Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce s-a întâmplat la shaormerie, mica Românie. Câți concetățeni se regăsesc în comportamentul deputatului „Băi, Mustafa”?

Mustafa 2

Foto captura digi24

La nivel teoretic, am putea crede că una dintre principalele preocupări ale unui lider politic este imaginea. Poate suntem și „păcăliți” de filmele americane în care politicienii, foarte atenți la reputația lor, sunt permanent înconjurați de consilieri, consultanți sau experți.

Logica importanței imaginii nici nu este atât de complicată. Dacă eu cer votul oamenilor, este de bun simț ca percepția acelor oameni despre mine să fie pozitivă. Altfel, de ce ar continua să mă voteze?

Și da, probabil această întrebare rămâne cheia progresului din România: De ce continuăm să alegem persoane în care nu credem?

Dar revenind la imagine, povestea celor 2 parlamentari PSD care nu au respectat legea și au intrat într-un spațiu public închis fără mască ține de domeniul extraordinarului. 

În primul rând, percepția conform căreia „unii” sunt mai presus de lege. Asistăm permanent la astfel de „scăpări” din partea unor persoane care cred cu adevărat că legea se aplică tuturor, mai puțin lor.

În al doilea rând, reacția agresivă apărută în momentul în care au fost rugați să poarte mască. Jigniri, rasism, scandal, țipete, urlete. Un comportament specific unui copil de 7 ani căruia i s-a spus că nu va primi jucăria dorită.

Nu în ultimul rând, modul în care și-au gestionat propria criză de imagine. O avalanșă de scuze penibile care au avut un singur rol: de a amplifica situația într-un sens negativ.

Această serie de scuze îmi amintește de colegul meu din clasele I - VIII. În 8 ani l-am văzut o dată asumându-și responsabilitatea. Scuză după scuză, penibilitate după penibilitate. Pe de altă parte, la 14 ani acest comportament nu este atât de ciudat. În cazul unui adult însă…

Într-o criză de imagine de acest gen, în special când vorbim despre un domeniu supus permanent atenției opiniei publice, există două variante de gestionare: corect și greșit. În ce categorie credeți că se încadrează acuzele nefondante, nervii sau scuzele puerile?

Dar „căutarea” permanentă a vinovatului? Dar rasismul?

Suntem toți de acord că un astfel de comportament nu ar trebui regăsit într-un lider politic. Pentru că nu este vorba doar despre încălcarea legii, dar și despre modul în care au refuzat să își asume responsabilitatea propriei erori.

Putem astfel reveni la întrebarea „De ce continuăm să alegem oameni în care nu credem?” 

Pentru a răspunde acestei întrebări, propun să analizăm comportamentul celor 2 parlamentari din perspectiva alegătorilor.

Astfel…

De câte ori ați intrat într-un spațiu închis și ați observat persoane fără mască? De câte ori ați discutat cu prieteni sau simple cunoștințe care v-au explicat cum „vor fenta” sistemul? Câți oameni din jurul vostru, fără funcție politică, se cred mai presus de lege?

Continuând, câte persoane din jurul vostru se enervează când li se atrage atenția asupra unui lucru pe care l-au făcut greșit? Câți oameni pe care îi cunoașteți, fără funcție politică, jignesc fără motiv sau devin agresivi?

Nu în ultimul rând, câte persoane din jurul vostru sunt capabile să își asume responsabilitatea propriilor erori?

Revenind la întrebarea de mai sus, de cele mai multe ori, oamenii îi aleg pe acei politicieni în care se „regăsesc”. Valori comune, principii comune, idei comune și, evident, comportamente comune.

De ce nu își schimbă liderii politici comportamentul? Pentru că, încă, nu au fost „taxați” în ziua votului. Acum îi avem pe cei doi parlamentari PSD, în urmă cu ceva timp am avut câțiva miniștri. Dar să fim corecți și să nu uităm că în fiecare zi îi avem și pe cei din jurul nostru, oameni fără funcții politice.

Vrem schimbarea clasei politice? Sigur, sună perfect. Dar ar fi indicat ca această schimbare să înceapă cu noi. Ne dorim politicieni care să respecte legea? Din nou, ar fi ideal. Dar ce ar fi să o respectăm noi întâi?

Și da, știu perfect care este primul lucru la care vă gândiți citind aceste rânduri: „Dar eu respect…”

Sunt convins că așa este, dar aici discutăm despre comportamentul general al unei societăți, al unor mase de oameni, învățați de peste 100 de ani să ...„fenteze sistemul”.

Politicienii nu se vor schimba de bună voie. Ei fac parte din aceeași societate. Politicienii se vor schimba doar când vor simți presiune din partea votanților, din partea poporului, din partea celor care contează. Este așa de greu să le-o „oferim”? Presiunea…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta se intampla pt ca votam liste si nu oameni si aceei oamenii pe care mereu ii vedem la tv si in parlament si-au cumparat locul pe liste. D-aia ! Cand se va schimba asta vom, mai vedea si sigur nu se va schimba asta. O alta cauza e votarea dupa colegii, daca nu ar fi asa ceva si candidatii s-ar plimba prin tot judetul poate alta ar fi situatia.
    Acei doi domni nu sunt parlamentari , sunt doi golani care si-au cumparat scaunul din parlament prin metode nelegale.
    Schimbarea se va face numai prin modificarea legii electorale , iar legea electorala poate fi modificata doar de parlament si guvern, care nu vor asa ceva, pt ca actuala stare de fapt le convine tuturor ca sunt de dreapta sau stanga sau ultra-progresisti sau liber-schimbisti ! :)
    • Like 1
  • Este perfect adevarat. Romania are politicienii pe care ii merita, din pacate. Puerili, prosti care se cred smecheri mai presus de lege (de ce? nu este statul de drept una din valorile europene? statul de drept care insemana ca legea este aceeasi pentru toti? sau poate Romania nu merita sa fie in Europa, dupa unii?), lipsiti de educatia din scoala si de cei 7 ani de acasa, care sa le permita un minim bun simt astfel incat sa poata recepta corect niste informatii sau niste impuneri (purtatul mastii, da, a fost impus, dar nu pentru ca "astia vor sa-si bata joc de noi", asa cum am auzit deunazi pe cineva in metrou, ci pentru a feri PE TOATA LUMEA, in masura in care se poate, de virus). Mentionea inca o data: PE TOATA LUMEA. Iar cui nu ii pasa de chestia asta, ar trebui pur si simplu exilat.... Nu iti pasa de cei cu care imparti locuinta, cvartalul, cartierul, orasul, tara??? Ia du-te tu, mai draga, in Sahara, ca o sa fii singurel si liber. Poti sa nici nu porti masca, ca oricum nu ai acolo nici carciuma, nici hipermarket, nici drum, nici parc, nici autobuz sau metrou, nici macar doctori care sa te plicitseasca cu normele de igiena sanitara pe care oricum nu le-ai respectat vreodata. Traieste ca dacul liber, frate, nu mai deranja pe altii.... sa vedem, te descurci, cat supravietuiesti????
    • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult