Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Copiii nu fac ce spun părinții, copiii fac ce fac părinții

Supererou

Foto: Guliver Getty Images

Suntem bombardați zilnic de tot soiul de evenimente. Cete de specialiști care ne învață. Cărți care mai de care mai utile, mai structurate, mai simple. Rețete din toate domeniile care vor să ne facă mai deștepți, mai buni, mai curajoși, mai cu moț. Cursuri, training-uri, certificări. Coaching, personal development, leadership, domenii cu denumiri pe care nici nu îndrăznești să le traduci în română. Instrumente care ne învață să creștem și să ne creștem copiii. 

Personal, mă bucură această explozie. Sunt avidă de informație. Am învățat mult din cărți și din experiențele împărtășite cu alții la tot felul de evenimente, inclusiv la cele de parenting. Oricât ar fi de multe, oricât de greu ar fi să alegem, mă bucur că sunt, că se întâmplă, mă bucură deschiderea, libertatea de exprimare. Nu s-au atins încă toate aspectele, mai e loc, informațiile cele bune nu au ajuns încă la toată lumea. La orașe suntem cât de cât pe drumul cel bun, la sate părinții încă își sărută copiii doar în somn, ăsta fiind răul cel mai mic. 

Deci e bine, se-ntâmplă, evoluăm. Dar în drumul nostru spre a deveni părinți perfecți și spre a ne crește copiii ca la carte (iată cât de bine se potrivește expresia în acest context!), poate nu ar trebui să uităm un aspect esențial, un fenomen care se întâmplă fie că suntem sau nu conștienți de el, fie că vrem sau nu să-l acceptăm, fie că facem sau nu ceva în privința asta: copilul învață în mod direct de la părinți. Și nu prin ceea ce aceștia îi predică zi de zi, ci prin ceea ce el vede în jur. 

Exemplul direct este poate singura rețetă care funcționează. Cea mai rapidă. Cea puternică și de impact. Ceea ce facem noi, părinții, copilul nu va uita niciodată. Ba mai mult, pentru că cel mai de preț om din lumea asta pentru un copil este părintele, acesta va fi pus pe un piedestal. Va fi copiat, imitat uneori până în cele mai mici gesturi și detalii. Va fi căutat, dorit, i se va atrage atenția cu orice preț. Niciun copil nu va reține din prima și cu plăcere dacă i se cere, dacă i se impune, ci va urma firesc, tăcut și pe nesimțite, comportamentul celor din jur.

Fii așadar adultul care va ieși din copilul pe care-l crești. Vrei să ai un copil civilizat? Nu arunca gunoiul pe jos. Vrei să ai un copil respectat? Crește-l într-un mediu în care cei din jur sunt respectați. Respectă-i pe cei de lângă tine. Vrei să ai un copil căruia îi place să citească? Citește tu zilnic. Vrei să crești un copil care prețuiește dreptatea? Atunci luptă împotriva nedreptății. Vrei să ai un copil de care să nu-și bată nimeni joc? Atunci nu te lăsa nici tu călcat în picioare. Vrei să ai un copil pe care cei din jur să-l trateze bine și corect? Atunci tratează-i pe cei din jur așa cum ai vrea să fii chiar tu tratat. Cum altfel aș putea să-i învăț, mai direct, respectul, compasiunea și toate lucrurile bune? Există oare un curs de Personal Development mai bun decât propriul exemplu?

Ca să-l parafrazez pe Robert Fulghum, nu mi-e teamă că poate nu mă ascultă copiii, n-am avut niciodată această frică. Mi-e teamă că ei mă privesc și mă urmăresc zilnic. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Sa ne comportam permanent ca si cum "am fi vazuti" de copii.
    Este cel mai frumos cadou pe care il putem face altora si noua insine.
    • Like 0
  • Adevarat, copiii invata din familie, daca au o familie care sa aiba grija de ei! Copiii crescuti cu bone si cu mangaieri rapide pe frunte seara nu au ce simti! Sigur, din nefericire, noi parinti cretini fumatori, desi ne-am ferit de copil, el tot a devenit fumator! Dar asta mai ales din facultate....Altfel e un tanar bine crescut, educat, apropiat familiei, se simte bine cu parinti, bunici si prieteni apropiati! Ceea ce a vazut in familie....



    • Like 0
  • check icon
    Copiii fac ce doresc, nu fac nici ce spun si nici ce fac parintii.
    Cati dintre cei care si-au vazut parintii pe 7 carari la sfarsuitul oricarei petreceri au facut ceea ce au vazut acasa?
    Cea de-a treia generatie care a fost ferita de binefacerile unui parinte indragostit de alcool nu realizeaza pericolul si risca sa apuce pe urmele bunicilor desi nu si-au vazut parintii beti niciodata.
    Asta-i un exemplu dar sunt multe altele, parinti care merg la gym, care se plimba in natura in timp ce copiii sunt pironiti in fata monitoarelor.
    N-am fost crescut dupa carte, asa cum nu mi-am crescut copilul dupa carte. Pentru a avea un copil trebuie sa fi apt sa-l cresti. Sunt analfabeti care au mai multa grija de odraslele lor decat unii cu carte. Dragostea, pasiunea, rabdarea nu se invata din carti.
    • Like 0
    • @
      2/3 din parintii alcoolici au copii consumatori de alcool, asadar regula e respectata.
      • Like 3
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Sa-i spune-ti specialistului in Middle East care a comentat reportajul bbc despre eliberarea “rakka” unde a gasit el versetul ala scris in araba in care scrie ca sclavagismul e acceptat. daca omul ala scrie o fraza din capul lui in araba, eu ma apuc de cersit. cele mai frumoase lucruri le descoperi cu gandul la copii, cu 2 i...
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Neinspirat titlul!
    Fac, Fac, Fac . . . . . Fuck, scuze . . .
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult