Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O măsură fiscală cu intenții bune, care va sfârși prost. „Chelnerii, barmanii, coafezele, manichiuristele nu se angajează pentru salariu, ci pentru bacșiș”

Ospătar restaurant

Foto: Guliver Getty Images

Se pare că se intenționează legalizarea bacșișului. Cu alte cuvinte, va apărea pe bonul de casă. Toate bune și frumoase într-un stat unde salariile sunt oarecum decente, totul este fiscalizat, informatizat și transparent. Dar la noi, știm foarte bine că majoritatea chelnerilor și barmanilor, spre exemplu, se angajează pentru bacșiș, nicidecum pentru salariu, care este extrem de modest. La fel și coafezele, manichiuristele, și mulți alții ale căror profesii se încadrează la capitolul „servicii”. Patronii cunosc acest aspect și angajarea este ca o înțelegere. 

Oferă salarii modice, motivând angajatului că va beneficia de bacșiș. Acesta pe bună dreptate acceptă și își menține serviciul cât timp restaurantul, salonul de coafură, înfrumusețare este rentabil, are suficienți clienți și toată lumea este mulțumită. Când lucrurile încep să scârțâie, angajatul se va muta cu siguranță, își va căuta în altă parte. 

În condițiile în care bacșișul va fi fiscalizat, venitul angajatului va scădea considerabil. Și cu siguranță acesta va fi nemulțumit, solicitând o mărire considerabilă de salariu. Patronul, dacă nu va oferi cel puțin o dublare a salariului, va ajunge în situația în care își va pierde angajații, și automat afacerea nu va mai merge, fiindcă nu va găsi persoane interesate să se angajeze cu salariile oferite la nivelul celor de acum. Mulți vor da faliment și automat statul nu va mai colecta absolut nimic de la aceștia. 

Pe de altă parte, să privim și din perspectiva clientului. I se va încărca nota de plată, indiferent de calitatea serviciului de care a beneficiat. Până acum, aveai oarecum un instrument de „reglaj”. Era clar, lăsai bacșiș consistent (aproximativ 10%) când erai și mulțumit de servire. Când nu erai, nu lăsai. Acum, vei fi obligat. Este posibil să aibă efecte și asupra calității serviciilor. Angajații nu vor mai fi motivați.

Până la urmă, această propunere fiscală va produce efecte negative, nicidecum pozitive. Presiunea va fi pe angajator, unii nu vor face față cheltuielilor după noua măsură și urmările acesteia (mărirea considerabilă a salariilor angajaților), vor fi obligați să închidă afacerea și tot ce se colecta din punct de vedere fiscal până acum la stat de la aceștia se va încheia. După părerea mea, colectarea la buget va fi negativă, dacă se va aplica această propunere păguboasă.

Eu cred că marea evaziune nu vine din aceste bacșișuri la ospătari, ci din marfa nedeclarată și automat nefiscalizată, contrabandă și alte servicii ce produc mulți bani și nu sunt fiscalizate, prin nedeclararea lor.

Cu alte cuvinte, nu știu ce specialiști avem, dar chiar și un om fără studii în domeniu, ca mine, își dă seama că este o măsură total greșită. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bag sama că mai tot boborul s-a dus după fentă. Păi nu de încasările la buget îi doare pe (ne)legiuitorii noştri! Important e să se mai creeze nişte departamente la ANAF unde să fie angajaţi nepoţi, amante, etc.. că trebuie cineva să controleze desfăşurarea activităţii. Vor acoperi încasările la buget lefurile acestora din urmă? Niciodată. În schimb, aceştia vor fi la rândul lor şpăguiţi ca să-nchidă ochii.
    • Like 0
  • Total de acord cu autorul, măsura impozitării ciubucului (tips pentru finutzi) e o cretinitate cu efecte deloc bune. Au încercat și nemții dar au renunțat, era frecție la picior de lemn.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    După obligația asta de a da bacșiș urmează legalizarea șpăgii.Unde naiba vom ajunge?
    • Like 0
    • @ Dorin
      Ce legătură e între bacșiș și șpagă ?
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Dorin check icon
      Amândouă ne golesc buzunarele .
      • Like 0
  • check icon
    În primul rând să stabilim o treabă, în momentul când ți-ai deschis o afacere și nu ai luat în calcul și cheltuielile cu salariile decente, nu bazate pe bacșiș, ești ori hoț din start ori prost sau amândouă,Faptul că se vor închide niște „afaceri„ de genul acesta nu va fi o pierdere pentru nimeni decât pentru pseudo-patronul respectiv, care oricum nu plătește mai nimic la stat, să fim serioși. Nici obligativitatea de a plăti un bacșiș fiscalizat nu este ok din motivele menționate de dvs ce-i drept. Problema reală este că tot patronatul fură prin diferite metode statul, direct sau indirect. De fapt, nu se vrea o fiscalizare serioasă la nivel național datorită faptului că ar deranja afacerile celor care fac legile și freacă menta prin parlament și acoliții acestora, restul e ...tăcere
    • Like 0
  • Marius Marius check icon
    In USA persoanele care lucreaza in servicii lucreaza pe salar minim, care este insuficient pt un trai decent. Dar a intrat in normal consumatorii sa platesca 10 sau 15 procente iar lucratorii din sectorul servicii (chelneri, coafeze, manichiuriste, etc) platesc impozit la sf de an pe o suma pe care o declara la fisc (IRS) . In unele cazuri tip e inclus in factura catre client...in Romania e dificil de implementat, din cauze care tin si de consumatori dar si de lucratori... nu asta e problema urgenta. Guvernul nu stie cum sa mai faca bani pt plata salariilor si pensiilor umflate ca urmare a promisiunilor electorale, dar ar fi mai eficient sa oprrasca jaful si coruptia care erodeaza veniturile statului. Adica sa lucreze contra intereselor lor...si ce s-au gandit, sa plateasca saracii in loc sa se opreasca ei din furat.
    • Like 1
  • Marius Marius check icon
    In USA persoanele care lucreaza in servicii lucreaza pe salar minim, care este insuficient pt un trai decent. Dar a intrat in normal consumatorii sa platesca 10 sau 15 procente iar lucratorii din sectorul servicii (chelneri, coafeze, manichiuriste, etc) platesc impozit la sf de an pe o suma pe care o declara la fisc (IRS) . In unele cazuri tip e inclus in factura catre client...in Romania e dificil de implementat, din cauze care tin si de consumatori dar si de lucratori... nu asta e problema urgenta. Guvernul nu stie cum sa mai faca bani pt plata salariilor si pensiilor umflate ca urmare a promisiunilor electorale, dar ar fi mai eficient sa oprrasca jaful si coruptia care erodeaza veniturile statului. Adica sa lucreze contra intereselor lor...si ce s-au gandit, sa plateasca saracii in loc sa se opreasca ei din furat.
    • Like 1
  • Să aduc o lămurire pentru că văd multă confuzie, limba română pune multe probleme, la doctor sau într-o instituție de stat (dar nu numai) nu dai ciubuc ci șpagă, e cu totul altceva, altă noțiune chiar dacă termenul e similar. Tips-ul (am scris pe înțelesul multora ) nu e mită sau șpagă și se practică legal mai peste tot dar mai ales în SUA. Văd că sunt mulți aici care fac confuzia asta iar asta e trist, asta înseamnă că prostia domină. Ideea de a impozita ciubucul e o tâmpenie, au încercat și nemții dar au renunțat, e mai mare deranjul iar beneficiul e caca. O idee bună ar fi să impoziteze transferurile către offshor-uri dacă chiar au nevoie de bani și nu niște prăpădiți care trăiesc din ciubuc.
    • Like 1
  • Eu din cate am citit/inteles vom fi obligati sa declaram cat lasam ( valoare intre 0 si 15% ) si uite asa romanul inventiv va spune/declara oficial ca lasa 0% si ii va strecura chelnerului cat vrea el .......mai ales daca are vreun restaurant preferat unde se simte mai bine ca acasa ;-)) lasand gluma la o parte si punand toate in balanta, consider ca este o masura care va avea un impact negativ....industria asta se bazeaza exact pe banii astia care nu erau impozitati! nimeni nu se angajeaza ca si chelner pt salariu . Nu o sa fie chiar usor pt cei care au afaceri in domeniu; si asa abia isi gaseau angajati pe care sa se poata baza cat de cat; dar eu am incredere in romanasii nostri: cand trebuie sa fenteze sistemul, n-au limita la ce le poate debita capul ....
    • Like 0
  • check icon
    Bacsis la ospatar, plic la doctor, frizer, livrare pizza,.. ... aproape ca nu exista domeniu in care pe langa pretul afisat sa nu lasi acolo cativa banuti. La shaormerii a aparut cutia milei, un carton mizerabil lipit cu scoci pe care scrie ''tips''.
    Apoi ne suparam ca trebuie sa dam mita functionarului public sau primarului.
    Nu mai bine ar fi interzicerea totala a bacsisului, mitei s.a. ca oricum toate au acelasi scop si rezultat?
    • Like 3
    • @
      Ridicol
      • Like 0
    • @
      Dorin check icon
      Subscriu. Fără, șpagă , bacșiș, și mită.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      Adriane tu dai bacsis ca a doua oara sa nu-ti scuipe in mancare. Nu mai zic ca inainte sa te asezi la masa te analizeaza si daca nu-i place mutra ta astepti 1/2 ora sa-ti aduca meniul si inca 1/2 ora sa-ti ia comanda. Nimeni nu striga ''ospatar'', toti spun ''nu va suparati''. Mi-e o scarba de astia mai mare decat de primari ca p-astia nu i-am periat. Oare ospatarii nu vor pensie? Sau un apartament? Eu stiu unul ce a lucrat 20 de ani la un restaurant din top 10 Bucuresti si s-a saturat de meserie si bacsis, a ajuns barman doar pe salariu, apoi bucatar p-afara ca p-aia nu-i intereseaza hartii si alte cele. Romanii umplu mall-urile ca acolo-ti cari singur tava, iar in centrul vechi mesele sunt pline de straini, romanii ii intalnesc la colt cu felia de pizza in mana. 85% din restaurante traiesc din turisti, nunti si botezuri. Sigurul restaurant profesionist mi s-a parut City Grill. Cum sa te serveasca unul pe la 10 seara cand el e in picioare de la 9 dimineata? Uite in Japonia se poate fara bacsis, singaporezii mananca in corturi corporatist langa muncitor. Noi mancam...

      covrigi !!
      • Like 0
  • Atunci or sa legalizeze si spagile Care se dau va sa ai contracté cu statul? Ça mi se pare ça de acolo ar putea sa scoata mai mult! Nu mai ca ala e bacsisul LOR, nu mica ciupeala a saracilor Care trebuie sa ii Tina in spinare!
    • Like 2
    • @ Adrian Vladut
      ion check icon
      HAHAHAHA !!!!!
      • Like 1


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult