Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Copiii de bani gata

tânăr cu pipă

foto:Halyna Kubei / Alamy / Profimedia

Când rămân fără bani, cei mai mulți copii dau instant fuga la părinți. Le cer bani. Îi taxează în plus. Aleg calea cea mai ușoară de rezolvare a problemei lor financiare. Cu părinți slabi, adesea îi primesc. Fără ca părinții să protesteze, să comenteze. Să întrebe pe ce se duc banii lor, să controleze puțin situația. Bagă mâna în buzunar și scot supuși banii. Nu pun condiții, nu se gândesc la consecințe. Nu crâcnesc, nu cer socoteală copiilor lor. Se fac luntre și punte și își scot odrasla cheltuitoare din impas. Din deficit.

Taparea părinților de bani este cea mai la îndemână acțiune. Copiii de bani gata nu își pun problema să reducă cheltuielile, să taie din cele inutile, să recupereze datoriile de la prieteni, să își caute un loc de muncă temporar (dacă vârsta le permite), să ajute la treburile casei etc. e mai simplu să dai buzna peste părinți să le ceri bani în plus. Chiar amenințător, dacă se poate. Cu agresiune în spate, succesul este garantat!

Cu părinți supuși și slabi, povestea va fi mereu despre bani mai mulți scoși din buzunare!

După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! De decenii...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
Text: Cristian Păun/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon