Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Condiția surpriză pe care o pune la interviul de angajare antreprenorul Sergiu Neguț: Dacă este un profesionist bun, dar nu și un om bun, prefer să nu îl angajez

Sergiu Neguț

Atunci când recrutează pentru compania pe care o conduce, antreprenorul Sergiu Neguț se uită, firește, la calificări și abilități profesionale. Însă mai este un lucru pe care îl caută la cei care vor să se alăture echipei sale: o doză de bunătate care să le permită să relaționeze armonios atât cu colegii, cât și cu clienții. 

„Dincolo de chestiunea de bifat căsuțe, este o chestiune de relații între oameni. O companie este o chestiune de relații între oameni, este un „trib”. E foarte important ca oamenii să adere la valorile comune ale tribului. Și să aibă un fel de energie și un fel de a fi care să îi facă să producă valoare împreună. Îmi spunea un mare antrepenor român că își alege oameni după energia pe care o degajă și după abilitatea de a crede că pot să facă lucruri. Mi e pare foarte important ca atunci când recrutăm oameni să fie ăia pe care să ne placă să îi vedem la birou zilnic. Au un nivel de energie bun? Au un nivel de atitudine, de curiozitate, de deschidere pentru nou bun? Au un pic de curaj să facă lucruri care nu au mai fost făcute? Au o bunătate interioară care să îi ajute să relaționeze cu alți oameni din firmă sau cu clienții? În orice business sunt două dimeniuni care trebuie să funcționeze perfect împreună: o dimensiune rațională - cum să ne ajungem cu banii, ce cotă de piață trebuie să facem, cât profit, care este strategia, care sunt conceptele. Și o bucată de inimă: ne place ce facem, ne bucurăm să lucrăm împreună, ne simțim bine? Facem aici ceva fain, frumos pentru lume, în ansamblu?”, a declarat, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Sergiu Neguț, co-fondatorul companiei FintechOS.

Întrebat dacă ar angaja un profesionist bun, dacă nu este și un om bun, Sergiu Neguț a răspuns: „Prefer să nu”.

Compania FintechOS are angajați atât în România, unde se află cea mai mare parte a echipei, cât și în orașe din Europa precum Londra sau Viena. 

„Piața în principiu e supraaglomerată, oamenii de tehnologie sunt foarte bine plătiți, orice programator bun primește 5 oferte pe LinkedIn pe săptămână și, în general, s-a învățat să le ignore. Doar dacă apare ceva deosebit se deranjează să participe la un interviu. Dacă vii însă cu un produs inovativ, care reușește să schimbe regula jocului, oamenii vor să participe la chestia asta”, explică antreprenorul. 

Și mai greu de găsit sunt însă oamenii care să vândă produsele companiei pe piețele internaționale - Marea Britanie, SUA, China, iar pe aceștia Sergiu Neguț îi caută în străinătate,

Piața muncii din Londra, crede el, este mai ofertantă pentru un angajator decât cea din România, unde populația este într-o scădere accentuată.

„Pentru un business de tehnologie a avea un pașaport românesc nu mai e un lucru rău, e un lucru bun”

„Există mai mulți angajați care își caută de lucru la Londra decât în România, unde cred că și piramida demografică ne pune într-o situație interesantă: pentru fiecare doi oameni care ies la pensie, e unul care intră în câmpul muncii. Deci dacă ai ceva competențe îți vei găsi de muncă. În Londra mi se pare cumva că piața este mai puțin sufocată de lipsa cronică de personal. Orașul atrage forță de muncă de peste tot, faptul că angajezi în Londra nu înseamnă că angajezi doar englezi”, afirmă Sergiu Neguț.

Acesta spune că nu a întâmpinat, la interviu, vreo reticență din partea posibililor angajați care știau că jobul este oferit de o companie românească de tehnologie.

„Eu sunt convins că există o astfel de rezervă, dar o bună parte s-au autoselectat să nu vină la interviu. Oamenii cu care am interacționat în mod normal au fost foarte deschiși și foarte curioși. Pentru un business de tehnologie a avea un pașaport românesc nu mai e un lucru rău, e un lucru bun. Nu zic extraordinar, zic bun. Există deja o reputație construită la nivel tehnologic prin mulțimea de de multinaționale care lucrează cu români, prin mulțimea de antreprenori și prin faptul că există un val de start-up-uri care vin din România și care au ceva de zis. Reputația profesioniștilor români care lucrează în tehnologie e mai bună decât reputația țării”, este de părere Sergiu Neguț.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Razvan G check icon
  Am avut 'placerea' sa fiu intervievat de dl. Negut. Sincer - putina modestie ar fi de mare folos.
  • Like 2
 • Domnul antreprenor confunda a cumpara skillurile unui profesionist cu a cumpara omul la pachet. Nu mi-as dori sa lucrez intr-o firma in care daca nu am aceleasi valori sau idei cu seful risc sa fiu dat afara indiferent cat de bine imi fac treaba.
  • Like 3
 • adica a atins culmea subiectivismului; angajeaza pe cine vrea, in functie de critereii numai de el stiute; cum poti sa-ti dai seama daca vorbesti cu un om bun? daca se preface? ce inseamna om bun? unul pe care il poti calca in picioare, fara sa reactioneze? sau unul pe care amanta(amantele) angajata/e il poate/pot exploata fara grija? (Mai trebuie sa si munceasca, cineva, nu?)
  In sfarsit, e afacerea lui, treaba lui.
  Dar nu cred ca e un exemplu bun.
  Totusi, e de intrebat ce rezultate a obtinut cu prostii docili, intr-o firma de tehnologie? Pe ce posturi ii angajeaza?
  Oricum, mai vrem stiri despre firma domniei sale, peste 5-10 ani.
  • Like 4
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Nume check icon
   Si eu sunt curios pentru ca in general am auzit pareri bune despre dansul. A lucrat in farma, pe la Regina Maria si de ceva timp in IT.
   Nu cred ca se referea la a angaja persoane docile si umile, ci la persoane care doresc sa se integreze, sa construiasca ceva impreuna cu ceilalti si in acelasi timp sa isi respecte colegii si munca in echipa si sa nu incerce sa "ia fata" celorlalti, chiar daca poate este cel mai bun profesional din acea echipa.
   Dansul nu doreste primadone dau vedete cu fite. Este sistemul american de corporatie in care toti oamenii sunt egali indiferetn cat de buni sunt, ba dimpotriva cei care sunt foarte foarte buni au o responsabiliate de a se comporata si mai bine in echipa pentru ca trebuie sa fie un exemplu. Cand la noi in RO ne place sa idolatrizam pe cineva care este extraordinar si care face ceva deosebit si de aceea trebuie sau vrem inchidem ochii cand acea persoana calca pe bec numai pentru ca a facut sau face ceva deosebit. Si cred ca am vazut destul de mult exemple atat in sport cat si recent in sistemul public de sanatate.
   Cum identifici la angajare nu este usor. Trebuie sa ceri referinte, sa sti ce intrebari sa pui, si bineintele intuitie si experienta. Nu este usor, dar posibil totusi.
   • Like 2
  • @ Nume
   inteleg eu cam ce spuneti dvs.; sau cred ca inteleg; dar aia cu fite nu prea se angajeaza la stapin; aia sunt sportivi de performanta, politicieni sau baieti(fete) cu ochi albastri; vor fi angajati mereu, la ordin; daca de ei se fereste, bine face; ma refeream la muritorii de rind; cum ii depisteaza pe aia buni; am auzit ca si cainii isi dau seama cine e om bun si cine rau...; despre referinte am o parere foarte proasta; sunt -intotdeauna- subiective; eu m-as feri de oamenii cu referinte foarte bune.
   In general, sunt impotriva sistemului de referinte. E o forma de sclavie moderna si dependenta de patron si dupa ce pleci de la el.
   Dar, repet, firma lui, riscul lui, metoda lui. Sa vedem ce se va intimpla in timp. Este interesant.
   • Like 2
 • check icon
  El angajeaza ca'n vest. Daca nu stii ceva dar daca poti sa inveti, ramai. Dar daca nu stii sa te porti, atunci zbori, poti sa fii si PhD in Bossonul lui Higgs.

  Diletantismul Resurselor inumane din Romania procedeaza invers. Daca nu te'ai nascut cu ceva gata invatat atunci se uita la tine ca la felul pai'sh'pe, in schimb tratarea caracterelor dificile si abuzul emotional criminalizabil la locul de munca e lasat in sama ta, ca stress suplimentar acolo.
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon