
Atunci când recrutează pentru compania pe care o conduce, antreprenorul Sergiu Neguț se uită, firește, la calificări și abilități profesionale. Însă mai este un lucru pe care îl caută la cei care vor să se alăture echipei sale: o doză de bunătate care să le permită să relaționeze armonios atât cu colegii, cât și cu clienții.
„Dincolo de chestiunea de bifat căsuțe, este o chestiune de relații între oameni. O companie este o chestiune de relații între oameni, este un „trib”. E foarte important ca oamenii să adere la valorile comune ale tribului. Și să aibă un fel de energie și un fel de a fi care să îi facă să producă valoare împreună. Îmi spunea un mare antrepenor român că își alege oameni după energia pe care o degajă și după abilitatea de a crede că pot să facă lucruri. Mi e pare foarte important ca atunci când recrutăm oameni să fie ăia pe care să ne placă să îi vedem la birou zilnic. Au un nivel de energie bun? Au un nivel de atitudine, de curiozitate, de deschidere pentru nou bun? Au un pic de curaj să facă lucruri care nu au mai fost făcute? Au o bunătate interioară care să îi ajute să relaționeze cu alți oameni din firmă sau cu clienții? În orice business sunt două dimeniuni care trebuie să funcționeze perfect împreună: o dimensiune rațională - cum să ne ajungem cu banii, ce cotă de piață trebuie să facem, cât profit, care este strategia, care sunt conceptele. Și o bucată de inimă: ne place ce facem, ne bucurăm să lucrăm împreună, ne simțim bine? Facem aici ceva fain, frumos pentru lume, în ansamblu?”, a declarat, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Sergiu Neguț, co-fondatorul companiei FintechOS.
Întrebat dacă ar angaja un profesionist bun, dacă nu este și un om bun, Sergiu Neguț a răspuns: „Prefer să nu”.
Compania FintechOS are angajați atât în România, unde se află cea mai mare parte a echipei, cât și în orașe din Europa precum Londra sau Viena.
„Piața în principiu e supraaglomerată, oamenii de tehnologie sunt foarte bine plătiți, orice programator bun primește 5 oferte pe LinkedIn pe săptămână și, în general, s-a învățat să le ignore. Doar dacă apare ceva deosebit se deranjează să participe la un interviu. Dacă vii însă cu un produs inovativ, care reușește să schimbe regula jocului, oamenii vor să participe la chestia asta”, explică antreprenorul.
Și mai greu de găsit sunt însă oamenii care să vândă produsele companiei pe piețele internaționale - Marea Britanie, SUA, China, iar pe aceștia Sergiu Neguț îi caută în străinătate,
Piața muncii din Londra, crede el, este mai ofertantă pentru un angajator decât cea din România, unde populația este într-o scădere accentuată.
„Pentru un business de tehnologie a avea un pașaport românesc nu mai e un lucru rău, e un lucru bun”
„Există mai mulți angajați care își caută de lucru la Londra decât în România, unde cred că și piramida demografică ne pune într-o situație interesantă: pentru fiecare doi oameni care ies la pensie, e unul care intră în câmpul muncii. Deci dacă ai ceva competențe îți vei găsi de muncă. În Londra mi se pare cumva că piața este mai puțin sufocată de lipsa cronică de personal. Orașul atrage forță de muncă de peste tot, faptul că angajezi în Londra nu înseamnă că angajezi doar englezi”, afirmă Sergiu Neguț.
Acesta spune că nu a întâmpinat, la interviu, vreo reticență din partea posibililor angajați care știau că jobul este oferit de o companie românească de tehnologie.
„Eu sunt convins că există o astfel de rezervă, dar o bună parte s-au autoselectat să nu vină la interviu. Oamenii cu care am interacționat în mod normal au fost foarte deschiși și foarte curioși. Pentru un business de tehnologie a avea un pașaport românesc nu mai e un lucru rău, e un lucru bun. Nu zic extraordinar, zic bun. Există deja o reputație construită la nivel tehnologic prin mulțimea de de multinaționale care lucrează cu români, prin mulțimea de antreprenori și prin faptul că există un val de start-up-uri care vin din România și care au ceva de zis. Reputația profesioniștilor români care lucrează în tehnologie e mai bună decât reputația țării”, este de părere Sergiu Neguț.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In sfarsit, e afacerea lui, treaba lui.
Dar nu cred ca e un exemplu bun.
Totusi, e de intrebat ce rezultate a obtinut cu prostii docili, intr-o firma de tehnologie? Pe ce posturi ii angajeaza?
Oricum, mai vrem stiri despre firma domniei sale, peste 5-10 ani.
Nu cred ca se referea la a angaja persoane docile si umile, ci la persoane care doresc sa se integreze, sa construiasca ceva impreuna cu ceilalti si in acelasi timp sa isi respecte colegii si munca in echipa si sa nu incerce sa "ia fata" celorlalti, chiar daca poate este cel mai bun profesional din acea echipa.
Dansul nu doreste primadone dau vedete cu fite. Este sistemul american de corporatie in care toti oamenii sunt egali indiferetn cat de buni sunt, ba dimpotriva cei care sunt foarte foarte buni au o responsabiliate de a se comporata si mai bine in echipa pentru ca trebuie sa fie un exemplu. Cand la noi in RO ne place sa idolatrizam pe cineva care este extraordinar si care face ceva deosebit si de aceea trebuie sau vrem inchidem ochii cand acea persoana calca pe bec numai pentru ca a facut sau face ceva deosebit. Si cred ca am vazut destul de mult exemple atat in sport cat si recent in sistemul public de sanatate.
Cum identifici la angajare nu este usor. Trebuie sa ceri referinte, sa sti ce intrebari sa pui, si bineintele intuitie si experienta. Nu este usor, dar posibil totusi.
In general, sunt impotriva sistemului de referinte. E o forma de sclavie moderna si dependenta de patron si dupa ce pleci de la el.
Dar, repet, firma lui, riscul lui, metoda lui. Sa vedem ce se va intimpla in timp. Este interesant.
Diletantismul Resurselor inumane din Romania procedeaza invers. Daca nu te'ai nascut cu ceva gata invatat atunci se uita la tine ca la felul pai'sh'pe, in schimb tratarea caracterelor dificile si abuzul emotional criminalizabil la locul de munca e lasat in sama ta, ca stress suplimentar acolo.