Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Consiliul UE a numit astăzi cei 22 de procurori ai Parchetului European. Printre acestia, fostul șef al DIICOT Brașov, Cătălin Borcoman

Laura Codruta Kovesi - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Consiliul UE a anunțat luni că a finalizat lista celor 22 de procurori care vor forma Colegiul Parchetului European, condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța. Printre aceștia se află și fostul șef DIICOT Brașov, Cătălin Borcoman. 

„Următorul pas este numirea procurorilor europeni delegați în fiecare stat membru participant la EPPO. Procurorii europeni delegați vor efectua investigațiile în toate cazurile care sunt de competența EPPO, având și competența de participa în aceste cauze în fața instanțelor de judecată și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern.

Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea.

Am început discuțiile cu autoritățile române privind numărul necesar de procurori europeni delegați in România. În aceste consultări am în vedere faptul că EPPO are o competență obligatorie, precum și faptul că Parchetul European a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul actual de protecție al fondurilor europene.”, a transmis pentru Biziday procurorul șef european Laura Codruța Kovesi.

Aceasta a adăugat că este important să ajungă rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc.

„În același timp, trebuie să avem în vedere contextul european privind negocierile privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare, precum și rolul cheie pe care Parchetul European îl va juca in protejarea unui buget UE crescut semnificativ”, a mai spus Kovesi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Oare dreacnea ,, citeste acest articol ? Daca ,da ,cred ca-i va da multe insomnii ,lui si altor ca el ,Adica la toti care merita ,sa fie scuturati , de L.C> kovesi !!
    • Like 1


Îți recomandăm