Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Copiii noștri merită mai mult decât onoarea de a le da flori conducătorilor

Dragnea, Firea și copiii

Foto: Inquam Photos

Expresia „cei șapte ani de acasă” sintetizează, în câteva cuvinte, rolul pe care îl are familia în formarea caracterului unei persoane. În primii ani de viață, copilul asoarbe ca un burete orice informație. 

Familia reprezintă mediul în care el se dezvoltă în acești ani și este normal ca educația din familie să își pună amprenta asupra evoluției viitoare a copilului. Comportamentul său va fi determinat atât de sfaturile primite din partea părinților, cât și de exemplul pe care aceștia îl dau în viața de zi cu zi. Pentru a cunoaște lumea cu ușurință, pentru a deveni buni cetățeni, copiii trebuie implicați în activitățile obișnuite.

În aceste zile, foarte mulți părinți, din diferite orașe ale țării, le oferă copiilor lor o astfel de educație. Prin prezența lor la manifestațiile pașnice împotriva corupției, a hoției instituționalizate, ei conferă statului un dar - o generație educată, care poate va respecta legea mai mult decât adulții de azi. 

Cei care participă la aceste manifestații nu cer salarii, nu cer pensii speciale, nu doresc imunitate în fața legii, vor doar o țară în care „nimeni să nu fie mai presus de lege”. Copiii învață, astfel, respectul față de societatea și locul în care trăiesc,

Oficialitățile reacționează ca și cum toate acestea ar fi toxice pentru satul român.

Protecția Copilului este folosită ca aparat de intimidare împotriva părinților care participă la manifestații. Persoanele din fruntea acestei instituții ar trebui să-și îndrepte eforturile spre o cauză mai bună, să fie preocupate de nevoile reale ale copiilor (abandonul școlar din cauza sărăciei, drama copiilor cu părinții plecați în străinătate etc.). Numita instituție să-și amintească ce este postat pe propriul site:

Copilul are dreptul:

la libertate de exprimare (art.28). Libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă.

să-şi exprime liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte (art 28).

libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie (art. 30)

la liberă asociere în structuri formale şi informale, precum şi libertatea de întrunire paşnică, în limitele prevăzute de lege (art. 31)

Onorată instituție, aceste drepturi sunt valabile numai dacă servesc interesele partidului? Copiii sunt buni numai să-i primească cu flori pe „mult iubiții și stimații conducători”?

Dacă chiar ne pasă de bunăstarea copiilor noștri, să le explicăm de mici că trebuie să fie „deștepți”. Pentru a nu ajunge ca adulții de azi care-i înțeleg sensul taman pe dos. („băiat deștept” = ins descurcăreț, care reușește în viață fentând legea, care rămâne lege doar pentru „fraieri”)

„Cei șapte ani de acasă” ne însoțesc pe tot parcursul vieții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cand un copil ofera flori unui politician fara sa fie impins de la spate,inseamna ca acel politician ori este un om bun,ori atat de ticalos incat inseala pana si instinctul copiilor!
    • Like 0
  • O mama avea trei copii: Zoe, Valentin si Nicu - matematician , fiziician si prim secretar prin vointa parintilor. Niciunul di ei nu a fost blamat de poporul roman . Zoe isi ajuta colegii din grupa impunand profesorilor sa fie toti trecuti la examenre. Valentin, impunea cercetare la Magurele.Micutul Nicusor era sclav. Si protectia copiilor nu a facut nimic. Avem acum acum cele doua tate ca reprezentante ale copiilor din Romania. Una mai hada ca cealalta. Sa nu furi, sa nu minti, sa-ti iubesti aproapele . Nu fac parte din Morala care ar trebui sa le insoteasa. . Ele nu pot fi un exemplu pentru copiii di Romania. Ele ,tatele, isi coafeaza parul. Ca doua florarese. Rujate in rosu. Cu unghii de vipera.Cat despre proprii copii? Ce sa explice tata primar ? Ca o cariera ca ei incepe cu vox maris? Dansand prost imbracata? In cautarea unui bastan? Una Olguta explicand fiului ca se poate fura ? Importante sunt procedurile ?
    Fac apel la toti copii : Fiti mandri cu parintii vostri care v-au dat o lectie civica in Piata Vitoria ! Luptati impotriva furtului si a minciunii. Tate ca Olguta sau Gabriela nu au loc in istorie, Voi, da. VOI si Urmasii Urmasilor Vostri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult