Foto: Guliver Getty Images
Se pare că se intenționează legalizarea bacșișului. Cu alte cuvinte, va apărea pe bonul de casă. Toate bune și frumoase într-un stat unde salariile sunt oarecum decente, totul este fiscalizat, informatizat și transparent. Dar la noi, știm foarte bine că majoritatea chelnerilor și barmanilor, spre exemplu, se angajează pentru bacșiș, nicidecum pentru salariu, care este extrem de modest. La fel și coafezele, manichiuristele, și mulți alții ale căror profesii se încadrează la capitolul „servicii”. Patronii cunosc acest aspect și angajarea este ca o înțelegere.
Oferă salarii modice, motivând angajatului că va beneficia de bacșiș. Acesta pe bună dreptate acceptă și își menține serviciul cât timp restaurantul, salonul de coafură, înfrumusețare este rentabil, are suficienți clienți și toată lumea este mulțumită. Când lucrurile încep să scârțâie, angajatul se va muta cu siguranță, își va căuta în altă parte.
În condițiile în care bacșișul va fi fiscalizat, venitul angajatului va scădea considerabil. Și cu siguranță acesta va fi nemulțumit, solicitând o mărire considerabilă de salariu. Patronul, dacă nu va oferi cel puțin o dublare a salariului, va ajunge în situația în care își va pierde angajații, și automat afacerea nu va mai merge, fiindcă nu va găsi persoane interesate să se angajeze cu salariile oferite la nivelul celor de acum. Mulți vor da faliment și automat statul nu va mai colecta absolut nimic de la aceștia.
Pe de altă parte, să privim și din perspectiva clientului. I se va încărca nota de plată, indiferent de calitatea serviciului de care a beneficiat. Până acum, aveai oarecum un instrument de „reglaj”. Era clar, lăsai bacșiș consistent (aproximativ 10%) când erai și mulțumit de servire. Când nu erai, nu lăsai. Acum, vei fi obligat. Este posibil să aibă efecte și asupra calității serviciilor. Angajații nu vor mai fi motivați.
Până la urmă, această propunere fiscală va produce efecte negative, nicidecum pozitive. Presiunea va fi pe angajator, unii nu vor face față cheltuielilor după noua măsură și urmările acesteia (mărirea considerabilă a salariilor angajaților), vor fi obligați să închidă afacerea și tot ce se colecta din punct de vedere fiscal până acum la stat de la aceștia se va încheia. După părerea mea, colectarea la buget va fi negativă, dacă se va aplica această propunere păguboasă.
Eu cred că marea evaziune nu vine din aceste bacșișuri la ospătari, ci din marfa nedeclarată și automat nefiscalizată, contrabandă și alte servicii ce produc mulți bani și nu sunt fiscalizate, prin nedeclararea lor.
Cu alte cuvinte, nu știu ce specialiști avem, dar chiar și un om fără studii în domeniu, ca mine, își dă seama că este o măsură total greșită.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apoi ne suparam ca trebuie sa dam mita functionarului public sau primarului.
Nu mai bine ar fi interzicerea totala a bacsisului, mitei s.a. ca oricum toate au acelasi scop si rezultat?
covrigi !!