Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Criza maternității: în lumea civilizată, femeile fac copii târziu, din ce în ce mai greu, cel mult unul, doi, sau nu mai fac deloc

Femeie televiziune

Foto: Guliver Getty Images

Trăim în cea mai bună dintre perioadele posibile, de zeci de ani e pace în partea asta de lume, avem cea mai mare speranță de viață din istorie și cel mai bun trai datorită tehnologiei, industrializării și descoperirilor științifice. Și, totuși, nicicând maternitatea nu a cunoscut criza în care se află azi.

În partea civilizată a lumii, femeile fac copii târziu, din ce în ce mai greu, cel mult unul, doi, sau nu mai fac deloc. E o gravă criză care se adâncește cu fiecare femeie ce ajunge disperată la doctor pentru inseminări artificiale și fertilizări in vitro, în speranța că trupul ei va înflori. Cum s-a ajuns aici? Am fi tentați să spunem că responsabilitatea aparține chiar femeilor, care s-au „emancipat” în ultimul secol. Și-odată cu drepturile și libertățile câștigate, s-au luat la întrecere cu bărbații, iar acum vor nu doar un serviciu, ci cariere, funcții, poziții înalte, să fie lideri, să conducă partide, țări și business-uri de succes. 

Peste tot, în conversațiile mamelor noastre, ale părinților, bunicilor, bărbaților și încă ale multor femei, bântuie ca o ciumă gândirea asta: femeile de azi și-au uitat menirea și s-au îndepărtat de rostul sacru al perpetuării speciei. În realitate, e fix invers. Să vă explic de ce.

Problema nu e că femeile și-au câștigat drepturi și că au în aparență toate libertățile consfințite de constituțiile țărilor în care se nasc, trăiesc și muncesc. Și nici că-și doresc și chiar reușesc marea majoritate a celor care-și propun să aibă cariere și poziții de succes. Marile companii și cele care învârt business-uri de miliarde au femei manageri de top nu pentru că nu vor să facă discriminare de gen. Și nici pentru că femeile sunt mai bune ca bărbații, cum am fi tentați să clișeizăm, alunecând în cealaltă extremă. Explicația e mai simplă și mai aproape de originile speciei. Femeile au un fel de a pătrunde lumea, de a o pune în ordine și de a o conduce care dă rezultate extraordinare și pentru bărbați. Până de curând, lucrul acesta părea de neconceput. Minți luminate ale secolului nostru au descoperit asta și ies ușor, ușor din schematismul paradigmei „bărbații sunt mai inteligenți, ba nu, femeile sunt mai inteligente”. Femeile au o inteligență care e pur și simplu altfel, iar ea nu e concurentă bărbaților, ci diferită și complementară în alcătuirea lumii. Universul nu trebuie să fie condus de femei. Ci de femei, și bărbați, deopotrivă. Ca să revin, problema nu e de ce femeile caută să-și împlinească acum potențialul, ci de ce le-a fost luat, secole de-a rândul acest drept. Ca să aflăm răspunsul trebuie să ne întoarcem un pic în timp și să ne uităm dacă a existat vreo epocă în care femeia a avut un alt statut. Și știu că răspunsul, pe care eu l-am căutat ca filolog, îi va disconforta pe mulți.

În era precreștină, în societățile primitive și vasta lume antică, femeia avea un rol sacru. Credința oamenilor în contribuția feminității la facerea întregii lumi era atât de firească, încât divinitățile din Europa până în îndepărtata Asie nu erau zeii, cum generic aflăm noi în scriptură, ci zeițele și zeii, cum aflăm noi din descoperirile arheologice de secol XIX pe care le consemnează azi toate istoriile școlare și pe care s-a întemeiat sistemul de educație modern. Mircea Eliade, cu care ne tot mândrim prin broșuri, ignorându-i tezele, scrie în „Istoria Credințelor și Ideilor Religioase” despre asocierea în culturile precreștine a zeităților feminine preponderent cu pământul și a celor masculine - cu zona celestă. Creația, natura, lumea au apărut la împreunarea dintre cele două. Cum au reușit religiile erei noastre să elimine femeia din rolul său de putere primordial? Cum au dispărut zeițele din imaginarul colectiv? Reflectați câteva secunde fără patimă la reperele spirituale care ne guvernează viața din Evul Mediu până azi. Dumnezeul Creației are proiecții exclusiv masculine, iar Eva, prima femeie, oricum nu e om, e o coastă... Poate cel mai de seamă istoric al generației noastre, Yuval Harari, pe care-l așeptăm anul acesta la București, vorbește în „Homo Deus” despre paradoxul în care ne aflăm. Ne bucurăm din plin de toate descoperirile științei și ale arheologiei care ne-au scos din subterane milenii de evoluție ale planetei, de la mamuți la Epopeea lui Ghilgameș, cu care începe orice studiu de literatură universală în școală, dar suntem încă mental captivi în cele câteva secole de Ev Mediu.

Trăim în cea mai bună dintre perioadele posibile, avem cea mai mare speranță de viață din istorie și cel mai bun trai, dar femeile încă recuperează ce le-a fost luat. Nu mai sunt nici supuse, nici fecioarele născătoare de prunci, inseminate fără voia lor de entități superioare, ci femei care fac sex, sunt propriile lor stăpâne și știu să conducă. E în natura lor. 

Maternitatea va ieși din criză, deci, nu când femeile se vor întoarce să stea la cratiță și să facă copii, ci atunci când bărbații vor face un pas înainte și vor înțelege că rolul masculin în actul de creație nu e superior, mântuitor, nici pasager ca sfântul duh. E unul solar, complementar, de implicare permanentă și responsabilă în creșterea speciei. Așa cum actul conducerii, organizării lumii nu e tutelar masculin derivat al forței fizice, ci o naturală distribuție de putere, prin completarea abilităților minții cu virtuți emoțional-afective. Ne mai trebuie timp ca să atingem acest echilibru dar, dacă bărbații nu vor face efortul să se descopere, iar femeile nu vor ieși din rigiditatea unor clișee medievale, exact ca în trista „Poveste a slujitoarei”, și specia lor într-o zi va dispărea. Și nicio religie nu va mai fi acolo să o poată salva…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce să mai zic? S-a demonstrat matematic că eruropenii vor dispărea, în cel mai bun caz vor fi minoritari pe propriul continent la un moment dat, cui datorăm asta? traiului ”bun”, decăderii omului pe care nu-l mai interesează nimic decât un orgasm divers și colorat, de copii cine să mai aibă grijă? Cine să-și strice confortul personal cu ei? Multe(i) bagă caseta cu copii o să îi fac când pot să le ofer tot ce e mai bun, adică niciodată pentru 90% dintre noi.....
    • Like 0
    • @ Don_Quijote
      kris check icon
      Faza e ca pe vremuri multi ii faceau in speranta ca unul din ei va fi suficient de descurcaret ca sa le scoata familia din mizerie. Azi e cam invers...
      • Like 0
  • Cred că acest articol ar trebui tradus și arătat întregii lumi. Punctează niște lucruri de importanță contemporană colosală, și răspunde la niște întrebări pe care multe femei și le adresează, dar la care nu pot găsi un răspuns imediat.
    • Like 0
    • @ Andra Vieru
      kris check icon
      Chinezii si alti asiatici s-ar prapadi de rîs citindu-l. N-are nici o legatura rolul femeii in Evul Mediu cu ce se intimpla acum, in general problema e ca:
      1. azi majoritatea copiilor supravietuiesc perioadei de copilarie, pe vremuri se murea chiar si de o gripa
      2. felul in care oamenii vad si trateaza copiii s-a schimbat: nu-i mai trimiti de ucenic pe la 6 ani, nu-i mai faci sa aiba cine sa te ingrijeasca la batrinete, etc.
      • Like 0
  • „Cea mai bună perioadă posibilă” și tinerii cu salariu mediu trebuie să facă un credit pe 30 de ani ca să-și permită o locuință MICĂ, nu DECENTĂ? Și asta nu doar în România, ci în toată lumea occidentală.

    LOL. Somn ușor și vise plăcute în continuare.
    • Like 1
    • @ Lucian Sarbu
      kris check icon
      E vraja. E cea mai buna perioada posibila sa nu mori in primii ani de dupa nastere ca pe vremuri si cam atit.
      • Like 0
  • Femeile au EQ egal cu IQ-ul barbatilor si asta era ok, pentru ca in felul asta ele puteau sa aibe grija ca societatea sa nu se umple de sociopati, prin grija lor, in timp ce barbatii isi vedeau de menirea de a produce pentru familia lor.
    Dar niste neomenite s-au gandit ca e ok sa-si verse naduful insuccesurilor lor in viata peste intregul mapamond si asa il avem pe Cornel care-ti face cea mai chic pedichiura si o avem si pe Maria care manuieste pickhammer-ul ca nimeni altcineva.
    Cui cacat folosesc "progresurile" astea inca nu s-a aflat.
    • Like 0
  • Nu cred ca ar fi o problema numarul scazut de nasteri din "lumea civilizata", problema cred ca e numarul prea mare de nasteri din lumea "...mai putin civilizata". Pana la urma democratia e doar despre cantitate, ajung sa decida soarta lumii cei multi nu cei capabili.
    • Like 1
  • GabiC check icon
    Dupa cum se "scurge" istoria, in 10-20 de ani nici vei mai avea dreptul sa scrii ceva despre femei; Ele vor fi undeva....a colo....in harem....asteptand fertilizarea... cu pungile de gunoi pe cap ( a se citi "burka" );
    Cine nu se supune...e lapidata sau ....you nkow...
    • Like 0
  • Mai nou întâlnesc femei de 30+ ani care nici relații serioase nu mai vor, darămite căsătorie și copii. I-am spus unei tipe de 34 : "știi ca după 30 de ani, e mult mai greu pentru femei sa rămână însărcinate". Răspunsul: "Știu, asta e". Eșantionul pe care am construit concluzia include femei din mai multe naționalități, nu doar din Romania. Preponderent Vest , iar când spun "Vest" includ si Australia/US/Canada.
    E ok, lăsați ca "produc" 4-5 copii cele din Orientul Mijlociu și Asia...


    • Like 0
  • Generalizarile nu folosesc la nimic. Nu putem judeca toti barbatii la un loc cum nu putem baga nici femeile in aceealsi oala (nu aia de la bucatarie).

    Cel putin in SUA e loc pentru oricine sa-si decida viata dupa cum doreste. Femeile au dreptul sa faca ce vor: sa nu faca copii, sa aiba cariera si chiar sa traiasca fara barbati, daca asta vor.

    Mai grav e ca unele se trezesc la peste 40 de ani ca vor copii si familie. E cam tarziu, iar copii la varsta aia se nasc cu probleme.

    Si pentru barbati si pentru femei: pe mormant, cand nu vom mai fi, nu va fi scris numele multinationalei pentru care ne-am sacrificat viata.
    • Like 3
    • @ Dan Prisacaru
      Păreri diverse și mentalități corporatiste gen bărbați vs femei însă toți ocolesc o cauză foarte importanta și anume degradarea nivelului de trai, explozia costului vieții mai ales în ceea ce privește aducerea pe lume a unui copil iar europenii spre deosebire de națiile invadatoare nu vor să aducă pe lume un copil doar ca să fie la număr ci vor unul cu o copilărie fericita , educat și cu un viitor în fața fapt care presupune cheltuieli consistente. În America femeile au început căutarea unui job sau a unei cariere știți sloganul (from 9 to 5) nu neapărat ca urmare a emancipării cum o prezenta propaganda ci ca urmare a faptului ca după criza din anii '70 ( mai întâi petroliera apoi financiară) familia americană obișnuită nu mai putea asigura un trai decent cu un singur salariu. S-au dus vremurile din anii '60 când o familie chiar cu mai mulți copii își permitea o casă și un automobil doar cu un singur salariu. După anii '80 au apărut femeile cu 2 sau mai multe joburi care evident nu mai au timp de schimbat scutece și făcut lecțiile ca să nu mai vorbim de faptul ca în SUA nu exista concediu de creștere a copilului plătit iar în Europa deși există în legislație în realitate e respectata doar la bugetari sau la funcțiile de top în restul cazurilor se găsesc pretexte de concediere a celei care doamne ferește are pretenția de a sta acasă fără sa contribuie la plusprodusul acționarilor. Pe urmă la noi și ceilalți est europeni se mai adaugă valoarea simbolica a alocației pentru creșterea copilului care nu ajunge nici pentru hârtia igienica. Cred că politicienii care o calculeaza nu au crescut în viata lor un copil la fel cum nu știu cât costă o pâine, un pachet de scutece sau laptele praf. Așa că oricâte dezbateri pe tema bărbați vs femei ar fi până nu se rezolva problema asta concreta, familiile se vor crea mai târziu ( dacă se vor crea sau poate doar pe site-urile online) iar copiii vor apărea din ce în ce mai spre bătrânețe ( dacă vor aparea) când toate visele despre cariere și avans social vor dispărea ca ceața spre dimineața. Sper ca nu s-a uitat experimentul Ceaușist cu decrețeii din anii '66 -'67 când s-a încercat forțarea nașterilor fără un minim de nivel de trai care a dus la explozia copiilor abandonați în internate insalubre.
      • Like 0
  • Femeia vs iubirea

    Eu le iubesc ' toata
    si ma bucur ca pot
    dar parca ascund
    copilul de mine

    e doar un fel de curaj
    venit de foarte departe
    si totusi iubirea imi pare
    ca'e chiar uzufructul, eu

    E'asa ma dedic revelatiei
    din strofa a 2'a a lui euiei
    Femeia vs. iubirea
    Este o ia din al meu ieu.

    je t'aime ... beaucoup ...
    • Like 0
  • Felicitari pentru articol!
    Poate ideea dvs. este corecta. Multi barbati fac pasul(despre care vorbiti) inainte.

    Totusi, ma bate un gand parsiv. Oare femeia este pe deplin fericita si realizata in dorinta de a deveni barbat? (Preluind rolul si responsabilitatile sociale traditionale ale barbatului.)
    Poate ca emanciparea feminina ar trebui altfel gindita. Mai ales ca au o inteligenta diferita de a barbatilor. (Dupa cum afirmati.)

    Oare -in timpurile primitive- o femeie (adica insarcinata sau/si cu copii mici, de ingrijit) putea sa mearga la vanatoare? Cine ii ingrijea pe cei mici? Si daca expeditia nu reausea (vinatoarea nu aduce mereu vinat; mai ales vinat mare, pentru tot grupul), cine punea pe masa vinatorului hrana necesara? (Ciuperci, scoici, melci etc.)

    Cred ca trebuie redefinit conceptul de "emancipare" feminina.
    Si avind 62 de ani, nu ma intereseaza situatia mea. Nu sunt speriat de "concurenta". Eu am un singur viitor, foarte previzibil... Depinde doar cand. Dar am ceva experienta de viata si -la virsta asta- incepi sa te gindesti mai mult la viitorul omenirii, decat la viitorul tau.
    (Am crescut un baiat si o fata...)

    Sperind ca v-am oferit o tema de meditat, permiteti-mi sa va urez numai de bine!
    • Like 3
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      kris check icon
      Articolul e o aberatie care nu ia in considerare o gramada de detalii istorice, de genul "facem 13 prunci si cu ceva noroc poate 5 supravietuiesc". De-a lungul istoriei o gramada de femei s-au spetit la munci agrare si de genul, problema nu e cit de mult duce un corp uman ci cum vezi si ce asteptari ai de la un copil. Chestia asta s-a schimbat enorm in ultimul secol iar una din consecinte e ca in anumite tari "civilizate" exista asa-zisa criza a maternitatii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult