Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum au luat-o la noi prețurile razna: simțim scumpiri de 100-200 la sută, deși noile costuri cu energia și materiile prime ar indica o creștere de „doar” 15-20 la sută

Supermarket scumpiri

Foto: George Călin/ Inquam Photos

România are nevoie de producție de energie, mâncare, chimie, apărare. Specula din 2022 este un efect al dezindustrializării din ultimii 15 ani.

Fabricile din țară nu sunt responsabile de creșterile infernale de prețuri, nici nu au cum, la câte au rămas. Un calcul simplu demonstrează că și cu dublarea din ultimul an a costurilor la utilități, combustibili, materii prime și materiale și cu absorbția totală a noilor costuri în preț, acesta nu se poate majora cu mai mult de 15-20%.

Instituțiile din domeniu se încurcă în inflație, ba este sub, ba este peste 10%, oricum o cifră absurdă, toți simțim scumpiri de 100%, chiar 200%. România este devorată de speculă.

Ca țară, dacă ești îndatorat până la limita suportabilității și depinzi aproape în totalitate de importuri la energie, mâncare, chimie și apărare, nu ai niciun mecanism de a te apăra de speculă. Dacă aveam producție în aceste domenii strategice, atunci aveam pârghii de control al prețurilor, puteam pune la lucru un mecanism de monitorizare a costurilor, puteam lansa pachete țintite de măsuri anti-speculă.

„Toată Europa are inflație din cauza gazului”, evadează prin generalizare guvernanții, uitând să precizeze că în Europa nu a apărut specula la produsele de bază, pentru că există mecanisme de control, unul dintre ele fiind tocmai importanța dată industriilor locale de producție. Și atenție, un lucru din păcate deja demonstrat, orice intervenție a statului de tip social, gen creșteri de salarii, pensii, cupoane etc. și de tip economic, gen compensări, plafonări nu vor face altceva decât să alimenteze specula sau inflația, spuneți-i cum vă face să vă simțiți mai bine.

Orice ar fi, post-pandemie, în plin război și fără resurse industriale, se pare că la noi încă nu funcționează modelele aplicate în crizele anterioare aparent similare, în special „scumpirea” banilor. Poate că un mod de a stăvili specula este de a reduce cererea, mai cu seamă la combustibili și alimente - Uniunea Europeană are deja în discuție un plan sustenabil de raționalizări la combustibili.

Anul acesta va fi extrem de greu, nu este exclusă o inflație de până la 20% (cine știe unde va ajunge specula) în timpul și după perioada de sărbători și concedii și sub spectrul războiului.

Pe lângă pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, guvernanții trebuie să se pună serios pe reindustrializare strategică.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cum o făcut ceva profit a cumpărat BMV și merțan pt copii !? au votat bine 30 de ani , ... șufăreală tot 30 de ani ,
  • Like 0
 • Nume check icon
  Poate la dvs. la medicamente unde substantele active sunt foarte foarte ieftine comparativ cu preturile de vanzare. Se stie ca aveti un EBITDA de 30% - 40% in conditiile in care lucrati si cu discounturi promotionale de pana la 50%.
  Haideti sa va dau exemple din alte industrii:
  - zahar de la 500 euro/tona - la peste 800 euro/tona
  - utilitati: s-a ajuns si la triplare
  - ambalaje: intre 20% si 40%
  - hartie: aproape 50%
  - alte materii prime import: intre 40% - 200%
  - faina de grau si porumb pana la 100%
  - ulei: 50%
  Despre ce vorbim pana la urma?
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult