Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cea mai îngrijorătoare veste a începutului de an: trei angajatori de top au decis să plece din România, iar asta produce o reacție în lanț în comunitățile locale

fabrica pantofi getty

 (Foto Guliver/Getty Images)

Anul 2019 a început cu veşti proaste pentru cel puțin 1.400 de angajaţi din vestul țării.

„Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaţilor”. 

Este explicația rece, cinică, dar bazată pe calcule economice, prin care Rieker, compania elveţiană care produce încălţăminte de 21 de ani în Lugoj, a anunțat recent că pleacă din România. 

Până în luna aprilie compania, care  este unul dintre marii investitori din vestul țării, va disponibiliza aproximativ 700 de persoane. Reprezentanții firmei spun că o altă problemă este lipsa forţei de muncă calificate în domeniul producerii de încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale.  

„Circa 40% din angajaţi fiind noi (...) duce la o scădere a calităţii produselor", a transmis compania într-un comunicat de presă.

Compania și-a început activitatea în România în 1998 și a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. 

Se pare că ceea ce a umplut paharul este scumpirea utilităților, cu deosebire în ultimele trei luni. Directorul general Markus Rapp a precizat că este vorba de o creștere de 35 % în ultimele 3 luni. 

„Toți acești factori fac nerentabilă și nesustenabilă producerea unei cantități prea mici de pantofi raportată la costurile în creștere. În consecință, ne vedem obligați să încetăm activitatea de producție din România”, sună sec anunțul oficial al producătorului.

Pe de altă parte angajatorul dă vina și pe productivitatea muncii pe angajat, care este în scădere și pe costurile însemnate din cauza aducerii angajaților, cu 11 autobuze, de la o distanță de până la 70 de kilometri. 

De la sfârșitul lunii martie angajații de la fabrica din Lugoj vor intra în preaviz, iar unitatea ar urma să se închidă la finalul lunii aprilie. Toţi vor primi salarii compensatorii.

Pe site, magazinul vinde încălțăminte cu reduceri de până la 60 la sută.

Firmele de producție ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existență peste 20.000 de salariați. Aici au fost produse peste 47 de milioane de perechi de pantofi.

Anul trecut, alte două firme care produceau încălţăminte au închis porţile la Lugoj. 

Plecarea companiei va lovi în bugetul local.

„Bugetul primăriei va fi afectat pentru că ei erau un contribuabil care plăteau taxe şi impozite în fiecare an. Firma era un contribuabil serios”, a spus viceprimarul din Lugoj, Cristian Gălescu, pentru ȘtirileProTV.

După 18 ani, fabrica Nestlé din Timişoara se închide. 400 de oameni vor fi disponibilizați

Nu e singurul investitor care și-a anunțat plecarea în acest început de an.

În urmă cu o lună, compania Nestle a anunţat că, până la finalul lunii mai, va închide fabrica din Timişoara. Aproape 400 de persoane vor rămâne loc de muncă. Producţia urmează să fie mutată în Ungaria. 

„Închiderea unității de producție din Timișoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunţite şi după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum şi deficit de muncă, într-un mediu competitiv”, a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.

Nestlé susține că, de-a lungul anilor, a crescut semnificativ salariile și pachetul de beneficii, dar, cu toate acestea, rotația personalului a fost de 36% în 2016, 53% în 2017 și 44% în 2018. Anul trecut, bugetul de recrutare, stabilit inițial la 20.000 lei, a fost depășit, ajungându-se la finalul anului la un cost total de 265.000 lei, potrivit unor informații obținute de Profit.ro.

„Explorăm toate căile posibile, de la asistență în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilitaţilor necesare în procesul de reangajare şi până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechimea lor în companie”, se arată în comunicatul de presă Nestlé. 

Nu numai în România va fi restructurată activitatea companiei. În Germania Nestlé va concedia în acest an aproape 400 de persoane.

Şi în Curtici, judeţul Arad, o companie cu aproape 300 de angajaţi, care confecţiona articole de lenjerie intimă, și-a redus treptat producția, iar la finalul anului trecut a închis activitatea. Anunțul oficial a venit recent. Este vorba de Hanes Global Supply Chain Romania, care funcționa în Zona Liberă Curtici.

„Producția a fost relocată la o fabrică deținută de companie în Vietnam, precum și la alți producători de lenjerie intimă din Asia”, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Aradon. Firma mai deține o fabrică de tricotaje în Zalău, dar care nu a fost afectată de închiderea unității de la Curtici.

HanesBrands le-a oferit oamenilor disponibilizați salarii compensatorii și un bonus financiar, ca urmare a închiderii unității.

„Dezvoltarea economică și creșterea industrială în județul Arad au avut ca rezultat o scădere a șomajului și o creștere a salariilor care au făcut ca fabrica de la Curtici să nu mai fie competitivă pe piața de muncă locală precum și în industria globală de confecții. Compania nu a reușit să mențină o dimensiune adecvată a forței de muncă pentru a genera productivitatea necesară. Compania estimează că scoaterea echipamentelor, curățenia și alte activități administrative generate de închiderea fabricii vor fi finalizate până la mijlocul anului 2019”, mai transmit cei de la Hanes Brands. 

Specialiștii din mediul economic spun că dificultatea de a face afaceri în România a crescut în ultimii ani. Revoluţiile fiscale privind impozitarea companiilor, transferul contribuțiilor la angajat, split TVA, toate acestea induc o impredictibilitate fiscală greu de digerat de investitori, chiar și de către cei care se află de mulți ani în România.

Pe de altă parte, emigrarea masivă a forţei de muncă - România înregistrează în ultimii zece ani o emigrare netă de 17% din forţa de muncă - face ca recrutarea personalului necesar să devină foarte dificilă, cu costurile aferente.

Consultantul fiscal Adrian Bența vede în creșterile succesive ale salariului minim pe economie una dintre cauzele pentru care unele firme iau decizia închiderii activității. El spune că aceste firme aleg țări unde disciplina muncii are o mare componentă. „În acest moment, din cauza emigrației, disciplina muncii nu mai există. Dacă în anii '90 patronul dicta și salariatul era călcat în picioare, acum e exact invers. Dacă mâine salariatul nu mai vine, nici măcar nu trimite o demisie, ca să se închidă contractul de muncă. Sunt cazuri de genul: «Alo, șeful, să știi că sunt în aeroport. Îți mai dau un telefon din Anglia»”, spune Bența.

O altă explicație ține de situația economică la nivel mondial, vede analistul fiscal. „Prin anumite state se cam simte criza, asta e realitatea. Italia a intrat în criză, economia germană a evitat la limită intrarea în recesiune tehnică. În SUA este supraproducție de autoturisme, au pe stoc trei milioane de mașini pe care nu le cumpără nimeni. Încet, încet firmele încep să anticipeze piețele unde vor avea loc turbulențe și unde nu au randament”, explică Bența.

Specialist HR: „Oamenii pleacă atât de repede din firme...”

„Firmele nu găsesc oameni. Procesele de recrutare durează și până la trei luni, iar firmele specializate pe productie nu își permit să aștepte atât”, spune Oana Botolan Datki, Managing Partner Consulteam South East Europe. 

În plus, costurile cu forța de muncă au crescut. Oamenii, după ce că sunt scumpi, nici nu îi găsești. Și pleacă atât de repede din firme...”, punctează specialistul HR.

„Pentru niște posturi de specialiști IT, de nișă, dar și în domeniul financiar, niște specialiști rari, salariile au crescut de la un an la altul cu 60%. Asta în plus față de transferul de contribuții. Sunt firme dispuse să crească salariile pentru angajații foarte buni, ca să nu îi piardă”, punctează Oana Botolan Datki.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo70 check icon
    "Pe site, magazinul vinde încălțăminte cu reduceri de până la 60 la sută."
    Care site? Eu cred ca asta e o gogoasa.
    • Like 0
  • Vai dar ce ma bucur.
    Dar haideti sa va spun ce fac unele firme/companii/corporatii care au vazut ce potential avem aici (cel putin dpdv al IQ-ului):
    - au propriile academii si programe de internship sau pregatire unde iau pe aproape pe oricine vrea sa munceasca, onest, cu bani la timp si beneficii decente, ii invata ce si cum, ii dau pe mana leader-ilor si aia continua cu ei bagandu-i in campul muncii.

    De aici pot invata multi. Inclusiv in confectii, constructii, amenajari etc.

    In rest, totul este un bla bla.
    • Like 0
  • Lumea nu mai acceptă să muncească pe 200 de euro pe lună, de asta nu găsesc oameni. Industria confecțiilor funcționează doar în state cu salarii mizerabile așa că nu e nici o pierdere. Cazul Nestlé e diferit, nu ține de salarizare ci de mediul economic mult mai bine pus la punct de către ,, răul " ăla de Orban. Mediul economic mizerabil, lipsa infrastructurii, corupția și lipsa personalului calificat cred că sunt principalele motive pentru care investitorii ne evită sau ne părăsesc și nu nivelul salarizării de la noi, oricum avem salarii ridicol de mici chiar și în comparație cu țarile grupului de la Visegrad. Nu putea să lipsească,, șpecialistul" român care să o arunce pe aia cu creșterea salariului minim. Îi doresc să ajungă să trăiască din,, uriașul "salariu minim și să ne povestească după aia cum trăiește.
    • Like 0
    • @
      După părerea ta un angajat e un cerșetor care nu știe să,, se facă patron". E de Doamne Ferește. Ai auzit tu de vreo țară de patroni? Poți să fi un om valoros dar să nu ai abilități antreprenoriale, Dar da, ai mentalitate de bișnițărmen autohton, așa se gândește pe la noi și de asta ne băgăm.... în patronii noștri (majoritatea) și ne cărăm din țară asta de dăștepți.
      • Like 0
  • Loredano...daca asta-i cea mai ”ingrijoratoare veste de la inceput de an”, inseamna sau ca n-ai o viziune de ansamblu sau ca umbli la cutia cu maimute si scoti titluri sfoaraitoare doar pentru acces/click/like ! Bașca ”trei angajatori de TOP” !!! Daca de Nestle si probabil de Rieker a mai auzit lumea, cealata este cvasi-necunoscuta.
    Spuneti despre Rieker ca disponibilizeaza 700 de angajati ! Dar oare cifra este reala sau umflata, asa cum insidios ne spuneti ca ”pe site firma vide cu 60 % reducere” !!! Pe care site pentru ca pe Rieker.com atat in varianta germana cat si in cea romaneasca nu am gasit absolut nimic legat de acest aspect ? Pe epantofi.ro Rieker vinde CEA MAI IEFTINA pereche de pantofi barbatesti cu 200 ron...si nici vorba de reduceri !
    Pana la urma locatiile si profitul unei firme private tin doar de o anumita politica interna si avand in vedere CEEA CE SCRIE cu adevarat pe site, si anume ”Today Rieker employs approximately 20,000 people, especially in Morocco, Romania, Slovakia, Tunisia and Vietnam, where the company's own production facilities are located”, vedem in ce companie selecta ne aflam.
    • Like 0
    • @ Cristea Ioan Adrian
      GabiC check icon
      Ai cam amestecat borhotul cu strugurii si cu ceva frunze... d-aia nu-ti "da" la numar:
      1. faptul ca tu nu ai auzit de Hanes- nu-i vina celorlalti; Dupa Fruit of the Loom- sunt poate cei mai importanti producatori de haine ( de la tricouri si chiloti si pana la treninguri, hanorace, e.t.c.)- vechi de la inceputul secolului trecut; pe segmentul lor sunt profi; In plus- pe vremuri era o fabrica si in Egipt ( cele mai scumpe produse erau de acolo) inchisa cuuuu...dap... "Revolutia liberala" (sau interventia americana...cu mai e cunoscuta);
      2.. Daca tu cumperi de pe e-pantofi ( care nici nu e site romanesc- si nici nu sunt cele mai confortabile reduceri, doar pentru un profan) nu inseamna ca toti se uita pe acel site; Si - inca ceva- e-pantofi vinde "adunate" din toata Europa iar 200 de lei pentru o pereche de pantofi buna e chiar putin; Mergi in Humanic- sa vezi cat e un "Rieker" la raft...si mai discutam;
      3. Nu are nimic a face "compania selecta" de producatori ieftini ( desi Slovacia nu cred ca e chiar ieftina- dar e mai sigura si - politic- mai asezata si clara- dovada ca la ei nu se inchid fabrici) cu politicile de relocare; La urma- urmei- fiecare-si alege unde sa produca in functie de costuri vs pret de raft ( si - evident profitabilitate); Daca "made in Romania nu "vinde" mai bine decat "made In Vietnam" atunci...
      Despre Nestle stiu de anul trecut- intamplator am cunostinte acolo, si decizia "de suprafata" este de fapt doar o parte din planul de relocare; Alte info- pe care Loredana nu-si permite sa le spuna - pt ca nu are verificari "din 3 surse" ci poate doar comunicatele oficiale, seci- spun despre problemele cu infrastructura, despre cele cu rata mare de rotatie in HR, despre exact ce scrie si in articol; azi vine- maine nu mai vine ( politic se explica asa: Daca tu- ca STAT- le dai bani, sub forma de ajutoare de tot felul- de ce sa-ti vina la munca? Am intalnit aceeasi abordare in toate sectoarele de baza ( si de jos- constructii, agricultura, servicii,). In constructii prietenii imi povestesc ca muncitorul se "supara" pe la jumatatea zilei- arunca cu cascheta de pamant si pleaca; Pur si simplu; Nu exista disciplina a muncii, nu nimic; Apoi- patronul sta sa-l caute, sa urmeze procedurile de la ministerul muncii pentru desfacerea contractului de munca- alti bani, alte sicane...
      Ce vreau sa spun, ca o concluzie - e ca stirea e corecta; chiar daca nu de "pagina intai" .
      Asta-i tara in care traim ( desi cred ca nu o sa mai stau mult nici eu pe aici)
      • Like 1
  • "Anul trecut, bugetul de recrutare, stabilit inițial la 20.000 lei, a fost depășit, ajungându-se la finalul anului la un cost total de 265.000 lei"
    Cum sa ai buget de recrutare de 20.000 lei la o firma de 400 de angajati? Nici la o rotatie de personal de 4-5% nu iti acoperi cheltuielile.
    Asta este o problema mare, bugetele. Se estimeaza niste venituri mari, fara studii concludente, se estimeaza niste cheltuieli minimale, absolut ireale. Apoi daca se depaseste bugetul, incep problemele.
    Bine ca pleaca Nestle, (nu am vreo idee despre cum este la firma dar) pare o mare lipsa de profesionalism din partea lor. Si sunt sigur ca patronii si upper managementul au incasat ceva sume frumoase de pe firma asta.
    • Like 0
    • @ Reti Robert
      GabiC check icon
      Vorbesti in necunostinta de cauza;
      "Bine ca pleaca Nestle"...
      Plecarea e un semnal foarte puternic pentru multinationalele care-si cauta noi implantari;
      Fii sigur ca nu aici vor veni;
      Poate lucrezi la stat- altfel nu vad de unde asemenea lipsa crunta de educatie socio-economica..
      Cat despre bugete- daca ai avea idee cum se consolideaza pe multinationala- ai intelege ce inseamna buget de recrutare : pentru muncitori, operatori, e.t.c. de obicei se utilizeaza canalele de recrutare cele mai simple ( care nu costa- sau costa f putin- gen eJobs, Bestjobs, publicatii locale, anunturi printre angajati... e.t.c.); Plus ca- in cazul fabricilor din localitati mici- rotatia anuala e- de obicei- mica; Daca insa modifici la nivel de tara politicile de resurse umane ( prin legi imbecile - vezi tot ce s-a intamplat in ultimii 2 ani)- atunci- desigur- iti dau peste cap si bugete si tot planul; Si atunci- ce sa mai cauti intr-o astfel de cloaca?
      • Like 0
  • Dormiţi liniştiţi, Vâlcov veghează! Găseşte el o soluţie! O să le dea salariu pe viaţă tuturor disponibilizaţilor.

    Firmele care pleacă sunt firme sorosiste! Pleacă acum, când ne este greu, după ce au supt sângele poporului ani de zile. Patronii lor sunt vânduţi diavolului, se vede că nu sunt români, că altfel ar fi patrioţi. Ar da tot profitul la bugetul statului. Acum se duc în Vietam să se îmbogăţească prin exploatarea asiaticilor. :))
    • Like 6
    • @ Dragoş Anghelache
      Opinion check icon
      Ne angajam toti la stat si gata, problema rezolvata!
      • Like 5
  • Le convenea situatia din anii "90. Le scad profiturile si atunci se cara. Au profituri de 3-4 ori mai mari decat in tarile din vest si tot nu e de ajuns.
    • Like 1
    • @ Doru Ovidiu
      Opinion check icon
      Daca se cara peste noapte toate firmele straine din Romania o fi bine pentru noi? Poate umple capitalul autohton golul ramas? Daca firmele straine nu ar face aici profituri mai mari decat in vest, nu prea ar avea motive sa se deranjeze, nu? De acord, trebuie sa vedem cum facem sa beneficiem si noi cat mai mult din asta si sa consolidam in timp si un capital autohton, dar deocamdata, cu bune si rele, cred ca avem nevoie de multinationale straine.
      • Like 3
    • @ Opinion
      Dorin check icon
      Daca se care multinaționale o sa murim de foame.
      • Like 2
    • @ Opinion
      GabiC check icon
      te obosesti degeaba...
      nici nu merita explicat...
      • Like 0
  • Pas cu pas muncitorimea se desteapta. Cand firma face profit de-l intoarce cu lopata, cei de jos vad si incep sa-si ceara drepturile. Un salariu mai mare, conditii mai bune de munca. Si asta-i deranjeaza. Altfel nu pleaca angajatul (din tara). Si uite asa inchid fabrici, disponibilizeaza angajatii cu salarii mai mari si care dau rezultate. Nu se gandesc la cei de pe urma carora au profit. Puteau investi in scoli profesionale, daca doreau sa-si pastreze oamenii si sa atraga altii. Aceasta este jungla in care traim.
    • Like 0
  • Eu cred ca asta s-a dorit. Romania nu trebuia sa mai aiva industrie . Scolile prof .au fost uitate ,multi meseriasi au plecat si a aparut un gol de calificati peste care s-au suprapus cei ramasi fara studii si dorinte de munca. Acum cei care au investit la noi ,incep sa-si califice profesional tineri angajati .Cei ce nu vor ,se duc unde primesc conditiile avute de noi acum 20 de ani .Dupa ce s-au obisnuit cu profituri mari ,nu mai accepta alte conditii.Ma intreb ,daca s-ar duce in tara sa ,cat ar plati pentru aceiasi munca,cat ar avea profit si cat ar trebui sa plateasca statului sau pt activitate ?
    • Like 0
    • @ Gheorghe Fedorca
      Opinion check icon
      Industria e importanta, dar banii nu se fac numai din industrie. Cele mai bogate tari isi obtin grosul din servicii. E bine ca se dezvolta si serviciile in Romania! Si sincer acum, nici eu nu m-as deranja sa imi mut activitatea in alta tara, cu toate complicatiile (sunt multe), daca nu as avea niste beneficii suplimentare. China i-a primit pe toti, doar sa produca si uitati unde a ajuns, mai are putin si devine cea mai mare economie a lumii, deci nu a fost o decizie proasta.
      • Like 2
    • @ Opinion
      Banii se fac în principal din industrie iar exemplul elocvent îl regăsim în Europa, țările nordice (inclusiv Germania) industrializate merg bine mersi iar tarile din sud unde se trăiește mai mult din servicii și din combinații scârțâie din toate mădularele. Regula e valabilă și în Italia unde nordul industrializat e dezvoltat iar sudul e un dezastru. Altfel spus, nu produci nu mănânci, serviciile sunt conexe, ele nu pot fi baza unei economii dezvoltate.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Opinion check icon
      In Germania peste 70% din PIB provine din servicii si sub 30% din industrie.
      Nordul Italiei este in primul rand un mare centru financiar-bancar, secundar industrial. In ansamblu, serviciile reprezinta aproape 75% din economia Italiei, gasiti si pe wikipedia
      • Like 1
  • Opinion check icon
    Nu ma ingrijoreaza atat de mult ca nu o sa mai producem pantofi (desi avem nevoie), cat ma ingrijoreaza ca inca nu producem sateliti sau alte bunuri cu valoare adaugata mare! Sper din tot sufletul ca oamenii afectati sa isi gaseasca totusi de lucru in alta parte, dar nici infrastructura nu ajuta, in sensul de a incuraja mobilitatea: ok, nu gasesti loc de munca in Lugoj sau alt oras mai mic, dar sa ajungi repede in Timisoara, faci naveta, dar rezolvi problema.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult