Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cel mai mare șantier de infrastructură din România: reconstrucția căii ferate Sighișoara-Brașov. A fost adus primul utilaj de forare, o „cârtiță” care va săpa tunelurile cu o viteză de 15 metri/zi

santier - CF

Foto: captura StirileProTV

Pe cel mai complex șantier de infrastructură din ultimii 33 de ani în România, cel de reconstrucție a căii ferate Sighișoara-Brașov, tronson ce face parte din coridorul feroviar Rin-Dunăre, a fost adus primul utilaj de forare, o „cârtiță” care va săpa tunelurile cu o viteză de 15 metri/zi. 

Lucrările prevăzute sunt impresionante: două tuneluri noi cu lungimea de 5, respectiv 7 kilometri cu galerii duble, alte trei tuneluri cu galerii comune, un viaduct de 1700 de metri și zeci de mii de metri liniari de piloți forați, potrivit Pro Infrastructura.

Constructorul așteaptă încă alte trei utilaje de forare care vor săpa cele mai lungi tuneluri feroviare din țară de până acum. 

Cu toate acestea, ministrul transporturilor a amenințat că va rezilia contractul, nemulțumit de ritmul lucrărilor, potrivit ȘtirileProTV.

Lucrările au început în 2020 și au fost executate în proporție de doar 20%. Constructorul a solicitat o actualizare a prețurilor, având în vedere scumpirile din ultimii ani. 

Tunelurile ar putea fi finalizate în 2027, spune constructorul, firma Aktor, din Grecia, iar distanța pe cale ferată între Brașov și Sighișoara s-ar putea parcurge într-o oră și jumătate.

Tronsoanele Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, respectiv Apața-Cața sunt modernizate de Asocierea RailWorks, formată din Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari ,pentru un articol de mare interes si important pentru societate si economie . Poate asa se vor ,,mai aerisi soselele noatre de tyrurile numeroase care transporta marfa ..ERa si timpul pentru o schimbare majora in infrastructura cailor ferate. . Daca tot se vorbeste de masini electrice , ar fi o varianta buina pentru transport marfa pe calea ferata electrificata , si oamenii cu masini electrice Poate asa se va rezolva partial problema incalzirii globale ..
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult