Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce urmează: Israelul „va ara” Fâșia Gaza

Situația militară 9 octombrie, ora 00:00, în războiul Hamas-Israel:

Harta de mai sus arată linia frontului și punctele de rezistență Hamas care au mai rămas pe teritoriul Israelului.

  • continuă operațiunile de eliminare a teroriștilor Hamas din Israel. Se pare că Hamas a reușit să facă joncțiunea cu luptătorii săi din Siderot (porțiunea verde deschis). Foarte probabil, astăzi se vor încheia luptele de pe teritoriul israelian;
  • Hamas mai trimite rachete deasupra Israelului, dar numărul acestora a scăzut drastic (atât pentru că aviația israeliană bombardează continuu infrastructura militară Hamas din Gaza, dar și, probabil, pentru că Hamas își pregătește un plan de rezistență în Gaza, care include lovirea unor ținte militare israeliene cu aceste rachete. Trebuie avut în vedere că aprovizionarea din exterior, respectiv producerea de rachete în Gaza nu mai este posibilă, așa că Hamas are un stoc care, mai devreme sau mai târziu, se va epuiza).
  • Statele Unite ale Americii au trimis o grupare navală (un portavion, un crucișător și patru distrugătoare) spre Mediterana de Est, scopul fiind, foarte probabil, descurajarea Hezbollah (în măsura în care Teheranul consideră că merită să-și folosească, cu riscurile de rigoare, principalul instrument pe care îl are în Levant);
  • Diplomatic, avem sprijin vestic pentru Israel, sprijin reținut în țările arabe, sprijinul declarat pentru cauza palestiniană fiind temperat de crimele comise de Hamas (și de calculul politic, Iranul este cel care câștigă, blocând acordul dintre Arabia Saudită și Israel), o neutralitate militantă din partea Rusiei și Chinei (chemare la calm și negocieri), și o chemare mai implicată, dar sortită eșecului, din partea Turciei.

Foarte probabil, urmează ofensiva terestră israeliană în Gaza, care, foarte probabil, nu va fi o simplă incursiune, ci, va atinge, cel puțin, nivelul operației Iron Cast (văzută de lumea arabă ca fiind "distrugerea").

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult