Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

ChatGPT, înfrânt de poporul român

ChatGPT

Foto: Profimedia Images

„Cetățeanul român din zilele noastre este caracterizat prin mai multe trăsături importante.

În primul rând, cetățeanul român este patriot, fiind în mare măsură conștient de importanța și valorile culturale și istorice ale națiunii sale. El are un simț al identității naționale puternic și își apără cu fermitate drepturile și libertățile sale.

În plus, cetățeanul român este un individ activ și responsabil, participând la viața socială și politica din țara sa. El are un spirit de inițiativă și dorește să contribuie la dezvoltarea comunității și la bunăstarea societății în ansamblu.

Cetățeanul român este, de asemenea, un individ educat și informat, căutând mereu să se perfecționeze și să își îmbogățească cunoștințele. El apreciază cultura și valorile morale și este un adept al toleranței și respectului față de diversele grupuri sociale și culturale.

În concluzie, cetățeanul român din zilele noastre poate fi descris ca fiind un individ patriot, activ, responsabil, informat și tolerant. El este un membru important al societății sale și contribuie la dezvoltarea și prosperitatea acesteia.”

În cazul în care credeați că eu am scris textul de mai sus, vă înșelați amarnic. Este o concepție 100% a inteligenței artificiale, generat de către ChatGPT.

Dacă răspunsul ChatGPT nu vă mulțumește puteți genera o altă variantă care va fi întotdeauna diferită de prima.

„Cetățeanul român contemporan este caracterizat prin spirit de responsabilitate, dorința de a contribui la bunăstarea societății și de a se implica activ în viața publică. El este un individ tolerant, deschis la dialog și la noi experiențe, care valorează libertatea și egalitatea, dar care în același timp își respectă tradițiile și istoria.

Cetățeanul român este un consumator activ de informație, preocupat de evenimentele din țară și din lume, interesat de educație și dezvoltare personală. El apreciază valorile democratice și încearcă să se exprime prin intermediul votului și al participării la viața socială și civică.

În relațiile interpersonale, cetățeanul român este cunoscut pentru loialitatea și respectul față de cei din jur, pentru spiritul de echipă și cooperare, precum și pentru capacitatea de a face față provocărilor și de a-și asuma riscuri.”

Nu pot să nu remarc că inteligența artificială are o părere mult mai bună despre cetățeanul român decât cetățeanul însuși. Nu de multe ori am auzit și am citit caracterizări total neprietenoase făcute de către români pentru români. Inteligența Artificială probabil nu s-a antrenat citind Facebook, altfel ar fi adăugat și o altă caracteristică: spiritul cârcotaș.

O a doua observație este că Inteligența Artificială pare de multe ori mai inteligentă decât cea umană, în orice caz pare că poate scrie mai bine și mai corect gramatical decât mulți dintre semenii noștri.

I-am dat motorului ChatGPT și provocarea să scrie o poezie în stilul lui Eminescu. Asta a ieșit:

„Doamne, ce frumoasă este țara noastră,

Cu munții și văile ce se întind,

Cu apele cristaline ale Dunării

Și cu câmpiile ce înverzesc.

Ea este patria noastră,

Cu istoria sa bogată și mândră,

Cu oamenii săi vrednici și harnici,

Cu sufletele lor curate și calde.

Ea este țara unde s-au născut eroi,

Și unde cultura și arta au prosperat,

Ea este țara unde limba noastră

Este cântată în versuri frumoase.

Doamne, fă să-i fim mereu credincioși,

Și să-i apărăm cu dragoste și credință,

Ea este țara noastră, Romania,

Unde inima noastră bată mereu.”


E drept, mie îmi pare mai mult stilul lui Vadim-Tudor din epoca comunistă, însă în mare este o poezie coerentă și cu sens. Cred că am citit câteva mult mai proaste decât aceasta, generate de inteligența 100% umană.

I-am mai cerut lui ChatGPT să facă un text comic despre poporul român. Cu acesta sunt întrutotul de acord, pare că inteligența artificială ne cunoaște bine

„Bine ați venit la o scurtă comedie despre poporul român! Să începem!

Românii sunt cunoscuți pentru că sunt întotdeauna în căutarea unui mijloc de a se face remarcați. De exemplu, dacă veți merge într-o cafenea în România, veți găsi oameni care vorbesc atât de tare, încât veți putea auzi conversația lor chiar și din stradă.

În plus, românii sunt cunoscuți pentru pasiunea lor pentru mâncare. Nu există niciun eveniment important, fie că e vorba de o zi de naștere sau de o petrecere, fără mâncare și băutură. Și, bineînțeles, nu există nicio masă fără vin!

Românii sunt, de asemenea, foarte talentați în a face economii. Deși nu sunt întotdeauna în stare să se organizeze, sunt maeștri în a-și administra banii și în a face cea mai bună afacere.

Și nu în ultimul rând, românii sunt renumiți pentru simțul lor umoristic. Dacă sunteți în căutarea unei surse de distracție, nu trebuie decât să mergeți într-un bar sau într-un local unde sunt români. În concluzie, poporul român este unul dintre cele mai interesante și pline de viață din lume. Sunt mereu gata de acțiune și întotdeauna în căutarea aventurii!”

În fine, l-am mai întrebat multe pe ChatGPT, ce e untura de bursuc, cine sunt dacii liberi, care este cultura poporului român, la ce folosește Bitterul Suedez, care sunt puterile Sfinxului și multe altele. De fiecare dată am fost uimită și încântată de răspunsurile primite.

Dar ce este ChatGPT? Haideți să-l întrebăm chiar pe el

„ChatGPT este un model de limbaj generativ dezvoltat de OpenAI. Acesta a fost antrenat folosind o cantitate enormă de text de pe internet, astfel încât să poată răspunde la întrebări și să genereze text cu o înțelegere aproape umană a limbajului și a contextului. ChatGPT poate fi utilizat pentru a crea chatbot-uri sau pentru a genera text în diverse scopuri, cum ar fi scrierea de scenarii, crearea de conținut sau generarea de răspunsuri la întrebări.”

Minunat! Acum dacă tot avem această jucărie cu inteligență artificială oare mai avem nevoie de inteligența eminamente umană? Oare vor mai exista scriitori, jurnaliști, textieri? Hai să-l întrebăm tot pe el!

„Este greu de prezice cu exactitate care meserii vor dispărea în viitor, deoarece aceasta depinde de multe factori, precum avansul tehnologic, schimbările demografice și economice, precum și alte tendințe globale. Cu toate acestea, există câteva meserii care se estimează că vor fi afectate în mare măsură de automatizare și tehnologie, cum ar fi:

Lucrătorii de birou cu sarcini repetitive, cum ar fi introducerea de date și verificarea informațiilor

Lucrătorii în producție cu sarcini repetitive, cum ar fi montarea componentelor sau ambalarea produselor

Lucrătorii în servicii cu sarcini repetitive, cum ar fi operatorii de call center sau vânzătorii automați

Lucrătorii în domeniul financiar, cum ar fi contabili sau analiști de credit

Este important de reținut că, deși anumite meserii pot dispărea, noi oportunități vor apărea ca urmare a avansului tehnologic. De exemplu, se estimează că vor fi mai multe oportunități în domeniul inteligenței artificiale, al cibersecurității și al tehnologiei de realitate virtuală.”

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum nu exista Inteligenta Artificiala, nici ChatGPT nu poate fi ceea ce nu exista.

    E doar o colecție de algoritmi care procesează limbajul omului, are o baza de date foarte mare pe care a cules-o de pe internet. Agregheaza datale și, pe baza, lor și a algoritmilor generează un răspuns.

    Cum zicea un expert în domeniu: "vorba nu e tot una cu inteligenta".

    ChatGPT e interesant prin prisma inteligenței experților care l-au creat.

    E util pentru ca poate economisi timp agregand informația într-un format mult mai folositor decât motoarele de cautare precum google. Fiecare răspuns trebuie luat cu o doza de scepticism pentru ca e foarte posibil sa fie pe langa adevăr.
    • Like 2
  • Dezamagitor si de necitit articolul. Lacune de logica si argumentare semnificative. De exemplu, 1. "romanul are o parere gresita pentru ca e carcotas". Pai ma gandesc ca ar trebui sa primeze adevarul nu? Adica in primul rand daca ce spune e in corespondenta cu faptele, nu doar sa fim "pozitivi" ca e la moda acu'. Daca ceea ce se spune e adevarat, imi pare rau despre continutul articolului, sau despre laturile bune ale celor din spatiul mioritic. 2. Ca pentru dumneavoastra alte lucruri, mentionate inca de la inceput, vi se par mai importante, aia e pur subiectiv. 3. Aspectele bune mentionate despre romani (avem si dintr- astea), pot foarte bine sa coexiste si cu parerile generale in privinta defectelor noastre. 4. Multe altele, dar le veti descoperi singura la o lectura despre argumentare, logica, gandire critica. E de necitit articolul pana la capat :(
    Pacat ca asemenea articole sunt promovate la scara nationala (sa fiu si eu "roman carcotas").
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Inteligența artificială și-a început cariera încă din anii 90, când a reușit să învingă în jocul de șah (Deep Blue). Roboții conversaționali sunt ceva mai noi, dar nu chiar atât de noi. Avem deja un robot - Sofia - foarte avansat, cu statut de cetățean și card bancar.
    Se pare că descoperim apa caldă doar pe un singur robinet și cu mult după ce s-a inventat. Hahahaha!!!
    • Like 1
  • Eu am ajuns la o singura concluzie, Cu cat folosim mai multe scule si softuri "dàstepte", cu atat e mai multa nevoie de oameni in spatele lor.
    • Like 1
  • Dac-ar da bacalaureatul s-ar descurca mult mai bine decât „inteligenţa” umană.
    • Like 2
  • Pare departe de a arata inteligenta ci mai degraba culege bine informatia si o structureaza. Ca un script bine conceput.
    • Like 1
  • Cristian check icon
    Mda, par ceva compuneri de scoala generala.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult