Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Copiii nu fac ce spun părinții, copiii fac ce fac părinții

Supererou

Foto: Guliver Getty Images

Suntem bombardați zilnic de tot soiul de evenimente. Cete de specialiști care ne învață. Cărți care mai de care mai utile, mai structurate, mai simple. Rețete din toate domeniile care vor să ne facă mai deștepți, mai buni, mai curajoși, mai cu moț. Cursuri, training-uri, certificări. Coaching, personal development, leadership, domenii cu denumiri pe care nici nu îndrăznești să le traduci în română. Instrumente care ne învață să creștem și să ne creștem copiii. 

Personal, mă bucură această explozie. Sunt avidă de informație. Am învățat mult din cărți și din experiențele împărtășite cu alții la tot felul de evenimente, inclusiv la cele de parenting. Oricât ar fi de multe, oricât de greu ar fi să alegem, mă bucur că sunt, că se întâmplă, mă bucură deschiderea, libertatea de exprimare. Nu s-au atins încă toate aspectele, mai e loc, informațiile cele bune nu au ajuns încă la toată lumea. La orașe suntem cât de cât pe drumul cel bun, la sate părinții încă își sărută copiii doar în somn, ăsta fiind răul cel mai mic. 

Deci e bine, se-ntâmplă, evoluăm. Dar în drumul nostru spre a deveni părinți perfecți și spre a ne crește copiii ca la carte (iată cât de bine se potrivește expresia în acest context!), poate nu ar trebui să uităm un aspect esențial, un fenomen care se întâmplă fie că suntem sau nu conștienți de el, fie că vrem sau nu să-l acceptăm, fie că facem sau nu ceva în privința asta: copilul învață în mod direct de la părinți. Și nu prin ceea ce aceștia îi predică zi de zi, ci prin ceea ce el vede în jur. 

Exemplul direct este poate singura rețetă care funcționează. Cea mai rapidă. Cea puternică și de impact. Ceea ce facem noi, părinții, copilul nu va uita niciodată. Ba mai mult, pentru că cel mai de preț om din lumea asta pentru un copil este părintele, acesta va fi pus pe un piedestal. Va fi copiat, imitat uneori până în cele mai mici gesturi și detalii. Va fi căutat, dorit, i se va atrage atenția cu orice preț. Niciun copil nu va reține din prima și cu plăcere dacă i se cere, dacă i se impune, ci va urma firesc, tăcut și pe nesimțite, comportamentul celor din jur.

Fii așadar adultul care va ieși din copilul pe care-l crești. Vrei să ai un copil civilizat? Nu arunca gunoiul pe jos. Vrei să ai un copil respectat? Crește-l într-un mediu în care cei din jur sunt respectați. Respectă-i pe cei de lângă tine. Vrei să ai un copil căruia îi place să citească? Citește tu zilnic. Vrei să crești un copil care prețuiește dreptatea? Atunci luptă împotriva nedreptății. Vrei să ai un copil de care să nu-și bată nimeni joc? Atunci nu te lăsa nici tu călcat în picioare. Vrei să ai un copil pe care cei din jur să-l trateze bine și corect? Atunci tratează-i pe cei din jur așa cum ai vrea să fii chiar tu tratat. Cum altfel aș putea să-i învăț, mai direct, respectul, compasiunea și toate lucrurile bune? Există oare un curs de Personal Development mai bun decât propriul exemplu?

Ca să-l parafrazez pe Robert Fulghum, nu mi-e teamă că poate nu mă ascultă copiii, n-am avut niciodată această frică. Mi-e teamă că ei mă privesc și mă urmăresc zilnic. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Sa ne comportam permanent ca si cum "am fi vazuti" de copii.
  Este cel mai frumos cadou pe care il putem face altora si noua insine.
  • Like 0
 • Adevarat, copiii invata din familie, daca au o familie care sa aiba grija de ei! Copiii crescuti cu bone si cu mangaieri rapide pe frunte seara nu au ce simti! Sigur, din nefericire, noi parinti cretini fumatori, desi ne-am ferit de copil, el tot a devenit fumator! Dar asta mai ales din facultate....Altfel e un tanar bine crescut, educat, apropiat familiei, se simte bine cu parinti, bunici si prieteni apropiati! Ceea ce a vazut in familie....  • Like 0
 • Nimic nu e mai dureros pentru un copil sa simta lipsit de sigurantza in casa alaturi de Parintii lui.
  Sa primeasca Ura din partea celor ce trebuiau sa ii ofere Dragoste. Sa indure Persecutii in schimbul unei blande atingeri Mangaietoare. Sa fie demoralizati de catre cei care ar trebuii sa ii indrume pasii catre un " drum drept conturat". Sa fie ranit,dezamagit,descurajat de cei care ar trebuii sa il ajute sa cunoasca ,inteleaga,perceapa atat pe el insusi cat si mediul extern, realitatea vieti . Cum spunea un filozof german " Intelepciunea se defineste Simtul realitatii la nivele diferite."
  Din nefericire traim intr-o lume plina de modele false , in care "imperfectiunea" si-a castigat usor locul , de statut inalt in constintza umana.
  De ce parintii pretind copiilor un anumit comportament,o anumita conduita cand de fapt nici ei nu reusesc sa isi insuseasca acel sistem valoric?
  De ce parintii prefera sa nu renunte la " masca moralitatii" la "dreptului intai vorbitor" in detrimentul punctului obiectiv de vedere?
  Cu sigurantza sunt copii care fac ce spun parintii ( carora le place sa asculte , sa isi dezvolte o constiintza de sine ,o identitate, sa isi creeze un scop onorabil,placut in aceasta "lume sufocata de atingerea succesului")
  Dar totodata sunt si copii care aleg sa faca doar ce fac parintii nu si ce spun.( care nu reusesc sa se ridice deasupra "conditiei de normal" si aleg drumul usor al unui caracter deformat de vicii si patimii ce produce atatea rani atat fizice cat si sufletesti)
  Educatia este importanta, chiar foarte importanta,!Fie ca cu toti sa reusim sa construim mai mult decat sa demolam iar sa contribuim la buna dezvoltare a copiilor prin toate mijloacele posibile.
  Cu stima si respect Raica Beniamin Stefan.
  • Like 0
 • Copiii fac ce doresc, nu fac nici ce spun si nici ce fac parintii.
  Cati dintre cei care si-au vazut parintii pe 7 carari la sfarsuitul oricarei petreceri au facut ceea ce au vazut acasa?
  Cea de-a treia generatie care a fost ferita de binefacerile unui parinte indragostit de alcool nu realizeaza pericolul si risca sa apuce pe urmele bunicilor desi nu si-au vazut parintii beti niciodata.
  Asta-i un exemplu dar sunt multe altele, parinti care merg la gym, care se plimba in natura in timp ce copiii sunt pironiti in fata monitoarelor.
  N-am fost crescut dupa carte, asa cum nu mi-am crescut copilul dupa carte. Pentru a avea un copil trebuie sa fi apt sa-l cresti. Sunt analfabeti care au mai multa grija de odraslele lor decat unii cu carte. Dragostea, pasiunea, rabdarea nu se invata din carti.
  • Like 0
  • @ Gar Gaune
   2/3 din parintii alcoolici au copii consumatori de alcool, asadar regula e respectata.
   • Like 2
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Sa-i spune-ti specialistului in Middle East care a comentat reportajul bbc despre eliberarea “rakka” unde a gasit el versetul ala scris in araba in care scrie ca sclavagismul e acceptat. daca omul ala scrie o fraza din capul lui in araba, eu ma apuc de cersit. cele mai frumoase lucruri le descoperi cu gandul la copii, cu 2 i...
  • Like 0
 • Crabu check icon
  Neinspirat titlul!
  Fac, Fac, Fac . . . . . Fuck, scuze . . .
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult