,faptul ca ,stau acasa ,in fata calc, max, 4 ,ore cu pauzele ,aferente ? Si vacante peste vacante ,,voucere ptr concedii ,etc, Iar rezultatele , sistemului de educatie , se vad peste tot ,,,INCLUSIV LA INDIVIDA ,,,sosoaca ,!!! CARE DOVEDESTE , CLAR CA ,A LIPSIT SI DE LA CEI 7 ANI DE CASA , A RAMAS CORIGENTA ,,,
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult