Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce spune în realitate Alexandr Stoianoglo când face declarații în limba rusă

Alexandr Stoianoglo la vot

Foto: Profimedia Images

Limba română este limba de stat a Republicii Moldova.

Să susții un discurs în limba rusă în ziua alegerilor și imediat ce ai ieșit din secția de votare e tupeu, e nesimțire, și de ce să nu spun, un mesaj clar pentru popor, în ce direcție va merge țara dacă iese Stoianoglu președinte.

Să vrei să fii președintele unei țări și să nu îi respecți limba de stat, să nu îi vorbești poporului în limba lui e halucinant și de neînțeles. Dacă aș fi moldovean, nu aș vota niciodată un președinte care îmi vorbește în altă limbă. Niciodată!

Maia Sandu a vorbit în limba română. Mesajul ei a fost clar. Direcția ei este spre comunitatea europeană și spre România. E drumul firesc și natural.

În ziua alegerilor a vorbit fiecare dintre cei doi candidați în limba pe care o poartă în inimă. Unul în rusă și alta în română. Alegătorii și ei vor alege între rusă și română. E atât de simplu. Numai dacă nu vrei, nu înțelegi!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Republica Moldova nu a ajuns încă o dictatură fascistă ca Ucraina lui zelenski, unde minoritățile sunt persecutate și discriminate.

    Astfel, potrivit art. 13 alin. 2 din Constituția Republicii Moldova, "Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării".

    Limba română este limba oficială pe întreg teritoriul Republicii Moldova, însă există și limbile rusă, găgăuză și ucraineană, care au statut de limbi oficiale regionale.

    Limba rusă este limbă oficială în regiunile autonome Găgăuzia, de unde este Stoianoglu, și Transnistria.

    Prin urmare, Stoianoglu nu a făcut nimic rău și/sau greșit, ci și-a exercitat dreptul constituțional de a vorbi limba rusă, adresându-se votanților din Găgăuzia și Transnistria în limba oficială, dar și atâtir moldoveni care vorbesc și înțeleg limba rusă.

    Și în România avem o situație oarecum similară: candidații UDMR se adresează electoratului lor preponderent în limba maghiară, ceea ce este un lucru absolut firesc. Dar na, de la "scornicescu" încoace, mulți români au fost crescuți să urască maghiarii și să îi deranjeze limba maghiară. Asta e nefiresc!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Du-te fa ceva pe stoc tocmai la Vladivostock, troll putinist
      • Like 0
  • Am , citit si citesc mereu articolele Doamnei L. Aldea si voi povesti si eu o intamplare ,Eram in excursie in fostul RDG , care era sub ,,umbrela rusilor ,Lumea de pe acolo era asa suspicioasa cu strainii. Am intrat intr-un magazin ,si nu stiam asa bine L Germana ,dar stiam ,putina rusa ! Imediat ,am fost servit ,
    --- Dupa ca am iesit afara , am ajuns la concluzia ca ei erau ,,stapaniti pur si simplu de rusi ! Asa cred ca si despre ,unii cetateni moldoveni ! Inca simt teroarea si ,,umbra lor ,,
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult