Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Copiii nu fac ce spun părinții, copiii fac ce fac părinții

Supererou

Foto: Guliver Getty Images

Suntem bombardați zilnic de tot soiul de evenimente. Cete de specialiști care ne învață. Cărți care mai de care mai utile, mai structurate, mai simple. Rețete din toate domeniile care vor să ne facă mai deștepți, mai buni, mai curajoși, mai cu moț. Cursuri, training-uri, certificări. Coaching, personal development, leadership, domenii cu denumiri pe care nici nu îndrăznești să le traduci în română. Instrumente care ne învață să creștem și să ne creștem copiii. 

Personal, mă bucură această explozie. Sunt avidă de informație. Am învățat mult din cărți și din experiențele împărtășite cu alții la tot felul de evenimente, inclusiv la cele de parenting. Oricât ar fi de multe, oricât de greu ar fi să alegem, mă bucur că sunt, că se întâmplă, mă bucură deschiderea, libertatea de exprimare. Nu s-au atins încă toate aspectele, mai e loc, informațiile cele bune nu au ajuns încă la toată lumea. La orașe suntem cât de cât pe drumul cel bun, la sate părinții încă își sărută copiii doar în somn, ăsta fiind răul cel mai mic. 

Deci e bine, se-ntâmplă, evoluăm. Dar în drumul nostru spre a deveni părinți perfecți și spre a ne crește copiii ca la carte (iată cât de bine se potrivește expresia în acest context!), poate nu ar trebui să uităm un aspect esențial, un fenomen care se întâmplă fie că suntem sau nu conștienți de el, fie că vrem sau nu să-l acceptăm, fie că facem sau nu ceva în privința asta: copilul învață în mod direct de la părinți. Și nu prin ceea ce aceștia îi predică zi de zi, ci prin ceea ce el vede în jur. 

Exemplul direct este poate singura rețetă care funcționează. Cea mai rapidă. Cea puternică și de impact. Ceea ce facem noi, părinții, copilul nu va uita niciodată. Ba mai mult, pentru că cel mai de preț om din lumea asta pentru un copil este părintele, acesta va fi pus pe un piedestal. Va fi copiat, imitat uneori până în cele mai mici gesturi și detalii. Va fi căutat, dorit, i se va atrage atenția cu orice preț. Niciun copil nu va reține din prima și cu plăcere dacă i se cere, dacă i se impune, ci va urma firesc, tăcut și pe nesimțite, comportamentul celor din jur.

Fii așadar adultul care va ieși din copilul pe care-l crești. Vrei să ai un copil civilizat? Nu arunca gunoiul pe jos. Vrei să ai un copil respectat? Crește-l într-un mediu în care cei din jur sunt respectați. Respectă-i pe cei de lângă tine. Vrei să ai un copil căruia îi place să citească? Citește tu zilnic. Vrei să crești un copil care prețuiește dreptatea? Atunci luptă împotriva nedreptății. Vrei să ai un copil de care să nu-și bată nimeni joc? Atunci nu te lăsa nici tu călcat în picioare. Vrei să ai un copil pe care cei din jur să-l trateze bine și corect? Atunci tratează-i pe cei din jur așa cum ai vrea să fii chiar tu tratat. Cum altfel aș putea să-i învăț, mai direct, respectul, compasiunea și toate lucrurile bune? Există oare un curs de Personal Development mai bun decât propriul exemplu?

Ca să-l parafrazez pe Robert Fulghum, nu mi-e teamă că poate nu mă ascultă copiii, n-am avut niciodată această frică. Mi-e teamă că ei mă privesc și mă urmăresc zilnic. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Sa ne comportam permanent ca si cum "am fi vazuti" de copii.
    Este cel mai frumos cadou pe care il putem face altora si noua insine.
    • Like 0
  • Adevarat, copiii invata din familie, daca au o familie care sa aiba grija de ei! Copiii crescuti cu bone si cu mangaieri rapide pe frunte seara nu au ce simti! Sigur, din nefericire, noi parinti cretini fumatori, desi ne-am ferit de copil, el tot a devenit fumator! Dar asta mai ales din facultate....Altfel e un tanar bine crescut, educat, apropiat familiei, se simte bine cu parinti, bunici si prieteni apropiati! Ceea ce a vazut in familie....



    • Like 0
  • check icon
    Copiii fac ce doresc, nu fac nici ce spun si nici ce fac parintii.
    Cati dintre cei care si-au vazut parintii pe 7 carari la sfarsuitul oricarei petreceri au facut ceea ce au vazut acasa?
    Cea de-a treia generatie care a fost ferita de binefacerile unui parinte indragostit de alcool nu realizeaza pericolul si risca sa apuce pe urmele bunicilor desi nu si-au vazut parintii beti niciodata.
    Asta-i un exemplu dar sunt multe altele, parinti care merg la gym, care se plimba in natura in timp ce copiii sunt pironiti in fata monitoarelor.
    N-am fost crescut dupa carte, asa cum nu mi-am crescut copilul dupa carte. Pentru a avea un copil trebuie sa fi apt sa-l cresti. Sunt analfabeti care au mai multa grija de odraslele lor decat unii cu carte. Dragostea, pasiunea, rabdarea nu se invata din carti.
    • Like 0
    • @
      2/3 din parintii alcoolici au copii consumatori de alcool, asadar regula e respectata.
      • Like 3
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Sa-i spune-ti specialistului in Middle East care a comentat reportajul bbc despre eliberarea “rakka” unde a gasit el versetul ala scris in araba in care scrie ca sclavagismul e acceptat. daca omul ala scrie o fraza din capul lui in araba, eu ma apuc de cersit. cele mai frumoase lucruri le descoperi cu gandul la copii, cu 2 i...
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Neinspirat titlul!
    Fac, Fac, Fac . . . . . Fuck, scuze . . .
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult