Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Comunismul redevine un model pentru unii dintre noi. Cât de periculos poate fi

Coadă la alimente în comunism

Foto: Guliver/Getty Images

Citesc tot felul de comentarii în ultimul timp și constat cu stupoare că există mulți nostalgici ai comunismului. Îmi dau seama că scopul multora dintre cei care au condus țara 30 de ani a fost atins. Acela de a ne uita spre trecut, de a plânge după vremurile pentru care unii și-au riscat libertatea, chiar și-au vărsat sângele pentru a le îngropa definitiv. Cât de periculos este acest „ce patriot era Ceaușescu", ,,ne dădea casă Ceaușescu". Așa, și? Să ne amintim ce ne mai oferea? 

Ceaușescu este acel personaj sinistru care ne-a ținut în întuneric, deconectați de lumea civilizată, a instituit teroarea și frica de care nu reușim să scăpăm nici măcar acum, după trei decenii. Ne-a ținut în frig, în beznă la propriu, cu cartele la mâncare, și la cozi de la 4 dimineața pentru a prinde o sticlă de lapte și un pachet de unt. Să ne amintim cum circulam. Cu cartele la benzină, numai două duminici pe lună, cu autobuze în care eram ca sardelele în conservă, uneori atârnați pe scară, riscându-ne viața. Cu cartele la butelii.

Practic viața noastră era „la porție". Ne-a îndoctrinat cu ode și programe care conțineau numai osanale adresate „conducătorului iubit" și numai cu 2 ore de emisie tv pe zi. Ne interzicea să trecem granițele pentru a nu vedea cum trăiesc alții, fiind conștient că ar fi devenit periculos dacă ne-am fi lărgit orizonturile. 

Tot din acele vremuri nenorocite am rămas cu concepția tâmpită că statul trebuie „să-ți dea”. Nu, statul trebuie doar să creeze prin pârghiile sale condițiile legislative, juridice, economice, sociale prin care tu, cetățean onest, contribuabil la taxe, impozite, să poți realiza prin educația ta, prin munca ta, prin nivelul tău civilizat de trai, ce îți propui. Asta ar însemna un stat de drept funcțional. În care fiecare cetățean, la nivelul său, trăiește decent și beneficiază de sisteme medicale, educaționale, sociale de calitate. Menținute prin corectitudine, competență și aplicarea legii în mod imparțial.

Din păcate, mulți dintre noi nu au nivelul minim de educație, de pregătire, prin care ar putea realiza acest mecanism. Debusolați și în același timp înspăimântați, convinși că ceea ce trăim noi acum este democrația și capitalismul pe care le-am așteptat, încep să privească în trecut, când era oarecum ordine și siguranță. 

Redevine comunismul un model pentru unii dintre noi. Cât de periculos poate fi. Este o percepție total greșită, indusă de mulți dintre cei care ne-au guvernat, tocmai pentru a presăra spaimă și nesiguranță, cu scopul de a manipula. Se înscrie în categoria „nu ne vindem țara”, deși cei care au vândut pe nimic și fără clauze de condiționalitate au fost tot dintre cei care astăzi critică marile concerne, companii străine, au discursuri antieuropene și populiste. Suntem copleșiți de neîncredere, de lipsă de speranță. Ne legăm de trecut, fiindcă nu ne vedem viitorul.

Fiindcă cei care care au condus destinele țării și pe ale noastre nu au creat un stat funcțional, atractiv pentru investitori, cu o infrastructură modernă, cu o predictibilitate economică, cu instituții care prin calitatea serviciilor se bucură de încrederea cetățenilor.

Un stat în care cetățeanul onest se simte ocrotit prin lege, se simte în siguranță pe stradă, are încredere că atunci când se internează într-un spital va fi tratat și nu se va îmbolnăvi și de altceva.

Să aibă certitudinea permanent că „statul” lucrează pentru el. Dar asta nu este o scuză pentru nostalgici, fiindcă probabil mulți au uitat. Își amintesc doar de ce spunea Nicu Ceaușescu, care în paranteză fiind spus se bucura din plin de stilul occidental de viață, și anume „nu veți reuși nici să văruiți ce a construit taică-meu”. Și încep să îi dea dreptate, fiindcă unii au avut grijă să se ajungă aici.

Și faptul că au apărut bogătași de carton, prin tot felul de fărădelegi, tunuri cu statul, sfidând oamenii cinstiți, care trăiesc modest, a întărit convingerea nostalgicilor că „era mai bine înainte”.

S-a înrădăcinat ideea eronată că aceasta este societatea occidentală pe care am visat-o, fiindcă exact cum am spus, unii au avut acest interes. Să confundăm acest tip de societate cu o societate bazată pe nedreptăți, desfrâu, inechitate, non-valoare, concedieri și tăieri de salarii. Și până acum, chiar a funcționat. Numai dacă am reuși să-l readucem pe cetățean în centrul atenției, dacă instituțiile publice ar lucra exclusiv pentru el, dacă s-ar simți reprezentat cum se cuvine la nivelul forurilor decizionale, nostalgicii ar deveni din ce în ce mai puțini, spre dispariție, și cu siguranță ar fi din ce în ce mai mulți cei care privesc spre viitor.

Și mai cred că o societate care nu are ca fundament adevărul va rămâne veșnic bolnavă. Și noi avem prostul obicei de a-l ține mereu ascuns.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ganymede check icon
  Sunt nascut in '88, practic nu am experimentat comunismul romanesc. Ma consider un copil al tranzitiei romanesti, asa bolovanoase cum a fost, cu mineriade si paranghelie ieftina, dar sunt un adept al libertatii umane si ma consider de stanga. (bineinteles, PSD-ul si avatarii sai nu sunt partide de stanga, asa ca toata viata mea am votat cu partide de dreapta. Politica romaneasca te face un pic bipolar, trebuie sa recunoastem!)

  Comunismul asa cum a fost el pus in practica in Europa de Est, China, Coreea de Nord si prin alte parti a fost si este clar un model falimentar atat economic, cat si moral, sa spun asa, neglijand masiv libertatile individuale. China moderna, aceasta struto-camila capitalisto-comunista cu statul ei politienesc ranforsat prin urmarirea masiva a populatiei pe internet si pe strada (camere video etc.) este iarasi o varinta horror de regim politic.

  Pe de alta parta nu am cum sa nu vad ca acest capitalism pe care il avem, atat in Romania, cat si in Europa de Vest si in Statele Unite, nu functioneaza mai deloc pentru marea majoritate a cetatenilor. Este un sistem malefic, reglat cu foarte mare finete pentru a ii imbogati pe cei bogati si a ii saraci pe restul. Sunt foarte putini oamenii care chiar au pornit de jos si, prin efortul si munca proprii, au reusit (chiar si dintre acestia, cati patroni de firma mica nu au facut niciodata macar o mica ilegalitate, cu niste venituri nedeclarate sau munca la negru, sau vreo chitanta lipsa?)

  Capitalismul pe care il traim acum nu inseamna decat salarii minime si somaj major in randul tinerilor (ni se cere "experienta" imediat cum am iesit din facultate!), ore peste program neplatite (ca deh, daca cei dinaintea noastra au stat peste program la vremea lor, noi trebuie sa perpetuam aceasta maladie a muncii), concediu de boala neplatit nici el, munca de acasa (emailuri urgente si alte telefoane), chirii enorme (peste jumatate din salariu), preturi inaccesibile la apartamente (asa ca unii fac un imprumut pe 30 de ani ca sa isi cumpere fie un apartament vechi intr-un cartier dubios, fie o casa noua intr-o suburbie aflata la marginea pamantului) si cate si mai cate. Muncim cinci zile pe saptamana si ne odihnim in doua pentru a munci inca cinci, in speranta ca vom castiga ceva banuti si ne vom lua un nou telefon mobil, care de fapt imbogateste la capatul celalalt al firului rosu al capitalismului o mana de oameni si asa putred de bogati. Generatia parintilor nostri (baby boomeri, atat in Occident cat si in Romania) a putut mai mult sau mai putin sa isi cumpere case si sa isi asigure o pensie. Noi nu mai putem si pensia este un mare semn de intrebare. Clar capitalismul, in forma actuala trebuie schimbat din temelii.
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Observ o eroare la ambele "tabere". Toți presupun ca modelul de care avem nevoie în viitor e unul venit din trecut. Probabil presupunerea asta a fost valabila mult timp însă s-ar putea sa nu mai fie, ciclicitatea istoriei s-a cam rupt din momentul în care generațiile succesive trăiesc în lumi foarte diferite.
  Ținând cont ca ritmul schimbărilor e unul accelerat mi se pare ca e riscant sa ne punem speranțele în ideologii de 2-300 ani, oricare ar fi ele. Și Adam Smith și Karl Marx au trăit în lumi similare cu bunicii lor, în timp ce noi trăim într-una diferita de acum 25 ani și n-avem nici cea mai mica idee despre cum va arata peste 15.
  Eu cred ca dacă nu avem imaginația necesara sa ne inventam modele noi și rămânem blocați în șabloane de gândire de pe vremea lui Columb am cam pus-o.
  Alta ciudățenie, totul în jurul nostru e din ce în ce mai mult bazat pe cunoaștere, informație, specializare, big data & shit. Cu excepția politicii și a guvernării, care rămân éminente empirice, artizanale și bazata pe dogme de pe vremea lui Neanderthal.
  • Like 1
 • Un pericol mai mare (pentru că e la modă și e bine finanțat) e comunismul de tip nou care are foarte multe în comun, e firesc, cu comunismul clasic. Uite un un pasaj dintr-o emisiune, merită văzut, e părerea unui om cu adevărat valoros. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2699285216802980&id=103934197653791
  • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Ganymede check icon
   "Comunismul nou" nu e bine finantat. Oamenii traiesc si inteleg cum merg lucrurile si isi dau seama singuri ca viata lor nu e miere si lapte asa cum apare in reclamele de la TV. Capitalismul, in shimb, asta e foarte bine finantat. intreaba-i pe Warren Buffet, Bill Gates, Jack Ma si pe restul ca ei.
   • Like 0
  • @ Ganymede
   Parerist check icon
   Bill Gates a început-o de jos și nici nu și-a făcut averea exploatând munca prost plătită. Iar Warren Buffet militează pentru taxarea super bogaților (și implicit redistributie) idee "de stânga".
   Ideea asta "de stânga" conform căreia toți bogații sunt putrezi e la fel de toxica ca cea de dreapta ca toți sarakii sunt niște bețivi puturoși care și-o merita. .
   • Like 3
 • Așa ,și? Păi așa și în 40 de ani s-a construit o țară ! Așa și, în 30 de ani de "democracy" s-a construit ce ?
  • Like 0
  • @ Mircea Florian
   Parerist check icon
   S-a construit o tara falimentara și ținuta în întuneric (și la propriu și la figurat) , o industrie neperformanta și un canal.
   În aceeași perioada capitalismul a construit și el niște tari, plecând tot de la zero. De exemplu Germania, sau Japonia....
   • Like 3
  • @ Parerist
   In afara unor lozinci/șabloane de gândire, întrebarea a rămas fără un răspuns: CE S-A CONSTRUIT IN ACEASTA ȚARĂ TIMP DE 30 DE ANI ?
   • Like 0
  • @ Mircea Florian
   Dorin check icon
   Greșit .Sa construit un lagăr nu o țară , condusă de analfabeți comuniști.
   • Like 2
  • @ Dorin
   Repet intrebarea încă o dată și pentru dv. : CE ANUME S-A CONTRUIT IN ROMANIA IN ULTIMII 30 DE ANI DE "DEMOCRACY", o perioadă de timp aproximativ egală cu perioadă comunistă! Despre ce s-a construit în perioada comunistă, nu mai intreb, bănuiesc că știți, ca doar utilizați/beneficiați zilnic ...in rest, despre lagăre, analfabeți, nivel de trai, ...etc se poate discuta, sunt subiecte diferite, dar INTREBAREA rămâne...
   • Like 0
  • @ Mircea Florian
   Dorin check icon
   S a construit o țară cu oameni liberi să facă ce vor și să plece unde vor, care nu mai sunt obligați să stea într-o cușcă ceaușistă.
   • Like 2
 • Lumea civilizata??? Care lume civilizata??? Aia care calca in picioare pe cei care nu li se supun? Aia care inventeaza motive ca sa invadeze alte state si sa le poata lua resursele moca?? Si pot sa mai continui, dar nu are sens. Esti doar inca unul platit sa ridice in slavi capitalismul ala "echitabil". Toti cei care au condus tara in ultimii 30 de ani si-au distrus tot ce se putea distruge au avut acceptul tacit al vestului. Dar asta nu trebuie sa o stie prea multi, nu da bine. Cu cat sunt mai multi prosti cu atat mai bine.
  • Like 2
  • @ Doru Ovidiu
   Daca se baga, de ce se baga. Daca nu se baga, de ce nu se baga. Hotarati-va.
   • Like 4
  • @ Doru Ovidiu
   Capitalismul este depășit, nedrept. Forma actuală. Comunismul l-am trăit din plin și nu doresc să-l retraiesc. Cei ce au "implementat" in ultimii 30 de ani, la noi, capitalismul, sunt foștii comuniști, activiștii pcr, inculți, analfabeți, abuzivi, veroși. Ei au fost cei "pripășiți" sub oblăduirea lui iliescu, un comunist notoriu. Ei sunt cei care, din lăcomie și prostie, au vândut și distrus țara, timp de 30 de ani. Vedeți acum ce au lăsat în urmă mizeriile, dejecțiile umane ce au condus, discreționar, de la alegerile din 2016. Vedeți câtă bestialitate au avut și au in continuare și cum, cu ultimule forțe încearcă să împiedice redresarea. Nu vreau comunism, nu vreau revenirea acestor borfași. Nostalgici nu pot fi decât cei ce "se descurcau" pe vremea lui ceaușescu, cei ce disprețuiau munca adevărată, cei ce disprețuiau cultura si educația; tot niste paraziți ai societății. Din păcate, în toate formele societății, paraziții, profitorii, trădătorii nu dispar.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   Forte corect despre comunism. Pot să regrete acele vremuri, simplu: securiștii (vechi), nomenclaturiștii și uitucii.
   Viața în sine din perspectiva noastră umană, limitată, e fundamental nedreaptă. Pe mine adevărul ăsta mă liniștește, e la rang de axiomă.
   Capitalismul nu e depășit, doar cel din USA e exagerat. În vest este destulă protecție socială ce asigură că orice s-ar întâmpla unui om cât de cât corect, nu ajunge sub pod. Nu mă interesează deloc că unul e extrem de bogat sau că a moștenit 10 blocuri și n-are nici o grijă. Alergarea asta după egalitate duce în final spre stânga.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Egalitate între oameni nu existat. Este o utopie. Nu a existat niciodată, în istoria omenirii. Chiar dacă venim pe lume "egai" adică tabula rasa, (sper să vfie corect sscris-pentru cei preocupați doar din grafie), cu timpul dobândim educație diferită, avem capacități diferite de înțelegeri, înclinații diferite, unii spre bine, muncă, alții spre rău, parazitism, hoție, chiar crimă. Ar spune unii că "asta vad in familie", atunci, în cazul rău, predecesorii sunt de vină, dar asta duce la inegalitate. " Stânga" a fost un experiment al unora care, nu întâmplător ci premeditat au ajuns "în frunte" și s-au diferențiat, imediat, de masele care i-au propulsat în față. Deci, inegalitatea nu a fost împiedicată. Este mult de "vorbit". Am greșit, nu capitalismul este depășit, forma în care este aplicat este, cu toate că rezultatele sunt net diferite și superioare socialismului/comunismului. De aceea a și dispărut teoretic comunismul din estul europei. Zic teoretic pentrucă nicio formă socială" gustată " de om nu dispare in totalitate. Ea lasă niște "seminte" ce se vor perpetua la infinit. Nici chiar nedemocratic nu mai dispare.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect, profund, o analiză pertinentă.
   Dorința de egalitate generează în final tot inegalitate, imposibil de remediat în condițiile unei societăți autocratice.
   Da, semințele alea, ce încolțesc cu încăpățânare inclusiv în minți tinere...Mai bine așa, decât în stare de miraj perpetuu, măcar există o experiență, chiar nefericită.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Gabi check icon
   America capitalistă a produs femeia independentă modernă. În nicio altă zonă geografică și niciodată în istorie femeile nu au avut plată egală pentru aceiaşi muncă depusă, mai multă libertate de alegere în ceea ce privește comportamentul, cariera, îmbrăcămintea și orientarea sexuală - ca în America. Atunci când majoritatea femeilor americane moderne iau în considerare astfel de argumente avantajoase; ele nu consideră capitalismul american a fi exagerat, ci benefic. Desigur, sunt și acolo destule femei care preferă să se auto-victimizeze și insistă ca statul american să devină mai „social”, să facă mai mult pentru ele - însă acelea nu sunt considerate femei moderne independente.
   • Like 0
 • Satele de moșneni, comunism medieval distrus de boieri. Romani liberi au devenit iobagi. Acum ne numim salariați. In tara afaceriștilor, Israel, exista o forma extrema de comunism numita chibutz. Acum se sta la rand că sa intre acolo. Nostalgici sau nu prin '70 se trăia binișor, apoi tot estul fu băgat în criza până prin anii 2000. Ceașca era patriot dar cam prost. A alungat creiere că Maurer, Gaston...
  • Like 3
  • @ Ciobanu Florin
   Pana ce nu va disparea generatia ta in Romania nu va fi liniste!
   • Like 5
  • @ Mihail Georgescu
   Nu jigni. Pentru tine si altii ca tine din generatia ta: faceti un bine lumii, nu va reproduceti.
   • Like 3
  • @ Mihail Georgescu
   Sunt multe forme de comunism: RCA, asigurări de sănătate, pensii de stat. Poate nu vreau sa contribui la grămadă, în comun, dar toată Europa e obligată la asta.
   • Like 2
  • @ Liviu Catana
   check icon
   Cu alte cuvinte: nu jigni, lasă-mă pe mine!
   • Like 0
  • @ Liviu Catana
   Era mai bine dacă, în cazul vostru, se aplica metoda spartană pentru rebuturile umane.
   • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Ganymede check icon
   Da, pentru ca daca nu ar fi fost nici macar bruma asta de protectie sociala, ne-ar fi jupuit sacalii capitalisti de n-am fi stiut de noi!
   • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Delia MC Delia MC check icon
   Dle, kibutz-ul e o chestie genială. Pe de o parte creează profit (da, căci membrii primesc doar cele necesare vieții, restul se duce unde? Presupun că la stat). Pe de altă parte oferă o mostră de socialism amatorilor de senzații tari. Astfel își mențin societatea la adăpost de revoluționari capabili să strice tot ce au realizat până acum. Respect poporului israelian.
   N-a băgat nimeni estul în criză, dovadă că în alte țări se mai putea trăi. Ceașcă a vrut să plătim datoriile repede. Din cauza lui s-a trăit așa de prost, NU din cauza altora.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Din pacate da pentru ca nu vad o alternativa la situatia actuala. Chiar daca traim in sec XXI din punct de vedere social suntem in anii 1920'-1930' cu diferente enorme intre bogati si saraci, si fara perspective pentru cei saraci. Daca nu ai bani nu faci scoala, casele si apartamentele sunt din ce in ce mai scumpe si devine din ce in ce mai greu sa treci dintr-o clasa sociala in alta, daca nu te-ai nascut unde trebuie sau pe strada care trebuie.
  In comunism acest lucruri nu se intamplau si suprinzator daca aveai o ambitie sanatoasa si dorinta de a realiza ceva - la potentialul acelor vremuri - te puteai realiza destul de bine.
  Din pacate nu se intrevede nimic bun la orizont. Relatia stat - cetatean este la unul nivel extrem de jos, relatiile sunt antagoniste mai ales din cauza statului care considera cetateanul de rand un infractor sau infractor in devenire - dpdv fiscal - dar si mai mult mentalitatea de clasa privilegiata a statului (arendasul) si restul poporului, respectiv clasa de jos (iobagul).
  Aceasta este mentalitatea fanariota dezvoltata si perfectionata de-a lungul timpului in Romania.
  Am avut doua sanse de a construi aceasta tara din temelii si pe baza de adevar, cum spune autorul articolului:
  -Marea Unire din 1918. Din pacate tentatia clanului Bratianu de a centraliza noile resurse fianciare din Banat, Transilvania, Bucovina si Basarabia in buzunarele lor a fost mai puternica decat a dezvolta un stat descentralizat cu regiuni egale ca potential (100 de ani de orinduire fanariota nu se pot sterge atat de usor)
  - Momentul 1989. Cand la fel tentatia puterii si a banilor, sau mai bine zis libertatea de a avea putere si de a face bani, a celor din esalonul doi al PCR a fost mai puternica decat dorinta de face bine (interesant este ca regimul comunist, asa cum a putut, a incercat o uniformitate a regiunilor mai ales din punct de vedere economic)
  Revenind in prezent, se pare ca exista in tara un suflu nou de schimbare prin maturizarea celor nascuti dupa Revolutie. Ar fi bine sa il capitalizam ca sa schimbam ceva. Viitorul ne va arata daca suntem in stare...
  P.S. Cred ca aceasta nostalgie dupa comunism ar fi fost si mai puternica daca noi ca natie nu am avut norocul chior de a fi luati cu "japca'" in UE. Nici nu vreau sa ma gandescu cum ar fost pe aici prin Romania...
  • Like 2
  • @ Nume
   Cati ni ai?
   • Like 1
  • @ Mihail Georgescu
   Nume check icon
   Am votat pentru prima data in 1990 cu PNL-ul lui Radu Cimpeanu. Simpatizant centru-dreapta, chiar drepta dar nu avem cu cine inca...
   Votant PNL pana la anomalia de USL. In prezent simpatizant si votant USR-PLUS, mai mult PLUS.
   Sper ca ti-am satisfacut curiozitatea...
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Parțial eronat. Unii, din cei care mai votează psd, poate. Cu zicerea " înainte, că înainte era mai bine ". Dar ei sunt puțini.
  Dar acum se prefigurează alarmant o tendință către neo-marxism. Nu, ei nu vor prin lovitură de stat, ci prin persuasiune, insistând pe alienarea și caracterul nedrept al lumii actuale. Cu atât mai periculos, cu cât generațiile tinere nu au prins ororile comunismului și susțin că ăla n-a fost comunism adevărat, ci ăla pe care îl vor ei. În naivitatea lor, nu văd că acel comunism -și oricare altul- este total opus naturii umane, ucigașul progresului, condiția stagnării, ar creea din nou premisele unui stat totalitar, si ca nici in 1000 de ani omenirea nu va avea nivelul de conștiință cerut. Și nici nu trebuie. Unii nu învață niciodată.
  • Like 3
 • Atunci când marii economiști ai lumii, laureați ai premiilor mondiale, vor reuși să explice „vulgului”, mai mult sau mai puțin educat, cum este posibil ca un proprietar de companie de succes să dețină o avere mai mare decât majoritatea țărilor sărace, atunci poate că va dispare și orientarea spre comunism.
  Marotele productivității muncii, predictibilității, dezastrului produs de creșterea salariilor, lipsei de educație financiară nu sunt altceva decât justificări pentru sclavia modernă preluate de propaganda celor interesați.
  Pe de o parte spunem că statul trebuie să se țină cât mai departe de zona economică, să renunțe la proprietatea publică asupra oricărui domeniu ( dar în special asupra resurselor energetice și de materii prime ), dar pe de altă parte dorim ca statul să fie motorul investițiilor din domeniul economic.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Cînd arăți cu degetul, asigură-te că e curat.
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă ați renunța la comparații nepotrivite ați vedea că acest capitalism e singurul funcțional. Americanii au înțeles demult asta, deși la ei e dus la extrem. Unii nu sunt pur și simplu în stare să iasă din sărăcie.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Capitalismul este la fel de nociv ca si comunismul. Dar sunteti orbiti cu teorii si explicatii inafara realitatii sa credeti baliverne.
   • Like 1
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Cand scrii asigura-te ca ai gandit inainte.
   • Like 1
  • @ Doru Ovidiu
   Nu, capitalismul si democratia sunt net superioare comunismului.
   • Like 4
  • @ Doru Ovidiu
   Delia MC Delia MC check icon
   Bun, atunci aș vrea sincer să știu un model care s-a dovedit funcțional.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Ganymede check icon
   De ce ne tot uitam in trecut? Ar trebui sa experimentam modele noi!

   De exemplu, abolirea muncii, automatizarea/robotizarea totala a productiei si introducerea venitului universal (Universal Income)!
   • Like 0
  • @ Ganymede
   Delia MC Delia MC check icon
   Pentru elaborarea unui model funcțional trebuie luați în calcul TOȚI factorii, inclusiv cei umani, apoi modelarea virtuală.
   Experiment, ați vrea pe pielea dvs? Marx nu a dat socoteală pentru găselnița lui. Cel mai crunt ar fi fost să vadă cum doctrina lui a transformat popoare în gloate.
   Dacă toți oamenii ar renunța -prin absurd- definitiv la lăcomie și setea de putere atunci se va putea vorbi de astfel de modele.
   Problema acestor variante, ca și a marxismului nou sau vechi, este că imaginează modele pentru îngeri, când în realitate sunt doar oameni.
   Omenirea își va găsi cumva drumul.
   • Like 1
 • #Votez check icon
  De ce oare simt unii nevoia sa ne "deontologeasca" despre comunism, si generalizeaza totul la trairile din "matzele lor" ?
  Comunismul a durat in Romania din 1944 pana in 1989 (asa e scrisa istoria - deocamdata... eu as spune ca si azi traim aceleasi vremuri, de comunism cosmetizat in democratie). Cand vine vorba despre comunism, toti "deontologii" isi aduc aminte spontan la ordin de cozi, cartele, neajunsuri sociale, care s-au accentuat dupa 1980-1981. Despre perioada comunista/ceausista dintre 1965-1980 nu-si mai aduce nimeni aminte. E chiar acea perioada in care Ceausescu era "democratul" din frontul de est, bresa din cortina de fier, "rasfatatul" capitalismului occidental, invitat pe la toate cancelariile "lumii libere". Din 24 de ani de "ceausism", 15 ani au fost "buni" si 9 ani au fost rai.
  "Deontologii" au treaba numai cu cei 9 ani rai... nimeni nu stie de ce... Despre SECURITATE, in cei 30 ani de "democratie", nu se spune niciodata nimic, de parca n-ar fi existat si nici nu mai exista, chiar daca inainte de 1989 a fost "bratul armat" al partidului comunist, iar dupa 1989, este la fel (bratul armat, ideologic si politic al statului paralel si mafiot), cu alt stapan si sub o alta denumire.
  In toti cei 30 ani, nicio insitutie a staului roman "democrat" nu a scapat de un protest, o greva, o nemultumire, o actiune civica de protest, in afara SECURITATII /SRI. Oare de ce?...
  • Like 3
  • @ #Votez
   Perioada după '65 a fost una în care propaganda a duduit în plin, de ambele părți ale cortinei de fier.
   • Like 5
  • @ #Votez
   Nu. TOTI anii de comunism au fost o mizerie, chiar daca in unii ani a fost mai rau decat in altii. Macar pantru faptul ca nu exista cu adevarat libertate de exprimare, desi erau si alte motive.
   • Like 2
  • @ #Votez
   Teodora check icon
   Dacă neajunsurile ceaușismului ar fi fost doar de ordin material, poate si-ar aminti oamenii cu drag de perioada 1965-1980. Lipsa libertății de orice fel nu v-a deranjat? Sa fi fost o fericire sa trăiești ca un câine în lanț?
   • Like 5
  • @ Teodora
   Delia MC Delia MC check icon
   Like. Ați exprimat esența.
   • Like 1
  • @ Teodora
   #Votez check icon
   Sigur ca lipsa libertatii de "orice fel" (chiar si libertatea de "orice fel" are limitele ei) m-a deranjat, dar in acelasi timp ma deranjeaza si aprecierea asta "democrata" ca totul a fost rau.
   Oricum, daca vrei sa fii "mai catolica decat papa" ar trebui sa recunosti ca marile cancelarii occidentale au fost "niste mizerii comuniste" pentru ca l-au acceptat pe Ceausescu si prin aceasta au girat "lipsa libertatii de orice fel"...
   • Like 2
  • @ Teodora
   La ce dracu imi foloseste "libertatea de orice fel" daca nu ma pot bucura de ea?? De fapt acum pot ptr ca nu mai traiesc in Romania. Dar acolo libertatea aia este inutila. Ce-ar fi sa si ganditi inainte de a scrie. Dar sa ganditi mai mult de 5 secunde.
   • Like 0
  • @ Doru Ovidiu
   Teodora check icon
   Ati avut libertatea sa plecati.
   • Like 2
  • @ Doru Ovidiu
   cox check icon
   Și ce ziceai mai sus? "Când scrii asigură-te că ai gândit înainte".
   Haaaaaahhaaahaaa! Păi ce făcuși nea? Uitași de la mâna pân:' la gură?
   • Like 1
  • @ #Votez
   De data asta trebuie să-ți dau dreptate.
   • Like 0
  • @ #Votez
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu cred, au fost prea puține lucruri bune. Femeile au avut parte și de "bonusuri"...Marile cancelarii occidentale n-au știut și chiar dacă ar fi știut, ce puteau să facă? RSR era țară suverană, nu poți să vii așa, peste. Abia când s-a aflat ce făcea dl Ceașcă (și s-a aflat greu) au început să-i închidă ușa în nas de n-a mai putut colabora decât cu Ghadafi, niște de prin Iran și încă unii care îmi scapă.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult