Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Codul Fiscal se modifică într-un moment foarte prost ales, iar majorările de taxe vor lovi fix în cei mai afectați de inflație, oamenii cu venituri modeste

piata - cumparaturi

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Modificările Codului Fiscal anunțate de Ministerul Finanțelor vin într-un moment foarte prost ales. În plină criză, cu inflație cum nu am mai avut demult, dublă față de Zona Euro și a multor țări din regiune, este complet anapoda să vii cu o modificare fiscală de amploare și cu o creștere de taxe. 

Ar fi trebuit să fie ultima soluție, înainte de a le epuiza pe celalalte: reducerea drastică a cheltuielillor statului prin reforme și prin renunțarea la cheltuieli inutile - ministere inutile, de exemplu - și eliminarea tuturor excepțiilor de la legea fiscală existentă (ceea ce modificările propuse fac, dar doar parțial și insuficient). Sunt multe excepții, inclusiv în cadrul aceluiași sector (tutunul este accizat în timp ce tutunul supra-încălzit nu, deși sunt produse similare, concurente și substituibile în consum).

În al doilea rând, aș spune că aceste majorări lovesc fix în cei mai afectați de inflație, oamenii de rând cu venituri modeste. De ce? Păi e vorba de majorarea taxelor pe proprietate, fiind afectați cei cu credite ipotecare, chiriașii, cei care au o proprietate cu valoare mare pentru poziția pe care o are (în centrul orașelor mari). Este vorba de scumpirea serviciilor de tip HORECA accesate în perioada estivală de mulți români cu venituri modeste, de creșterea TVA la alcool și tutun etc. 

Micii întreprinzători, cei cu afaceri de familie, meșteșugarii și artizanii vor fi și ei loviți puternic de fiscalitatea în creștere pentru microîntreprinderi. De asemenea, cei care aleg să investească veniturile în acțiuni sau în imobiliare pentru a-și câștiga independența financiară vor fi și ei afectați. Inclusiv cei care vor căuta să își completeze salariile afectate de inflație cu un alt job (part time) sau cu alte activități vor fi și ei afectați puternic, plătind statului mai mult. Este clar că foarte mulți oameni din clasa de mijloc vor fi prinși în această creștere de fiscalitate și vor fi jecmăniți puternic de un stat încremenit într-o abordare pur contabilă, de care nu mai putem scăpa. 

În al treilea rând, este foarte important să crești taxele atunci când ai ceva de oferit oamenilor în plus. Din păcate, nu vedem calitate în plus la serviciile publice. Vedem doar angajări pe bandă rulantă în administrația publică centrală și locală, ministere inutile, agenții inutile. Pe scurt, multe taxe cheltuite anapoda și fără un control la sânge cu privire la ce se întoarce înspre contribuabil din aceste taxe. Conformarea fiscală este influențată enorm de acest lucru. 

Ratarea foarte probabilă a PNRR cu o taxare majorată semnificativ ar fi un dezastru pentru România. De care, din păcate, ne apropiem cu mare viteză.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tutunul incalzit si tigarile electronice pe baza de lichid cu nicotina sunt si ele accizate - art 439 CF
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult