Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: „În România, zăcămintele de prostie sunt constante, populația e în scădere”

Cristian Tudor Popescu a revenit la Digi24 cu explicații pe tema copiilor, după ce declarațiile făcute în urmă cu o săptămână au stârnit un val de comentarii, controverse și critici în mediul online.

Cosmin Prelipceanu: Ați stârnit rumoare și îngrijorare în rândul celor care cred că se fac copiii din dragoste.

Cristian Tudor Popescu: Numai din dragoste. Exclusiv. Dar nu, din iubire chiar. Că iubirea e ceva mai mult decât dragostea, pentru că iubirea nu poți s-o faci. Dragoste poți să faci, dar nu poți să faci iubire.

Da, am fost, vă mărturisesc, uluit de tsunami-ul pe care l-a declanşat ce am discutat noi în finalul emisiunii trecute. Eu am spus atunci niște lucruri foarte simple şi precise. Am spus că atunci când oamenii au grad ridicat de satisfacţie în legătură cu viaţa - de natură financiară, profesională, ca poziție socială -, sunt mai puţin dispuşi să facă copii. Și-am dat exemplu nu România, ci Finlanda. Ar fi fost și ilar să dau exemplu România, că noi n-am ajuns la nivelul de viață al Finlandei. Acolo, asta se întâmplă: scade natalitatea exponențial, cu toate că nivelul de viață, educația sunt printre cele mai ridicate din lume. Am dat acest exemplu. Și am mai spus: oamenii sunt înclinați să facă copii atunci când au un grad scăzut de satisfacție în legătură cu viața pe care o duc, când au frustări, când se ratează și vor să compenseze asta prin copii. Dar n-am spus niciun moment că acesta este singurul motiv pentru care poţi să faci copii. Am enunțat unul.

De ce fac precizările acestea de logică și igienă a dialogului și a polemicii? Pentru că nimeni nu a comentat exact ce am spus eu. Nimeni. De la măscărici radio-tv, mămici de stripperi până la o înaltă faţă bisericească, purtătorul de cuvânt al Bisericii Romano-Catolice, un anume Doboş purtând numele Sfântului Francisc, numele mic. Ce spune Sfântul Francisc?

Va să zică eu poate sunt un păcătos, sunt un orb, un rătăcit care a spus nişte lucruri. Un om al Bisericii Catolice n-ar fi trebuit să răspundă în termeni catolici? Adică ai lui Dumnezeu, ai iubirii de Dumnezeu, să-mi spună: Dl Popescu greşeşte, e rătăcit, iată de ce. Îi explic eu: pentru că Dumnezeu e iubire, pentru că Iisus a spus „lăsați copiii să vină la mine”. Încerc să-l luminez. M-aș fi așteptat la asta. Știţi ce a făcut? Un pamflet, domnule, de-ăsta de televiziune de divertisment, pe care l-a încheiat cu zicerea: Mare e grădina ta, Doamne, şi mulţi îi sar gardul.

Adică m-a făcut pe mine, prin această zicere, un ciudat, un freak, un nebun. M-a făcut sărit de pe fix, că asta înseamnă să sari gardul Grădinii lui Dumnezeu, în finalul pamfletului domniei sale, în care spunea că mama lui a fost frustrată de cel puțin patru ori, că a făcut patru copii. Pamflet la un reprezentant al Bisericii! În fine. Nu știu ce părere are Biserica Romano-Catolică de modul în care se exprimă un reprezentant al ei.

În orice caz, constat că populația României este în scădere, în vreme ce zăcămintele de prostie rămân constante şi atunci cantitatea de prostie pe cap de locuitor creşte. E un parametru, cum se făcea înainte de '89: oţel pe cap de locuitor, beton pe cap de locuitor... Prostie pe cap de locuitor - crește!

Bun. Acum o să mai enunţ câteva motive pentru care oamenii fac copii, din pricina cărora oamenii fac copii.

Mai întâi o constatare, pentru că o să vorbim de democrație în continuare: nașterea unui copil este una dintre cele mai nedemocratice fapte din această lume, pentru că acel copil nu e întrebat dacă dorește să vină pe această lume, în această țară și să fie fiul sau fiica părinților care îi hotărăsc venirea pe lume. Toate astea i se pun în faţă.

Părinţii dau naştere unui copil, dar în subconştientul lor - și în conștientul lor, dar și în subconștientul lor - așteaptă ca acel copil să le semene. Fiecare dintre ei așteaptă să semene cu el.

Dacă acel copil se întâmplă să nu semene cu niciunul dintre părinţii lui, să fie total diferit, să aibă nişte reacţii - când începe şi el să vorbească şi să gândească, pe la 10-11 ani, să primească, de pildă, o cruciuliţă cadou de la mama lui, de ziua lui, să o ia de la gât, să i-o dea înapoi și să spună: mamă, n-are rost să îmi dai aşa ceva, pentru că eu nu cred că există Dumnezeu, ăla de care îmi vorbești tu de zece ani încoace. Deci, oamenii nu au ce face cu copiii care nu le seamănă. Sunt foarte puţini părinţii capabili să crească nişte copii care nu le seamănă.

Apoi. Părinţii sunt foarte stresaţi de ideea că vor muri. Orice ar face, oricât s-ar agita pe lumea asta, tot or să moară. Și atunci copiii sunt o modalitate de a se amăgi că nu vor muri de tot, că o să mai fie transfer - carne din carnea mea, sânge din sângele meu, știți că trebuie neapărat să fie așa ceva, ca să aibă impresia părintele, iluzia că va mai trăi prin copilul lui. De ce? Pentru că nu-i convine chestia asta cu moartea.

De asemenea, ca numele, preţiosul nume al părintelui, să fie purtat mai departe, nu? Să mai fie un - escu. Mai prozaic, ca să-i lase cuiva avuţia, agonisită de pe lumea aceasta. Cum adică, să i-o lase statului sau rudelor care abia așteaptă să moară? Măcar copiii sunt sânge din sângele lui. Să le lase banii.

O femeie căsătorită poate să facă un copil - sau chiar necăsătorită - sau chiar mai mulți copii pentru a împiedica fuga bărbatului de lângă ea. Când simte că bărbatul începe să se uite după unguroaică - nu fac niciun fel de discriminare, unguroaicele sunt femei foarte frumoase - femeia recurge la mai multe metode. Se poate duce la vrăjitoare, le dă niște bani să-i descânte, dar una dintre ele este să-i facă un copil, pentru a-l menține pe respectivul. Doi. Trei. Și-așa mai departe. Sunt destule cazuri în care respectivul este adânc mişcat şi se cară. Și rămâne femeia cu cei trei copii cu care a sperat să îl țină acolo. Poți să-și înșeli nevasta. E grav. E adevărat, o să facă urât, dar ia uită-te cum o să facă dacă vei da naștere unui copil în afara căsătoriei. Oau! Aia înseamnă că linia ei - toate femeile, din punctul ăsta de vedere, sunt regina Franței sau a Angliei - linia ei genetică nu va fi continuată! E posibil ca bastardul - vedeți, povești dintr-astea regale medievale se întâmplă la nivelul fiecărei familii - bastardul ăla pe care l-a făcut bărbatul...

De asemenea, se mai fac copii ca să moară! Copiii, indiferent că sunt în familie sau afară, sunt făcuţi ca să moară, pentru că avem cea mai mare rată de mortalitate infantilă în România! Acei copii sunt născuţi, sunt făcuți de părinții lor, ca să moară!

De asemenea, își mai fac părinții copii pentru ceva în țara asta: pentru a-i abuza sexual. Avem 2.400 de cazuri anual de abuz sexual. În medie, șase copii pe zi sunt abuzați sexual în România, în foarte multe cazuri interfamilial. Și asta numai cele care sunt raportate!

Se mai fac copii şi pentru alocaţii, pentru ca părinții să trăiască din alocații, pentru munca câmpului, la ţară copiii sunt puţin mai jos decât vitele, sunt forţă de muncă. Pentru aia sunt făcuți.

Am mai dat și eu câteva motive în afara iubirii de care vorbesc mămicile de stripperi. Iată că iubirea nu e în stare să învingă în România nici moartea, pentru că a pleca înseamnă într-un fel a muri. Partir c'est mourir un peu. Ori mor mai mulţi români decât se nasc, ori pleacă unii, aşa că avem, indiferent ce discutăm noi aici, avem o scădere cu 67.000 a populaţiei României în 2016 şi e crescător, cu 10% mai mult decât în 2015.

Cosmin Prelipceanu: Aş face o precizare. Sunteți părinte...

Cristian Tudor Popescu: Am doi copii. Am văzut și asta: Cu siguranță n-are copii, de-aia nu înțelege...

Cosmin Prelipceanu: Sensul exercițiului critic pe care l-am urmărit este că ne batem joc de viitorul nostru, noi ca țară...

Cristian Tudor Popescu: În fiecare moment. Și ca țară, și ca indivizi. Copiii moştenesc de la noi o ţară pe care n-au construit-o ei. Se trezesc la 18-19 ani, se uită la noi şi spun: Asta e ţara în care m-ai adus să trăiesc? Voi aţi făcut-o aşa? Și uneori reacţiile lor la adresa părinţilor pot fi înspăimântătoare. Acesta a fost motivul pentru care a fost votat Corneliu Vadim Tudor în anul 2000. Am studiat foarte atent problema atunci. Tinerii de atunci, pentru că a fost votat de tineri din zone urbane, erau young urban professionals, yuppies, cu o anume situație socială, cu ceva bănuţi, educaţie, care l-au votat. L-au votat pentru că s-au trezit în 2000 cu România - care nu era cu mult diferită față de cea de azi, ba chiar era ceva mai bine decât azi - şi au spus: Pentru asta am ieşit noi şi v-am făcut noi în dar o ţară? Pentru că în 1989 n-au ieşit părinţii în stradă, ci copiii. Pentru asta am ieșit noi atunci, ca să faceți ce-ați făcut din ea? Îl votăm pe Vadim Tudor atunci.

Aşa e cu iubirea asta, e complicată.

Cosmin Prelipceanu: Și mai e ceva. Ați avut de-a face cu oameni care v-au catalogat pe baza părerilor altora despre ceea ce ați spus dvs. la televizor. Au sărit, dar de fapt n-au văzut ce-ați spus dvs. la televizor.

Cristian Tudor Popescu: N-au văzut, n-au citit, n-au încercat să fie atenţi la ceea ce am spus acolo. Asta e îngrozitor. Fake news nu fac numai ziariştii, începem să fim o ţară fake în momentul de față, începem să nu mai fim România, ci Pseudonia, pentru că simplii cetăţeni ajung să falsifice şi să se mintă pe ei înșiși. Și știți de ce? Pentru că refuză să mai gândească. Sportul ăsta e din ce în ce mai puţin popular în România.

E mult mai comod să iei din jur nişte prefabricate mentale, ţi le bagi în cap şi când auzi ceva - a zis Popescu ceva de copii!... A, nu vă mai spun insultele care mi-au fost aduse că sunt hidos, sunt un monstru, sunt bătrân, sunt uscat... eu n-am pronunţat un singur adjectiv, n-am acuzat pe nimeni, am avut un discurs cvasi-ştiinţific, urban, politicos.

Cosmin Prelipceanu: De unde răutatea asta?

Cristian Tudor Popescu: Din comoditate. E greu să fii bun şi corect. Asta înseamnă lucrare a ta asupra ta însuţi. E greu să munceşti la tine ca să fii bun, să fii cinstit, să fii corect, e foarte greu. Să fii prost şi rău e uşor, e cel mai comod să preiei lucruri din auzite și să debitezi imediat niște șuvoaie de lături fără să gândești. Gânditul e un lucru greu, din ce în ce mai greu în țara asta.

Facebook-ul e un Ianus bifrons, are două fețe, una groaznică şi una luminoasă. Nu aş încerca să o presez. Facebook, indiferent de ce se întâmplă - și se întâmplă lucruri groaznice acolo - el poate rămâne ultima şansă, așa cum s-a demonstrat, în clipa în care puterea ajunge să stăpânească întreaga media, Facebook-ul şi netul rămân ultima şansă să mai poţi ţipa măcar. Sunt ţări în care nici asta nu se mai poate face, de pildă în China, unde există golden shield (scut de aur - n.r.), sistemul care poate bloca practic orice. Și în Rusia e aproape la fel. Deci, n-aş atinge Facebook-ul, cu toate grozăviile de pe el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un dialog plin de conținut.
    • Like 0
  • check icon
    Dl. CTP, nu se obișnuiește cu ideea unei populații majoritare ignorante,analfabete cultural/logice în această țară, dânsul vorbind la un nivel greu accesibil acestei mase licențiate sau nu( studiile fără aportul inteligenței și culturii solide nu duc decât cel mult la un profesionist într-o meserie și atât). Ca atare, aceste explozii de păreri haotice, negative, cretinoide ale acestei mase nu trebuie să mire pe nimeni. Nu e o rușine că nu ai capacitatea de a analiza profund psihologia și comportamentul uman în diferite ipostaze economico-istorice, dar e bine să nu te exprimi public în atare situație pe facebook &Co căci intri în ridicol. CTP, măcar și pt. faptul că e jurnalist cu greutate de o bună bucată de vreme, e normal să fie informat și să studieze diverse probleme sociale la modul serios, numai că plebea neobișnuită să gândească singură,atent,pertinent, face doar ce știe mai bine--să vorbească aiurea,dușmănos și după ureche.
    • Like 3
  • Domnule CVT, in orice tara din lumea civilizata exista programe economice intocmite pe termen mediu si lung, asa ca ,lasati deoparte ironia cu programele intocmite inainte de 1989. Erau programe serioase si se urmareau rezultatele. La ce ai fi vrut dumneata sa se raporteze productia? La bambile sau bambililici? Se raporta la numarul de locuitori, cu respectarea formulelor statistice , care totusi este o stiinta. Este mai bine acum, cand nu stii ce vei face in perioada urmatoare? In concluzie, orice economie la nivel macroeconomic trebuie planificata, caci in caz contrar intri in contradictie cu Legea cererii si a ofertei.Nu mai debitati aberatii in sectorul in care nu va pricepeti.
    • Like 1
  • Asta inca -i bine,zacamintele de rautate sun insa in mare crestere.
    • Like 0
  • "În România, zăcămintele de prostie sunt constante, populația e în scădere”

    îmi permit sa va contrazic"zacamintele de prostie sint ..... invers proporționale cu populația.....aflata în scădere!
    • Like 0
  • Cu tot respectul pentru CTP dar, conform judecații lui Platon că ”tot ce ține de om este subiectiv”, aprecierile domniei vostre sunt și mai subiective pentru că nu ați avut nici o experiență în acest...domeniu : căsătorie din iubire sau dragoste, conceput copii la fel din iubire sau din dragoste. Când vorbim de conceput copii din dragoste nu ne referim la...”procesul tehnologic”. Mă refer la dorința de a avea urmași care să-ți semene (fără orgolii), pe care să-i educi, să-i crești, să-i duci pe un drum care să le formeze o platformă solidă pentru viitorul lor ca adulți. Dintodeauna puiul de om a fost greu de crescut dar mai ales astăzi, e o mare responsabilitate pentru că sunt foarte multe tentații și posibilități de a alege, mai ales greșit. Ca o mică paranteză : dacă acum 25-30 de ani cunoașterea la perfecție a unei limbi de circulație internațională (engleză mai ales dar și franceză sau germană) era hotărâtor în găsirea unui job bun, astăzi fără cel puțin cunoașterea perfectă a 2 limbi și o a treia de preferință chineză sau japoneză sau arabă, nu poți gândi la un job cu care să-ți faci o carieră. Concurența este foarte acerbă și pretențiile angajatorilor din ce în ce mai mari.
    Altfel comentariile domnului CTP sunt corecte, pertinente în ceea ce privește cum ne vor judeca copiii și nepoții noștri caând vor descoperi că trăiesc într-o țară care nu le aparține, pentru că a fost vândută bucată cu bucată străinilor, în general cam toți masoni.
    • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Corina check icon
      Are căsătorii în viață, copii din căsătorii și sper că nu îi contestați posibilitatea de a fi avut și de a avea iubire în viață, inclusiv în acele căsătorii. Despre ce vorbiți și pe ce bază?
      • Like 2
    • @ Corina
      Deci are dar nu are sau... Dar nu am înțeles totuși ce legătură are cu ”despre ce am vorbit” eu cu intervenția dvs.
      • Like 0
    • @
      Extraordinar. Dar nu am înțeles de unde ne cunoaștem noi doi. Eu tot ce am afirmat am făcut-o pe baza experiențelor cu scutece, olițe, biberoane, suzete, pampers după 1990, căruț pentru bebe, nopți nedormite, etc. Nimeni nu face copii pentru ai abuza sexual în mod expres cum ai face un cozonac ca să-l mănânci. Gândurile nemernice le vin după aia la pedofili. Cât despre iubire există iubirea de aproape nu dragostea de aproape. Este și el om și mai greșește nu-i că este perfect în tot ce afirmă. Cât despre studiile de antropologie, sociologie și psihologie, le am cel puțin la același nivel cu CTP.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Corina check icon
      Nivelul Dvs. de neglijență și infatuare nu merită un răspuns. Totuși: v-ați construit perorația pornind de la o premisă falsă, infirmată clar de domnul Popescu.
      • Like 0
    • @ Corina
      Da recunosc, pentru că eu frunzărind ”Cristian Tudor Popescu - Wikipedia” nu am găsit nici o informație privind foste sau actuale soții și copii rezultați din căsătorii. A trebuit să insist pe diferite site-uri să aflu informații (parcă ascunse) despre fostele soții și cei doi fii. Pentru această scăpare a mea îmi cer scuze dar, niciodată nu l-am auzit pe CTP vorbind despre măcar fii lui de parcă i-ar fi rușine cu ei. Până în seara asta am fost convins că el a fost și este un burlac convins. Oricum nu sunt un infatuat, neglijent da, dar nu infatuat.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Corina check icon
      Scrie chiar în interviul de față, pe la mijloc:
      „Cosmin Prelipceanu: Aş face o precizare. Sunteți părinte...
      Cristian Tudor Popescu: Am doi copii. Am văzut și asta: Cu siguranță n-are copii, de-aia nu înțelege...”

      E drept, pentru asta ar fi trebuit citit materialul în întregime. Eu credeam că toți cei care comentează fac asta.
      • Like 0
    • @ Corina
      Nimeni nu-i perfect. Măcar eu întodeauna când sunt convins că greșesc, recunosc. Sper că nu am îmbătrânit degeaba.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Am ajuns iar ziua. La mulți ani cu sănătate, domnule Cristian Tudor Popescu!
    • Like 0
  • Mie-mi place CTP intr-atat incat nimic din ce spune nu ma poate dezamagi. Daca-mi suna vorbele lui vreodata ciudat e fiindca precis n-am prins sensul pe care a vrut sa-l dea cuvintelor.
    Eu cand mi-am vazut prima data copilul am simtit ca am dat nastere unui Luci mic. Daca imi amintesc bine, am simtit ca i-am prelungit viata sotului meu, prin re-nastere. Niciodata n-a fost vorba despre mine, de asta mi-am si dorit baiat (si mi-a iesit!), ca sa fie mai degraba ca Luci al meu, decat ca mine.
    Dar asta s-a intamplat dupa ce am nascut. Inainte de conceptie tabloul era altul: eram in anul V de facultate cand ne-am casatorit, dupa o relatie de 5 ani (in mintea mea a fost ca daca raman insarcinata, ar fi de preferat sa fim deja casatoriti, asa erau vremurile). Locuiam impreuna, la parinti, aveam insa perspective de a ne muta cat de curand "la casa noastra". La 5 luni dupa casatorie am ramas (fara sa vrem) insarcinata si am decis imediat ca nu voi intrerupe aceasta sarcina, chiar daca nasterea copilului ne va incurca putin planurile ("intai sa terminam facultatea, sa ne gasim un job, sa ne pregatim caminul").
    Fiul nostru face in curand 25 de ani si este rodul dragostei noastre. Acum nu-l mai iubim numai pentru ca e al nostru, ci ne-a castigat dragoste si respect prin ceea ce a devenit Iar noi.. n-am trait degeaba ;-)
    Sunt curioasa cum ar incadra CTP "cazul" nostru, mai ales ca este, dupa parerea mea, un caz destul de comun.
    • Like 1
    • @ Teodora Bogatu
      Corina check icon
      Mă recunosc în începutul mesajului Dvs. Nu cred că ar avea nimic grav de spus despre cazul Dvs. (într-adevăr, probabil comun în vremurile respective). În fond, nu a afirmat că un copil neprogramat nu poate ajunge să fie iubit și crescut bine de părinți. Depinde de părinți.
      • Like 0
  • 1. In tara prostilor infractorii sunt regi.
    2. Suntem un popor care exista acum ca natiune pt. ca a avut generatie ce a stiut sa profite de momentele istorice favorabile insa au fost scanteieri ce nu caracterizeaza romanii ca si caracter/inteligenta. Intotdeauna romanii au fost un popor de executanti ce nu a inceput (si nu va incepe) nimic, niciodata "de jos", ce a depins de conducatori, fara initiativa la nivel individual, o majoritate pasiva care a acceptat/efectuat ce i s-a spus "de sus", in bine sau in rau. Un popor cu o religie moarta, ce se multumeste cu indestularea burtilor si pupatul de oase, de peste 78 la suta mamaligari pasivi patetici sau nostalgici comunisti imbecili. Vom fi natiunea cu cea mai scurta existenta din istoria umanitatii, ce va disparea fara a fi influentata de cauze externe, doar din proprie prostie, delasare si fatalismul caracteristic.
    3. Democratia este sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam.
    4. O democratie slaba este mai daunatoare decat o dictatura luminata.
    5. 78% pasivi si imbecili este mult pt. orice popor.
    • Like 0
  • In primul rand,copii sunt facuti de femei,cand vor ele,cum vor ele si cu cine vor ele!Sunt extrem de putine familii care respecta un planing familial.Forma actuala statala de organizare a societatii,are ca ratiune primordiala,asigurarea mostenirii de toate felurile,materiala,spirituala,genetica si politica.Oamenii si-au refulat formal o parte din esenta genetica de animal de prada,acceptand jocul politic si statul de drept,pentru a-si proteja progeniturile.In contrapartida statul garanteaza mostenirea,care poate avea cumva si valente de nemurire.Fara mostenitori,ce ne-ar impiedica sa risipim tot,sa distrugem,sau ce ne-ar motiva sa acumulam,sa progresam,sa vrem mai mult?Mecanismul acesta este suportul essential al lumii,determina natura societatii si rostul familiei de celula de baza a statului.Fara povesta asta banala,fara vulgarizarea miracolului procreatiei,lumea ar fi ramas o jungla la propriu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult