Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Codul Fiscal se modifică într-un moment foarte prost ales, iar majorările de taxe vor lovi fix în cei mai afectați de inflație, oamenii cu venituri modeste

piata - cumparaturi

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Modificările Codului Fiscal anunțate de Ministerul Finanțelor vin într-un moment foarte prost ales. În plină criză, cu inflație cum nu am mai avut demult, dublă față de Zona Euro și a multor țări din regiune, este complet anapoda să vii cu o modificare fiscală de amploare și cu o creștere de taxe. 

Ar fi trebuit să fie ultima soluție, înainte de a le epuiza pe celalalte: reducerea drastică a cheltuielillor statului prin reforme și prin renunțarea la cheltuieli inutile - ministere inutile, de exemplu - și eliminarea tuturor excepțiilor de la legea fiscală existentă (ceea ce modificările propuse fac, dar doar parțial și insuficient). Sunt multe excepții, inclusiv în cadrul aceluiași sector (tutunul este accizat în timp ce tutunul supra-încălzit nu, deși sunt produse similare, concurente și substituibile în consum).

În al doilea rând, aș spune că aceste majorări lovesc fix în cei mai afectați de inflație, oamenii de rând cu venituri modeste. De ce? Păi e vorba de majorarea taxelor pe proprietate, fiind afectați cei cu credite ipotecare, chiriașii, cei care au o proprietate cu valoare mare pentru poziția pe care o are (în centrul orașelor mari). Este vorba de scumpirea serviciilor de tip HORECA accesate în perioada estivală de mulți români cu venituri modeste, de creșterea TVA la alcool și tutun etc. 

Micii întreprinzători, cei cu afaceri de familie, meșteșugarii și artizanii vor fi și ei loviți puternic de fiscalitatea în creștere pentru microîntreprinderi. De asemenea, cei care aleg să investească veniturile în acțiuni sau în imobiliare pentru a-și câștiga independența financiară vor fi și ei afectați. Inclusiv cei care vor căuta să își completeze salariile afectate de inflație cu un alt job (part time) sau cu alte activități vor fi și ei afectați puternic, plătind statului mai mult. Este clar că foarte mulți oameni din clasa de mijloc vor fi prinși în această creștere de fiscalitate și vor fi jecmăniți puternic de un stat încremenit într-o abordare pur contabilă, de care nu mai putem scăpa. 

În al treilea rând, este foarte important să crești taxele atunci când ai ceva de oferit oamenilor în plus. Din păcate, nu vedem calitate în plus la serviciile publice. Vedem doar angajări pe bandă rulantă în administrația publică centrală și locală, ministere inutile, agenții inutile. Pe scurt, multe taxe cheltuite anapoda și fără un control la sânge cu privire la ce se întoarce înspre contribuabil din aceste taxe. Conformarea fiscală este influențată enorm de acest lucru. 

Ratarea foarte probabilă a PNRR cu o taxare majorată semnificativ ar fi un dezastru pentru România. De care, din păcate, ne apropiem cu mare viteză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tutunul incalzit si tigarile electronice pe baza de lichid cu nicotina sunt si ele accizate - art 439 CF
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult