Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cifrele cu care începem anul: datorie de 50.000 dolari/familie restrânsă și de 110.000 dolari/ familie extinsă. 1.000 dolari - datorie în plus pe locuitor an de an

oameni in Bucuresti

Foto: Vlad Ispas / Alamy / Alamy / Profimedia

La început de an, există un fenomen interesant în România: o bună parte a populației dă buluc să își plătească dările către autoritățile locale (impozitele pe proprietate, pe mașini, locul de parcare etc.). Chiar și dacă statul a majorat aceste dări, lumea tot dă buluc, să nu rămână cu datorii.

Din păcate, aceeași parte a populației nu prea percepe cu adevărat sensul deficitului excesiv produs de guverne de ani buni. Nu pare deloc deranjant că guvernul se împrumută în numele nostru cu sume exorbitate pentru că se întinde mai mult decât este plapuma. Tot în numele nostru și pentru o bună parte dintre noi. Pentru consum, cea mai mare parte a deficitului.

În timp ce oamenii ies mulțumiți că au scăpat de datorii anul acesta (și-au plătit cu promptitudine datoriile față de stat din prima zi a anului), datoria lor crește cu încă 1.000 de dolari. Numai în 2023 datoria publică (datoria tuturor și a nimănui) a crescut cu 1099 dolari/locuitor. Anul acesta va mai crește cu 1100 de dolari. În perioada 2018 - 2028 (incluzând și stocul de datorie publică acumulat până în 2019) vom mai acumula datorii de circa 11.424 dolari / locuitor care se vor adăuga la stocul istoric de datorie din 2018 de 3.828 dolari / locuitor. Vreo 15.000 de dolari / locuitor. 


Adică, pe înțelesul tuturor, în 9 ani vom acumula datorii de 3 ori mai multe câte am acumulat din 1990 în 2018 (28 de ani). Datorii care nu sunt ale noastre, nu vor fi plătite de generațiile de acum, sunt făcute pentru consum în mare parte, consum din import în mare parte. În 2028, familia ta restrânsă (2 adulți și un copil) va fi datoare cu circa 50.000 de dolari. Cea extinsă (incluzând și bunicii) va avea o datorie de circa 110.000 dolari. Ce nu se vede însă este că doar 2 din cei 7 membri ai familiei extinse produc în realitate resursele din care sunt generate taxe care ar plăti o astfel de datorie tot mai mare (1 copil și 4 sunt pensionari). Acest calcul ar trebui să dea de gândit tuturor.

Degeaba dai buluc să îți plătești datoriile către stat din pensia mărită pe deficit și datorie. În final, rămâi mai dator statului decât crezi! O iluzie care nu poate duce la prosperitate, la dezvoltare. De inflația produsă de această putere de cumpărare imensă adusă din viitor nu mai vorbesc.

Inteligență, prudență și cumpătare!

Sursa datelor: Statista, 2024.

Notă: În tabel, în ultima coloană puteți vedea cum crește datoria anual pe capul fiecăruia dintre noi.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cat timp datoria publica ajunge in investitii nu numai ca nu e rea, ci este un mijloc de dezvoltare la care apeleaza toate tarile. Asadar nu atat marimea datoriei este problema cat faptul ca datoria a crescut (in timpul guvernarilor liberale sustinute ideologic de dl prof. Paun) fara ca banii imprumutati sa ajunga in investitii, mai ales in cele de infrastructura. Banii imprumutati s-au dus in multe cazuri aiurea fara sa produca o crestere proportionala a nivelului economic. Asta este problema.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Taxele care se platesc acum la inceputul anului sint cele locale iar multe localitati ofera o reducere daca sunt platite integral. E si normal ca cei care au banii disponibili sa profite de aceasta facilitate. Ca datoria creste este alt subiect dar asta tine mai mult de guvern. Sigur ca datoria a crescut mai accelerat in ultimii ani dar la fel s-a intamplat in multe tari cum ar fi SUA unde relaxarile cantitative din ultimii ani le-au depasit pe cele din intreaga lor istorie insumate.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult