Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

COVID-19. De ce are Germania atât de puține decese, în ciuda numărului mare de infectări. Bosch anunță un nou test rapid

Testare covid Germania

Foto: Guliver/ Getty Images

Lupta împotriva pandemiei continuă pretutindeni în Vestul Europei, iar marile concerne industriale se întrec în căutarea de soluții. Unul dintre acestea, Bosch, ce deține și un departament de tehnică medicală, a surprins astăzi întreaga Germanie cu o veste mult așteptată: un test rapid pentru COVID-19 - în doar 2 ore se poate constata o infecție, in situ, fără necesitatea vreunui transport, ce costă bani și timp.

Conform afirmațiilor lui Volkmar Denner, CEO Bosch: „Dorim să contribuim la stoparea cât mai rapidă a pandemiei. Persoanele infectate pot fi identificate și izolate mai rapid. În lupta împotriva virusului timpul este unul din factorii decisivi. Un diagnostic in situ, fără întârzieri - acesta este marele avantaj al soluției noastre”.

În momentul de față, testele COVID-19 se bucură de o reputație preponderent negativă, din cauza inexactității sporite. În urma numeroaselor teste de laborator s-a constatat însă precizia de peste 95% a testului Bosch, care corespunde standardelor calitative ale WHO, susține concernul german.

Testul este ușor de folosit și nu presupune o pregătire specială a personalului medical.

Astfel, în 24 de ore s-ar putea efectua până la 10 teste pro dispozitiv de analiză. Numărul acestor dispozitive este de câteva duzini, aflate în posesia Spitalului Robert Bosch din Stuttgart și a altor laboratoare din țară.

Producția lor este momentan posibilă doar în Waiblingen, unde este localizat departamentul de Medicină Tehnică. Cu toate acestea, se intenționează comercializarea produsului începând cu luna aprilie.

„Una din cauzele numărului redus al victimelor COVID-19 în Germania este diagnosticarea eficientă din laboratoare”. (Christian Drosten, virolog și director al Institutului Charité, Berlin)

Momentan Germania înregistrează 37.000 de cazuri și 206 victime - o cifră redusă în comparație cu Italia (7500 victime) și Spania (3600 victime).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Una din cauze ii responsabilitatea sociala . Nu sunt multi care mint in declaratii pe proprie raspundere cum a fost pensionarul MAI , sau a celor care se intorc in tara. Presupun ca daca toti romanii ar fi fost responsabili am fi avut cam 0 cazuri de co-vid. Observ ca jumatate din cadrele medicale romanesti intra in cocediu medical . Cam asa intelegem noi responsabilitatea, sa mintim ca sa ne fie usor si apoi daca ii greu sa ne tragem pe coada inapoi. Daca ar fi razboi presupun ca jumatate de soldati ar dezerta. Asa ii pe la noi , asa a fost , si asa va fii , sa ne sustragem de la orice responsabilitate. Cred ca pe ultimul roman care a vrut sa faca ceva l-am impuscat in 89( sa nu confundam cu restul de javre comuniste )
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Leo check icon
      Unii oameni consideră că e mai importantă sănătatea lor decât să-și riște viețile, aplicând ideile reprezentanților idioți ai unui stat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult