Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum a ajuns votul de duminică, „o formalitate”. PSD câștigase cele 7 primării din București cu mult înainte de alegerile din 5 iunie

La fix 26 de ani de la „duminica orbului”, urmașul FSN obține o nouă victorie de răsunet. Succesul PSD la alegerile locale este îndelung comentat. Motivul pentru care acesta a fost posibil este că PSD a fost singurul partid care a jucat partitura pe care o știe cel mai bine și nu a încercat să pară altceva decât e. Adversarii săi, cel puțin în București, au fost ori ezitanți (PNL), ori neexperimentați (USB), ori prea puțin semnificativi (PMP). Altfel spus, PSD nu a a făcut nicio mișcare politică spectaculoasă. S-a concentrat asupra a ceea ce știe să facă - și-a mobilizat propriul electorat și a venit cu mesaje consecvente cu imaginea sa. A fost un joc bine plănuit de laboratoarele din Kiseleff, în care singura variabilă era existența votului într-un tur. Odată securizat, PSD nu a avut nimic altceva de făcut decât să-și scoată oamenii la vot.

Iar votul a devenit o simplă formalitate. Singura variabilă care ar fi putut să strice planul pesedist ar fi fost o prezență masivă la vot a electoratului „indecis”. Un electorat pe care PSD nu-l are și pe care nici nu-l dorește la urne, pentru că este imprevizibil.

Practic, PSD nu a câștigat datorită prestației sale, ci datorită conjuncturii pe care a avut grijă să și-o creeze. Altfel, am fi putut vorbi despre un PSD cu 0 primării câștigate la București, în loc de 7.

Înfrângerea PNL în București este o consecință aproape firească a unui an și jumătate de (in)acțiune politică, caracterizat de lipsă de asumare și de un comportament tip „merge și-așa”. Plecând pe un val de popularitate fără precedent după victoria președintelui Klaus Iohannis, PNL a risipit zeci de procente făcând doar greșeli neforțate. Schimbările dese de candidați constituie doar unul dintre exemple. Merită amintit și contextul. Din 2014, PNL nu a fost la putere nicio zi, evitând orice risc de “erodare la guvernare”. Mai mult, după ce PNL a beneficiat de statutul de partid în opoziție, a fost ulterior o formațiune care a sprijinit din Parlament cabinetul de tehnocrați, cu ale cărui rezultate a avut libertatea de a fi cât se poate de selectiv. PNL a încercat să facă o jumătate de reformă. Cu unii candidați penali scoși de pe liste, cu alții scoși de pe liste „de ochii lumii”, dar de fapt susținuți (George Scripcaru), dar și cu unii susținuți oficial (Dorin Florea). Asocierea cu Piedone este un alt exemplu în acest sens. Conducerea PNL „s-a dezis” de mișcarea lui Răzvan Sava, dar nu l-a sancționat în niciun fel pe acesta. PNL a jucat la două capete și a pierdut. Și imagine, și voturi. A uitat cele mai importante două principii ale comunicării politice: 1. Fii consecvent cu tine însuți și 2. O imagine bună trebuie întreținută constant. Un al doilea principiu pe care se pare că și Klaus Iohannis îl uită.

Vrem sau nu să recunoaștem, prezența scăzută la vot este strâns legată de votul într-un singur tur. Toate exemplele de mobilizare a electoratului „de dreapta” (Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis) au avut loc în turul al doilea de scrutin, când scorul candidatului de dreapta a crescut direct proporțional cu prezența la vot. De data aceasta însă, nu am avut doar PSD și antiPSD. Electoratul arată din nou că nu are suficientă experiență democratică pentru a interpreta corect competițiile cu trei sau mai mulți competitori (Nicușor Dan, Gabriela Firea și Cătălin Predoiu). Acest fapt demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că, spre deosebire de PSD, celalalte forțe politice, inclusiv PNL, nu au un nucleu dur de susținători care să fie semnificativ. Există mai degrabă un electorat antiPSD, și nu unul al PNL sau al formațunilor care se opun „sistemului”. Iar caracteristica principală a acestui electorat este volatilitatea mult mai mare decât a electoratului fidel al PSD.

O altă concluzie a acestor alegeri este aceea că realizările, fie ele și superficiale, ale unui primar, primează în fața alegătorilor, și nu eventualele sale probleme penale. Exemplul primarului din Baia Mare care a ieșit învingător cu un scor de peste 70%, deși se află în detenție, este relevant în acest sens. Deși DNA are o cotă de încredere ridicată, alegătorii români nu consideră că trebuie să sancționeze ei, prin vot, aleșii cu probleme penale. Este o realitate cu care politicienii din România vor trebui să se obișnuiască, pe termen scurt, mai degrabă decât să încerce să o schimbe. Educarea acestora se va face, probabil. Dar pe termen lung.

Și tot pe termen lung se va produce mult dorita schimbare a scenei politice. Nu acum, nu în noiembrie. Acum este doar începutul. Noile formațiuni locale (USB, POL) sau naționale (PACT) au reușit deja să creeze breșe în sistemul bipartit PSD-PNL. Au reprezentanți în Consiliile Locale și de acum contează. Au trecut cel mai greu și cel mai important examen - au fost validate de electorat. Iar asta este cea mai bună veste a „duminicii orbului 2.0”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Duminica orbului?? putem sa-i spunem mai realist ca "NOI"" romanii am -scapat trenul,trenul care ar fi putut sa ne duca intr-o lume reala,adevarata in care cei care ar fi accedat la putere ar fi meritat increderea noastra...oameni educati,cu o cultura politica adevarata..si in primul rand onesti.Asa ca ne-am ales cu ..scursorile partidului comunist, la care onestitatea ,educatia ,cultura reprezinta calitati ..jignitoare pentru ascensiunea sociala si politica...care este problema ca au fost "'alesi"" pesonaje cu asa zise probleme juridice? delicventa economica ,sociala este virtutea care a fost lasata mostenire de partidul comunist...perpetuarea educatiei socialiste este "'obligatorie"' in societatea noastra alfel esti exclus,credeti ca vom mai iesi vreo data din acest...sistem?
    • Like 0
  • La fix 26 de ani de la „duminica orbului”, urmașul FSN obține o nouă victorie de răsunet. - Alin Iliescu
    Nu-s "fix 26 de ani" deloc. Atunci alegerile au avut loc pe 20 mai.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Adevarul e ca la raidurile DNA-ului partidele politice prefera sa mearga mai pe 'low profile".
    • Like 0
  • Venom check icon
    Televiziunile finanțate de Voiculescu, Ghiță şi Guşă au muncit din greu să inducă ideea că e firescul de pe lume că, pentru politicienii români, demisia de onoare e o lașitate și o trădare de partid. Ba chiar și a țării, a milioanelor de votanți care te vor 25 de ani înfipt tot pe tine în administrație sau primar sau premier "că a făcut ceva, măcar". Că nu contează că ai furat, ai luat șpagă. Țara nu mai are și alți oameni or dacă vin alții poate fură mai mult. Din momentul în care Dragnea a fost condamnat, celelalte partide trebuia să anunțe că nu se vor alia cu PSD. Propriul lui partid trebuia să respecte statul, nimic complicat. Spălarea pe creier a reușit, pagubele sunt imense. Primarul din Baia Mare este explicația combaterii reflexelor sănătoase de regurgitare a merelor putrezite.
    • Like 0
    • @ Venom
      Valentin check icon
      Trebuia sa-si dea demisia, ce tot ne ascundem! Asta nu tine nici de stanga, nici de dreapta. E o chestiune de onoare.
      • Like 0
  • check icon
    "Vrem sau nu să recunoaștem, prezența scăzută la vot este strâns legată de votul într-un singur tur. Toate exemplele de mobilizare a electoratului „de dreapta” (Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis) au avut loc în turul al doilea de scrutin" constatare nerealista. trebuie sa ne amintim de referendumul de indepartarea lui basescu, cand totul a fost rezolvat intr-un singur tur. eu cred ca chestiunea este legata de urmatorii factori : 1. lipsa unui partid cu program de dreapta (vezi modul in care pnl a fost predat catre psd prin usl). 2. lipsa unui lider carismatic cu varsta de maxim 35 de (vezi acuzatiile de colaborare cu fosta securitate), coroborat cu saracia romanilor de la toate nivelurile 3. lipsa de sustinere (dezinteresul) exprimat de clubul partidelor europene de dreapta pe fundalul coruptiei din romania 4. lipsa unei legislatii coerente care sa stopeze amestecul si controlul exercitat de serviciile de informatii in economie. toate acestea nu contribuie la victoria unui partid ci la dizolvare unei tari, lipsa de perspectiva economica prin prisma maximizarii intereselor de clan va face ca migratia romanilor catre occident sa creasca in urmatorii ani (vezi sudul italiei controlat de gruparile de intrese economice, sau mai recent evenimentele din statele americii centrale). opinia mea este ca nimeni nu poate actiona in directia cresterii economice a romaniei si in consecinta disolutia statului in urmatorii 25 de ani este inevitabila.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Tocmai aici e problema. Partidele ne cuceresc cu idei si sperante, iar rezultatele sunt aceleasi de ani de zile.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Te referi la acel "sa traiti binee ! " Valentin cand spui de electorat infantil si "prospecte" false ! Cand a avut "guvernul lui" Basescu a dezvoltat "afacerea" ANRP ca varf al guvernarii , caci altfel pt populatie si agenti economici a fost cea mai mare recesiune economica !
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Pe vremea aia nici eu nu citeam contracte politice, o spun cinstit. Nu m-am nascut cu treaba asta, am dobandit-o pe parcurs.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Problema este mult mai simpla : nu te uiti la promisiuni ci la FAPTELE acelui partid ! Nu mai suntem in primii ani de dupa Revolutie ca sa putem spune ca nu avem termen de comparatie ! Cu toate astea unii l-ar vota si acum pe Basescu , inclusiv impotriva lui Iohannis ! Deci problema este LA ELECTORAT nu la partide !
      • Like 1
    • @
      Valentin check icon
      Adica oricine nu voteaza cu USB e automat pesedist?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Dar nu am inteles ceva de la voi , CE ARE PSD0ul ???? Oprescu era si mai este inca pesedist si el e cel care a scos Bucurestiul din rahat si pe bucuresteni in general ! PSD-ul este o pepiniera de oameni competenti si ultracompetenti , nu mai este adunarea tovarasilor Oliviu Gherman si nenea ala de la Gorj pe care nici Ponta nu-l suferea ! Treziti-va si votati OAMENI la primarii , nu mai ganditi in termeni politici ca nu prea este cazul ! De fapt au si fost 3 buletine de vot , nu doar unul !
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      N-au fost trei, au fost cel putin patru, pe fiecare segment: primar, consiliu local, general...
      • Like 0
    • @
      Venom check icon
      Numai haterii nu văd meritocrația promovată de PSD la toate nivelurile. Au atâția oameni ultra competenți încât nu mai există loc în administrație și pentru alții, simplii competenți. Toată lumea știe că dacă ești PSD-ist te pricepi la orice, altfel nici nu te primesc în partid. Probabil că e doar invidie la contestatari, care încă angajează rude și piloși la stat fără nicio altă calitate. Iar Oprescu, toată stima. S-a mai întâmplat să fie mici inadvertențe la ceva contracte, dar la asemenea primărie de mare le mai pierzi din vedere - nu poți să acoperi chiar tot, se mai pierd dovezi, le mai găsesc procurorii. Făcuse sistemul aproape perfect, iar comisionul de 10 la sută pentru capitală era chiar mic. Om de calitate, nu s-a lăcomit, știa cum să atragă să facă ceva și pentru oamenii de afaceri și pentru bucureșteni.
      • Like 0
    • @ Venom
      check icon
      Faza cu cei 10 % nu stiu cum este desi am auzit-o f des , ideea este ca daca nu s-au majorat cu 10 % sau mai mult PRETURILE platite de primarie nu vad de ce m-ar interesa pe mine cu cine isi impart respectivii castigatori profitul , fie ca e Oprescu , Iohannis , Basescu , Videanu , Chereches sau orice partid ! Ma doare la basca , sa fie sanatosi , eu nu sunt invidios !! Este foarte bine daca mai multi oameni beneficiaza de venituri mai mari , problema este , repet , sa se aleaga pretul cel mai mic la aceeasi calitate ! dar la noi s-a ajuns la absurditatea suprema de a se face dosar si pt sponsorizarea unei zugraveli ! Asta e parnaie curata pt procurorii respectivi si sper ca aceste specimene sa fie excluse din magistratura cu prima ocazie !
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Nu sunt sigur ca noii intrati in mecanismul politic n-o vor pati. Puterea e un intoxicant recunoscut.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Bineinteles ca cei mai multi o vor pati ! Faza este ca in alte tari acest fapt se numeste LOBBY iar la noi trafic de influenta si primire de foloase necuvenite , de asta se tot mira occidentalii ca suntem cei mai corupti , pe cand noi suntem doar prosti , am luat democratia si sistemul economic capitalist dar procuratura si legislatia au ramas comuniste ! Repet, in conditiile de mai sus , licitatie si preturi corecte !
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Apropo ca lui Oprescu nu i-au gasit nimic , l-au trimis pe un amarat cu 10000 de Euro marcati care l-a rugat cu sfintii pe Opresci sa-i primeasca banii ca imprumut ! Deci javrosteniile aveau tinta prin urmare ! Ca si Ponta dealtfel si alti pesedisti ! Asta ce naiba este , ca democratie in nici un caz !
      • Like 0
    • @
      Belcin check icon
      Aveti dreptate ..ELECTORAT..el are mari probleme este analfabet politic,lipst de educatie ,raspundere sociala,are in schimb caracter coruptibil,lipst de onestitate,si fara raspundere sociala.
      • Like 0
  • Când se va introduce votul electronic nu va mai ieși PSD. Dacă ar fi votat măcar 60% din electorat, ar fi ieșit primar Nicușor Dan, dar când poll-urile au anunțat PSD câștigator, lumea a rămas acasă.
    • Like 0
    • @ Sebastian Popescu
      Valentin check icon
      Poate se mai diversifica oferta de partide.
      • Like 0
  • 20 mai 1990 nu a fost "exact" acum 26 de ani! PNL nu are mesaj, nu înflăcărează. Nu poţi câştiga demonizând-o pe Firea. Pentru a câştiga, trebuie să mă cucereşti cu oidee, o spsperanţâ.
    • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      MihaiSt check icon
      Aveti (mult prea multa) dreptate. Din pacate, asta presupune sa gandesti pragmatic si constructiv, sa creezi un mesaj politic coerent usw, nu sa te apuci sa te lamentezi ca a iesit prostimea la vot si cat de multi sunt. Spun din pacate pentru ca fara o opozitie puternica, reala si credibila, cei de la putere o iau razna rapid si fara remuscari.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult