Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Consilier al guvernatorului BNR: „Direcția pentru locuințe mă tem că nu poate să fie alta decât de creștere a prețurilor”

locuințe

Foto Getty Images

Economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că se așteaptă ca prețurile locuințelor să mai crească în viitor, urmând trendul de scumpiri de la nivelul economiei, însă nu la fel în toate localitățile și nu toate în același timp.

„Oricum, casele se vor scumpi. Nu toate odată, nu la fel de mult, nu în toate orașele, nu în toate cartierele din orașele respective. Dar direcția pentru locuințe mă tem că nu poate să fie alta decât de creștere a prețurilor”, a afirmat Eugen Rădulescu.

Întrebat cum anticipează evoluția monedei euro, economistul Eugen Rădulescu a spus că sunt mai mulți factori imprevizibili care o pot influența, printre care intrarea celei de-a treia tranșe din PNRR, dar și reacțiile guvernanților la presiunile intense pentru creșterea salariilor, venite dinspre diverse categorii de bugetari. Oricum, oficialul BNR nu vede în niciun scenariu variații semnificative ale cursului valutar, având în vedere că rezerva valutară a BNR este semnificativă și în creștere continuă.

„Despre cursul euro deocamdată mi-e foarte greu să spun ce se va întâmpla cu el, pentru că nu știu. Adică dacă aș ști, aș încerca să iau o poziție în acest sens. Dar nu pot să o fac și nu pot să o fac din cauza că, realmente, nu avem destule informații. De ce nu avem? Păi sunt foarte multe imponderabile. Să vedem. PNRR-ul. Am cerut banii pentru a treia tranșă, dar să vedem când și cât și dacă vom primi ceva din această sumă. Dacă nu primim banii ăștia, lucrurile se pun cu totul altfel decât dacă îi primim.

Pe urmă, avem în ultima vreme extrem de multe presiuni pentru creșterea salariilor, în numeroase locuri. În ultima săptămână a fost poșta, dar avem peste tot, în tot ce înseamnă sector public, unde, întâmplător, salariile sunt cu mult mai mari decât în restul economiei, dar în sectorul public au existat, în continuare, presiuni pentru creșteri de salarii la care, de multe ori, politicienii răspund pozitiv. Că nu dau de la ei, dau tot de la noi.

Dacă lucrurile acestea vor avansa în continuare, vom avea presiuni inflaționiste mai mari.

Dacă vom avea presiuni inflaționiste mai mari, atunci nu exclud posibilitatea ca - deși în momentul de față rezerva valutară a țării tot crește și este foarte mare - ca la un moment dat cursul să se deprecieze. Nu foarte mult. În niciun scenariu nu văd o depreciere semnificativă a leului. Acum suntem undeva pe la 4,96-4,97, ceva de genul ăsta”, a afirmat Eugen Rădulescu, adăugând că la stabilitatea monedei naționale contribuie inclusiv intrările mari de valută.

„Să știți că ea (stabilitatea monedei naționale- n.n.) vine inclusiv ca urmare a faptului că am avut intrări mari de valută. Intrările de valută au fost cele care au susținut leul. Pentru că vă uitați la rezerva băncii naționale și vedeți că rezerva crește. Dacă rezerva crește, este evident că nu Banca Națională susține artificial leul. Piața îl susține”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corect. Creste nivelul de trai si cele mai dorite proprietati vor costa mai mult pentru ca apar mai multi oameni care si le doresc si care si le si permit.
    • Like 3
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Eu ma intreb de unde atata cerere ca noi mai suntem 17 milioane de la 23 in 1989. Tara asta pierde 1 milion de locuitori la fiecare zece ani, sa inteleg ca romanii isi cumpara cate 4-5 case? La batrana, in bloc comunist eunt vreo 4 apartamente goale ce nu se vand. Aia care cumpara case de milioane de $ sunt foarte putini. Bula imobiliara se umfla greu si se desumfla repede, vezi anul 2010 cand de la 120 mii 4 camere comuniste, te rugau cu 50 mii si degeaba...multi bizoni predasera casele la banci, cursul franc elvetian explodase...
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult