Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP: Donald Trump încearcă o lovitură de stat. Durerea lui cea mai mare o reprezintă faptul că Putin și Xi Jinping sunt pe viață

Donald Trump 13 noiembrie

Foto: Guliver/ Getty Images

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu se declară uimit de câți simpatizanți ai lui Donald Trump sunt în România, în condițiile în care președintele american în exercițiu încearcă în prezent nici mai mult, nici mai puțin decât o lovitură de stat, aducând daune majore imaginii Statelor Unite.

Trump ar vrea să rămână la putere pe viață, după modelul liderilor din Rusia și China, sau să-și asigure măcar o dinastie, precum în Coreea de Nord. Tocmai de aceea îi este greu să accepte acum înfrângerea, pentru că se simte umil, „un băiat mai sărăcuț”, în fața acestor lideri, a spus jurnalistul, vineri seară, la Digi24.

Cristian Tudor Popescu: „Sunt la trumpiști în țara asta cum nu mi-am imaginat, am descoperit trumpeții pe net, îi văd cum vin, sunt ca orcii din Stăpânul inelelor, năvălesc în hoarde.

Cine poate să-l simpatizeze pe acest personaj nu va avea niciodată vreo tangență cu mine, cu omul acela nu voi sta niciodată într-o încăpere mai mult de 5 secunde, până când îmi dau seama cu cine am de-a face și plec. N-am nimic cu el, să fie sănătos, libertate de expresie! N-am spus că-l dau afară pe trumpist, trumpistul ar face asta cu mine, dar nu, plec eu din încăpere, el poate să rămână.

Donald Trump derulează, încearcă ceea ce se numește coup d'état, lovitură de stat, după manual! În momentul de față l-a înlocuit pe secretarul Apărării, pe Mark Esper, pentru un motiv legat de Ceaușescu.

Îți recomandăm

Ceaușescu a fost cel care a cerut ca armata să iasă în stradă și să tragă, să intervină asupra manifestanților în decembrie '89. Legenda spune - sursele sunt destul de confuze - că generalul Milea i-a spus: tovarășu' secretar general, am căutat peste tot în regulamentele militare și nu scrie nicăieri că armata trebuie să se bată cu poporul, să atace poporul în stradă - de unde i s-ar fi tras și moartea. Asta i-a cerut Trump lui Mark Esper când au început demonstrațiile după uciderea acelui american de culoare de către un polițist alb, i-a cerut să scoată armata, și Esper a spus tot așa: domnule președinte, cu tot respectul, armata nu e chemată să se bată cu cetățenii americani, armata se bate cu dușmanii din exterior. Și acum l-a dat afară și i-a dat afară și pe alții de acolo. Și dă afară peste tot, pe oricine, în momentul ăsta, care nu merge cu el sută la sută, nu îi face mătănii.

S-a năpustit și asupra televiziunii republicane, Fox News! De ce? Pentru că oamenii ăia și-au făcut meseria corect și au dat rezultatul matematic, care este confirmat și răsconfirmat acum, în legătură cu statul Arizona - și ei l-au dat înaintea CNN-ului! Oricine îl contrazice pe Trump trebuie să fie lichidat, scos de acolo, terminat! Dacă ar putea să închidă toate media americane, ar face-o fără să clipească.

Știți care e durerea lui cea mai mare în momentul ăsta? Nici măcar nu este Joseph Biden. Durerea lui cea mai mare o reprezintă Putin și Xi Jinping, pentru că el este mai umil pe lângă ei, un băiat mai sărăcuț. Știți de ce? Pentru că ăia sunt pe viață! Au avut grijă să-și rezolve problema și Putin și Xi Jinping sunt pe viață! Când Xi Jinping s-a autoeternizat în fruntea Chinei, Donald Trump a declarat: „Excellent idea!”

Îți recomandăm

Trump trebuie să se supună - vă dați seama ce groaznic e pentru el să știe că trebuie să fie ales la patru ani: eu, să fiu ales?! Ce vrea el acum, dacă ar reuși această lovitură de stat pe care o încearcă acum, oare credeți că o face pentru un mandat de patru ani? Când riști în halul ăsta, când lovești în democrația americană veche de sute de ani, când expui America pe plan internațional în modul ăsta oribil - iresponsabil este un parfum de tei, nu știu ce să mai spun, scelerat e puțin și asta - îți bați joc de America în felul ăsta, fără niciun fel de ezitare, cum face Trump, credeți că o face pentru a sta numai patru ani? Nu, o face ca să stea acolo pe viață și ca să vină după aceea în fruntea Americii odraslele lui - Donald Trump jr. și Eric, care sunt foarte bine dresați. Nu știu dacă i-ați văzut cum evoluează în peisaj, urlă pe toate ecranele: fraudă, fraudă, l-au furat pe tata! Să vină ca în Coreea de Nord, la prietenul lui: Kim Ir Sen, Kim Jong-il, Kim Jong-un. Asta vrea Donald Trump, nu se mai încurcă el cu un mandat de patru ani!

Eu vă spun ce vrea, uitați-vă la comportamentul lui!

Există, totuși, niște instituții, există justiție în America, care i-a trimis la coș toate aberațiile astea cu frauda, încep să se trezească și republicanii, să iasă din spaima aia, din teama de el, dar lucrurile nu s-au încheiat și va mai produce daune în acest timp - până când va fi pus în funcție, așa cum e normal, următorul președinte - va produce daune majore Americii în continuare fără niciun pic de ezitare”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Talibanii trumpisti ar trebui sa pună mâna și sa calculeze cât plătesc impozit in medie cele aproximativ 5.000.000 de alegători americani care fac diferența între voturile primite la nivel central de Trump și cele primite de Biden. Asta ar trebui sa le dea o idee cu cât este mai mare valorea lui Biden fata de valoarea lui Trump. Impozitele sunt fundamentul statului american... Poate trumpistii nu știu asta, ca idolul lor fiind mai tot timpul falit nu plătește impozite. Marele miliardar Trump cu câstiguri anuale sub 60.000$... Sau poate sunt și ei tot timpul faliți, incapabili sa scoată un ban și atunci nu înțeleg cum e chestia asta cu impozitele...
  • Like 1
 • Iti dai seama ca ai facut pronosticuri gresite si ca ai cazut de fazan cu "clarviziunile"tale politice dupa furaciunile grosolane si demascate ale acolitului tau Biden si acum nu stii cum sa iesi din propriu penibil,decat dand in suporterii d nului Trump si fara sa aduci motivatii/argumente pe care se bazeaza in aceasta ura furibunda si nedemna!
  Pur si simplu nu ti place Presedintele Trump,pt ca esti frustrat si invidios,prin comparatia cu acest titan al politicii internationale,mai exact NR.1 in lume!Asta e de fapt adevarul!INVIDIE IN STARE PURA!!!
  • Like 1
  • @ Seb Dimi Vatau
   Cui ii place Trump...?
   • Like 1
  • @ Seb Dimi Vatau
   Cred ca i-ar uai uitat sa iti iei medicamentele desi la starea in care esti nu stiu daca iti mai sunt de vreun folos. Pai cum sa fure Biden alegerile cand Trump este presedinte si deci el este la butoane si are cele mai multe parghii ca sa poata face asta. O fi functionand si in USA statul paralel a lui Dragnea?
   • Like 3
 • Daca asta e parerea lui CTP, sunt profund dezamagit pentru ca da dovada de superficialitate.

  Nu e nevoie sa fii "trumpist" ca sa iti dai seama ca Biden nu e decat un slugoi politicianist penibil care va avea atatea chitante de platit dupa ce/daca va ajunge presedintele Statelor Unite, incat va fi practic nevoit sa se scuze discret din scena incepand inca de pe 20 ianuarie seara din ziua învestirii, lasand butoanele la discretia papusarilor condusi de Kamala Harris.

  Biden e un soi de Klaus Iohannis dar mai incet la minte (daca e posibil as ceva)...cine a urmarit ultima dezbatere Trump-Biden fata-in-fata poate nu a ratat momentul in care Biden nu mai avea argumente si a incercat in mod jenant sa se uite in camera si sa mimeze ca se adreseaza direct privitorilor, asa cum probabil a fost sfatuit de oamenii care il controleaza din culise, dupa acelasi gen de manevra si care i-a reusit la prima dezbatere pentru ca a facut-o inopinant, nu fortat, ca a doua oara. Incercarea stangace de a fenta focalizarea audientei a fost insa dejucata brutal si extrem de efiace de un Trump mai mult amuzat si aflat pe faza, decat incrancenat ca prima data.

  Daca devine presedinte, Biden va fi un fiasco pentru Statele Unite, o tara rupta exact in doua pe o falie culturala, nu disimilar Marii Britanii in 2016 la votul in legatura cu Brexit cand jumatate din polpulatie a votat impotriva imigratiei si anti-Europa si practic ca sa faca in ciuda celeilalte jumatati. Statele Unite ale Americii sunt in momentul de fata intr-un punct al propriului parcurs instoric in care minoritatile si interesele negrilor, interese care s-au solidificat masiv in timpul presedintiei Obama care a stimulat atat direct cat si indirect avansul unor grupari precum Acorn, care sub acoperirea ca avanseaza interesele comunitatilor locale, au devalizat de fapt fondurile publice locale care altfel chiar ar fi putut sa fie folosite pentru interesele celor care aveau nevoie de ele dar in schimb au fost sifonate prin diverse scheme si combinatii care au scapat de scrutinul obisnuit din frica autoritatilor de nu fi “politically correct” si posibil acuzate de rasism.

  Asa-zisii “democrati” care dupa Obama au ramas bine organizati la “firul-ierbii” pentru ca au avut grija sa-si puna oameni peste tot la nivel local, sunt acuzati ca si-au activat celulele de actiune pe care nu cu mult inainte le foloseau pentru scopuri pretins-comunitare, pentru a impulsiona masiv un vot prin corespondenta care s-a dovedit ca a fost o strategie castigatoare pentru Biden. Dincolo de o impulsionare declarativa, milioane de plicuri continand buletine de vot, acuza unii republicani, au fost trimise prin posta avand aplicata stampila cu data de expediere si nu cea de retur. Legea americana din multe state se referea la data expedierii buletinului de vot in sensul ca ea trebuie sa fie anterioara datei de 3 noiembrie din anul votului dar nu specifica daca e vorba de data de expediere sau cea de retur lasand astfel loc unor abuzuri cum ar fi expedierea ulterioara datei de 3 noiembrie, ceea ce ar fi putut, teoretic, sa influenteze rezultatele finale din statele in cauza, cum ar fi Michigan sau Pennsylvania.

  Biden e intruchiparea politicianului de care se spune ca “numai gura e de el” si dovada sunt multiplele interpelari din partea lui Trump care a insistat ca Biden sa raspunda de ce nu a facut deja, cat a fost la putere ipreuna cu Obama, ceea ce promite acum ca va face daca va fi ales presedinte, ce a facut concret in cei 47 de ani de cariera politica in afara de sa se planga de blocajele republicanilor, intrebari la care Biden a refuzat sau nu a fost in stare sa raspunda.

  Cu ocazia acestor alegeri, europenii sunt acuzati ca pretind ca se pricep mai mult la politica SUA decat la cea europeana si se pare ca nici noi romanii nu facem exceptie. Inainte de a categorisi insa oamenii in doua, “trumpistii” si “baieti buni”, ar trebui sa ne gandim ca lucrurile in Statele Unite nu au cum sa stea asa cum sunt deseori descrise de presa consacrata, din moment ce votul s-a impartit atat de vadit in doua. Nu poti sa ai 50% “prosti” in nici o societate ca altfel s-ar fi dus de mult de rapa...Adevarul este altul si anume ca Trump inca reprezinta in mintile multora non-politicianul lipsit de falsitatea protocolului obligatoriu, de la care oamenii simt ca macar pot sa intuiasca pulsul “domniei” pe cand un fals ca Biden va ingopa cu siguranta adevarul despre ce se intampla la Washington sub cutele unui covor rosu politic foarte gros, ale carui dedesubturi sunt rezervate numai celor din sfera puterii.
  • Like 2
  • @ Tristan Tzara
   Raul cel mai mic e Biden...Trump e un individ periculos si iresponsabil....
   • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult