Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Crește impozitul pentru proprietăți de peste 2.500.000 lei și autoturisme mai scumpe de 375.000 lei

lux car

(Foto: Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia)

Legea nr. 296/2023 a instituit un impozit în procent de 0,3% datorat către bugetul de stat de următoarele categorii de contribuabili:

  • Persoane fizice ce dețin în proprietate la data de 31 decembrie a anului anterior proprietăți imobiliare a căror valoare impozabilă depășește valoare de 2.500.000 lei. Valoarea impozabilă este suma ce excede acestui plafon.
  • Persoane fizice sau persoane juridice ce dețin în proprietate autoturisme cu valoare mai mare de 375.000 lei.

Pentru autoturisme analiza se face pe situația anului curent inclusiv pentru autoturismele achiziționate în anul curent pentru o durată de 5 ani, începând cu anul dobândirii autoturismului.

Foarte important: prin OUG nr. 43/2024 s-a impus organului fiscal local ca acesta să înștiințeze contribuabilii, persoane fizice, cu privire la valoarea proprietăților imobiliare ce depășesc 2.500.000 lei în scopul informării asupra valorii impozabile și pe cale de consecință, aceștia să realizeze că au obligația plății acestui impozit.

Notă: analiza valorii se raportează la valoarea bunului imobil chiar dacă acesta este deținut în proprietate de o singură persoană sau este deținut în coproprietate de mai multe persoane.

Pentru anul 2024 obligația declarării și plății acestui impozit trebuie să se realizeze până în data de 30 septembrie 2024 pentru proprietățile imobiliare deținute de persoane fizice.

Pentru autoturismele cu valoare mai mare decât plafonul indicat termenul de declarare și plată a impozitului este data de 31 decembrie 2024.

OpANAF nr. 3738/2024 reglementează un nou formular fiscal, Declarația 216, declarație privind impozitul special pe „bunuri imobile și mobile cu valoare mare”.

Această declarație se depune la organul fiscal central (ANAF) în a cărei rază teritorială este arondată persoana fizică sau juridică.   

Declarația se completează cu ajutorul programului informatic pus la dispoziția contribuabilului de către autorități și se va transmite prin comunicarea electronică la distanță. Această obligație de comunicare electronică este aplicabilă inclusiv persoanelor fizice.

În caz de erori se pot depune declarații rectificative.

De reținut: procedura prevede și comunicarea între organul fiscal local (DITL) cu organul fiscal central (ANAF) astfel încât să se identifice foarte exact contribuabilii ce datorează la plată acest impozit.

În ipoteza în care o proprietate imobiliară este deținută în coproprietate de mai multe persoane fizice, declarația se depune de fiecare persoană fizică și se ține cont de cota de proprietate când se determină impozitul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon