Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Creșterea opțională a vârstei de pensionare. O decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni

Angajat senior - Profimedia

Foto: Profimedia

Pe 28 ianuarie anul acesta, doamna ministru Raluca Turcan a făcut într-o conferință de presă și următoarea declarație: „Să existe opțiunea pensionării la 70 de ani și această opțiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie și salariul la stat”.

Susțin această propunere și îi adresez felicitări doamnei Turcan. Măsura este corectă pentru oameni și necesară pentru finanțele țării. Măsura ar introduce flexibilitate pentru angajat și angajator. Mai mult, cred că măsura este benefică si din alte perspective, inclusiv din perspectiva calității competiției de pe piața muncii, dar nu intru aici în detalii.

Știu din propria experiență că măsura ar putea fi criticată pentru că, chipurile, are darul de a limita disponibilitatea locurilor de muncă pentru tineri. O astfel de critică nu este însă justă pentru că (i) angajarea nu ar trebui să se facă pe alte criterii decât competența și alte aptitudini și pentru că (ii) o economie care crește creează locuri de muncă. Sper că măsura propusă de doamna Turcan să nu fie întâmpinată cu rezistență bazată pe argumente greșite.

Cred în această idee de mai mult timp. Pe 8 decembrie 2019 am făcut această afirmație referitor la vârsta de pensionare:

„În câteva țări, vârsta la care se iese la pensie este relativ mare. Italia: 67 de ani; SUA: 67 de ani; Franța: 67 de ani; Islanda: 67 de ani; Israel: 67 de ani; Grecia: 67 de ani; Finlanda: 68 de ani”.

Îmi dau seama că ideea mea de a muta vârsta de pensionare la 70 de ani va fi privită prost. Dar, treptat, acolo se va ajunge. În România am putea începe prin a lăsa vârsta de pensionare la 65 și să dăm prin lege opțiunea celor care pot și vor să muncească să iasă la pensie la 70 de ani. Asta ar fi un Pareto improvement (evident, în domeniile unde sunt condiții foarte grele de muncă ar funcționa excepțiile de la regulă).”

Am primit critica referitoare la potențialul măsurii de a limita locurile de muncă disponibile pentru tineri. Așa cum am menționat deja, critica are ca ipoteze greșite existența unei economii stagnante și a contraselecției pe piața muncii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Majoritatea vor muncii pana la moarte ca sa plateasca privilegiile ,,specialilor’’
  • Like 1
 • :)) ce gluma. Dar asa incepe ,mai in gluma mai in serios pana baga obligatoriu sa muncesti pana mori. Ce compara ea SUA , Israel, Franta,Islanda cu Romania. Uite in ce domeniu vor ei sa ne comparam cu tarile astea. La varsta de pensionare. Cu media de viata nu? Spitale nu? Valoare pensie nu? Ma intreb daca si in islanda un judecator ajunge la o pensie de 50000 dupa 20 de ani de munca , fata de o pensie medie de 800 cat au restul care muncesc 45 de ani. Munciti fraierilor. Am scapat de domnitorii fanarioti si am dat de lepra bugetara.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Nu e gluma! Multi oameni sunt scosi la pensie in putere si apoi sunt disperati pentru ca nu-si mai gasesc un sens. ' Si acum, ce-o sa mai fac' se intreba multi, si se imbolnavesc si mor prematur. E bine sa ai posibilitatea de a alege intre serviciu si pensie. Mai ales cei care au activitati creative. Nu sunt toti oamenii la fel de uzati. In plus, ar trebui ca piata muncii sa ofere activitati alternative pentru pensionari. Ai o exeperienta de viata? Organizeaza ateliere pentru a transmite si altora aceste cunostinte! Dar sa existe un cadru legislativ si multa deschidere din partea autoritatilor.
   • Like 0
 • Mi se pare absurd sa ceri asa ceva dar sa pensionezi politistii sau alte categorii de la 40 de ani! Eu, daca voi fi sanatos as vrea sa lucru cat mai mult dar nu e corect ca cineva care iese la 40 cu o pensie mare, sa se reangajeze si sa beneficieze si de pensie si de salariu.
  • Like 4
 • Ca fapt divers - care este speranța de viață în țara noastră? Dacă știe doamna ministru! Cum se trăiește în Romania reală știe doamna? Ce sacrificii fac oamenii ca să supraviețuiască? Da de pensionări la 40 de ani a auzit? Acolo nu se poate intervenii. De pensii speciale, nemeritate, nu cred ca a auzit, că o să beneficieze si dansa. Să plătim taxe si să mergem la vot, doar atunci aud politicienii de oameni. De ce nu spune nimic de spăgile de partid? Cum se face ca si dansii sunt bugetari au conturi foarte mari. La adapostul miilor de euro pe luna putem vorbi ca tara o duce greu, dar de ce nu spune si ca li se datoreaza acest lucru. De ce nu a ramas in partidul care a consacrat o? Hai repede sa mai prind un mandat. Nu toti oamenii sunt cutre care apoi dau lectii. Noi nu putem. Sa i fie de bine! Da sa ne lase. Fiecare ministru a recalculat pensiile si tot ei au iesit pe plus!
  • Like 0
 • Formidabilă și curajoasă propunere! La 70 de ani să iasă poliția, armata și judecătorii. Că pentru ei văd că se păstrează ieșirea la pensit la 45 de ani. Tocmai am aflat că se aduce secretar de stat la interne o doamnă către a ieși la pensie la 45 de ani. Are 11000 lei pe lună pensie specială. Normal că nu îi ajunge și îi trebuie salariul dolofan de secretar de stat că supliment.
  • Like 1
 • sa faca optionala si contributia obligatorie pentru pensie.daca mori inainte de varsta de pensionare ai picat de fraier.se vor bucura altii de banii tai care au legile lor de pensionare ce le permite sa se pensioneze inainte de 55-60
  • Like 1
 • Da! Sa lucrezi dumneata afara, pe ploaie, vant si ger, zapada pana la barau 35 de ani si sa te judece cineva care a stat tot timpul la dos! Sa ai speranta de viata de 62 de ani din cauza stresului si conditiilor de munca si sa te pensionezi la 70 de ani? Voi urcati zilnic de 30 de ori 2 metri? Prima treapta e la 65 cm. Montati piese ? Cea mai usoara are 10 kg. O sa reusiti ce nu a reusit nici Ceausescu! O sa puneti totul pe "chituci". A inceput Iliescu. Nici voi nu sunteti departe. Oamenii abia merg la 55 de ani si voi vreti sa mai astepte pana la 70 de ani. De ce nu angajati pentru guvern, judecatori, politie, pompieri si parlamentari soferi si secretare peste 60 de ani?
  • Like 0
  • @ Decebal-Gabriel Neculau
   Dan check icon
   Pensionarea la 70 ani este optionala ,!!
   --Asa ca,, ! Ma deranjeaza faptul ca,,d-na Ministru nu a pomenit ,despre pensionarile la 42 sau 48 ani ,ale domnilor politisti si militari , care , sunt in depline pueri de munca ,, de ex.. celebrul lider ,marele gasby ,al politistilor ,care ,dupa lasarea la vatra din politie , s-a facut ,rapid mare parlamentar psd-ist,,
   • Like 3
 • Mvai, ce noroc pe noi, poți să muncești până crăpi că n-au ăștia să des pensii, după ce ai contribuit 50 de ani.
  Eu nu cred că vă auziți ce prostii spuneți. Poate doar poate, nu doar noi o să plecăm de scârba, dar și părinții noștri. Iar atunci chiar că nu veți mai avea nicio economie.
  • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult