Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cel mai mare șantier de infrastructură din România: reconstrucția căii ferate Sighișoara-Brașov. A fost adus primul utilaj de forare, o „cârtiță” care va săpa tunelurile cu o viteză de 15 metri/zi

santier - CF

Foto: captura StirileProTV

Pe cel mai complex șantier de infrastructură din ultimii 33 de ani în România, cel de reconstrucție a căii ferate Sighișoara-Brașov, tronson ce face parte din coridorul feroviar Rin-Dunăre, a fost adus primul utilaj de forare, o „cârtiță” care va săpa tunelurile cu o viteză de 15 metri/zi. 

Lucrările prevăzute sunt impresionante: două tuneluri noi cu lungimea de 5, respectiv 7 kilometri cu galerii duble, alte trei tuneluri cu galerii comune, un viaduct de 1700 de metri și zeci de mii de metri liniari de piloți forați, potrivit Pro Infrastructura.

Constructorul așteaptă încă alte trei utilaje de forare care vor săpa cele mai lungi tuneluri feroviare din țară de până acum. 

Cu toate acestea, ministrul transporturilor a amenințat că va rezilia contractul, nemulțumit de ritmul lucrărilor, potrivit ȘtirileProTV.

Lucrările au început în 2020 și au fost executate în proporție de doar 20%. Constructorul a solicitat o actualizare a prețurilor, având în vedere scumpirile din ultimii ani. 

Tunelurile ar putea fi finalizate în 2027, spune constructorul, firma Aktor, din Grecia, iar distanța pe cale ferată între Brașov și Sighișoara s-ar putea parcurge într-o oră și jumătate.

Tronsoanele Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, respectiv Apața-Cața sunt modernizate de Asocierea RailWorks, formată din Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari ,pentru un articol de mare interes si important pentru societate si economie . Poate asa se vor ,,mai aerisi soselele noatre de tyrurile numeroase care transporta marfa ..ERa si timpul pentru o schimbare majora in infrastructura cailor ferate. . Daca tot se vorbeste de masini electrice , ar fi o varianta buina pentru transport marfa pe calea ferata electrificata , si oamenii cu masini electrice Poate asa se va rezolva partial problema incalzirii globale ..
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult