Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Constantin Brâncuși, „powered by” Irina Rimes. CTP: Doamnă Rimes, cântați frumos, dar știți ce e aia „mainstream”?

Irina Rimes - Foto Facebook/Irina Rimes

 Foto Facebook/Irina Rimes

„Mânca-ți-aș! Aș zice: mânca-ți-aș!”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24, preluând o vorbă des folosită în zilele noastre de anumite categorii sociale mai puțin înzestrate cultural. Reacția gazetarului a fost prilejuită de citirea unui fragment preluat de pe net în care este prezentat Constantin Brâncuși:

„Brâncuși a oglindit, pornind de la obârșia sa țărănească, tradițiile, miturile și magia artei populare românești, împletite cu viziunea asupra vieții, care era influențată atât de Platon, cât și de concepția filosofilor orientali” - așa este prezentat Constantin Brâncuși pe unele site-uri.

Toată discuția despre Constantin Brâncuși și internet a fost stârnită de unul dintre subiectele controversate ale zilei. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a surprins, vineri, anunțând că a decis să o numească pe tânăra cântăreață Irina Rimes ambasador onorific al Zilei Internaționale Brâncuși 2020. Artista din Republica Moldova spune că poate nu este ea cea mai bună alegere, dar promite că le va vorbi fanilor pe rețelele sociale despre valorile culturii românești. Bogdan Gheorghiu a justificat numirea arătând că este o situație win-win, în care a vrut să profite de popularitatea cântăreței pentru a-l promova pe Brâncuși. Acțiunea și-a atins scopul, tocmai pentru că toată lumea vorbește acum despre acest eveniment și despre Brâncuși, iar căutarea cuvântului „Constantin Brâncuși” a intrat în Google Trends.

Ziua sculptorului Constantin Brâncuși este sărbătorită miercuri, 19 februarie.

Când „pavianul” și Brâncuși intră în Google Trends

„Eu am avut o idee similară înaintea domnului ăsta de la Cultură, care văz că acum a scos capul. Până acum, îl apreciam pentru faptul că stă la apă adâncă, stă acolo, la Cultură, bani nu sunt prea mulți... E, în sfârșit, a scos și dânsul capul să se afirme, a spus că dom'le, dacă Ion Ștefan (cel de la Dezvoltare) a scos capul, haide, domnule, să ies și eu cu ceva! Și iese cu asta” - a comentat ironic gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Eu am avut o idee la fel de bună, chiar mai bună: păi, știți câte accesări pe Google a avut pavian? Cuvântul pavian. După ce am comparat coafura doamnei Dăncilă cu podoaba capilară a maimuței în chestiune? Enorm! Au apărut după aceea știri, în pagina de analiză media, ș.a.m.d: Domnule, formidabil, un spike pe Google, toată lumea căuta să vadă pavianul, senzațional!” - a continuat gazetarul.

„E, nu e nicio deosebire între căutarea pavianului și căutarea pe Google a lui Constantin Brâncuși, acum, powered by Irina Rimes, adică garantat de Irina Rimes. Eu n-am nicio problemă cu doamna că vorbește cu accent moldovenesc. Chiar îmi place. E dulșe accentul ăsta moldovenesc (...) Dar doamna Rimes a spus „eu sunt mai mainstream la un moment dat. Doamnă Rimes, cântați frumos, dar știți ce e aia mainstream? Din moment ce spuneți că dvs sunteți mainstream și dup-aia vorbiți de Brâncuși, că ați fost văduvită de informații în legătură cu el, deci a fost ceva nișat, ceva în margine - că mainstream asta înseamnă, curent principal, nu ceva la care să aveți acces - deci dvs sunteți mainstream și Brâncuși e margine!” - a spus Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

„De ce n-a fost numit ambasador Selly? Rupea Google-ul, domnule!”

Au crescut în momentul ăsta accesările pe Google la Constantin Brâncuși - a fost argumentul ministrului. „Ăia care au avut nevoie de doamna Rimes mainstream ca să acceseze Constantin Brâncuși credeți că au avut sau vor avea vreo treabă în continuare cu Constantin Brâncuși? N-au descoperit nimic, au dat un clic! Nu le va rămâne nimic în creier în legătură cu Constantin Brâncuși!” - consideră CTP. „Dacă doreai, de pildă, și mai multe accesări pe Google la Constantin Brâncuși, de ce nu a fost numit ambasador vloggerul Selly? Păi, se rupea Google-ul, domnule!” - a adăugat gazetarul.

„Formidabil! Les grands esprits toujours se rencontrent! (Marile spirite întotdeauna se întâlnesc - n.r.). Da, domnule, deci uite, doamna Rimes a ajuns la aceeași concluzie!”, a exclamat ironic CTP la observația că și Irina Rimes a pus aceeași întrebare - de ce nu a fost ales grupul „5Gang” în locul ei.

„Mai exista o soluție, mai amărâtă, așa: Andrei Pleșu”

„Sau mai exista o soluție, eu știu, mai amărâtă, așa, care poate nu făcea atâtea accesări pe Google. De pildă, să fie numit ambasador al lui Constantin Brâncuși Andrei Pleșu. Andrei Pleșu este unul dintre cei mai buni critici de artă pe care i-a avut România vreodată. L-a sunat cineva de la Ministerul Culturii pe Andrei Pleșu, rugându-l să fie ambasador Constantin Brâncuși?” - se întreabă CTP.

Credeți că tinerii, publicul Irina Rimes și 5Gang, au auzit de Andrei Pleșu? a fost întrebat CTP. Unii da, crede gazetarul. „Tinerii, în povestea asta, chiar n-au niciun fel de amestec, nici cu Constantin Brâncuși powered by Irina Rimes - nu! Irina Rimes nu-i face nimic lui Constantin Brâncuși, nu se poate atinge de Brâncuși Irina Rimes și și recunoaște lucrul ăsta. În schimb, dacă el ar fi fost prezentat acestor tineri de către Andrei Pleșu, vă garantez eu că ar fi rămas un număr - nu foarte mare, dar ar fi rămas un număr de tineri pentru care Brâncuși nu va mai fi de acum înainte doar o căutare pe Google. Dacă ar fi vorbit despre el Andrei Pleșu și l-ar fi prezentat. Sunt sigur că nu i-a dat nimeni niciun telefon de la Ministerul Culturii”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

La o altă remarcă a ministrului Culturii, care a spus că în modul acesta a vrut să se adapteze prezentului, Cristian Tudor Popescu a comentat: „Păi de ce nu le-au cerut acelor băieți de la 5Gang, ăia, cu Selly în frunte, să facă o melodie despre Constantin Brâncuși?”

Constantin Brâncuși, batjocorit de România

Constantin Brâncuși a fost batjocorit de România, începând cu anii '50, când oferta lui Constantin Brâncuși de a dona statului român operele din Franța a fost respinsă de un comitet închegat de tovarăși, și sfârșind cu măreața inițiativă a guvernului Cioloș de cumpărare a „Cumințeniei Pământului” cu donații de la cetățeni - spune gazetarul.

Întrebarea e dacă nu e mai bine că utilizatorul de online, care nu a auzit vreodată de Brâncuși, dă un clic și află măcar că a fost un sculptor. Decât deloc? „Nu, mai bine deloc decât așa!”, este de părere CTP. „Asta este o nouă bătaie de joc la adresa lui Brâncuși, după cele pe care le-am enumerat”, a adăugat gazetarul.

Întrebat dacă n-o fi cumva vorba despre o stângăcie a ministrului, Cristian Tudor Popescu a fost tranșant: „Nu, domnule, este dorința acestui ins de a se arăta și el cu ceva, de a se afirma, uite, asta fac eu, mă duc pe net acuma, agit tinerii cu Brâncuși, sunt modern, mă duc pe net, asta este, a zis să facă și el ceva. Și a făcut această bătaie de joc la adresa lui Brâncuși”, a conchis CTP

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Brancusi... a atins puncte cardinale pe care nu le-ar fi banuit in timp ce bocanea in blocurile de roca pe care le prelucra in atelierul lui. Unul ar fi Muzeul de Arta din Philadelphia (Pennsylvania, US) care are exemplare din cele mai frumoase si cunoscute ale sculptoruluii, expozitii organizate la MOMA si galeriile
    Guggenheim (NY) ca si aiurea.. Nu stiti cine a fost Brancusi? Un mare sculptor francez nascut in Romania.. Asa ca si alti multi "mari francezi" care au infrumusetat si dat valoare Frantei, dar nascuti in Romania.
    Si l-am mai "intalnit" pe Brancusi pe o alee din Alexandria (Egipt) ce conducea spre vechiul Teatru Roman, o replica frumoasa a "Sarutului"..
    Se pare insa ca ministri noestri nu au fonduri -nici macar personale- pentru a intra in vreun Muzeu. Candva, pe actualul bulevard Magheru, cam pe unde este astazi magazinul Eva ( mai este?) exista muzeul Simu. Isi mai aminteste cineva de el si de minunatele lui exponate?
    • Like 0
  • Exists un “ gap” (crapatura,crevasse, discordanta) intre generatii. A fost si va fi. Aceasta despartire nu implica nici o “revolutie “ ci o alta intelegere a realitatii.
    Ce reprezinta notiunea de cultura? Candva, sonetele (Shakespeare, Baudelaire..), filozofi ( Aristotel, Plato, Socrate, Sartre) si, mai ales, discutii interminabile si afisari emfatice de cunostinte enciclopedice. Modern? Mechanica quantica, biocentrism, enorma diversificare tehnologica .... Permiteti acestei generatii sa prezinte ceea ce poate ea sa faca mai bine pentru ceilalti, cinstit si cu afectiune. Depinde de noi unde si cum situam acesti emisari ai unor alte timpuri - care vor veni. Va rog, fiti nu numai toleranti ci si si aprecigativi (cand e cazul).
    Nu distrugeti ceea ce voi insiva nu puteti face.
    • Like 0
  • Oare daca nu ști ce înseamnă mainstream,cum zice onorabilul gura de PTC, nu poți reprezanta tara la diferite ocazii? Ne credem unii atât de deștepți că numai,, noi deștepții "suntem demni de a fi în acele situatii.Daca nu ști un cuvânt străin introdus la noi de alt ,,deștept", ești un nimic. Oare gura de PTC știe canta un mod ionian?? , care nu e strain limbii romane.
    • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Aproape foarte bine
      • Like 0
  • Dimpotriva, Irina Rimes powered by Brancusi!
    Scria Eminescu, in "Scrisoarea I":

    "Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
    Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare...
    Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
    Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el
    Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te așteaptă..."
    • Like 1
  • Cred ca CTP incepe sa-si piarda abilitatea de a intelege generatiile de astazi...
    Cu toata tristetea,trebuie sa ne acordam viziunile cu realitatea asta, in care tinerii nu mai sunt consumatori de arta si de cunoastere nepractica , in general .
    Si eu prefer ca ei sa dea clickul ala , al Irinei Rimes , sa afle cine a fost Brancusi, decat nimic dat de Plesu. Cu toata dragostea pentru Andrei Plesu. Dar vremurile se schimba intr-un ritm ametitor. Si se pare ca ne ia pe nepregatite...
    • Like 4
    • @ Danescu Cristina
      Ce opinie ”amețită” !!!! Cei care habar n-au de Brâncuși vor fi ”cultivați” (basic) de o prestație a cuiva incompetent ? ”Și eu prefer ..... decât nimic dat Pleșu”. Nu ai cu cine ”dialoga” ! Deplorabil ! Și totul se datorează ”inspirației” de toată jena a ministrului culturii ! Incompetența devine lozincă de stat ? Oribil ! Dacă s-ar vota cum s-ar cuveni, aș prefera ca să existe anticipate și să scăpăm cât mai curând de un asemenea guvern preocupat doar de interese personale !! Sunt îngrozit ! ”Dar vremurile se schimbă într-un ritm amețitor ... și se pare că ne ia (”iau” n.a.) pe nepregătite .... Din ”fericire”, constatăm că avem destule persoane pregătite ”corespunzător” !
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Vremurile nu se schimba....cultura tot cultura ramane....
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      ..
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Corina check icon
      Antipatia față de nepesediști vă mână în luptă. Irina cu publicul ei, alții cu al lor. TVR să-i ofere un spațiu lui Andrei Pleșu, dacă vrea și el să facă un serial. Altfel, toți sunt liberi să-l promoveze pe Brâncuși pe canalele folosite în mod obișnuit.
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Nu te necaji. CTP scrie de la nivelul generatiei sale. Nu este usor pentru noi, indivizi ai acelei generatii, sa ne vedem depasiti de voi exponenti ai acestor timpuri. Ne ascundem in spatele a ceea ce am fost. Voua, mult succes!,,
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Brâncuşi a fost batjocorit încă din anii 30-40, de când a apărut avangarda. A fost batjocorit alături de Tristan Tzara, Urmuz, Arghezi, Marcel Iancu. A existat chiar un almanah scos de ziarul Universul care apăra arta clasică de "mizeriile" artei moderne "putrede" (cubism, fovism etc.). Almanahul publică o sculptură alcătuită mai mult din forme geometrice (Vrăjitoarea) şi... greşeşte numele autorului: H. Brâncuşi. De ce s-ar fi obosit să-l reţină?
    E drept că nici reprezentanţii avangardei nu se lăsau mai prejos. În Franţa, Marcel Duchamp - unul din prietenii lui Brâncuşi - testa limitele artei înfăţişând-o pe Mona Lisa cu mustăţi.
    Avangarda a fost un fenomen interesant, care a forţat limitele artei, pentru cei care au avut o minte deschisă.
    • Like 2
  • llady check icon
    Ce mesaj ne poate transmite o platforma jurnalistica auto-proclamata "curata" care practica cenzura dintr-o dorinta evidenta de a mistifica o realitate constatata si descrisa de toata lumea (cinstita si implicata) ?
    Raspunsul meu : demagogia unei caste egolatre ce nu-si poate apara inocenta compromisa ("scripta manent !") decât prin astfel de mijloace extreme, de trista amintire.
    Fiind aceiasi jurnalisti ce au slujit vechiul regim, nici nu mai e de mirare.
    Românie bolnava, te compatimesc !
    • Like 0
  • Corina check icon
    Nu i-au citit cărțile, nu rezistă la o emisiune din pură ură și prejudecată și ajung să se creadă mai cultivați și mai sensibili decât el, săracii. Eu mă uit la Cap limpede pândind fărâmele de „altceva”. Întotdeauna există. Accentul pe politic e un sacrificiu încă necesar, însă urăsc politica pentru ceea ce ascunde și timpul furat.
    • Like 0
    • @ Corina
      llady check icon
      Va înteleg foarte bine, Corina. Si eu "tin" cu Dinamo si stiu despre ce vorbiti...
      Dar sa stiti ca întotdeauna exista unul (unii) mai cultivati si mai sensibili chiar si decât EL, saracu'.
      • Like 0
    • @ llady
      Corina check icon
      Slavă Domnului, mulți au calități. Nu e niciun concurs. (Numai nu comparați cu fanii din sport, vă rog.) Mă deranjează calificativele pe necitite/neascultate, dictate de limite interioare acceptate senin.
      • Like 1
    • @ Corina
      llady check icon
      Stimată doamnă, reflectati puţin mai profund si veţi constata că procesul psihic este identic.
      Dacă nu sesizaţi ce vreau să spun sau nu consideraţi că am dreptate, înseamnă că nu avem aceleaşi baze teoretice asupra acestui fenomen.
      Iar dacă, totusi, vom putea face abstracţie de acest impediment, poate că veţi fi de acord cu faptul că şi în iubire (atâta timp cât nu devine adulaţie) trebuie să fim vigilenţi şi, mai ales, exigenţi, căci o fi ea iubirea oarbă, dar, mai devreme sau mai târziu, peristenţa în acest registru duce la divorţ.
      Însăsi dvs., în cele câteva comentarii depuse aici, prezentaţi câteva contradicţii de logică, apărând şi criticând în acelaşi timp jurnalistul dvs. preferat.
      Eu nu susţin "sportul naţional" al invectivului folosit ca argument, dar când evidenţele sunt clare (pe Internet găsiţi tot ceea ce trebuie pentru formarea unei opinii personale obiective) dar refuzate dintr-o fidelitate exagerată şi greşit înţeleasă, atunci nu mai e nimic de adăugat.
      Nu există perfecţiune, dar când persişti (ca jurnalist) în aceleaşi rigole ale jurnalismului marginal, este clar o problemă. Şi a jurnalistului dar şi a "fanilor" săi.
      Şi nu faceţi greşela de a crede că : "cei care critică nu au "citit/ascultat" destul". Poate tocmai că au citit mai mult si au ascultat si mai mult decât alţii că aceste critici apar ca fiind logice, mai ales că ele sunt coroborate de surse diferite susţinând acelasi lucru.
      Sursele sunt disponibile pentru oricine vrea să afle. Mai rămâne să şi doreasca acest lucru, riscurile dezamagirii fiind evidente.

      • Like 0
    • @ llady
      Corina check icon
      Spuneți „în cele câteva comentarii depuse aici, prezentaţi câteva contradicţii de logică, apărând şi criticând în acelaşi timp”. Unde l-am criticat aici? Nu aveți cu ce să mă dezamăgiți. Am tot văzut reluări de articole vechi. Nu are a-i fi rușine cu nimic. Comparația cu iubiri și divorțuri e deplasată.
      • Like 0
  • check icon
    Voi nu ati inteles ca CTP este un sarpe scuipator de venin? Tot timpul cauta paiul din ochiul altora, nemultumit vesnic, scandalagiu cu pixul. N-am citit niciodata o analiza obictiva demna de un jurnalist. Cu siguranta nu va reusi sa contruiasca ceva, o imagine actualizata a operei lui Brancusi de exemplu. Si apropo... e cineva care a inteles ceva din acele sculpturi? Sau faptul ca s-a nascut aici e suficient sa-l pomenim aiurea. Eu am poposit in Targu Jiu sa-i vad operele. Greu de inteles, arta ''comestibila'' nu mai e la moda de un secol printre artisti. In umbra marilor capodopere modernistii au inventat nedefinitul lasandu-i pe unii cu gurile cascate si pe altii cu buzunarele umflate. Bleah!
    • Like 3
    • @
      Ei a mai "scapat" cate un elogiu la adresa Simonei Halep, cu comentarii parca venite de la antrenor maestru,specialist al tenisului.
      Mai interesant ca este specialist la orice este intrebart sau nu.
      Presa de scandal si tabloidele sunt la moda.
      • Like 0
  • llady check icon
    Se vorbeşte mult despre Brâncuşi.
    Se vorbeşte în clişee patriotarde, îl portretizam cum l-ar face un tabloid, etc, dar câţi dintre noi a văzut "pe viu" vreo operă a sa, fie ea şi din astă ţară (pe care, fie spus, Brâncusi a părăsit-o nu de bine).

    Expoziţiile Brâncusi care să prezinte cea mai mare parte a operelor sale sunt extrem de rare, sculpturile sale făcând parte din colecţiile private a celor care, la timpul lor, au ştiu să aprecieze si să anticipeze evoluţia acestui mare sculptor. Românii l-au ignorat, francezii…aproape.
    Bâncuşi a fost un român ce a stiut să se vândă, a trăit aşa cum a visat (poate), creându-şi singur aura ce-i va rămâne în istorie.

    Iar noi ? Păi noi facem evenimente în cel mai pur stil birocratic : să treacă şi ziua asta şi noi să putem să "bifăm" înca o "realizare".

    Însuşi bardul invectivului învelit în poleială, CTP pe numele său modest-abreviat, vorbeşte numai de Irina, despre ministrul desemnat ca fiind drept un neputincios, despre propuneri aberante atât timp cât persoanele respective ţi-ar strica logistica jurnalistică în trei rânduri bine simţite…

    Dar ce ne spune el despre Brâncusi, în preajma zile naţinale a sulptorului ? Ce ne spune el de adevărat, de pur, de frumos, de obiectiv, etc ?

    Nimic, doamnelor şi domnişoarelor şi domnilor şi cine mai vreţi dumneavoastră ?

    NIMIC !

    Doar bârfe căutătoare de ratind scrise pe steagul zdenţuit al unui cult al personalitaţii detestabil.

    Mă duc să dau "clic" să văd cine este Irina !
    Glumesc ! Am avut marele noroc să văd şi o expoziţie senzaţională organizată de "Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou" (Paris – da, am fost privilegiat !) şi am avut ocazia sa o văd si pe Irina la treaba în regizoare de momente artistice la Vocea României (a nu'ş câta veşnică copie a suprematiei societăţii de consum americane).
    Fiecare, în domeniul şi timpul său a dovedit sensibilitate, originalitate si talent.
    Pentru mine este suficient, fără să încerc să politizez un fapt banal, doar pentru că mă iubesc prea mult când mă uit în oglindă.

    Dar, oare, ce a văzut …CTP din opera lui Brâncusi ? Dar din creaţiile Irinei ? Aşa, ca să ştiu pe ce se bazează când vorbeşte despre unele si altele.

    Scurtă mărturisire : când te trezeşti "pe viu", în mijlocul unei multitudini de sculpturi ale lui Brâncusi, vreau să vă spun că senzaţia traită este deosebita si nu are nimic de a face cu fotografiile (proaste) ale aceloraşi sculpturi văzute prin albumele româneşti (si nu numai) chiar în culori fiind ele.

    Aşa ceva ar trebui să iniţieze România: o expoziţie itineranta (în RSR) a majoritătii operelor brâncusiene aflate peste tot în lumea asta (dar mai ales în SUA). Costă scump, dar nu mai scump decât banii daţi (inutil si doar pentru a fi furaţi) marilor partide ale imposturii "elitelor" româneşti.
    Ar fi acesta cel mai frumos omagiu adus lui Brâncusi şi cel mai preţios cadou făcut românilor iubitori de frumos.

    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult