
Foto captura digi24
La nivel teoretic, am putea crede că una dintre principalele preocupări ale unui lider politic este imaginea. Poate suntem și „păcăliți” de filmele americane în care politicienii, foarte atenți la reputația lor, sunt permanent înconjurați de consilieri, consultanți sau experți.
Logica importanței imaginii nici nu este atât de complicată. Dacă eu cer votul oamenilor, este de bun simț ca percepția acelor oameni despre mine să fie pozitivă. Altfel, de ce ar continua să mă voteze?
Și da, probabil această întrebare rămâne cheia progresului din România: De ce continuăm să alegem persoane în care nu credem?
Dar revenind la imagine, povestea celor 2 parlamentari PSD care nu au respectat legea și au intrat într-un spațiu public închis fără mască ține de domeniul extraordinarului.
În primul rând, percepția conform căreia „unii” sunt mai presus de lege. Asistăm permanent la astfel de „scăpări” din partea unor persoane care cred cu adevărat că legea se aplică tuturor, mai puțin lor.
În al doilea rând, reacția agresivă apărută în momentul în care au fost rugați să poarte mască. Jigniri, rasism, scandal, țipete, urlete. Un comportament specific unui copil de 7 ani căruia i s-a spus că nu va primi jucăria dorită.
Nu în ultimul rând, modul în care și-au gestionat propria criză de imagine. O avalanșă de scuze penibile care au avut un singur rol: de a amplifica situația într-un sens negativ.
Această serie de scuze îmi amintește de colegul meu din clasele I - VIII. În 8 ani l-am văzut o dată asumându-și responsabilitatea. Scuză după scuză, penibilitate după penibilitate. Pe de altă parte, la 14 ani acest comportament nu este atât de ciudat. În cazul unui adult însă…
Într-o criză de imagine de acest gen, în special când vorbim despre un domeniu supus permanent atenției opiniei publice, există două variante de gestionare: corect și greșit. În ce categorie credeți că se încadrează acuzele nefondante, nervii sau scuzele puerile?
Dar „căutarea” permanentă a vinovatului? Dar rasismul?
Suntem toți de acord că un astfel de comportament nu ar trebui regăsit într-un lider politic. Pentru că nu este vorba doar despre încălcarea legii, dar și despre modul în care au refuzat să își asume responsabilitatea propriei erori.
Putem astfel reveni la întrebarea „De ce continuăm să alegem oameni în care nu credem?”
Pentru a răspunde acestei întrebări, propun să analizăm comportamentul celor 2 parlamentari din perspectiva alegătorilor.
Astfel…
De câte ori ați intrat într-un spațiu închis și ați observat persoane fără mască? De câte ori ați discutat cu prieteni sau simple cunoștințe care v-au explicat cum „vor fenta” sistemul? Câți oameni din jurul vostru, fără funcție politică, se cred mai presus de lege?
Continuând, câte persoane din jurul vostru se enervează când li se atrage atenția asupra unui lucru pe care l-au făcut greșit? Câți oameni pe care îi cunoașteți, fără funcție politică, jignesc fără motiv sau devin agresivi?
Nu în ultimul rând, câte persoane din jurul vostru sunt capabile să își asume responsabilitatea propriilor erori?
Revenind la întrebarea de mai sus, de cele mai multe ori, oamenii îi aleg pe acei politicieni în care se „regăsesc”. Valori comune, principii comune, idei comune și, evident, comportamente comune.
De ce nu își schimbă liderii politici comportamentul? Pentru că, încă, nu au fost „taxați” în ziua votului. Acum îi avem pe cei doi parlamentari PSD, în urmă cu ceva timp am avut câțiva miniștri. Dar să fim corecți și să nu uităm că în fiecare zi îi avem și pe cei din jurul nostru, oameni fără funcții politice.
Vrem schimbarea clasei politice? Sigur, sună perfect. Dar ar fi indicat ca această schimbare să înceapă cu noi. Ne dorim politicieni care să respecte legea? Din nou, ar fi ideal. Dar ce ar fi să o respectăm noi întâi?
Și da, știu perfect care este primul lucru la care vă gândiți citind aceste rânduri: „Dar eu respect…”
Sunt convins că așa este, dar aici discutăm despre comportamentul general al unei societăți, al unor mase de oameni, învățați de peste 100 de ani să ...„fenteze sistemul”.
Politicienii nu se vor schimba de bună voie. Ei fac parte din aceeași societate. Politicienii se vor schimba doar când vor simți presiune din partea votanților, din partea poporului, din partea celor care contează. Este așa de greu să le-o „oferim”? Presiunea…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acei doi domni nu sunt parlamentari , sunt doi golani care si-au cumparat scaunul din parlament prin metode nelegale.
Schimbarea se va face numai prin modificarea legii electorale , iar legea electorala poate fi modificata doar de parlament si guvern, care nu vor asa ceva, pt ca actuala stare de fapt le convine tuturor ca sunt de dreapta sau stanga sau ultra-progresisti sau liber-schimbisti ! :)