Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cine i-a executat pe Ceaușești

Avem, în bestiarul politic al acestei vremi, partide și personaje neoceaușiste, naționalist-antioccidentale și, totodată, pro Rusia lui Putin – paradoxal, căci Ceaușescu a trecut până la sfârșit drept un nesupus Kremlinului.

Pe lângă ele însă, în aceste zile, televiziuni, chiar americănite, populate de ceaușiști travestiți în „experți” mai mult sau mai puțin militari, s-au străduit să acrediteze ideea că Ceaușescu a fost doar o victimă a unei lovituri de stat montate de sovietici, escamotând astfel rolul lui de călău al poporului român. Că Revoluția nu a fost DEC T un puci, că cei peste 100.000 de oameni ieșiți în stradă până în 22 decembrie n-au contat, validând astfel, de fapt, strigătura dictatorului cu „agenturili” străine.  

Ceea ce este o „minciună în falș”, cum ar zice Dunărea Gândirii. Adică, nu o eroare, ci o inducere în eroare cu premeditare.

Pe timișoreni nu i-a mânat nimeni în stradă. Au rezistat zile în șir în fața gloanțelor trase asupra lor de Armată, Securitate, Interne – să faci așa ceva nu te poate manipula niciun agent rus sau american. Ca și pe cei care au stat în fața tancurilor, taburilor și rafalelor de trasoare în Piața Universității, în noaptea de 21 decembrie, zeci dintre ei fiind uciși. Românii aceștia erau revoluționari, nu doar răsculați, pentru că nu cereau căldură, hrană și medicamente, ci „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Libertate!”. În spinarea lor s-au suit Iliescu și ai lui, majoritatea, într-adevăr, legați de URSS.

Ceaușescu a dat ordin Armatei să tragă – ilegal, chiar în legislația de atunci – în manifestanți, cu scopul declarat de a îi extermina. Cei uciși înainte de 22 sunt jertfe pe altarul lui. Judecarea lui pentru crimă în masă era obligatorie.

Că procesul de la Târgoviște a fost una dintre cele mai grotești încropeli judiciare din istorie, nu încape îndoială. Din punctul de vedere al Justiției, orice avocat l-ar fi putut demonta ca nul și neavenit. Asta însă nu-l preface pe călăul Ceaușescu în victimă. 

De ce? Pentru că „legile” acestei înscenări sunt cele ale tuturor proceselor în comunism împotriva unor comuniști, din 1917 încoace. Sinistrele mascarade ale anilor `30 în URSS sub Stalin, în care nenumărați bolșevici vechi, apropiați ai lui Lenin, au fost lichidați, sau cele din țările lagărului socialist în anii `50 – Rudolf Slansky, secretar general al Partidului Comunist din Cehoslovacia, spânzurat împreună cu alții 10 fruntași comuniști, ungurul Laszlo Rajk, împușcat, albanezul Koci Xoxe, executat, bulgarul Traicio Kostov, spânzurat, românul Lucrețiu Pătrășcanu, împușcat...

Ca și la tovarășii săi de trib ideologic canibal, la Ceaușescu, „avocații” apărării au țipat acuzator la fel de tare ca procurorul. Minciunile sfruntate au fost pronunțate ca adevăruri peremptorii: „60.000 de morți, numai la Timișoara”, „încercarea de a fugi din țară pe baza unor conturi de 1 miliard dolari în bănci străine”...

Sentința era deja scrisă, generalul Stănculescu confecționa avioane de hârtie, din plictiseală, iar Virgil Măgureanu își studia manichiura – judecătorul n-a clipit, debitând că pedeapsa cu moartea va fi aplicată de îndată, cu drept de recurs în 12 zile!... 

Este CORECT ce s-a întâmplat în acel 25 Decembrie, la Târgoviște, într-o oră și jumătate? Cu siguranță, nu. Atunci nu s-a făcut Justiție.

Dar este DREPT? Pentru mine, cu siguranță, da. Ceaușeștii meritau să fie omorâți de Dihania transnațională care le-a dat naștere. Moral, nu aveau dreptul să fie judecați după legile și procedurile unui stat de drept. Care, astăzi, le oferă porți de scăpare atâtor infractori vinovați până în albul ochilor...

„Cerul cu stele deasupra mea și legea morală din mine”, stă scris pe mormântul lui Immanuel Kant. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați, strâmb, de stelele roșii și executați, drept, de legea morală a cerului de deasupra noastră. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult