Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum am primit 200 RON „șpagă” de la un medic

Ortopedie

Foto: Guliver Getty Images

Pentru problema mea de sănătate care ține de ortopedie, m-am decis să consult un medic din Capitală. Nu am avut nicio recomandare, dar știam foarte bine la cine doresc să intru; căutând informații pe internet despre posibilități de tratament, descoperisem contribuții ale doctorului Uscatu pe mai multe pagini cu profil medical, precum și pe forumul Medlive, unde comunică cu pacienți din toată țara. Am avut atunci impresia că persoana are o calitate umană neobișnuită, fiindcă se adresa bolnavilor punctual, sugerând soluția corectă și de cele mai multe ori cerând rezultatele anumitor analize de laborator, pentru ca omul să nu se deplaseze la București decât în caz de strictă necesitate. Evalua atent starea bolii și dădea apoi sfatul potrivit, orientând pacientul către cea mai la îndemână soluție și nu neapărat către persoana sa. În ce mă privește, aveam în vedere fragilitatea acestor puține informații și că faptul mă puteam înșela.

Am căutat detalii despre pregătirea sa profesională. După studii universitare în România, urmate de specializare în chirurgia gleznei si a piciorului, a lucrat câțiva ani în Germania și Franța, unde a reușit supraspecializarea într-un domeniu de nișă: chirurgia ante-piciorului. A revenit în țară, dar nu a putut lucra în sistemul de stat pentru că este privit „ca un paria al ortopediei“, așa că operează în sistem privat.

Am hotărât să-l caut pe acest om și Google m-a ajutat să contactez una din clinicile la care oferă consultații, m-am programat și m-am prezentat. Costul consultației: 200 RON. Am sosit cu un sfert de oră înaintea orei stabilite. M-am anunțat la biroul de primire, am fost condusă în cabinet. Era deja acolo, aștepta singurul pacient din după-amiaza aceea, care eram eu, din câte mi-am dat seama ulterior.

M-a întâmpinat natural, cu un zâmbet amabil. În timpul consultației mi-a spus că specializarea sa nu este partea de picior care cuprinde glezna, unde este problema mea și care se numește retro-picior, ci cealaltă porțiune, metatarsienele și falangele, adică ante-piciorul. E drept că mă bazasem pe specializarea sa de bază: ortopedie, fără să fac distincția între cele două sub-specializări, așa că am fost dezamăgită de situație și m-am simțit destul de inconfortabil că nu mă aflu în cabinetul potrivit. Dar dr. Uscatu m-a examinat, a studiat radiografiile, apoi mi-a povestit cum se prezintă afecțiunea mea și a continuat să-mi dea sfaturi de prevenție a complicațiilor și ameliorare a suferinței. Mi-a mai spus că în cazul în care va fi nevoie de o operație, aceasta nu este domeniul său, prin urmare va trebui să merg la un specialist în... retro-picior. Nicio clipă nu a dat semne că ar vrea să scape de mine, a răspuns tuturor întrebărilor mele legate de boală și astfel s-a scurs o jumătate de oră. Când am părăsit cabinetul, îndreptându-mă către biroul de primiri ca să plătesc consultația, a venit repede și a spus angajatelor:

- Doamna nu plătește, după care a dispărut în cabinet.

Am rămas uimită și am deschis ușa cabinetului, insistând să plătesc acel efort, acel timp pe care i-l răpisem cu deja două săptămâni în urmă, când făcusem programarea telefonică. Mi-a răspuns la fel de amabil și hotărât:

- Nu este cazul, pentru că nu este specializarea mea și nu ar fi deontologic să primesc plată.

Nu am putut decât să mulțumesc și să mă retrag. După câteva momente, medicul a părăsit cabinetul, s-a oprit în fața mea, mi-a oferit o carte de vizită și mi-a strâns mâna, spunându-mi că pot apela la domnia sa în caz de nevoie. Am înțeles că mă va ajuta să găsesc un medic care să se ocupe de tratamentul meu având specializarea retro-picior. Astfel, ne-am luat la revedere și a dispărut într-o mașină minusculă, numai bună să se strecoare în traficul bucureștean.

Mai rămâne de spus că m-am întors în orășelul meu de provincie cu o mare mulțumire. Nu numai pentru că, iată, tocmai am primit „o șpagă” de 200 RON de la un medic, împreună cu o descriere profesionistă a evoluției bolii, cu toate posibilitățile de recuperare, dar pentru că am văzut cu ochii mei că această specie rară nu a dispărut cu totul din România și asta mă îndreptățește să sper că vor fi cândva și mai mulți oameni printre medici...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce metamorfoza a suferit acest doctor, in urma cu ceva timp se autointutula : "doctor de glezna si picior", in postari pe sfatulmedicului . Acum inteleg ca glezna a disparut din specializarea lui. In curand va deveni ultraspecializat doar in degetul mic de la piciorul stang
    • Like 0
  • Da,nu este singurul caz in care dl. doctor procedeaza in felul acesta. Recent ,s a intamplat cu o cunostinta,care a mers pentru consultatie dupa ce intreg piciorul i s a destructurat in urma unei entorse. Acum un an a mers la un spital de stat dian Buceresti,la urgenta si i au spus ca nu are nimic. De atunci insa ,talpa piciorului a luat o razna. A mers la dl doctor Uscatu,a consultat o si i a spus ca nu stie la noi un mefic sa repare un astfel de picior. Cand a vrut sa plateasca,dl doctor a spus la ghiseu ca nu trebuie sa plateasca,deci,a mai dat spaga.... Se intampla f.rar....un OM!
    • Like 0
  • HMG check icon
    Superb!
    Într-adevăr, astfel de oameni, deşi extrem de rari, ne fac să nu ne pierdem definitiv încrederea şi speranțele în viitorul acestei țări.
    • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult