Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce șanse are un plan de pace în Gaza, cât timp poporul palestinian e captiv în cea mai mare închisoare în aer liber din lume

Fasia Gaza - Ali Jadallah / Anadolu

Foto: Ali Jadallah / Anadolu

În actuala bătălie dintre Israel și teroriștii Hamas, ambele tabere manifestă un nou nivel de angajament pentru distrugerea celeilalte. Acest lucru se întâmplă după ce, în ultimii ani, absența unor violențe susținute pe scară largă a produs iluzia stabilității în regiune.

- Lunga istorie a conflictului israeliano-palestinian este plină de vărsare de sânge și traume. Dar actualul conflict iese în evidență, în mod special, prin brutalitate. De la Holocaust încoace nu au fost masacrați atâția evrei într-o singură zi, așa cum s-a întâmplat pe 7 octombrie, când militanții Hamas au luat cu asalt Israelul, omorând 1.400 de persoane și luând peste 200 de ostatici.

- Înainte de anunțul privind intensificarea operațiunilor terestre în Fâșia Gaza (condusă de Hamas), loviturile aeriene ale IDF au ucis peste 7.700 de persoane. Mai mult, aproape jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza a fost strămutată, conform unei estimări a oficialilor ONU. 

- Totodată, decizia Israelului de a întrerupe comunicațiile, accesul la internet, alimentarea cu energie electrică și de a limita drastic aprovizionarea cu apă și alimente a accentuat criza umanitară din Gaza.

- Dincolo de acest context, acest nou capitol în conflictul dintre Israel și teroriștii islamiști a schimbat modul în care israelienii văd amenințarea din partea grupării Hamas și, prin urmare, măsurile pe care sunt pregătiți să le adopte împotriva acesteia.

- După ce teroriștii Hamas au arătat de ce sunt capabili pe 7 octombrie, israelienii spun acum că sunt hotărâți nu doar să suprime gruparea, ci să o și desființeze, un obiectiv care va implica mai multă vărsare de sânge și care s-ar putea să nu fie realizabil.

-  Este imposibil de știut ce direcție va căpăta actualul conflict. Dar modul în care atitudinile palestinienilor sunt modelate de acțiunile actuale ale israelienilor va juca cu siguranță un rol important în desfășurare pe mai departe a ostilităților.

-  În invazia promisă în Gaza, forțele israeliene urmăresc să captureze sau să ucidă membrii Hamas și să dezmembreze capacitățile de război ale grupării, deoarece, spun oficialii, cetățenii lor nu pot trăi alături de un grup care plănuiește să îi ucidă.

-  Dar, mai mult decât oameni sau arme, Hamas este o idee. Iar dacă această idee supraviețuiește atacului terestru al Israelului și inspiră un nou Hamas, sau poate un succesor și mai radical, va depinde de modul în care israelienii vor continua războiul, dar și de modul în care palestinienii vor ajunge în cele din urmă să privească gruparea teroristă care a declanșat acest nou capitol sângeros din lungul șir de războaie din Orientul Mijlociu.

-  Spiritul soluției celor două state va trebui reînviat și va trebui să se permită să prevaleze, prin introducerea și punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a încrederii pe o perioadă mai lungă de timp. Dar eliminarea completă a amenințării teroriste din partea Hamas și a grupurilor afiliate ar putea îngreuna punerea în aplicare a acestui proces.

-  Prin urmare, politicile care privesc o pace durabilă în regiune, cu atât mai mult politicile în spiritul soluției celor două state, trebuie să se bazeze pe ipoteza practică că pericolele la adresa Israelului și a cetățenilor săi, așa cum sunt ele alimentate și practicate de organizațiile teroriste, au fost eliminate definitiv. În plus, pacea nu are cum să fie o soluție până când poporul palestinian din Cisiordania și Gaza nu primește șansa să nu mai fie captiv în cea mai mare închisoare în aer liber din lume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Părerea mea este, că... în toată povestea asta, sunt două linii paralele de logică, despre care probabil nu vom afla niciodată adevărul.
    În prima analiză logică, putem presupune ușor că Benjamin Netanyahu s-a rugat mult și bine la Dumnezeul evreilor, ca Hamas să facă greșeală și să atace Israelul. Armata israeliană fiind cu mult superioară din toate punctele de vedere, va avea ocazia și motivul mult visat, de a distruge toată rezistența palestinienilor și de a o anihila total chiar de la rădăcină.
    Se zvonește că la 9/11 Americanii aflaseră despre intenția teroriștilor de a ataca America, dar totuși i-a lăsat să-și facă mendrele. De ce? Simplu. Aveau nevoie de un motiv pt. a ataca Irakul, însă n-au prea avut motive solide și întemeiate, și ca totuși să arate că au o reactie când cineva atacă America, au atacat Afganistanul.
    Însă ei (de fapt, Dick Cheney) aveau nevoie să pună mâna pe (petrolul din) Iraq.. Așa că, au inventat acele 'arme de distrugere în masă'. Deci, când nu ai un motiv solid... - ce faci? Logic. Inventezi unul. Oricum, cu supremația Americii nu se putea lua nimeni la trântă.
    Lui Netanyahu i-ar fi plăcut mult ca să poată face la fel - să inventeze un motiv. Doar că, Israelul nu se poate compara niciodată cu America.
    Așa că, a trebuit să aștepte și să se roage cu ardoare, ca Hamas să facă prostia să atace Israelul, neprovocat.
    Deci, cam acesta ar fi primul punct de vedere și analiza logică a evenimentelor.
    Iar al doilea punct de vedere, eu unul îl vad în felul următor.
    Hamas știa, că dacă va porni atacul asupra Israelului, nu are nici o șansă să câștige. Însă ei au făcut un plan cu bătaie lungă. Au hotărât să atace Israelul, știind dinainte repercusiunile la care vor fi supuși palestinienii. Cu alte cuvinte, au decis să devină martiri pt. a-și salva neamul și glia. Știau că vor fi distruși, și că vor muri mii și mii de palestinieni. Însă, ei s-au bazat pe oprobriul public. Știau că lumii li se va face milă de ei, și că vor exista demonstrații în cele mai mari orașe europene. Astfel, în timp, Israelul va fi nevoit să-și retragă armata din Gaza, și să formeze acel mult dorit vis... - formarea a două state independente - Israel și Palestina.
    • Like 0
  • Domnilor,
    Cine plateste propaganda asta , pro islamica ? Intreb pentru un prieten !
    • Like 3
  • corne check icon
    "În plus, pacea nu are cum să fie o soluție până când poporul palestinian din Cisiordania și Gaza nu primește șansa să nu mai fie captiv în cea mai mare închisoare în aer liber din lume."
    in lipsa unei bune documentari, aceasta risca a fi o afirmatie remarcabil de imbecila.
    va recomand:

    https://www.youtube.com/watch?v=t5JbNNtNKLc

    https://www.youtube.com/watch?v=VorCkYzHxmo7

    https://www.youtube.com/watch?v=XNf40sBcvKk
    • Like 1
    • @ corne
      Domnu Badia,
      Incepand cu 9 11 99% dintre atacurile teroriste pe mapamond, au sorginte islamica...
      Banuiesc ca iei bani seriosi si ii imparti cu domnii astia republicani...
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult