Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Criza politică din Israel: ambasadele israeliene din lume, instruite de sindicatul ministerului de externe israelian să se alăture grevei naționale. Mesajul transmis de Casa Albă

Proteste in Israel

Foto: Profimedia Images

Criza politică din Israel continuă. Ambasadele israeliene din întreaga lume au fost instruite de sindicatul ministerului de externe israelian să se alăture grevei naționale.

O sursă dintr-o ambasadă a Israelului, care a vorbit sub protecția anonimatului cu jurnaliștii de la Reuters, a confirmat existența scrisorii și a spus că personalul ambasadelor și consulatelor din întreaga lume va decide dacă se vor alătura grevei sau nu.

Potrivit Reuters, scrisoarea precizează că activitățile Ministerului de Externe din țară și din străinătate se vor limita astăzi la serviciile de urgență. De altfel, pe pagina web a Ambasadei Israelului în Nepal sunt scrise cuvintele „în grevă”.

Totodată, un purtător de cuvânt al Ambasadei Israelului în Statele Unite a confirmat pentru Times of Israel că Ambasada s-a închis până la noi ordine, iar astăzi (ziua de luni) nu va fi oferite servicii consulare.

De altfel, Casa Albă a lansat o declarație în care exprimă o „îngrijorare profundă”, îndemnând în același timp liderii politici israelieni să „găsească un compromis cât mai curând posibil”.

Separat, premierul israelian a cerut protestatarilor „de stânga sau dreapta” să se comporte responsabil și să nu apeleze la violențe. Mesajul a fost transmis pe Twitter și are legătură probabil cu decizia grupărilor de extremă-dreapta care și-au anunțat intenția de a organiza la rândul lor proteste de susținere a reformei justiției.

Guvernul premierului Benjamin Netanyahu „încearcă să facă din Israel o dictatură", potrivit fostului premier Ehud Barak. „Este cea mai gravă criză pe care am avut-o în Israel în ultimii 75 de ani”, a declarat Barak, care a fost prim-ministru israelian între 1999 și 2001. „Este o amenințare pentru democrația noastră și modul nostru de viață. Trebui să apărăm democrația împotriva celor care folosesc chiar instrumentele pe care aceasta le oferă pentru a o distruge din interior”, a mai spus acesta, citat de CNN.

Pentru a-și recâștiga puterea politică, Netanyahu a trebuit să formeze cea mai de dreapta coaliție de guvernare din istoria Israelului după alegerile din noiembrie 2022.

BBC scrie că așa funcționează lucrurile în politica israeliană, fiind întotdeauna nevoie de o coaliție pentru a putea obține cele 61 de locuri în Knesset (Parlamentul Israelului).

Pentru ca Netanyahu să fie din nou prim-ministru, trebuia să adune în jurul spu un grup de oameni care să-i permită să aibă din nou majoritatea necesară guvernării. De aceea a trebuit să permită formarea unui guvern în care au venit la masă elemente de extremă dreaptă ale politicii israeliene.

Scenariul e simplu pentru Netanyahu: Dacă nu mai dispune de actuala coaliție, pierde puterea. Deci, pentru el, acest lucru este crucial, mai ales că în acest moment se află și în mijlocul unui proces de corupție, fiind acuzat de luare de mită și fraudă, printre altele. Premierul israelian neagă toate acuzațiile. În tot acest context, Netanyahu inevitabil se gândește la ce se va întâmpla când acel proces se termină.

Altfel spus, suma tuturor mișcărilor politice din ultimul timp pe care le-a făcut Netanyahu a ajuns astăzi la un capăt de linie, iar premierul Israelului are de luat câteva decizii grele.

The Guardian relatează că este imposibil să te apropii măcar de sediul Knesset-ului, având în vedere că parcurile și drumurile care îl înconjoară sunt pline de oameni care protestează. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult