Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Codul Fiscal se modifică într-un moment foarte prost ales, iar majorările de taxe vor lovi fix în cei mai afectați de inflație, oamenii cu venituri modeste

piata - cumparaturi

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Modificările Codului Fiscal anunțate de Ministerul Finanțelor vin într-un moment foarte prost ales. În plină criză, cu inflație cum nu am mai avut demult, dublă față de Zona Euro și a multor țări din regiune, este complet anapoda să vii cu o modificare fiscală de amploare și cu o creștere de taxe. 

Ar fi trebuit să fie ultima soluție, înainte de a le epuiza pe celalalte: reducerea drastică a cheltuielillor statului prin reforme și prin renunțarea la cheltuieli inutile - ministere inutile, de exemplu - și eliminarea tuturor excepțiilor de la legea fiscală existentă (ceea ce modificările propuse fac, dar doar parțial și insuficient). Sunt multe excepții, inclusiv în cadrul aceluiași sector (tutunul este accizat în timp ce tutunul supra-încălzit nu, deși sunt produse similare, concurente și substituibile în consum).

În al doilea rând, aș spune că aceste majorări lovesc fix în cei mai afectați de inflație, oamenii de rând cu venituri modeste. De ce? Păi e vorba de majorarea taxelor pe proprietate, fiind afectați cei cu credite ipotecare, chiriașii, cei care au o proprietate cu valoare mare pentru poziția pe care o are (în centrul orașelor mari). Este vorba de scumpirea serviciilor de tip HORECA accesate în perioada estivală de mulți români cu venituri modeste, de creșterea TVA la alcool și tutun etc. 

Micii întreprinzători, cei cu afaceri de familie, meșteșugarii și artizanii vor fi și ei loviți puternic de fiscalitatea în creștere pentru microîntreprinderi. De asemenea, cei care aleg să investească veniturile în acțiuni sau în imobiliare pentru a-și câștiga independența financiară vor fi și ei afectați. Inclusiv cei care vor căuta să își completeze salariile afectate de inflație cu un alt job (part time) sau cu alte activități vor fi și ei afectați puternic, plătind statului mai mult. Este clar că foarte mulți oameni din clasa de mijloc vor fi prinși în această creștere de fiscalitate și vor fi jecmăniți puternic de un stat încremenit într-o abordare pur contabilă, de care nu mai putem scăpa. 

În al treilea rând, este foarte important să crești taxele atunci când ai ceva de oferit oamenilor în plus. Din păcate, nu vedem calitate în plus la serviciile publice. Vedem doar angajări pe bandă rulantă în administrația publică centrală și locală, ministere inutile, agenții inutile. Pe scurt, multe taxe cheltuite anapoda și fără un control la sânge cu privire la ce se întoarce înspre contribuabil din aceste taxe. Conformarea fiscală este influențată enorm de acest lucru. 

Ratarea foarte probabilă a PNRR cu o taxare majorată semnificativ ar fi un dezastru pentru România. De care, din păcate, ne apropiem cu mare viteză.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tutunul incalzit si tigarile electronice pe baza de lichid cu nicotina sunt si ele accizate - art 439 CF
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult