Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce se întâmplă cu prețul cerealelor

cereale - grane

Foto: Ivan Tsyrkunovich / Alamy / Alamy / Profimedia

Recent, prelungirea acordului de export de grâne prin Marea Neagră cu 60 de zile a susținut secvența descendentă a cotațiilor.

Prețurile mai mici la produsul final vin în condițiile unor costuri ridicate sau disponibilități reduse ale îngrășămintelor. Adăugând impactul cantităților redirecționate spre piața europeană dinspre Ucraina, situația a atras nemulțumirea profundă a agricultorilor români și polonezi. Aceștia, prin vocea unor asociații de profil sau chiar a premierului polonez, consideră că despăgubirile propuse inițial de CE ar subestima, pentru grâu, de 10-20 de ori pierderile suferite.

Pe de altă parte, la nivel global, precipitațiile abundente din Australia susțin al treilea an consecutiv record al producției de grâu, estimat la 39,2 milioane de tone, plus 7,7% față de anul anterior.

SUA s-au confruntat cu dificultăți în transportul porumbului din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi.

Asia, unde cerealele din Marea Neagră au cedat locul celor din Australia, în urma dificultăților logistice, de inspecție și de finanțare, era în căutarea unei alternative la porumbul devenit, astfel, mai scump.

În februarie, unele exporturi din regiunea Mării Negre au fost reluate, iar prețurile din regiune au redevenit competitive față de cele australiene. Totuși, rămân frâne (finanțarea, în special) în calea apetitului pentru grâu de origine rusă sau ucraineană.

România, aflată pe poziția a doua în UE la exportul de grâu al sezonului 22/23, cu 2,77 milioane de tone, în urma Franței care a exportat 8,69 milioane de tone până pe 19 martie, potrivit Comisiei Europene, ar putea avea un sezon 2023/24 mai dificil, din cauza costurilor cu energia și a secetei.

În Europa, seceta pune probleme în diferite regiuni, mai severe în Spania, unele regiuni din Italia și Portugalia, dar vizibile și în Franța, România, Bulgaria. Vremea va fi un factor cheie în producția agricolă a acestui an, iar importanța sa continuă să crească, odată cu riscul unor perioade neobișnuite prelungite.

Piața grâului și a porumbului a tresărit miercuri în urma informațiilor postate de Bloomberg despre ieșirea de pe piața de export dinspre Rusia a traderului Viterra. Traderul este pe locul 4, cu 2,1 milioane de tone livrate între iulie 22 și februarie 23. Cargill, care a tranzacționat 1,4 milioane de tone- pe locul 6 în topul acestui sezon - e așteptat să oprească din iulie doar exporturile achiziționate direct, nu și pe cele preluate de la alte firme.

Grâul a avansat cu până la 3,5% în interiorul ședinței, însă spre închidere a menținut un salt de doar 0,71% la Chicago, iar porumbul de 0,54%. Este probabil ca activele să fie preluate de entități ruse, iar efectul final asupra cantităților exportate nu poate fi cuantificat cu precizie, depinzând de rutele de transport asociate cu piețele disponibile în sezonul următor. Deși nu se află sub sancțiuni, livrările de cereale dinspre Rusia pot întâmpina dificultăți în condițiile în care bănci și entități publice sunt sancționate de către Occident.

Competiția puternică pentru exporturi și oferta globală ridicată de grâu estimată de IGC (International Grains Council) la 801 milioane de tone în 22/23 față de sezonul anterior au pus presiune pe prețuri.

În sezonul următor, 23/24, producția totală de grâu, estimată la 787 milioane de tone, ar urma să genereze o scădere a stocurilor de 7 milioane de tone la finele sezonului.

Pe de altă parte, este foarte devreme pentru evaluări de precizie, iar tabloul se poate schimba cu ușurință.

Având în vedere riscurile asociate vremii, în special în privința precipitațiilor, nivelul actual al prețurilor grâului și presiunile la nivel de costuri ale fermierilor - deși diminuate față de vârfurile anului trecut - balanța riscurilor ar putea favoriza în următoarea jumătate de an fluctuații de preț asimetrice, cu un potențial profilat mai degrabă în zona superioară decât cea inferioară intervalului lunii martie pentru grâu și porumb.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pretul cerealelor ca si pretul multor produse din Romania sunt sub influenta ,preturilor mici din Ucraina ,De ex ,pretul tigarilor , este la jumatate fata de pretul tigarilor din Romania ,( nu romanesti ca nu mai sunt ) apoi la grau ,porumb la fel ,.Vin tyruri incarcate cu porumb boabe la 0,70 lei /kg , la grau la fel , La produse metalice la fel , otelul beton ,etc, Aproape la toate produsele aduse din Ucraina preturile sunt mult mai mici , Si astfel producatorii -fermierii romani sunt descurajati de preturile lor ,Guvernul ar trebui sa faca ceva in acest sens, Dar acum ,sunt f ocupati cu ,,pensiile ptr ei ,,adica NESIMTITE ,,
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
Text: Claudiu Cazacu/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon