Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum au luat-o la noi prețurile razna: simțim scumpiri de 100-200 la sută, deși noile costuri cu energia și materiile prime ar indica o creștere de „doar” 15-20 la sută

Supermarket scumpiri

Foto: George Călin/ Inquam Photos

România are nevoie de producție de energie, mâncare, chimie, apărare. Specula din 2022 este un efect al dezindustrializării din ultimii 15 ani.

Fabricile din țară nu sunt responsabile de creșterile infernale de prețuri, nici nu au cum, la câte au rămas. Un calcul simplu demonstrează că și cu dublarea din ultimul an a costurilor la utilități, combustibili, materii prime și materiale și cu absorbția totală a noilor costuri în preț, acesta nu se poate majora cu mai mult de 15-20%.

Instituțiile din domeniu se încurcă în inflație, ba este sub, ba este peste 10%, oricum o cifră absurdă, toți simțim scumpiri de 100%, chiar 200%. România este devorată de speculă.

Ca țară, dacă ești îndatorat până la limita suportabilității și depinzi aproape în totalitate de importuri la energie, mâncare, chimie și apărare, nu ai niciun mecanism de a te apăra de speculă. Dacă aveam producție în aceste domenii strategice, atunci aveam pârghii de control al prețurilor, puteam pune la lucru un mecanism de monitorizare a costurilor, puteam lansa pachete țintite de măsuri anti-speculă.

„Toată Europa are inflație din cauza gazului”, evadează prin generalizare guvernanții, uitând să precizeze că în Europa nu a apărut specula la produsele de bază, pentru că există mecanisme de control, unul dintre ele fiind tocmai importanța dată industriilor locale de producție. Și atenție, un lucru din păcate deja demonstrat, orice intervenție a statului de tip social, gen creșteri de salarii, pensii, cupoane etc. și de tip economic, gen compensări, plafonări nu vor face altceva decât să alimenteze specula sau inflația, spuneți-i cum vă face să vă simțiți mai bine.

Orice ar fi, post-pandemie, în plin război și fără resurse industriale, se pare că la noi încă nu funcționează modelele aplicate în crizele anterioare aparent similare, în special „scumpirea” banilor. Poate că un mod de a stăvili specula este de a reduce cererea, mai cu seamă la combustibili și alimente - Uniunea Europeană are deja în discuție un plan sustenabil de raționalizări la combustibili.

Anul acesta va fi extrem de greu, nu este exclusă o inflație de până la 20% (cine știe unde va ajunge specula) în timpul și după perioada de sărbători și concedii și sub spectrul războiului.

Pe lângă pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, guvernanții trebuie să se pună serios pe reindustrializare strategică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cum o făcut ceva profit a cumpărat BMV și merțan pt copii !? au votat bine 30 de ani , ... șufăreală tot 30 de ani ,
    • Like 0
  • Nume check icon
    Poate la dvs. la medicamente unde substantele active sunt foarte foarte ieftine comparativ cu preturile de vanzare. Se stie ca aveti un EBITDA de 30% - 40% in conditiile in care lucrati si cu discounturi promotionale de pana la 50%.
    Haideti sa va dau exemple din alte industrii:
    - zahar de la 500 euro/tona - la peste 800 euro/tona
    - utilitati: s-a ajuns si la triplare
    - ambalaje: intre 20% si 40%
    - hartie: aproape 50%
    - alte materii prime import: intre 40% - 200%
    - faina de grau si porumb pana la 100%
    - ulei: 50%
    Despre ce vorbim pana la urma?
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult