Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum am descoperit cele mai frumoase comentarii despre România, într-un clip la întâmplare pe YouTube: "Doamne, iubesc limba voastră, e unică!"

Steagul României pe cer

"Bunica mea a venit în SUA din România, când era tânără. A trăit în Philadelphia și, până a învățat limba engleză, mergea la cumpărături numai la magazinul italienesc. Spunea că n-a avut niciodată vreo problemă să se înțeleagă cu italienii americani". Acesta este doar unul dintre zecile de mii de comentarii la un clip pe YouTube despre limba română, considerată "limba romanică uitată", față de mai celebrele italiană, franceză, spaniolă și portugheză.

În clip, autorul canadian vorbește despre originea limbii române și remarcă influențele latine și slave, dând exemple și comparând cuvinte cu echivalentul lor din limbile înrudite. Totuși, cele mai impresionante sunt comentariile, zeci de mii de străini din toate colțurile lumii având numai cuvinte de laudă la adresa țării noastre și a limbii pe care o vorbim. A fost o surpriză cu atât mai mare cu cât, în momentul în care mi-a apărut această sugestie pe YouTube, nici măcar nu eram abonat la canalul respectiv!

"Eu învăț română pentru că prietena mea e de acolo și eu cred că română e foarte frumoasă. P.S. Sunt din Finlanda. Salut românilor", scrie Painajainen, chiar în limba noastră (grafia originală a fost păstrată). La fel și utilizatorul mexican Moon: "Învăț română pentru distracție, au o limbă care sună foarte frumos, salutări. Limba dvs. este mai asemănătoare cu spaniola decât ați putea crede".

Alții răspund în engleză, la fel ca americanul cu origini românești din primul exemplu, iar opinia lor despre graiul și țara noastră este tot la superlativ. "Sunt vorbitor nativ de italiană și, când am citit un ziar românesc, am fost surprins că am putut înțelege aproape totul din articolele de pe prima pagină", remarcă Arminius. "Sunt pasionat de lingvistică și pot zice cu mâna pe inimă că româna e cea mai sexy limbă pe care am vorbit-o vreodată", spune J. Hughes. Un belgian e și mai categoric: "Doamne, iubesc limba asta! Româna e frumoasă și unică. Întrucât vorbesc franceză, pot înțelege anumite cuvinte și fraze. Iar steagul vostru e similar cu al nostru, diferă o singură culoare (n.a. albastru pe tricolor, negru pe steagul Belgiei)".

Raman Ibrahim pune punctul pe i, după ce află informații noi despre țara noastră, din clip: "Acum înțeleg de ce au numit mașina românească Dacia". Iar Mae Chan amintește de un alt "simbol" românesc, culinar de această dată: "Eu sunt din Filipine, dar tatăl meu e din România. De când cu nebunia cu virusul, stau în Filipine și încerc să învăț limba română. Dar de Crăciun vin acasă în România să mănânc sarmale cu mămăligă".

Printre cele mai apreciate comentarii se numără și multe ale românilor plecați din țară. "Eu sunt din Brașov, dar trăiesc în SUA. În primul meu an aici, o doamnă m-a auzit vorbind cu o casieră și m-a întrebat dacă sunt din Transilvania. Am fost surprins și intrigat, de obicei lumea mă întreabă dacă sunt rus. Cum de știa doamna respectivă că sunt nu numai din România, ci chiar din Transilvania, mai ales că m-a auzit vorbind în engleză? Apoi m-am lămurit: mi-a spus că nora ei este din Transilvania și are un accent asemănător atunci când vorbește cu ea. A fost doar o coincidență, dar e o întâmplare de care îmi aduc aminte cu mare plăcere, din primele mele luni ca imigrant", povestește Signal Mas. "Datorită acestui video, nu mai sunt atât de multe persoane care cred că vorbim rusă. Mulțumesc!", spune și Dragoș.

Scrutând printre comentarii, am găsit și unul deopotrivă amuzant și alarmant, de la un tânăr din Craiova: "Să fiu al naibii, habar nu aveam de toate lucrurile astea (n.a. aspectele istorice prezentate în clip). Nimeni nu m-a învățat asta în școală, deși am fost la cel mai bun liceu din oraș! Așa că îți mulțumesc că, practic, m-ai învățat propria limbă".

Citind toate aceste remarci, mi-am amintit de două întâmplări amuzante pe care le-am trăit personal și care au în centru reacția străinilor cu privire la limba română. Acum opt ani, într-o saună din Helsinki, vorbeam cu prietenii mei despre ce am mâncat la masa de seară, pizza și paste, după care am trecut la alte subiecte. La un moment dat, un elvețian aflat lângă noi ne-a întrerupt: "La început, mi s-a părut că sunteți italieni, apoi că sunteți ruși. De unde sunteți, de fapt?". I-am răspuns și, după ce i-am explicat originea limbii noastre, ne-am dat seama că a cam nimerit-o: suntem fix între italieni și ruși - atât la propriu, cât și la figurat.

Câțiva ani mai târziu, în timp ce mă plimbam între avioane cu celebrul Dr. Alban, pe Aeroportul Otopeni, l-am văzut că devine tot mai atent la un cuvânt rostit în difuzoare. "What does this mean?", mă întreabă - era vorba despre "bagaje". Nu trec cinci minute și ajungem la un punct de verificare. Autorul hit-ului "It's my life" își pune geanta cu costumul de scenă pe bandă și se întoarce către mine: "Ba-ga-je, right? Hahaha!".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E unică româna așa cum e unică orice altă limbă în felul ei! Dacă nu ar fi unică, ar fi - pur și simplu - identică cu alta. Platitudini. Mă fac să casc de somn.
  • Like 0
 • check icon
  Sa vina aici sa traiasca laolalta cu acest popor primitiv, sa vada ce frumoasa e limba, atunci.
  • Like 0
 • Autorul nu ne explica de ce unii ne considera rusi. Iata parerea mea :
  1 - Cetatenii Rep. Moldova care si-au luat cetatenie romaneasca si au plecat in lume, pe unde se duc vorbesc numai ruseste, ca asa au fost invatati inca din pruncie, limba rusa devenind limba materna si moldoveneasca devenind limba straina pentru ei. Strainii stiindu-i cu pasaport romanesc si auzindu-i vorbind ruseste, ajung sa creada ca romanii sunt rusi. Ii inteleg, rusii au prestigiu in lume pe cand romanii sunt priviti ca autori de holocaust. Pai mai ai curajul sa zici ca esti roman ?
  2 - Propaganda tzaristo-bolsevica este inca prezenta si continua sa propagandeze ca noi suntem slavi latinizati. Iar acum cu expansiunea formidabila a informatiei din media (TV, Radio, Web) nici nu-i de mirare sa ne creada lumea slavi (rusi), mai ales ca suntem si ortodocsi 95 % din populatie ca si Maica Rusia, Maica noastra in ale credintei.
  • Like 2
  • @ Cristescu P. Radu
   Suntem confundați cu rușii din cauza lui “Da” a pronunției mai dure, asemănătoare cu cea din rusa și a anumitor consoane comune cu rusa
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Presupunerile dumneavoastra tin un pic de teoriile conspiratiei. Realitatea este mult mai simpla. Folosirea repetata a afirmatiei "da" face ca o persoana care nu stie limba rusa, dar care a mai auzit-o, sa creada ca este vorba de persoane care vorbesc o limba slava (rusa). Deoarece limba italiana este una dintre limbile oficiale in Elvetia, este de presupus ca elvetianul auzise vorbndu-se italiana, dar repetarea cuvantului "da" l-a derutat.
   • Like 0
 • Frumoasa limba cand ni-o sun strainii, dar dac o mai slutiti voi ziaristii cu toate englezismele se va alege praful de ea.
  • Like 0
 • Interesant, un articol intreg facut pe baza unor comentarii la un video de pe YT. Asta inseamna jurnalism? Sa copiezi comentariile altora si sa spui ca ai scris un articol? Ca limba romana e frumoasa, asta stim si noi.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult