Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

China câștigă prima rundă a războiului comercial cu SUA. Deși ambele economii riscă recesiunea, pierderile vor fi mai mari pentru SUA

Donald Trump - mască

În imagine, o mască cu chipul lui Trump este expusă în Piața en-gros Yiwu din Yiwu, China, pe 16 aprilie 2025/ foto Profimedia

China câștigă prima etapă a războiului comercial cu SUA. Mai mult ca sigur, ambele țări vor intra în recesiune, însă SUA va pierde mult mai mult!

Politica lui Donald Trump de a impune taxe comerciale aproape tuturor țărilor, de a le modifica ulterior, de a le crește pe unele mult prea mult, începe să clatine dur sistemul economic și financiar american.

Principalele rezultate de până acum :

- Australia nu avea taxe pentru produsele importate din SUA și totuși Trump i-a impus taxe vamale. Prin urmare, Australia a profitat de războiul China - SUA și a înlocuit rapid produsele americane pe piața asiatică. Așa se face ca azi China cumpără gaz din Australia, de miliarde de dolari, dar și carnea de vită, înlocuind importurile americane, ceea ce îi va falimenta pe mulți fermieri din SUA. 

- Exporturile de petrol din SUA către China s-au prăbușit cu 90%, dar importurile Chinei de petrol din Canada au crescut cu peste 700%!

- Administrația Trump nu a reușit să colecteze taxele vamale, pentru că nu aveau logistica și oamenii necesari. Nici acum nu au un sistem coerent, la câteva săptămâni de la impunerea taxelor vamale. Însă valoarea colectată e doar de 25% din valoarea estimată de Trump. Asta înseamnă ca importurile scad masiv.

- Creșterea absurdă a taxelor la peste 200% pentru China, cu excepția laptopurilor, a telefoanelor, însă cu menținerea celor pentru componente și materii prime, inclusiv pe oțel, aluminiu sau cupru, face ca azi un laptop sau un aparat foto produs în SUA să fie cu 45%-60% mai scump decât înainte, din cauza taxelor, pe când cel produs în China vine cu taxe mai mari de doar cu 10%! Uite aici geniu economic la Trump! Omori producția internă ori pui taxe exagerate dar elimini taxele pe produsul finit importat! În plus, produsele de consum mai ieftine, pentru muncitorii americani, sunt acum de 4 sau de 6 ori mai scumpe, în timp ce produsele cu valoare mare au taxe de import cu mult mai mici! Deci cei cu salarii mici plătesc cel mai mult!

- Peste 75% din laptopurile, telefoanele, bateriile, monitoarele, jocurile de tip consolă și jucăriile vândute în SUA vin din China. Deci? În timp ce SUA a renunțat la taxele pentru aceste produse, China nu a renunțat la taxare pentru un singur produs! Asta e arta negocierii lui Trump?

 


- În timp ce Trump le impune taxe vamale multor țări, China le elimină. Spre exemplu pentru 35 de țări din Africa, China a eliminat taxele vamale din decembrie 2024.

- Tot mai mulți investitori renunță la investițiile în dolari și în bondurile americane, astfel ca ele scad în toate valutele. Iar asta va crea mari probleme pentru finanțarea bugetului american în următoarele luni. Doar în acest an SUA trebuie să vândă bonduri de peste 10.000 de miliarde de dolari, pentru a-și acoperi datoria. Însă nu pare a fi o misiune ușoară!

- China a oprit orice achiziție de aparate și de piese de schimb de la Boeing, anulând inclusiv contractele deja existente, iar companiile sunt acum obligate să cumpere doar avioane fabricate în China. Multe sute de miliarde dispar din economia americană. În plus, China a început să vândă obligațiuni ale trezoreriei americane, cumpărând în schimb obligațiuni europene.

- Turismul în SUA s-a prăbușit. Europenii au renunțat cu 20%-40% la deplasările în SUA, în funcție de țară. Dar scăderi majore sunt și pentru turiștii din Asia, Canada, Mexic sau America de Sud. Multe sute de miliarde pierdere în acest an!

- Mutarea producției în SUA nu se poate face pentru multe produse, din cauza costurilor mari. Însă pentru altele, nu există personal calificat.. China are un program foarte bun de pregătire a competențelor superioare în producție, iar SUA este cu mult în urmă!

- Companiile americane nu își permit plata taxelor vamale. Spre exemplu, o companie care plătea taxe vamale de 25.000 de dolari trebuie acum să achite taxe de peste 400.000 de dolari. Iar multe companii nu dețin capitalul necesar pentru a aduce bunurile în țară.

- Companiile de wealth management Rathbones, RBC Brewin Dolphin, Evelyn Partners şi Schroders Cazenov au declarat ca tot mai mulți americani și-au mutat „averea” financiară din SUA în UK. Unii și-au mutat chiar și 50% din fondurile deținute.

- China își modifică cursul valutar pentru yuan, un semn important ca se pregătește de o confruntare pe termen mai lung. 

- Investiții de peste două trilioane de dolari în USA, anunțate înainte de învestirea lui Donald Trump, sunt momentan suspendate sau anulate, din cauza politicilor sale imprevizibile și exagerate. Microsoft a suspendat momentan investiii în trei noi centre de date.

- Bursa americană a pierdut cel mai mult capital, de trei ori mai mult decât cea din China. Și nu mă refer doar la valori absolute, dar și la procente.

- Băncile americane și FED-ul (cu care Trump e acum în război) consideră că recesiunea va lovi puternic economia americană până la final de 2026, iar inflația și dobânzile vor crește.

În ultimele două săptămâni rezervările globale de containere au scăzut cu 50%, importurile SUA cu peste 60%, iar exporturile SUA cu peste 30%. Recesiunea globală e aici!

Acest război comercial îi va produce Chinei o pierdere economică de 1%-1.3% și pierderea a 20 de milioane de locuri de muncă.

Pentru SUA însă, pierderile sunt tot mai mari cu fiecare zi, iar dolarul își pierde valoarea puternic, pentru că mulți renunță la el. Și asta va fi adevărata mare problemă a SUA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult