Cazurile de la Brazi, Băicoi, Timișoara, Caracal au în comun disprețul autorităților față de om, a spus la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu.
„Acestor autorități în mod real puțin le pasă de ființele omenești. Prima grijă e să spună n-avem lege. Cum au făcut ăia de la Brazi, cum au făcut ăia de la Caracal, nu avem lege, domne. Și asta consideră că îi scoate din cauză. Eu nu am văzut încă pe cineva care să fie judecat în țara asta și condamnat pentru că a călcat legea ca să salveze viețile unor oameni, ca să mă duc si eu cu el la pușcărie”, a spus Cristian Tudor Popescu într-o intervenție telefonică la Digi24.
„Nu pot decât să încep cu un banc negru de dinainte de 1989. Ceaușescu dă un interviu jurnaliștilor străini și le spune: poporul român e foarte rezistent, am scăzut temperatura în case la 12 grade, au pus o haină mai groasă si rezistă. Îi hrănesc rațional, le-am asigurat o alimentație rațională și rezistă. Nu le mai dau nici medicamente. Le recomand băi la copcă, iarna, ca să își întărească sănătatea. Și rezistă. La care un jurnalist ridică degetul și întreabă: Excelență, dar cu cianură ați încercat?
Autoritățile din Timiș nu au încercat cu cianură, au încercat cu fosfură și au reușit. Spun autoritățile, și nu criminalul iresponsabil, cu așa-zisa firmă. Vina aparține sută la sută autorităților. Am asistat mai devreme la ce spune colecția de indivizi și individe, reprezentanți ai diverselor organizații de stat, responabile, cică, și ați văzut că principala grijă a tuturor a fost să se scoată nevinovați”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Mi-a plăcut foarte mult verbul folosit de insul de la ambulanță. Mi-ar fi plăcut să nu existe această tragedie, mi-ar fi plăcut să ne fi dat seama mai devreme. Cum poți să folosesti verbul asta? Ce ești?
Încă ceva de dinainte de '89. Tovarășa de muncă și luptă a lui Nicolae Ceaușescu, Elena, spunea despre români: Nicule, uită-te la viermii ăștia care nu se mai satură.
Acum am evoluat. Ne-am ridicat pe scara evoluției în ochii autorităților, suntem un soi de șobolani.
Problema principală a tuturor acestor cazuri, cazul de la Brazi, cazul de la Băicoi, cazul de la Timișoara, cazul de la Caracal, ce au în comun? Au în comun disprețul față de om. Acestor autorități în mod real putin le pasă de ființele omenești.
Prima grijă e să spună n-avem lege. Cum au făcut ăia de la Brazi, cum au făcut ăia de la Caracal, nu avem lege, domne. Și asta consideră că îi scoate din cauză. Eu nu am văzut încă pe cineva care să fie judecat în țara asta și condamnat pentru că a călcat legea ca să salveze viețile unor oameni, ca să mă duc si eu cu el la pușcărie.
Mai e o posibilitate care se concretizează în astfel de situații: necunoșterea legii. Habar nu au, cum e cazul de la Caracal, cum e cazul bietulul urs care a zăcut 18 ore pe marginea drumului. Au trecut pe lângă el sute, mii de oameni cu mașini, ca să nu mai vorbesc de autoritățile care l-au privegheat cum moare, stând lângă el. Nu putem, nu putem să intervenim. Nu ne permite legea. S-a dovedit că nu exista nicio lege care să le interzică. Dar de ce să aibă ei probleme? Mai bine lasă-l să moară. La urma urmei ce e? Un nenorocit de urs.
Când ai o astfel de atitudine, e de mirare că oamenii ți se par șobolani, îi consideri șobolani, ca autoritate?
Nu am văzut numele șoferului care a lovit ursul. Probabil că legea nu îl condamnă, urșii pot fi omorâți cu zecile pe șosele. Ca să lovești în halul ăsta un animal de 500 kg trebuie să mergi cu 100 și nu stiu cât la oră și să nu îți pese. E ditamai animalul, îl vezi de departe. Și totuși l-a lovit fără niciun fel de evitare.
Revin. Asta e problema, în stat e generalizată. Sunt criminali de stat, de fapt, acești oameni”, a mai spus gazetarul Cristian Tudor Popescu.
Cristian Tudor Popescu a subliniat că motivul pentru care autorităţile nu vor băga niciodată în seamă oamenii este legat de salariile mărite ale bugetarilor.
„Sunt bugetari şi li s-au mărit salariile pentru că sunt bugetari. Atunci, ce să le pese? Toţi îşi pun nădejdea că lucrurile vor fi tergiversate. Unii dintre ei falsifică măsurători, cei de la Băicoi. Sunt dispuşi la orice mârşăvie, să ne dea dovadă de oricâtă inumanitate şi dispreţ faţă de oameni pentru că statul îi protejează. Statul român nu protejează cetăţenii români, ci angajaţii. Asta e prima lui funcţie”, a spus gazetarul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Suntem de multe ori meschini cu interese limitate si orgolii cat casa in care primeaza limbajul de tip "ba pe a ma-tii !"
Fiecare se intereseaza de binele propriu, "ne este mai aproape maioul decat camasa" uitam sa mai transmitem seturi de valori copiilor, principiile sunt notiuni necunoscute pentru multii si ne miram de ce se intampla !!!!????
Imi pare rau dar traim in societatea pe care am construit-o si e culpabilitatea noastra.
Daca mie seful mi-ar reintoarce sa lucrez ceva, a3-4 oara as fi concediata pana seara. Asta e diferentza.
Exact așa este, și cu cât se „lămuresc” mai repede cei...nepesedei, să le zicem?...că nu poți vorbi despre un limbaj al diviziunii pentru că ea EXISTĂ și e foarte răspândită, cu atât mai repede se va ieși din „încremeneala” asta în porcărie.
Nu poți vorbi despre susținătorii pesede ca despre niște „omini dă bine” dar dezinformați, pentru că ei, în majoritate, nu sunt asta.
Nu e cinism, nu e sarcasm, e o simplă stare de fapt care dăunează doar celor cinstiți, dar suficient de proști ca să creadă că se poate face ceva „împreună”.
Nu suntem și nu am fost niciodată împreună. Ceea ce votăm sau facem este ÎMPOTRIVA oamenilor ăstora și ei o știu foarte bine.
De unde fake newsurile.
https://www.youtube.com/watch?v=ChD26RBnS2k
Coruptia, nepasarea, pilele, angajarea pe ochi frumosi ucid!