Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

În următoarea perioadă, președintele Iohannis va ataca din ce în ce mai des Parlamentul

Klaus Iohannis - Foto: Alberto Grosescu / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Alberto Grosescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Scopul omului politic, principalul scop, este de a candida și de a fi ales. Odată câștigate alegerile, scopul rămâne același, astfel că acțiunile sale vor fi atent selectate pentru a servi acestui obiectiv principal: câștigarea viitoarele alegeri.

Sigur, comportamentul unui om politic depinde într-o măsură importantă și de publicul căruia i se adresează, dar acest aspect nu va modifica obiectivul său principal.

Sună șocant? Poate. Sună diferit față de ce știam? Sigur. Dar vă propun o întrebare: Cine și-ar dori să rămână fără loc de muncă? Nimeni, iar politicienii nu fac excepție.

Klaus Iohannis știe perfect acest lucru și își dorește ca PNL să câștige alegerile locale și parlamentare de anul acesta. Cu siguranță, acesta este unul dintre motivele pentru care domnia sa a avut o abordare total diferită față de primul mandat. Să ne amintim ce val de antipatie publică a stârnit în cazul demiterii Laurei Kovesi.

Dar, cum am menționat și într-un articol trecut, Klaus Iohannis este un nou președinte. Comunică des, uneori dur, vorbește despre pandemie, dar nu ratează nicio ocazie pentru a-și ataca dușmanii.

Am asistat la povestea cu Ținutul Secuiesc, o mișcare politică evidentă și, cred eu, bine gândită. Cum explicam într-un articol trecut, scopul domniei sale este de a mobiliza și de a menține activ votantul de dreapta și cel indecis. Acești oameni, mult mai puțin interesați de politică, au nevoie de o motivație suplimentară pentru a vota. Și Klaus Iohannis știe perfect acest lucru.

Acești oameni au nevoie să fie motivați de posibilitatea ca viața lor bună, construită pe propriile forțe, să fie distrusă de alte forțe sau formațiuni politice. Atenție însă, această tactică nu o aplică doar PNL, ci este extrem de des utilizată. Să ne amintim de Liviu Dragnea și războiul fictiv cu băncile, multinaționalele și George Soros.

Dar, revenind la Președinte, în ultima perioadă Klaus Iohannis nu se mai adresează doar PSD-ului, cât întregului Parlament, pe care îl atacă mai mult sau mai puțin direct. Aș accentua totuși mai mult.

Strategia domniei sale se bazează pe câteva idei simple.

În primul rând…

Imaginea domniei sale este încă bună. Se bucură de o cotă de încredere serioasă, ce a fost construită și întreținută bine pe timpul pandemiei. Mai mult decât atât, românii consideră instituția prezidențială mult mai importantă decât, de exemplu, Parlamentul. De unde știm acest lucru? Prezența la vot! Prezența la vot este mult mai mare în cazul alegerilor prezidențiale, prin comparație cu alegerile locale sau parlamentare. Deși acest lucru este un nonsens, Președintele va profta din plin de această lipsă de înțelegere a Constituției.

Astfel, domnia sa își va utiliza imaginea pentru a interacționa cu electoratul de dreapta în scopul câștigării alegerilor, mai ales că liderii PNL nu pot susține în acest moment o astfel de retorică. 

În al doilea rând…

O prezență scăzută la vot va conduce, aproape sigur, la victoria forțelor de stânga. Toți știm acest lucru, el fiind dovedit clar în alegerile parlamentare trecute.

Teama tuturor partidelor de dreapta este, în primul rând, o prezență scăzută la vot. Mai ales că par a nu reuși să atingă un electorat extrem de important: 18-35 de ani.

Motivele sunt mai puțin importante pentru acest articol. Dar Klaus Iohannis înțelege acest lucru și își dorește un guvern PNL pentru ultima perioadă a mandatului său.

În al treilea rând…

Pornind de la cele două idei de mai sus, domnia sa nu ratează niciun moment în care ne poate transmite că Parlamentul este rău, pentru că majoritatea este deținută de formațiunile de stânga.

Sigur, nu are neapărat o abordare foarte dură, dar mesajul este destul de clar. Cum am explicat mai sus, Klaus Iohannis își dorește un electorat de dreapta și/ sau indecis activ, gata să voteze PNL la următoarele două runde de alegeri. Cred că, în următoarea perioadă, astfel de ieșiri vor fi tot mai dese.

Dincolo de jocurile politice, noi trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu un context extrem de delicat. Pandemia încă nu s-a încheiat și deja se discută despre valul 2. Nu avem soluții pentru reînceperea școlilor, încă se dorește prelungirea stării de alertă, iar teama de suprapopulare a spitalelor nu a dispărut. Lucrurile nu sunt deloc simple.

Criza economică bate la ușă și previziunile nu sunt cele mai favorabile.

Vin și alegerile locale și parlamentare, iar noi trebuie să fim foarte atenți cu cine votăm. Mai mult decât atât, o absență evidentă la vot va reprezenta o mare înfrângere pentru democrația românească. Să nu uităm totuși că forța este tot la noi…

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Cred ca dupa anii 89 , avem in sfarsit un Presedinte al romanilor,,Fata de alti presdinti , Domnul Joahanis este Presdintele romanilor ,

    • Like 0
  • Suntem facuti dupa chipul si asemanarea Domnului.
    Daca noi sunem tampiti (cuvant drag domnului Rares Bogdan) atunci si Dumnezeu este tampit (If we are dumb, than God is dumb, citat din Frank Zappa)
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult