Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Criza maternității: în lumea civilizată, femeile fac copii târziu, din ce în ce mai greu, cel mult unul, doi, sau nu mai fac deloc

Femeie televiziune

Foto: Guliver Getty Images

Trăim în cea mai bună dintre perioadele posibile, de zeci de ani e pace în partea asta de lume, avem cea mai mare speranță de viață din istorie și cel mai bun trai datorită tehnologiei, industrializării și descoperirilor științifice. Și, totuși, nicicând maternitatea nu a cunoscut criza în care se află azi.

În partea civilizată a lumii, femeile fac copii târziu, din ce în ce mai greu, cel mult unul, doi, sau nu mai fac deloc. E o gravă criză care se adâncește cu fiecare femeie ce ajunge disperată la doctor pentru inseminări artificiale și fertilizări in vitro, în speranța că trupul ei va înflori. Cum s-a ajuns aici? Am fi tentați să spunem că responsabilitatea aparține chiar femeilor, care s-au „emancipat” în ultimul secol. Și-odată cu drepturile și libertățile câștigate, s-au luat la întrecere cu bărbații, iar acum vor nu doar un serviciu, ci cariere, funcții, poziții înalte, să fie lideri, să conducă partide, țări și business-uri de succes. 

Peste tot, în conversațiile mamelor noastre, ale părinților, bunicilor, bărbaților și încă ale multor femei, bântuie ca o ciumă gândirea asta: femeile de azi și-au uitat menirea și s-au îndepărtat de rostul sacru al perpetuării speciei. În realitate, e fix invers. Să vă explic de ce.

Problema nu e că femeile și-au câștigat drepturi și că au în aparență toate libertățile consfințite de constituțiile țărilor în care se nasc, trăiesc și muncesc. Și nici că-și doresc și chiar reușesc marea majoritate a celor care-și propun să aibă cariere și poziții de succes. Marile companii și cele care învârt business-uri de miliarde au femei manageri de top nu pentru că nu vor să facă discriminare de gen. Și nici pentru că femeile sunt mai bune ca bărbații, cum am fi tentați să clișeizăm, alunecând în cealaltă extremă. Explicația e mai simplă și mai aproape de originile speciei. Femeile au un fel de a pătrunde lumea, de a o pune în ordine și de a o conduce care dă rezultate extraordinare și pentru bărbați. Până de curând, lucrul acesta părea de neconceput. Minți luminate ale secolului nostru au descoperit asta și ies ușor, ușor din schematismul paradigmei „bărbații sunt mai inteligenți, ba nu, femeile sunt mai inteligente”. Femeile au o inteligență care e pur și simplu altfel, iar ea nu e concurentă bărbaților, ci diferită și complementară în alcătuirea lumii. Universul nu trebuie să fie condus de femei. Ci de femei, și bărbați, deopotrivă. Ca să revin, problema nu e de ce femeile caută să-și împlinească acum potențialul, ci de ce le-a fost luat, secole de-a rândul acest drept. Ca să aflăm răspunsul trebuie să ne întoarcem un pic în timp și să ne uităm dacă a existat vreo epocă în care femeia a avut un alt statut. Și știu că răspunsul, pe care eu l-am căutat ca filolog, îi va disconforta pe mulți.

În era precreștină, în societățile primitive și vasta lume antică, femeia avea un rol sacru. Credința oamenilor în contribuția feminității la facerea întregii lumi era atât de firească, încât divinitățile din Europa până în îndepărtata Asie nu erau zeii, cum generic aflăm noi în scriptură, ci zeițele și zeii, cum aflăm noi din descoperirile arheologice de secol XIX pe care le consemnează azi toate istoriile școlare și pe care s-a întemeiat sistemul de educație modern. Mircea Eliade, cu care ne tot mândrim prin broșuri, ignorându-i tezele, scrie în „Istoria Credințelor și Ideilor Religioase” despre asocierea în culturile precreștine a zeităților feminine preponderent cu pământul și a celor masculine - cu zona celestă. Creația, natura, lumea au apărut la împreunarea dintre cele două. Cum au reușit religiile erei noastre să elimine femeia din rolul său de putere primordial? Cum au dispărut zeițele din imaginarul colectiv? Reflectați câteva secunde fără patimă la reperele spirituale care ne guvernează viața din Evul Mediu până azi. Dumnezeul Creației are proiecții exclusiv masculine, iar Eva, prima femeie, oricum nu e om, e o coastă... Poate cel mai de seamă istoric al generației noastre, Yuval Harari, pe care-l așeptăm anul acesta la București, vorbește în „Homo Deus” despre paradoxul în care ne aflăm. Ne bucurăm din plin de toate descoperirile științei și ale arheologiei care ne-au scos din subterane milenii de evoluție ale planetei, de la mamuți la Epopeea lui Ghilgameș, cu care începe orice studiu de literatură universală în școală, dar suntem încă mental captivi în cele câteva secole de Ev Mediu.

Trăim în cea mai bună dintre perioadele posibile, avem cea mai mare speranță de viață din istorie și cel mai bun trai, dar femeile încă recuperează ce le-a fost luat. Nu mai sunt nici supuse, nici fecioarele născătoare de prunci, inseminate fără voia lor de entități superioare, ci femei care fac sex, sunt propriile lor stăpâne și știu să conducă. E în natura lor. 

Maternitatea va ieși din criză, deci, nu când femeile se vor întoarce să stea la cratiță și să facă copii, ci atunci când bărbații vor face un pas înainte și vor înțelege că rolul masculin în actul de creație nu e superior, mântuitor, nici pasager ca sfântul duh. E unul solar, complementar, de implicare permanentă și responsabilă în creșterea speciei. Așa cum actul conducerii, organizării lumii nu e tutelar masculin derivat al forței fizice, ci o naturală distribuție de putere, prin completarea abilităților minții cu virtuți emoțional-afective. Ne mai trebuie timp ca să atingem acest echilibru dar, dacă bărbații nu vor face efortul să se descopere, iar femeile nu vor ieși din rigiditatea unor clișee medievale, exact ca în trista „Poveste a slujitoarei”, și specia lor într-o zi va dispărea. Și nicio religie nu va mai fi acolo să o poată salva…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce să mai zic? S-a demonstrat matematic că eruropenii vor dispărea, în cel mai bun caz vor fi minoritari pe propriul continent la un moment dat, cui datorăm asta? traiului ”bun”, decăderii omului pe care nu-l mai interesează nimic decât un orgasm divers și colorat, de copii cine să mai aibă grijă? Cine să-și strice confortul personal cu ei? Multe(i) bagă caseta cu copii o să îi fac când pot să le ofer tot ce e mai bun, adică niciodată pentru 90% dintre noi.....
  • Like 0
  • @ Calin Batran
   kris check icon
   Faza e ca pe vremuri multi ii faceau in speranta ca unul din ei va fi suficient de descurcaret ca sa le scoata familia din mizerie. Azi e cam invers...
   • Like 0
 • Cred că acest articol ar trebui tradus și arătat întregii lumi. Punctează niște lucruri de importanță contemporană colosală, și răspunde la niște întrebări pe care multe femei și le adresează, dar la care nu pot găsi un răspuns imediat.
  • Like 0
  • @ Andra Vieru
   kris check icon
   Chinezii si alti asiatici s-ar prapadi de rîs citindu-l. N-are nici o legatura rolul femeii in Evul Mediu cu ce se intimpla acum, in general problema e ca:
   1. azi majoritatea copiilor supravietuiesc perioadei de copilarie, pe vremuri se murea chiar si de o gripa
   2. felul in care oamenii vad si trateaza copiii s-a schimbat: nu-i mai trimiti de ucenic pe la 6 ani, nu-i mai faci sa aiba cine sa te ingrijeasca la batrinete, etc.
   • Like 0
 • „Cea mai bună perioadă posibilă” și tinerii cu salariu mediu trebuie să facă un credit pe 30 de ani ca să-și permită o locuință MICĂ, nu DECENTĂ? Și asta nu doar în România, ci în toată lumea occidentală.

  LOL. Somn ușor și vise plăcute în continuare.
  • Like 1
  • @ Lucian Sarbu
   kris check icon
   E vraja. E cea mai buna perioada posibila sa nu mori in primii ani de dupa nastere ca pe vremuri si cam atit.
   • Like 0
 • Femeile au EQ egal cu IQ-ul barbatilor si asta era ok, pentru ca in felul asta ele puteau sa aibe grija ca societatea sa nu se umple de sociopati, prin grija lor, in timp ce barbatii isi vedeau de menirea de a produce pentru familia lor.
  Dar niste neomenite s-au gandit ca e ok sa-si verse naduful insuccesurilor lor in viata peste intregul mapamond si asa il avem pe Cornel care-ti face cea mai chic pedichiura si o avem si pe Maria care manuieste pickhammer-ul ca nimeni altcineva.
  Cui cacat folosesc "progresurile" astea inca nu s-a aflat.
  • Like 0
 • Nu cred ca ar fi o problema numarul scazut de nasteri din "lumea civilizata", problema cred ca e numarul prea mare de nasteri din lumea "...mai putin civilizata". Pana la urma democratia e doar despre cantitate, ajung sa decida soarta lumii cei multi nu cei capabili.
  • Like 1
 • GabiC check icon
  Dupa cum se "scurge" istoria, in 10-20 de ani nici vei mai avea dreptul sa scrii ceva despre femei; Ele vor fi undeva....a colo....in harem....asteptand fertilizarea... cu pungile de gunoi pe cap ( a se citi "burka" );
  Cine nu se supune...e lapidata sau ....you nkow...
  • Like 0
 • Mai nou întâlnesc femei de 30+ ani care nici relații serioase nu mai vor, darămite căsătorie și copii. I-am spus unei tipe de 34 : "știi ca după 30 de ani, e mult mai greu pentru femei sa rămână însărcinate". Răspunsul: "Știu, asta e". Eșantionul pe care am construit concluzia include femei din mai multe naționalități, nu doar din Romania. Preponderent Vest , iar când spun "Vest" includ si Australia/US/Canada.
  E ok, lăsați ca "produc" 4-5 copii cele din Orientul Mijlociu și Asia...


  • Like 0
 • Generalizarile nu folosesc la nimic. Nu putem judeca toti barbatii la un loc cum nu putem baga nici femeile in aceealsi oala (nu aia de la bucatarie).

  Cel putin in SUA e loc pentru oricine sa-si decida viata dupa cum doreste. Femeile au dreptul sa faca ce vor: sa nu faca copii, sa aiba cariera si chiar sa traiasca fara barbati, daca asta vor.

  Mai grav e ca unele se trezesc la peste 40 de ani ca vor copii si familie. E cam tarziu, iar copii la varsta aia se nasc cu probleme.

  Si pentru barbati si pentru femei: pe mormant, cand nu vom mai fi, nu va fi scris numele multinationalei pentru care ne-am sacrificat viata.
  • Like 3
 • Femeia vs iubirea

  Eu le iubesc ' toata
  si ma bucur ca pot
  dar parca ascund
  copilul de mine

  e doar un fel de curaj
  venit de foarte departe
  si totusi iubirea imi pare
  ca'e chiar uzufructul, eu

  E'asa ma dedic revelatiei
  din strofa a 2'a a lui euiei
  Femeia vs. iubirea
  Este o ia din al meu ieu.

  je t'aime ... beaucoup ...
  • Like 0
 • Felicitari pentru articol!
  Poate ideea dvs. este corecta. Multi barbati fac pasul(despre care vorbiti) inainte.

  Totusi, ma bate un gand parsiv. Oare femeia este pe deplin fericita si realizata in dorinta de a deveni barbat? (Preluind rolul si responsabilitatile sociale traditionale ale barbatului.)
  Poate ca emanciparea feminina ar trebui altfel gindita. Mai ales ca au o inteligenta diferita de a barbatilor. (Dupa cum afirmati.)

  Oare -in timpurile primitive- o femeie (adica insarcinata sau/si cu copii mici, de ingrijit) putea sa mearga la vanatoare? Cine ii ingrijea pe cei mici? Si daca expeditia nu reausea (vinatoarea nu aduce mereu vinat; mai ales vinat mare, pentru tot grupul), cine punea pe masa vinatorului hrana necesara? (Ciuperci, scoici, melci etc.)

  Cred ca trebuie redefinit conceptul de "emancipare" feminina.
  Si avind 62 de ani, nu ma intereseaza situatia mea. Nu sunt speriat de "concurenta". Eu am un singur viitor, foarte previzibil... Depinde doar cand. Dar am ceva experienta de viata si -la virsta asta- incepi sa te gindesti mai mult la viitorul omenirii, decat la viitorul tau.
  (Am crescut un baiat si o fata...)

  Sperind ca v-am oferit o tema de meditat, permiteti-mi sa va urez numai de bine!
  • Like 3
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   kris check icon
   Articolul e o aberatie care nu ia in considerare o gramada de detalii istorice, de genul "facem 13 prunci si cu ceva noroc poate 5 supravietuiesc". De-a lungul istoriei o gramada de femei s-au spetit la munci agrare si de genul, problema nu e cit de mult duce un corp uman ci cum vezi si ce asteptari ai de la un copil. Chestia asta s-a schimbat enorm in ultimul secol iar una din consecinte e ca in anumite tari "civilizate" exista asa-zisa criza a maternitatii.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult