Foto: Inquam Photos
Expresia „cei șapte ani de acasă” sintetizează, în câteva cuvinte, rolul pe care îl are familia în formarea caracterului unei persoane. În primii ani de viață, copilul asoarbe ca un burete orice informație.
Familia reprezintă mediul în care el se dezvoltă în acești ani și este normal ca educația din familie să își pună amprenta asupra evoluției viitoare a copilului. Comportamentul său va fi determinat atât de sfaturile primite din partea părinților, cât și de exemplul pe care aceștia îl dau în viața de zi cu zi. Pentru a cunoaște lumea cu ușurință, pentru a deveni buni cetățeni, copiii trebuie implicați în activitățile obișnuite.
În aceste zile, foarte mulți părinți, din diferite orașe ale țării, le oferă copiilor lor o astfel de educație. Prin prezența lor la manifestațiile pașnice împotriva corupției, a hoției instituționalizate, ei conferă statului un dar - o generație educată, care poate va respecta legea mai mult decât adulții de azi.
Cei care participă la aceste manifestații nu cer salarii, nu cer pensii speciale, nu doresc imunitate în fața legii, vor doar o țară în care „nimeni să nu fie mai presus de lege”. Copiii învață, astfel, respectul față de societatea și locul în care trăiesc,
Oficialitățile reacționează ca și cum toate acestea ar fi toxice pentru satul român.
Protecția Copilului este folosită ca aparat de intimidare împotriva părinților care participă la manifestații. Persoanele din fruntea acestei instituții ar trebui să-și îndrepte eforturile spre o cauză mai bună, să fie preocupate de nevoile reale ale copiilor (abandonul școlar din cauza sărăciei, drama copiilor cu părinții plecați în străinătate etc.). Numita instituție să-și amintească ce este postat pe propriul site:
Copilul are dreptul:
la libertate de exprimare (art.28). Libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă.
să-şi exprime liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte (art 28).
libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie (art. 30)
la liberă asociere în structuri formale şi informale, precum şi libertatea de întrunire paşnică, în limitele prevăzute de lege (art. 31)
Onorată instituție, aceste drepturi sunt valabile numai dacă servesc interesele partidului? Copiii sunt buni numai să-i primească cu flori pe „mult iubiții și stimații conducători”?
Dacă chiar ne pasă de bunăstarea copiilor noștri, să le explicăm de mici că trebuie să fie „deștepți”. Pentru a nu ajunge ca adulții de azi care-i înțeleg sensul taman pe dos. („băiat deștept” = ins descurcăreț, care reușește în viață fentând legea, care rămâne lege doar pentru „fraieri”)
„Cei șapte ani de acasă” ne însoțesc pe tot parcursul vieții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fac apel la toti copii : Fiti mandri cu parintii vostri care v-au dat o lectie civica in Piata Vitoria ! Luptati impotriva furtului si a minciunii. Tate ca Olguta sau Gabriela nu au loc in istorie, Voi, da. VOI si Urmasii Urmasilor Vostri.