Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Tudor Popescu: Cazurile de la Brazi, Băicoi, Timișoara, Caracal au în comun disprețul față de om. Acestor autorități în mod real puțin le pasă de ființele omenești

CTP la digi24-

Cazurile de la Brazi, Băicoi, Timișoara, Caracal au în comun disprețul autorităților față de om, a spus la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu.   

„Acestor autorități în mod real puțin le pasă de ființele omenești. Prima grijă e să spună n-avem lege. Cum au făcut ăia de la Brazi, cum au făcut ăia de la Caracal, nu avem lege, domne. Și asta consideră că îi scoate din cauză. Eu nu am văzut încă pe cineva care să fie judecat în țara asta și condamnat pentru că a călcat legea ca să salveze viețile unor oameni, ca să mă duc si eu cu el la pușcărie”, a spus Cristian Tudor Popescu într-o intervenție telefonică la Digi24.

„Nu pot decât să încep cu un banc negru de dinainte de 1989. Ceaușescu dă un interviu jurnaliștilor străini și le spune: poporul român e foarte rezistent, am scăzut temperatura în case la 12 grade, au pus o haină mai groasă si rezistă. Îi hrănesc rațional, le-am asigurat o alimentație rațională și rezistă. Nu le mai dau nici medicamente. Le recomand băi la copcă, iarna, ca să își întărească sănătatea. Și rezistă. La care un jurnalist ridică degetul și întreabă: Excelență, dar cu cianură ați încercat?

Autoritățile din Timiș nu au încercat cu cianură, au încercat cu fosfură și au reușit. Spun autoritățile, și nu criminalul iresponsabil, cu așa-zisa firmă. Vina aparține sută la sută autorităților. Am asistat mai devreme la ce spune colecția de indivizi și individe, reprezentanți ai diverselor organizații de stat, responabile, cică, și ați văzut că principala grijă a tuturor a fost să se scoată nevinovați”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Mi-a plăcut foarte mult verbul folosit de insul de la ambulanță. Mi-ar fi plăcut să nu existe această tragedie, mi-ar fi plăcut să ne fi dat seama mai devreme. Cum poți să folosesti verbul asta? Ce ești?

Încă ceva de dinainte de '89. Tovarășa de muncă și luptă a lui Nicolae Ceaușescu, Elena, spunea despre români: Nicule, uită-te la viermii ăștia care nu se mai satură. 

Acum am evoluat. Ne-am ridicat pe scara evoluției în ochii autorităților, suntem un soi de șobolani.

Problema principală a tuturor acestor cazuri, cazul de la Brazi, cazul de la Băicoi, cazul de la Timișoara, cazul de la Caracal, ce au în comun? Au în comun disprețul față de om. Acestor autorități în mod real putin le pasă de ființele omenești.

Prima grijă e să spună n-avem lege. Cum au făcut ăia de la Brazi, cum au făcut ăia de la Caracal, nu avem lege, domne. Și asta consideră că îi scoate din cauză. Eu nu am văzut încă pe cineva care să fie judecat în țara asta și condamnat pentru că a călcat legea ca să salveze viețile unor oameni, ca să mă duc si eu cu el la pușcărie.

Mai e o posibilitate care se concretizează în astfel de situații: necunoșterea legii. Habar nu au, cum e cazul de la Caracal, cum e cazul bietulul urs care a zăcut 18 ore pe marginea drumului. Au trecut pe lângă el sute, mii de oameni cu mașini, ca să nu mai vorbesc de autoritățile care l-au privegheat cum moare, stând lângă el. Nu putem, nu putem să intervenim. Nu ne permite legea. S-a dovedit că nu exista nicio lege care să le interzică. Dar de ce să aibă ei probleme? Mai bine lasă-l să moară. La urma urmei ce e? Un nenorocit de urs.

Când ai o astfel de atitudine, e de mirare că oamenii ți se par șobolani, îi consideri șobolani, ca autoritate?

Nu am văzut numele șoferului care a lovit ursul. Probabil că legea nu îl condamnă, urșii pot fi omorâți cu zecile pe șosele. Ca să lovești în halul ăsta un animal de 500 kg trebuie să mergi cu 100 și nu stiu cât la oră și să nu îți pese. E ditamai animalul, îl vezi de departe. Și totuși l-a lovit fără niciun fel de evitare.

Revin. Asta e problema, în stat e generalizată. Sunt criminali de stat, de fapt, acești oameni”, a mai spus gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a subliniat că motivul pentru care autorităţile nu vor băga niciodată în seamă oamenii este legat de salariile mărite ale bugetarilor. 

„Sunt bugetari şi li s-au mărit salariile pentru că sunt bugetari. Atunci, ce să le pese? Toţi îşi pun nădejdea că lucrurile vor fi tergiversate. Unii dintre ei falsifică măsurători, cei de la Băicoi. Sunt dispuşi la orice mârşăvie, să ne dea dovadă de oricâtă inumanitate şi dispreţ faţă de oameni pentru că statul îi protejează. Statul român nu protejează cetăţenii români, ci angajaţii. Asta e prima lui funcţie”, a spus gazetarul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CTP...Ai dreptate soferul ala nenorocit a vrut sa isi strice masina pe ursul ala. Eventual sa si moara un pic. Cred ca era sinucigas de fapt. Si suferea de prostie. Ai niste argumente logice...irefutabile! Tu si tolontan alt geniu in materie de formare de opinii in randul populatiei. Vezi tu greseala ta e ca te adresezi analfabetilor functionali. Noroc ca astia nu sunt in stare sa citeasca pana la capat un articol de-al tau pt ca e prea lung pentru ei. Altfel parol ca faceai la adepti...
    • Like 0
  • Prostia ridicata la rang de virtute si validata de fiecare data de noi prin vot ne-a adus in stadiul acesta.
    Suntem de multe ori meschini cu interese limitate si orgolii cat casa in care primeaza limbajul de tip "ba pe a ma-tii !"
    Fiecare se intereseaza de binele propriu, "ne este mai aproape maioul decat camasa" uitam sa mai transmitem seturi de valori copiilor, principiile sunt notiuni necunoscute pentru multii si ne miram de ce se intampla !!!!????
    Imi pare rau dar traim in societatea pe care am construit-o si e culpabilitatea noastra.
    • Like 0
  • Elena check icon
    Presa a tot alertat!!! de ani de zile. Dar, primarul "general" - cum l-a alintat candidatul - nu a reactionat. Din cate cunosc, nici autoritatile de mediu. Dimpotriva, au negat ca ar fi pericol, s-au balbait... in fine, oamenii acestia sunt inconstienti, Au impresia ca poluarea este ceva care trece pe langa ei , inofensiva. Ca daca lor sau celor dragi nu li s-a intamplat nimic, e in regula. Nu este, din moment ce oameni de langa noi s-au imbolnavit, au murit. Cred ca oamenii nu constientizeaza suficient ca avem o UNICA viata. Adica asta; daca s-a terminat, e gata!
    • Like 0
  • In administrația publică este o caracatiță. Nu neapărat ciuma roșie peste tot. Directorii de deconcentrate colaborează unii cu alții și fac afaceri și se apară reciproc. De exemplu își comunică unii altora ce interese au cu diverse firme și respectivele firme nu sunt verificate, controlate, indiferent cât este pierderea statului prin neincasarea unor taxe și impozite. Își angajează reciproc rudele, cumătrii, verii, nepoții și se consultă pentru a-și asigura continuitatea și trainica postului. Sunt directori care au trecut de 3 - 4 administrații de culori diferite. Mulți sunt foști și actuali securiști. Iau și pensii și salarii. Informatori de acum 30 de ani care sunt ținuți în funcții publice pentru ca încă sunt utili. Deși locul acestor napârci ar trebui să fie al generației tinere. Și în felul acesta nimic nu e în interesul cetățeanului care Plătește întreținerea acestei caracatițe instituționalizate!
    • Like 2
    • @ Elvira Popescu
      Nume check icon
      Asa este. Ne tot intrebam unde este statul paralel si cred ca l-am gasit: administratia publica. Era chiar sub ochii nostri si suprinzator, daca intram in detalii vom vedea ca este format din parinti, frati, surori, veri, vecini si chiar dintre noi
      • Like 1
  • Pe langa faptul ca ala a lovit sau altu a omorat un urs nimeni n-a luat masuri cand ursii au atacat oameni. Stam si ne uitam cum pleaca astia cu brazii cum ii omoara pe padurari cum ursii au ajuns precum cainii vagabonzi maine poimaine invata sa treaca pe zebra si nimeni nu e in stare sa faca ceva. Ne trebuie o tragedie doua ca sa facem ceva. Este haos la nivel institutional nimeni nu face nimic de frica sa nu fie legat mai mult sau mai putin aiurea ca nici justitia nu bubuie de incredere dupa ce sentinte se tot dau. Asa ca toti au descoperit zicala better safe than sorry. Haos ca la noi nu mai e in toata Europa.
    • Like 3
  • Ca multi altii din tara asta omiteti esentialul, autoritatile functioneaza cu oameni, ei fac diferenta ori aici e baiul, Majoritatea formeaza o masa compacta si amorfa fara principii, morala si tel. In loc de asta orgolii pigmee si ura. Apropo, am trecut de cateva ori la supermagazinul unde am cumparat ulei de nuca de cocos ranced, nu sa schimbat nimic in urma reclamatiei. ar trebui sa scriu in Germania. Dar, nu ar schimba nimic din mentalitatile romanesti. Nemtii vor da curs reclamatiei pe principiul bad for business, vor pasa problema CEO Romania, temporar se va misca ceva dupa care......aberanta normalitate va deveni uz curent.
    • Like 1
  • Am o ruda, sef, la stat, in Romania. Unii din angajati vin la 10 si ii pleaca la 15-16, si cand ii cauta sunt la tigara, plus munca nefacuta. Procedura de concediere presupune: cateva avertizari, apoi atentionare scrisa, apoi penalizare din salariu 10% etc.
    Daca mie seful mi-ar reintoarce sa lucrez ceva, a3-4 oara as fi concediata pana seara. Asta e diferentza.
    • Like 5
  • Fără cusur...sau cosor. :-)
    Exact așa este, și cu cât se „lămuresc” mai repede cei...nepesedei, să le zicem?...că nu poți vorbi despre un limbaj al diviziunii pentru că ea EXISTĂ și e foarte răspândită, cu atât mai repede se va ieși din „încremeneala” asta în porcărie.
    Nu poți vorbi despre susținătorii pesede ca despre niște „omini dă bine” dar dezinformați, pentru că ei, în majoritate, nu sunt asta.
    Nu e cinism, nu e sarcasm, e o simplă stare de fapt care dăunează doar celor cinstiți, dar suficient de proști ca să creadă că se poate face ceva „împreună”.
    Nu suntem și nu am fost niciodată împreună. Ceea ce votăm sau facem este ÎMPOTRIVA oamenilor ăstora și ei o știu foarte bine.
    De unde fake newsurile.
    • Like 1
  • STATUL ROMÂN, mumă pentru unii ,,,ciumă (roșie) după altii, cam așa se văd lucrurile, funcție de angajator (stat/privat/propriu) ..Trist..În opinia mea teoria pe deplin satisfăcătoare este ca STATUL să nu te încurce fiind un partener loial și de încredere ....
    • Like 1
  • Raspunsul il aflati in interviul de mai jos:
    https://www.youtube.com/watch?v=ChD26RBnS2k

    Coruptia, nepasarea, pilele, angajarea pe ochi frumosi ucid!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult