Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

China s-a supărat pe NATO, în timp ce Rusia comite atrocități în Ucraina

China - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

China s-a supărat pe NATO și încearcă să mute atenția către alianța militară defenisvă a occidentului, în timp ce Rusia comite acte de agresiune internațională în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al MAE chinez a îndemnat luni NATO să „înceteze imediat răspândirea de dezinformare şi de remarci provocatoare vizând China şi să abandoneze abordarea conflictuală de a trasa linii ideologice”. „NATO a perturbat Europa. Ar trebui să nu mai încerce să destabilizeze Asia şi întreaga lume", a insistat Zhao Lijian, citat de Xinhua, agenția guvernamentală de știri chineză. Potrivit lui Zhao Lijian, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg face de mai multă vreme „remarci false” despre politica externă a Chinei, evocă o aşa-zisă teorie a „pericolului chinez” şi recent s-a angajat în coerciţie împotriva Chinei.

„NATO continuă să încalce limite geografice şi teritoriale şi susţine un nou război rece al confruntării între blocuri. Comunitatea internaţională trebuie să fie vigilentă şi să se opună ferm acestui lucru”, a pledat Zhao Lijian, dând asigurări că ţara sa a susţinut întotdeauna şi va susţine dezvoltarea paşnică, iar dezvoltarea Chinei nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni, ci noi oportunităţi pentru lume. „NATO a perturbat Europa. Ar trebui să nu mai încerce să destabilizeze Asia şi întreaga lume”, a insistat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

Dincolo de această declarație politică, think tank-ul internațional Organization for World Peace (OWP) arată, într-o analiză din 10 aprilie, că războiul din Ucraina a dominat atenția mediatică globală în ultimele săptămâni și din motive întemeiate. Acest conflict fără precedent este cel mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial, scrie cercetătorul Inigo Boucher. Cu toate acestea, impactul său se extinde mult mai departe decât Europa și a influențat chiar și relația dintre China și Taiwan. Cele două națiuni, care sunt aproape de război de mulți ani, urmăresc care ar putea fi soarta lor în următorii câțiva ani (sau chiar luni), iar acest lucru îngrijorează comunitatea internațională, mai spune Boucher.

Pe de o parte, războiul din Ucraina ar putea acționa ca o cortină de fum perfectă, mutând atenția de la acțiunile Beijingului, care face mișcări agresive împotriva Taiwanului. Deși nimeni nu se așteaptă la o invazie chineză iminentă pe termen scurt, țara a trimis avioane de luptă prin spațiul aerian taiwanez în prima săptămână a conflictului ucrainean, punând autoritățile de la Taipei în alertă maximă.

În acest moment, SUA, NATO și Occidentul nu ar trebui să facă nicio mișcare care ar putea provoca China să invadeze Taiwanul mai devreme, mai remarcă analiza celor de la OWP. Comunitatea internațională trebuie să facă tot posibilul pentru a forța Rusia să se retragă din Ucraina și să pună capăt vărsării de sânge, fără a îndemna țara să escaladeze conflictul. Un război în Taiwan poate fi inevitabil pe termen mediu sau lung, dar răspunsul comunității internaționale față de acțiunile Rusiei în Ucraina poate întârzia acțiunile Chinei în Taiwan, precizează OWP.

Deși nu este identică, relația dintre Rusia și Ucraina este similară cu cea dintre China și Taiwan. Spre deosebire de Ucraina, SUA și-au luat mai multe angajamente de a ajuta Taiwanul să o apere de o eventuală invazie. În conformitate cu Legea relațiilor cu Taiwan, SUA trebuie să furnizeze Taiwanului mijloacele de a se apăra dacă ar avea loc un atac, cel mai probabil din partea armatei chineze.

Ceea ce putem învăța din războiul început de ruși în Ucraina este că acest lucru ar fi probabil asociat cu sancțiuni severe occidentale și împotriva Chinei, mai spun analiștii OWP. Geografia contează și ea foarte mult în privința unui potențial conflict militar. Ca țară, Taiwan este înconjurat de ocean, în timp ce Ucraina nu este. Un punct culminant al tuturor acestor factori sugerează că invadarea Taiwanului s-ar dovedi a fi mult mai dificilă dacă taiwanezii ar duce la fel de multă rezistență în luptă precum fac în prezent ucrainenii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va propun un mic si foarte simplist exercitiu de orientare geografica numai pentru a va scoate din tiparul Fake News cu care probabil sunteti obisnuiti. Insist sa va duceti la manualul de geografie din clasa a X-a si sa va uitati la suprafetele geografice ce tin de intindere a fiecarei tari implicate in acest conflict tip razboi respectiv a actorilor principali. ATI GASIT CASTIGATORII la o prima documentare banala ?
    • Like 0
  • Perfida china a inceput sa maraie. Nu se anunta lucruri bune. China sustine, pe fata si in mod sfidator rusia, tara cu regim dictatorial identic. China va profita de situatia din europa, datorata imperialismului rus, si mai devreme sau maii tarziu. Mi-as dori sa nu se repete "greselile", in cazul chinei, intamplate in cazul rusiei. Ma refer la previziunile analistilor de tote felurile.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Nu stiu sa iti explic dar China in ultimii 100 de ani nu o atacat pe nimeni , a scos din saracie 600 de milioane de oameni si nu pe spatele altora. Tu nu vezi ca occidentul ,in special SUA , doar exploateaza pe cei din jur? Bineinteles , ca acum beneficiem si noi de pe urma asta , dar asta nu inseamna ca ii corect. Trimitem gunoaie in alte tari , exploatam alte natiuni , sabotam , numai pentru putere si bogatie . Trebuie sa intelegi ca pamantul nu poate sa sustina pe toti cei 7 mld. , la nivel de viata a occidentului. Nu sunt destule resurse. Iar China ii cea mai mare amenintare pentru stilul de viata a occidentalilor. Nimeni nu ii intresa China cand se zbateau in saracie , atunci nu exista dreptul la viata , la o viata decenta. Dar acum ca China a devenit o superputere , SUA ii intresata sa se respecte dreptul la religie in xian ping , alegeri democratice in Hong Kong ( desi niciodata in timpul stapanirii engleze de 400 de ani nu au fost alegeri cu adevarat democratice acolo) . Vezi ipocrizia?

      Ps In Rusia au fost alegeri democratice , nu ii dictatura . Bineinteles ca propaganda si-a facut treaba si a iesit invingator cine "trebuie" , dar in occident ii acelasi sistem , votam pe cine ne prezinta mass-media , ca personal nu ii cunosc pe niciunul , si nici istoria lor. Ai vazut ce binearata Iohanis in massmedia acum 8 ani? Parca zicei ca ii mesia pe pamant.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Mihai check icon
      Ori ești troll plătit in ruble ori ești naiv din cale afară. Legat de China ai uitat de războiul din Coreea? La cei 600M scoși din sărăcie îi pui și cei pe care i-a scos Mao defintiv repetând holdomorul lui Stalin? Până și Hrușciov a fost oripilat de cele întâmplate acolo și i-a transmis asta lui Mao iar ca urmare relațiile lor s-au răcit.
      Rusia e la fel de democrată cum era România pe vremea lui Ceaușescu. Erau alegeri între comuniști. Cum să câștige altcineva alegerile în Rusia din închisoare sau cu un glonț in cap din subsol?
      Occidentul face afaceri, poți să accepți sau nu, nu îți pune nimeni pistolul la tâmplă. Pe de altă parte poți și tu să faci afaceri la ei, nu te oprește nimeni. E o foarte mare diferență să ai libertatea de a alege și de a decide ce vei face dar multă lume nu realizează asta.
      • Like 5
    • @ Mihai
      Lasa-l pe Mao ca era prost . China nu a devenit superputere pe vremea lui Mao , China dupa ani 90 a inceput sa creasca. Inainte de 90 crezi ca ii intresa pe cineva de China? Eu nu zic ca in China ii mai bine , dar SUA nu sanctiineaza China sau o provoaca pentru binele cetatenilor chinezi , ci pentru interesele lor economice si geopolitice ceea ce ii ipocrizie. O duc altii mai rau ca chinezii si pe americani ii doare in basca daca nu au nimic de castigat. Tu crezi ca SUA inarmeaza Taiwan ca le pasa de taiwanezi sau doar vor sa ingradeasca puterea Chinei? Nu ma intelege gresit , daca occidentul ar spune ca ar vrea sa distruga China ca altfel o sa devenim saraci , ar avea mai mult respect din partea mea , decat daca spun ca ii doare sufletul de unii dintre cetatenii chinezi. Pe tine nu te supara cand te ia de prost? Si se prefac ca sunt ei politicienii niste sfinti si vor doar binele universului , cand de fapt totul merge pe interese. Nu suport ipocrizia. Si nu fi naiv sa crezi ca ai libertate totala , ai libertate exact pana calci pe cineva pe coada .
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Și ce e rău să ai interese economice si geopolitice ? De ce să fie ipocrizie ?
      Toate statele normale au astfel de interese. La nivel mai mic (ca să înțelegi!) orice firmă acționează în interesul propriu, economic. Altfel, moare, dă faliment !
      Aaa, totul are o limită, nu dai în cap pentru interesul tău, nici ca stat nici ca firmă. Dar, iată, rusul aruncă bombe atunci când se simt amenințați "economic sau geopolitic", atâta știu, exact ca-n secolele care au trecut...
      • Like 2
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Pai tocmai aici ii problema , ca unele state nu stiu sa joace corect. Si daca sunt batuti la propriul joc incep cu sanctiuni pe motive puerile. Inventeaza bombe chimice in Iraq , ca le pasa de bustarea unora si altora . Si aici nu ma refer doar la sua , ci la toate statele care au o politica externa agresiva ( SUA , Anglia , Rusia , Franta ) China ii pistol cu apa fata de acestea . Unde vezi conflict in lumea asta , americanii si-au bagat coada. Spunemi un conflict in care americanii nu au vre-un interes. Si totusi multa lume acuza China ca ar fi cumva un stat agresor , inclusiv tu.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Whatabout-isme.
      Aici e vorba de China care începe să " vadă " lucrurile prin ochelari rusești. Auzi, că NATO a destabilizat Europa! Asta putea s-o spună la fel de bine și Putin.
      Alegeri ca alegeri dar dictatură în Rusia este și încă una în creștere.
      Păi ce treabă are occidentul cu stilul de viață al chinezilor? Fiecare cu aia a mă-sii și cu stilul de viață aferent. Și eu consider stilul lor de viață o amenințare. Acum, când în occident și cam peste tot relaxează în draci în Shanghai e lockdown uriaș, crapă de foame în apartamente. Ptiu, drace!
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Nu mai vorbi prostii , in mileniul 3 totul ii conectat ce sa intampla in occident afecteaza si China si viceversa . Iar in Rusia ii democratie ca si la noi si in SUA , adica trebuie ales cine "trebuie" , clar ca nu ii democratie, cum nici la noi nu ii . 90% din mass-media ii platita , sau nu ai observat pentru ce folosesc partidele fondurile . China isi vede de propile interese iar SUA de a lor , dar sa nu fim naivi ca SUA si nu ar fi in razboi economic , iar tarile gen Ucraina , Romania , Moldova , Taiwan , sunt doar niste pioni .
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Cam greu de păstrat concentrarea pe o temă. Nici n-a fost vorba de presa în România, de unde pana unde?...
      Unde naiba se gasesc ochelari din ăia rusești? Ori dau rușii moca? Văd că-s tare ușchiți, împrăștie ideile de numai.
      Renunț, mi-e greu să să discut cu cineva care crede că democrația e la fel și in USA și în Rusia și în România. Culmea whatabout-ismului ori dacă nu-i perfectă nu-i deloc.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Doamna Delia va cunosc de ceva vreme pe acest site , si stiu ca inghititi destul de repede gogoasele. Daca nu ma insel erati mare sustinatoare a lui Iohanis , Catu si gasca lui "castigatoare" , desi erau unii care vedeau asemanarile dintre PNL si PSD. Iar acum iar credeti tot ce spune . Trebuie sa intelegi ca adevarul ii intotdeauna la mijloc , nu mai aveti 12 ani , nu exista rai si buni , exista doar nuante de gri. Citesteste , citesteste, citeste de la toti . A stii toate puncteke de vedere ii singura arma impotriva propagandei.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Gandalf check icon
      Silviu, mesajul tău este logic corect dar în situația de față logica nu prea joacă niciun rol. Chiar aș spune că face jocurile bolșevicilor.
      Am mai scris pe undeva despre Ion care o omoară în bătaie pe Mărie și despre cei care spun că deh, și Mărie era nițeluș curvă.
      Se aplică perfect Bolșeviciei (care dacă, așa cum vrei tu să mă lămurești, este democrație și eu sunt popă la mormoni) și China face mișcări subtile în aceeași direcție.
      Taiwanul e important pentru toată lumea fiindcă produce micro-electronică. Chip-uri. Cele mai importante linii de fabricație sunt acolo. China are o durere cumplită la bască de Taiwan, ei de fapt văd că ar domina categoric piața semiconductorilor Hi-Tech dacă ar anexa insula. Și e un vis vechi și după ce dobitocu' a făcut rahatul praștie în Europa, China a început să saliveze. Viteza de reacție absolut uimitoare a comunității internaționale s-ar putea să îl afecteze mult mai puțin pe dobi decât a dat un semn clar Beijing-ului despre ce li se va întâmpla dacă își imaginează că ar putea da și ei un copy-paste pe zona lor de interes.
      • Like 3
    • @ Gandalf
      Bineinteles ca vor Taiwan , pentru ei Taiwan ii ca si Rep. Moldova pentru noi , au zis clar ca o vad ca pe o parte a Chinei. Dar nu au actionat violent pana acum , dar SUA inarmeaza Taiwanul pana in dinti si apoi acuza China de provocare. Intrebare ii le pasa de taiwanezi sau mai degraba vor sa puna China cu botul pe labe. Aici ii intrebarea. Si daca vrei sa pui China cu botul pe labe , macar recunoaste , arata ca ai sange in instalatie. Sa nu ne ia cu faptul ca intreseaza democratia , ca nu le pasa de asta. La prietenii lor sauditi ii dictatura absoluta dar nu le pasa , iar de alta parte avem Iran care ii democratie(buna , rea, treaba lor) si o vor distrusa ca nu corespunde cu interesele lor orientul mijlociu. Nici Rusia , nici China , nici SUA , nu vor binele romanilor ( doar conjuctura mai ajuta cateodata) . Fiecare isi urmeaza interesele lor meschine , in care au decastigat doar cetatenii lor ( sau o parte din ei). Iar noi inchitim tot ce ni se da. De exemplu articolul asta nu ti se pare de rahat? Ti se pare ca autorul are cunostinte de chineza sa stie ce o zis "oficealul chinez " , o copiat si el din alta parte ce sa dat la "centru" , adica copy-paste , si nici macar nu a dat sursa "inspiratiei" cum ar trebuii normal. Si nu mai exista comunisti , democrati , liberali , republicani , exista doar bani . Toate razboaiele sunt despre bani.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Gandalf check icon
      „La prietenii lor sauditi ii dictatura absoluta”
      Câte zile / luni / ani ai trăit în KSA?
      Câți chinezi cunoști tu PERSONAL?
      Câți ruși cunoști tu PERSONAL?
      Ai făcut vreodată afaceri cu oricare dintre cei de mai sus și cu taiwanezi?
      Dacă măcar unul dintre răspunsuri este „zero” sau „nu” e bine să te gândești că totuși nu ai citit tot ce se spune despre situațiile pe care le etichetezi, sau, mai ales, nu ai o experiență directă a locurilor și caracterelor.
      Și cum spuneam mai înainte, prefer să trăiesc în preajma Măriei, chiar dacă e „nițeluș curvă” decât să mi-o iau sistematic la gioale de la Ion care e cretinoid și are agenda lui împotriva tuturor din scara blocului.
      Aaa, întrebările le-am aranjat în așa fel încât eu pot răspunde afirmativ și cu numere naturale nenule la oricare dintre ele. Sunt cumva și eu vreun pervers ori doar încerc să te fac să vezi că un gri mai deschis e de preferat negrului absolut din vidul cosmic?
      • Like 2
    • @ Gandalf
      Pai aici vine partea incurcata , noua ne merge bine atat timp cat la alti le merge rau , nu se poate sa mearga la toti bine. Acum ca in china merge un pic mai bine , ii supara pe americani , ca stiu ca republica chineza ii o amenintare directa( economic, militar nu , sunt prea mici) . Iar noua ne convine ca putem cigulii printre farmituri , si nu ne pasa daca politica ii corecta sau nu. Ce au ucrainienii si nu au cei din yemen? De ce faptul ca se moare in Yemen nu ii tratat la fel de serios ca si conflictul din Ucraina? Aia nu sunt oameni. Condamn conflictul din Ucraina , dar mi se pare ca suntem ipocriti si vedem doar ce vrem. Ne vindem ieftin si ne credem mari moralisti.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Esti partinitor si voit ignorant sau ....... caracterizeaza-te singur. Documenteaza-te inainte de a riposta ca sa nu fie loc de raspuns. Atat. Mai mult nu meriti.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Asaaaaa! Acuma e clar esti adeptul falsei stangi, al hotilor cu carnet rosu de la psd. Bravo.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect, unor conspiraționiști li se pare că ei sunt dăștepți foc și ăilalți oi care înghit gogoșile cu grămada. Păi nu mă cunoașteți chiar deloc ci judecați superficial și puneți etichete.
      Dacă vă face să vă simțiți mai bine, treacă de la mine... :)))))
      Ei, na, acuma și Inchiziția! Poate ați vrea să mă ardeti pe rug?
      Pe bune, sunt anticomunistă și pentru un liberalism echilibrat. Na, le-oi fi dat eu prea multe șanse. A NU se înțelege că mă justific, e o țară liberă. Nu ca și China. Și nici nu VĂ dau dvs socoteală pentru preferințele mele politice trecute ori viitoare.
      Păi nu mă informez de la ruși că numai prostii spun. Putin a zis că-i totul un fake (na, știu și ce a zis el). Azi zice că ce se întâmplă în Ucraina e tragic dar necesar... azi fake mâine real. Dvs ați crede pe un mincinos patologic? Ca și cum ar trebui să mă informez și de la A1 și de la Digi că să aud toate variantele. Mai lipsește să pomeniți de propaganda ucraineană, pff... Stiu ca și ei exagerează dar în comparație e nimica toată. Ce mama naibii să citesc de la ruși când tot ce spun ei e imediat demontabil?
      Iran, democrație, pff....
      Am plecat înainte să lipiți eticheta. Păstrați-o.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult