Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai, despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: „Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate” / „Teza este profund viciată”. UPDATE: Reacția ministrului de Interne

Lucian Bode.

​Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, scrie Hotnews.ro, care citează  un comunicat al Comisiei de Etică a UBB.

„Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată în comunicatul Comisiei de Etică a UBB.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

Inițial, Comisia Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB).

Ce a constatat Comisia de Etică a UBB:

Comisia a analizat aspectele semnalate public și a ajuns la concluzia că există două tipuri de abateri de la normele de citare în teza analizată:

- Plagiat conform definiției din Legea 206/2004 – preluare de paragrafe de text (tradus din engleză sau direct din limba română) fără citare (prin note de subsol sau în text) sau plagiat prin preluare verbatim (cuvânt cu cuvânt) din limba română, fără parafrazare, a unor paragrafe întregi, ceea ce ar presupune încadrarea textului între ghilimele, chiar dacă este citată sursa. 

- Citare defectuoasă sau incorectă, în cazul traducerilor din engleză a unor bucăți semnificative de text. Deși sursa este indicată în nota de subsol, nu este clar delimitat textul preluat prin parafrazare minimă (rezultată din traducere) și contribuția proprie a doctorandului. De asemenea, există texte pe care autorul tezei le atribuie prin note de subsol surselor originale, însă fără precizarea că a consultat o sursa indirectă (prin folosirea cuvântului apud). În fine, există texte care sunt citate cu referire la un întreg articol, și nu la pagina exactă de unde s-a preluat textul. Conform Codului etic al Universității Babeș-Bolyai și al practicilor academice internaționale, confirmate de experții cooptați, aceste abateri sunt considerate grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de “plagiat”, și care viciază substanțial corectitudinea lucrării de doctorat. Ele sunt repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale. Lipsa delimitării textului citat față de contribuția originală prin corp de text sau prin precizarea "traducerea autorului" are ca rezultat pagini întregi care constau în simple compilări de citate. Tabelele și figurile reclamate sunt fie plagiate, fie citate incomplet. 

- Există și situații de citare corectă, cu parafrazare suficientă, în cazul cărora acuzația de plagiat nu se confirmă. 

În considerarea concluziilor de mai sus, Comisia reia concluziile din Hotărârea 7/2022 în sensul că:

 Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.

- Conform Hotărârii 7/2022, sancțiunile prevăzute de legea 206/2004 nu pot fi aplicate domnului Lucian Bode, nefiind membru al comunității academice sau de cercetare. După cum a constatat și Ministerul Educației, retragerea titlului de către CNATDCU/minister este imposibilă conform Deciziei nr. 364 din 8 iunie 2022 a Curții Constituționale, decizie care a făcut imposibilă sancționarea administrativă (sau judiciară) prin retragerea titlului de doctor. Universitatea Babeș-Bolyai va sesiza totuși CNATDCU cu concluziile prezentei analize.

- Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică.

- De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI:

- România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, ISBN 978-606-8330-83-9, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

- Dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

Citiți aici integral decizia Comisiei de Etică a UBB privind teza de doctorat a lui Lucian Bode. 

Reacția ministrului Lucian Bode: O apreciere subiectivă a Comisiei. Voi merge în instanță

Ministrul Lucian Bode a reacționat pe Facebook, după decizia Comisiei de Etică a UBB:

„Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, fac următoarele precizări:

1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.

3. În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.

4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:

• Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.

• Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale.

Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea.

Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată.

Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Podocea are dreptate. Doctoranzii nu sunt ca profesorul nebun din filme, care face cercetare de unul singur în laboratorul din pivniţă. Până la întocmirea tezei, periodic sunt verificaţi şi prezintă referate asupra cercetării în faţa unei comisii formate din specialişti în domeniu, împreună cu conducătorul de doctorat. În cazul acesta ar trebui să se ia la puricat atât conducătorii de doctorat cât şi universitatea care are şcoala doctorală. După cum se vede, „fenomenul Spiru Haret” s-a întins şi în alte domenii şi universităţi.

    Pe de altă parte, şi Bode are dreptate: nu judeci o teză făcută în 2018 după norme din 2022. O judeci după normele în vigoare la data elaborării tezei. Un exemplu dus la extrem ar fi cercetările lui Pierre Curie care s-au bazat masiv pe datele din cercetările soţiei sale, Marie Sklodowska Curie, iar acesta nu a fost citată nicărieri. Ceea ce era în regulă la vremea aceea. Ce facem acum? Îi negăm cercetarea? Îi negăm descoperirile? Îi retragem peremiul Nobel decernat în 1903 pentru că lucrările sale nu corespund normelor etice din 2022?

    Dacă s-ar dori să se facă curăţenie, ar trebui să se înceapă cu universităţile care au şcoală doctorală: dacă o mai pot menţine sau nu. Dacă se justifică acea şcoală doctorală, universitatea trebuie să aibă o răspundere pentru plagiatorii propuşi pentru a primi diploma de doctor. Apoi conducătorii de doctorat şi membrii comisiilor care au monitorizat cercetarea doctorandului ar trebui traşi la răspundere în solidar cu plagiatorul.

    Aşa s-ar face curăţenie. Dar nu vrea nimeni. Profesorii univresitari (rectori sau conducători de doctorat) şi-ar diminua veniturile (licite şi ilicite), sau chiar ar putea fi demişi, iar politicienii ar trebui să caute alte motive pentru care să-şi tragă şuturi în glezne unii altora. În prima jumătate a anilor ’90 era celebra întrebare „Ce aţi făcut în ultimii cinci ani?” iar acum este la modă să te caute la doctorat. Şi atât timp cât DOAR cercetarea românească are de suferit... nimănui nu-i pasă. Banul să iasă!
    • Like 1
  • Pentru obținerea tezei de doctorat, doctorandul are un îndrumător, trebuie să susțină o serie de referate și susținerea tezei se face în fața unei comisii. În cazul lui Bode și nu numai deopotrivă de vinovați sunt și cei care au cauționat respectiva teză de doctorat. Se presupune că o asemenea lucrare de cercetare în mod normal ar trebui să aduc o contribuție academică în domeniul respectiv.
    Prostia invocată de Bode cu normele de citare nu ar trebui luată în seamă nici de cei care au făcut o bună școală ca să nu mai vorbesc de profesorii universitari. Penibili atât prim ministru cât și purtătorul de cuvânt al guvernului. Lipsa de atitudine a președintelui nu mă miră după ce a numit un prim ministru coleg de plagiat cu Bode. (nu-i spun dl Bode întrucât apelativul nu-l pot asocia persoanei respective)
    • Like 3
  • costica check icon
    Cu aplicatia chat gpt iti faci orice teza de doctorat , in curand scandalurile cu plagiatul vor fi apa de ploaie si lumea va uita aceasta problema , e o prostie !
    • Like 0
  • Aad check icon
    Când îsi va înainta demisia? Este foarte greu si frustrant pentru Bode (am citit asta într-o carte despre chestii psihologice!!) si-l înteleg: cum sa-si dea demisia când vede în jurul lui numai plagiatori care n-au fost înca descoperiti? Sau au fost capabili sa împiedice verdictul oficial. Adicatelea cum, el e cel mai prost din gasca? Trista soarta!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult