Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce urmează: Israelul „va ara” Fâșia Gaza

Situația militară 9 octombrie, ora 00:00, în războiul Hamas-Israel:

Harta de mai sus arată linia frontului și punctele de rezistență Hamas care au mai rămas pe teritoriul Israelului.

  • continuă operațiunile de eliminare a teroriștilor Hamas din Israel. Se pare că Hamas a reușit să facă joncțiunea cu luptătorii săi din Siderot (porțiunea verde deschis). Foarte probabil, astăzi se vor încheia luptele de pe teritoriul israelian;
  • Hamas mai trimite rachete deasupra Israelului, dar numărul acestora a scăzut drastic (atât pentru că aviația israeliană bombardează continuu infrastructura militară Hamas din Gaza, dar și, probabil, pentru că Hamas își pregătește un plan de rezistență în Gaza, care include lovirea unor ținte militare israeliene cu aceste rachete. Trebuie avut în vedere că aprovizionarea din exterior, respectiv producerea de rachete în Gaza nu mai este posibilă, așa că Hamas are un stoc care, mai devreme sau mai târziu, se va epuiza).
  • Statele Unite ale Americii au trimis o grupare navală (un portavion, un crucișător și patru distrugătoare) spre Mediterana de Est, scopul fiind, foarte probabil, descurajarea Hezbollah (în măsura în care Teheranul consideră că merită să-și folosească, cu riscurile de rigoare, principalul instrument pe care îl are în Levant);
  • Diplomatic, avem sprijin vestic pentru Israel, sprijin reținut în țările arabe, sprijinul declarat pentru cauza palestiniană fiind temperat de crimele comise de Hamas (și de calculul politic, Iranul este cel care câștigă, blocând acordul dintre Arabia Saudită și Israel), o neutralitate militantă din partea Rusiei și Chinei (chemare la calm și negocieri), și o chemare mai implicată, dar sortită eșecului, din partea Turciei.

Foarte probabil, urmează ofensiva terestră israeliană în Gaza, care, foarte probabil, nu va fi o simplă incursiune, ci, va atinge, cel puțin, nivelul operației Iron Cast (văzută de lumea arabă ca fiind "distrugerea").

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult