Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Criza politică din Israel: ambasadele israeliene din lume, instruite de sindicatul ministerului de externe israelian să se alăture grevei naționale. Mesajul transmis de Casa Albă

Proteste in Israel

Foto: Profimedia Images

Criza politică din Israel continuă. Ambasadele israeliene din întreaga lume au fost instruite de sindicatul ministerului de externe israelian să se alăture grevei naționale.

O sursă dintr-o ambasadă a Israelului, care a vorbit sub protecția anonimatului cu jurnaliștii de la Reuters, a confirmat existența scrisorii și a spus că personalul ambasadelor și consulatelor din întreaga lume va decide dacă se vor alătura grevei sau nu.

Potrivit Reuters, scrisoarea precizează că activitățile Ministerului de Externe din țară și din străinătate se vor limita astăzi la serviciile de urgență. De altfel, pe pagina web a Ambasadei Israelului în Nepal sunt scrise cuvintele „în grevă”.

Totodată, un purtător de cuvânt al Ambasadei Israelului în Statele Unite a confirmat pentru Times of Israel că Ambasada s-a închis până la noi ordine, iar astăzi (ziua de luni) nu va fi oferite servicii consulare.

De altfel, Casa Albă a lansat o declarație în care exprimă o „îngrijorare profundă”, îndemnând în același timp liderii politici israelieni să „găsească un compromis cât mai curând posibil”.

Separat, premierul israelian a cerut protestatarilor „de stânga sau dreapta” să se comporte responsabil și să nu apeleze la violențe. Mesajul a fost transmis pe Twitter și are legătură probabil cu decizia grupărilor de extremă-dreapta care și-au anunțat intenția de a organiza la rândul lor proteste de susținere a reformei justiției.

Guvernul premierului Benjamin Netanyahu „încearcă să facă din Israel o dictatură", potrivit fostului premier Ehud Barak. „Este cea mai gravă criză pe care am avut-o în Israel în ultimii 75 de ani”, a declarat Barak, care a fost prim-ministru israelian între 1999 și 2001. „Este o amenințare pentru democrația noastră și modul nostru de viață. Trebui să apărăm democrația împotriva celor care folosesc chiar instrumentele pe care aceasta le oferă pentru a o distruge din interior”, a mai spus acesta, citat de CNN.

Pentru a-și recâștiga puterea politică, Netanyahu a trebuit să formeze cea mai de dreapta coaliție de guvernare din istoria Israelului după alegerile din noiembrie 2022.

BBC scrie că așa funcționează lucrurile în politica israeliană, fiind întotdeauna nevoie de o coaliție pentru a putea obține cele 61 de locuri în Knesset (Parlamentul Israelului).

Pentru ca Netanyahu să fie din nou prim-ministru, trebuia să adune în jurul spu un grup de oameni care să-i permită să aibă din nou majoritatea necesară guvernării. De aceea a trebuit să permită formarea unui guvern în care au venit la masă elemente de extremă dreaptă ale politicii israeliene.

Scenariul e simplu pentru Netanyahu: Dacă nu mai dispune de actuala coaliție, pierde puterea. Deci, pentru el, acest lucru este crucial, mai ales că în acest moment se află și în mijlocul unui proces de corupție, fiind acuzat de luare de mită și fraudă, printre altele. Premierul israelian neagă toate acuzațiile. În tot acest context, Netanyahu inevitabil se gândește la ce se va întâmpla când acel proces se termină.

Altfel spus, suma tuturor mișcărilor politice din ultimul timp pe care le-a făcut Netanyahu a ajuns astăzi la un capăt de linie, iar premierul Israelului are de luat câteva decizii grele.

The Guardian relatează că este imposibil să te apropii măcar de sediul Knesset-ului, având în vedere că parcurile și drumurile care îl înconjoară sunt pline de oameni care protestează. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult