
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Modificările Codului Fiscal anunțate de Ministerul Finanțelor vin într-un moment foarte prost ales. În plină criză, cu inflație cum nu am mai avut demult, dublă față de Zona Euro și a multor țări din regiune, este complet anapoda să vii cu o modificare fiscală de amploare și cu o creștere de taxe.
Ar fi trebuit să fie ultima soluție, înainte de a le epuiza pe celalalte: reducerea drastică a cheltuielillor statului prin reforme și prin renunțarea la cheltuieli inutile - ministere inutile, de exemplu - și eliminarea tuturor excepțiilor de la legea fiscală existentă (ceea ce modificările propuse fac, dar doar parțial și insuficient). Sunt multe excepții, inclusiv în cadrul aceluiași sector (tutunul este accizat în timp ce tutunul supra-încălzit nu, deși sunt produse similare, concurente și substituibile în consum).
În al doilea rând, aș spune că aceste majorări lovesc fix în cei mai afectați de inflație, oamenii de rând cu venituri modeste. De ce? Păi e vorba de majorarea taxelor pe proprietate, fiind afectați cei cu credite ipotecare, chiriașii, cei care au o proprietate cu valoare mare pentru poziția pe care o are (în centrul orașelor mari). Este vorba de scumpirea serviciilor de tip HORECA accesate în perioada estivală de mulți români cu venituri modeste, de creșterea TVA la alcool și tutun etc.
Micii întreprinzători, cei cu afaceri de familie, meșteșugarii și artizanii vor fi și ei loviți puternic de fiscalitatea în creștere pentru microîntreprinderi. De asemenea, cei care aleg să investească veniturile în acțiuni sau în imobiliare pentru a-și câștiga independența financiară vor fi și ei afectați. Inclusiv cei care vor căuta să își completeze salariile afectate de inflație cu un alt job (part time) sau cu alte activități vor fi și ei afectați puternic, plătind statului mai mult. Este clar că foarte mulți oameni din clasa de mijloc vor fi prinși în această creștere de fiscalitate și vor fi jecmăniți puternic de un stat încremenit într-o abordare pur contabilă, de care nu mai putem scăpa.
În al treilea rând, este foarte important să crești taxele atunci când ai ceva de oferit oamenilor în plus. Din păcate, nu vedem calitate în plus la serviciile publice. Vedem doar angajări pe bandă rulantă în administrația publică centrală și locală, ministere inutile, agenții inutile. Pe scurt, multe taxe cheltuite anapoda și fără un control la sânge cu privire la ce se întoarce înspre contribuabil din aceste taxe. Conformarea fiscală este influențată enorm de acest lucru.
Ratarea foarte probabilă a PNRR cu o taxare majorată semnificativ ar fi un dezastru pentru România. De care, din păcate, ne apropiem cu mare viteză.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.