
Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Suntem la începutul zilei cu numărul 11 de când au început din nou ostilitățile între gruparea teroristă Hamas și statul Israel, iar SUA fac eforturi disperate pentru a evita un război mai amplu în Orientul Mijlociu.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat duminică despre riscul unui conflict mai larg în regiune, iar secretarul de stat american, Antony Blinken, a călătorit între timp în Israel, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egipt și Bahrain, în încercarea de a preveni escaladarea conflictului.
Misiunea în Orientul Mijlociu a șefului diplomației american arată că, în ciuda eforturilor de a se retrage din regiune, Statele Unite sunt în continuare într-o poziție unică pentru a influența Israelul, precum și principalii actori factori de putere din lumea arabă, într-un moment de mare pericol. Totodată, SUA sunt încă dispuse să își asume sarcina de a proiecta un leadership în Orientul Mijlociu, în ciuda tulburărilor interne de la Washington.
Oficialii administrației Biden au arătat clar în aceste zile că privesc spre viitor, încercând cu disperare să păstreze speranța unui Orient Mijlociu remodelat, care ar atrage Israelul și Arabia Saudită spre o normalizare diplomatică pe care atacurile Hamas a blocată momentan.
Sarcina SUA de a echilibra o criză care se extinde rapid este extrem de complexă, iar unele dintre obiectivele sale ar putea fi ireconciliabile cu altele. De exemplu, dorința Israelului de a elimina definitiv Hamas ar putea duce la distrugeri și pierderi de vieți omenești atât de mari, încât să înstrăineze aliații arabi ai Americii.
Israelul a spus că încearcă să atenueze suferința civililor și dă vina pe Hamas, despre care spune că și-a încorporat lansatoarele de rachete în zone urbane extrem de populate și în taberele de refugiați. Pe scurt, teroriștii se ascund în spatele civililor. De altfel, Hamas a cerut civililor din Gaza să ignore avertismentele israeliene de a evacua partea de nord a Fâșiei.
Există semne că cererile SUA la adresa Israelului în numele civililor palestinieni sunt luate în serios, iar unul dintre acestea a fost când Blinken a promis duminică că se va deschide punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt. Frontiera a rămas însă închisă, guvernul de la Cairo invocând lipsa controalelor asupra celor care ies din Gaza și teama pentru siguranța convoaielor cu ajutoare umanitare care intră într-un teritoriul bombardat.
De asemenea, CNN a transmis, citându-l pe consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, că Israelul a fost de acord să reactiveze aprovizionarea cu apă pentru Gaza, o concesie confirmată de oficialii israelieni, dar despre care oficialii din Gaza au spus că nu a putut fi verificată, deoarece electricitatea necesară pentru pomparea apei pentru utilizare nu a fost restabilită.
Scenele cu civili prinși în focul încrucișat al luptelor ar putea declanșa o violență extrem de mare în rândul palestinienilor din Cisiordania
Teama de escaladare a conflictului este legată în principal de ofensiva terestră israeliană așteptată în interiorul Fâșiei Gaza, care ar putea duce la lupte grele cu gruparea teroristă Hamas și la victime foarte multe în rândul civililor.
Experții se tem că scenele cu civili prinși în focul încrucișat al luptelor ar putea declanșa o violență extrem de mare în rândul palestinienilor din Cisiordania.
Contextul ar putea, de asemenea, să determine gruparea teroristă libaneză Hezbollah să trimită mii de rachete în orașele israeliene, deschizând un al doilea front în război.
Gruparea Hezbollah este mult mai puternică decât Hamas, iar Israelul a avertizat că va lansa un contraatac distructiv în Liban dacă grupul intensifică confruntările la graniță, care au izbucnit deja între cele două părți.
Un dublu atac asupra Israelului din partea Hezbollah și Hamas ar putea duce, de asemenea, la represalii israeliene împotriva Republicii Islamice din Iran, crescând riscurile implicării SUA pentru a-și proteja aliatul Israelul.
Pentru Statele Unite există riscul ca un conflict mai larg să ducă la represalii din partea grupurilor teroriste ale milițiilor susținute de Iran împotriva trupelor rămase în Irak și Siria, unde acestea sunt angajate în misiuni de combatere a grupării teroriste ISIS.
O înfricoșătoare ofensivă terestră israeliană în Gaza ar restrânge, de asemenea, spațiul diplomatic pe care statele arabe esențiale în actualul context, precum Arabia Saudită și Egiptul, o au pentru a detensiona situația. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, de exemplu, a cerut „ridicarea imediată a asediului impus Fâșiei Gaza” când s-a întâlnit duminică cu Blinken, criticând „țintirea civililor, distrugerea infrastructurii critice și întreruperea serviciilor esențiale”.
Un război major în Orientul Mijlociu ar consuma și mai mult din resursele SUA
Prin sprijinul său vehement pentru Israel și prin contactele personale repetate cu Netanyahu după atacurile Hamas, Biden a pregătit terenul pentru ca Israelul să se apere singur. Dar a creat, de asemenea, spațiu politic pentru ca SUA să încerce să limiteze cele mai grave efecte ale unei operațiuni israeliene nemiloase în Gaza și să încerce să mențină în viață eforturile de pace pe termen lung în Orientul Mijlociu.
Presa americană scrie că, având în vedere complexitatea situației și trauma pe care atacul Hamas a creat-o în Israel, nu este sigur că actul de echilibru al președintelui american este sustenabil.
Dar Biden a trebuit să încerce această abordare, deoarece un război major în Orientul Mijlociu ar consuma și mai mult din resursele SUA, în condițiile în care Washingtonul menține o linie de salvare de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, și ar putea favoriza o impresie de haos global care ar putea dăuna în plan intern, în ceea ce privește campania de anul viitor pentru realegere.
În interviul acordat duminică la emisiunea „60 Minutes” de la CBS, președintele a declarat că SUA ar putea sprijini atât Israelul, cât și Ucraina și că nu a avut de ales decât să intervină, deoarece SUA este „națiunea esențială”. „Suntem Statele Unite ale Americii, pentru numele lui Dumnezeu, cea mai puternică națiune din istorie - nu din lume, ci din istoria lumii. Putem să ne ocupăm de ambele situații și să ne menținem în continuare apărarea noastră internațională generală. Dacă nu o facem noi, cine o face?”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Există un sentiment descurajant că, oricât de gravă ar fi situația, aceasta este pe cale să se înrăutățească. Veteranul negociator american pentru pace în Orientul Mijlociu, Aaron David Miller, a declarat pentru CNN că ofensiva israeliană se apropie și va fi agonizantă, dar și-a exprimat speranța că în cele din urmă ar putea apărea progrese diplomatice. „Fie că este vorba de 24 de ore, de 48 de ore, fie că durează până săptămâna viitoare, cert este că se apropie. La fel ca multe crize din această regiune care implică o cantitate extraordinară de durere, în mare măsură pentru civili, va exista o perspectivă de a transforma această cantitate suplimentară de durere în câștig”, a precizat Miller.
The Guardian scrie că puțini diplomați americani au îndoieli cu privire la personalitatea lui Benjamin Netanyahu, dar este știut la Washington, mai ales într-o perioadă de criză, că este important să dai mâna cu premierul israelian și să amâni apelul la acțiunile politice din trecut.
Cea mai rece relație dintre lideri israelieni și americani a fost cea dintre Barack Obama și Bibi Netanyahu. Obama l-a acuzat pe liderul israelian că justifică aproape orice pentru a rămâne la putere. Netanyahu, iritat de deschiderile lui Obama față de Iran și de promisiunea unui nou început cu lumea musulmană, l-a numit pe fostul președinte al SUA un politician naiv.
De când a izbucnit actuala criză, Joe Biden, probabil cel mai pro-israelian președinte american de la Bill Clinton încoace, i-a oferit reasigurări lui Netanyahu și a încercat să evite să fie dezvăluită în public vreun diferend între cei doi. Biden știe că, dacă vrea să aibă vreo influență în privat asupra modului în care Israelul răspunde la masacrul Hamas, el și Departamentul de Stat nu-și pot permite să fie văzuți dând lecții sau criticând Israelul. De aceea, fiecare intervenție a lui Blinken în turneul său din Orientul Mijlociu a început cu o repetare a frazei: „Israelul are dreptul, ba chiar datoria, de a se apăra, iar America sprijină Israelul”.
Dar, după aceea, este arta diplomatului de a-și convinge interlocutorul să răspundă la ceva în modul în care ai prefera el, convingându-l în același timp că, de fapt, a fost ideea lui de la bun început. The Guardian spune că aceasta a fost, în mare parte, sarcina delicată a lui Blinken: să stimuleze delicat, pas cu pas, Israelul să se gândească la modul în care atingerea obiectivului său legitim, distrugerea Hamas, contează pentru reputația Israelului și pentru locuitorii din Gaza.
Experții occidentali mai spun că este posibil ca Blinken să-și fi stabilit obiective ireconciliabile, dând undă verde încercării Israelului de a distruge Hamas, solicitând în același timp un spațiu sigur pentru palestinienii din Gaza.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ma intreb ce o fi cautat acolo? In Romania a rezolvat toate problemele acum se ocupa si de ale altora, de cele mari, cele internationale.
Cum s-ar spune, israelienii au treaba si noi ii retinem. Asta, ca sa comentez un pic in ras o situatie ridicola intr-o drama imensa si un pericol planetar. Nu mai spun ca cele cateva fraze de sustinere a poporului israelian, Marcel a trebuit sa le citeasca, nu a putut sa spuna doua vorbe fara foaie.
In fata atator probleme, uriase probleme care zgaltaie lumea, romanii sunt cu fundul descoperit: economia- checked, puterea financiara- checked, invatamantul- checked, clasa politica- checked, justitia, politia- checked, traficul de droguri- checked, consumul de droguri, pariuri, jocuri de noroc- checked, retelele, traficantii, interlopii- checked, armata- checked (nu stiau, nu gaseau, nu vedeau dronele).
Totul e bifat la pamant. Marcel nu are nicio preocupare, zboara cu „curaj” la Tel Aviv si citeste de pe un biletel. Imi pare rau ca nu l-a luat si pe colegul sau de suflet Nicolae Ciuca. Cu Nicusor alaturi ar fi fost altfel, mult mai bine. Acesti Pic si Poc ai Romaniei...
Sa ne fereasca Dumnezeu de ceva important in Europa ca noi sigur ne impuscam, dupa ce-i aruncam in aer pe aliati.
Si intr-o nota foarte serioasa: lucrurile vor merge din rau in mai rau pentru ca este vorba de religie, ura, fanatism, salbaticie. Cu lucrurile astea nu te poti pune la nesfarsit.