Foto: Getty Images
China s-a supărat pe NATO și încearcă să mute atenția către alianța militară defenisvă a occidentului, în timp ce Rusia comite acte de agresiune internațională în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al MAE chinez a îndemnat luni NATO să „înceteze imediat răspândirea de dezinformare şi de remarci provocatoare vizând China şi să abandoneze abordarea conflictuală de a trasa linii ideologice”. „NATO a perturbat Europa. Ar trebui să nu mai încerce să destabilizeze Asia şi întreaga lume", a insistat Zhao Lijian, citat de Xinhua, agenția guvernamentală de știri chineză. Potrivit lui Zhao Lijian, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg face de mai multă vreme „remarci false” despre politica externă a Chinei, evocă o aşa-zisă teorie a „pericolului chinez” şi recent s-a angajat în coerciţie împotriva Chinei.
„NATO continuă să încalce limite geografice şi teritoriale şi susţine un nou război rece al confruntării între blocuri. Comunitatea internaţională trebuie să fie vigilentă şi să se opună ferm acestui lucru”, a pledat Zhao Lijian, dând asigurări că ţara sa a susţinut întotdeauna şi va susţine dezvoltarea paşnică, iar dezvoltarea Chinei nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni, ci noi oportunităţi pentru lume. „NATO a perturbat Europa. Ar trebui să nu mai încerce să destabilizeze Asia şi întreaga lume”, a insistat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.
Dincolo de această declarație politică, think tank-ul internațional Organization for World Peace (OWP) arată, într-o analiză din 10 aprilie, că războiul din Ucraina a dominat atenția mediatică globală în ultimele săptămâni și din motive întemeiate. Acest conflict fără precedent este cel mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial, scrie cercetătorul Inigo Boucher. Cu toate acestea, impactul său se extinde mult mai departe decât Europa și a influențat chiar și relația dintre China și Taiwan. Cele două națiuni, care sunt aproape de război de mulți ani, urmăresc care ar putea fi soarta lor în următorii câțiva ani (sau chiar luni), iar acest lucru îngrijorează comunitatea internațională, mai spune Boucher.
Pe de o parte, războiul din Ucraina ar putea acționa ca o cortină de fum perfectă, mutând atenția de la acțiunile Beijingului, care face mișcări agresive împotriva Taiwanului. Deși nimeni nu se așteaptă la o invazie chineză iminentă pe termen scurt, țara a trimis avioane de luptă prin spațiul aerian taiwanez în prima săptămână a conflictului ucrainean, punând autoritățile de la Taipei în alertă maximă.
În acest moment, SUA, NATO și Occidentul nu ar trebui să facă nicio mișcare care ar putea provoca China să invadeze Taiwanul mai devreme, mai remarcă analiza celor de la OWP. Comunitatea internațională trebuie să facă tot posibilul pentru a forța Rusia să se retragă din Ucraina și să pună capăt vărsării de sânge, fără a îndemna țara să escaladeze conflictul. Un război în Taiwan poate fi inevitabil pe termen mediu sau lung, dar răspunsul comunității internaționale față de acțiunile Rusiei în Ucraina poate întârzia acțiunile Chinei în Taiwan, precizează OWP.
Deși nu este identică, relația dintre Rusia și Ucraina este similară cu cea dintre China și Taiwan. Spre deosebire de Ucraina, SUA și-au luat mai multe angajamente de a ajuta Taiwanul să o apere de o eventuală invazie. În conformitate cu Legea relațiilor cu Taiwan, SUA trebuie să furnizeze Taiwanului mijloacele de a se apăra dacă ar avea loc un atac, cel mai probabil din partea armatei chineze.
Ceea ce putem învăța din războiul început de ruși în Ucraina este că acest lucru ar fi probabil asociat cu sancțiuni severe occidentale și împotriva Chinei, mai spun analiștii OWP. Geografia contează și ea foarte mult în privința unui potențial conflict militar. Ca țară, Taiwan este înconjurat de ocean, în timp ce Ucraina nu este. Un punct culminant al tuturor acestor factori sugerează că invadarea Taiwanului s-ar dovedi a fi mult mai dificilă dacă taiwanezii ar duce la fel de multă rezistență în luptă precum fac în prezent ucrainenii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ps In Rusia au fost alegeri democratice , nu ii dictatura . Bineinteles ca propaganda si-a facut treaba si a iesit invingator cine "trebuie" , dar in occident ii acelasi sistem , votam pe cine ne prezinta mass-media , ca personal nu ii cunosc pe niciunul , si nici istoria lor. Ai vazut ce binearata Iohanis in massmedia acum 8 ani? Parca zicei ca ii mesia pe pamant.
Rusia e la fel de democrată cum era România pe vremea lui Ceaușescu. Erau alegeri între comuniști. Cum să câștige altcineva alegerile în Rusia din închisoare sau cu un glonț in cap din subsol?
Occidentul face afaceri, poți să accepți sau nu, nu îți pune nimeni pistolul la tâmplă. Pe de altă parte poți și tu să faci afaceri la ei, nu te oprește nimeni. E o foarte mare diferență să ai libertatea de a alege și de a decide ce vei face dar multă lume nu realizează asta.
Toate statele normale au astfel de interese. La nivel mai mic (ca să înțelegi!) orice firmă acționează în interesul propriu, economic. Altfel, moare, dă faliment !
Aaa, totul are o limită, nu dai în cap pentru interesul tău, nici ca stat nici ca firmă. Dar, iată, rusul aruncă bombe atunci când se simt amenințați "economic sau geopolitic", atâta știu, exact ca-n secolele care au trecut...
Aici e vorba de China care începe să " vadă " lucrurile prin ochelari rusești. Auzi, că NATO a destabilizat Europa! Asta putea s-o spună la fel de bine și Putin.
Alegeri ca alegeri dar dictatură în Rusia este și încă una în creștere.
Păi ce treabă are occidentul cu stilul de viață al chinezilor? Fiecare cu aia a mă-sii și cu stilul de viață aferent. Și eu consider stilul lor de viață o amenințare. Acum, când în occident și cam peste tot relaxează în draci în Shanghai e lockdown uriaș, crapă de foame în apartamente. Ptiu, drace!
Unde naiba se gasesc ochelari din ăia rusești? Ori dau rușii moca? Văd că-s tare ușchiți, împrăștie ideile de numai.
Renunț, mi-e greu să să discut cu cineva care crede că democrația e la fel și in USA și în Rusia și în România. Culmea whatabout-ismului ori dacă nu-i perfectă nu-i deloc.
Am mai scris pe undeva despre Ion care o omoară în bătaie pe Mărie și despre cei care spun că deh, și Mărie era nițeluș curvă.
Se aplică perfect Bolșeviciei (care dacă, așa cum vrei tu să mă lămurești, este democrație și eu sunt popă la mormoni) și China face mișcări subtile în aceeași direcție.
Taiwanul e important pentru toată lumea fiindcă produce micro-electronică. Chip-uri. Cele mai importante linii de fabricație sunt acolo. China are o durere cumplită la bască de Taiwan, ei de fapt văd că ar domina categoric piața semiconductorilor Hi-Tech dacă ar anexa insula. Și e un vis vechi și după ce dobitocu' a făcut rahatul praștie în Europa, China a început să saliveze. Viteza de reacție absolut uimitoare a comunității internaționale s-ar putea să îl afecteze mult mai puțin pe dobi decât a dat un semn clar Beijing-ului despre ce li se va întâmpla dacă își imaginează că ar putea da și ei un copy-paste pe zona lor de interes.
Câte zile / luni / ani ai trăit în KSA?
Câți chinezi cunoști tu PERSONAL?
Câți ruși cunoști tu PERSONAL?
Ai făcut vreodată afaceri cu oricare dintre cei de mai sus și cu taiwanezi?
Dacă măcar unul dintre răspunsuri este „zero” sau „nu” e bine să te gândești că totuși nu ai citit tot ce se spune despre situațiile pe care le etichetezi, sau, mai ales, nu ai o experiență directă a locurilor și caracterelor.
Și cum spuneam mai înainte, prefer să trăiesc în preajma Măriei, chiar dacă e „nițeluș curvă” decât să mi-o iau sistematic la gioale de la Ion care e cretinoid și are agenda lui împotriva tuturor din scara blocului.
Aaa, întrebările le-am aranjat în așa fel încât eu pot răspunde afirmativ și cu numere naturale nenule la oricare dintre ele. Sunt cumva și eu vreun pervers ori doar încerc să te fac să vezi că un gri mai deschis e de preferat negrului absolut din vidul cosmic?
Dacă vă face să vă simțiți mai bine, treacă de la mine... :)))))
Ei, na, acuma și Inchiziția! Poate ați vrea să mă ardeti pe rug?
Pe bune, sunt anticomunistă și pentru un liberalism echilibrat. Na, le-oi fi dat eu prea multe șanse. A NU se înțelege că mă justific, e o țară liberă. Nu ca și China. Și nici nu VĂ dau dvs socoteală pentru preferințele mele politice trecute ori viitoare.
Păi nu mă informez de la ruși că numai prostii spun. Putin a zis că-i totul un fake (na, știu și ce a zis el). Azi zice că ce se întâmplă în Ucraina e tragic dar necesar... azi fake mâine real. Dvs ați crede pe un mincinos patologic? Ca și cum ar trebui să mă informez și de la A1 și de la Digi că să aud toate variantele. Mai lipsește să pomeniți de propaganda ucraineană, pff... Stiu ca și ei exagerează dar în comparație e nimica toată. Ce mama naibii să citesc de la ruși când tot ce spun ei e imediat demontabil?
Iran, democrație, pff....
Am plecat înainte să lipiți eticheta. Păstrați-o.