Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum au luat-o la noi prețurile razna: simțim scumpiri de 100-200 la sută, deși noile costuri cu energia și materiile prime ar indica o creștere de „doar” 15-20 la sută

Supermarket scumpiri

Foto: George Călin/ Inquam Photos

România are nevoie de producție de energie, mâncare, chimie, apărare. Specula din 2022 este un efect al dezindustrializării din ultimii 15 ani.

Fabricile din țară nu sunt responsabile de creșterile infernale de prețuri, nici nu au cum, la câte au rămas. Un calcul simplu demonstrează că și cu dublarea din ultimul an a costurilor la utilități, combustibili, materii prime și materiale și cu absorbția totală a noilor costuri în preț, acesta nu se poate majora cu mai mult de 15-20%.

Instituțiile din domeniu se încurcă în inflație, ba este sub, ba este peste 10%, oricum o cifră absurdă, toți simțim scumpiri de 100%, chiar 200%. România este devorată de speculă.

Ca țară, dacă ești îndatorat până la limita suportabilității și depinzi aproape în totalitate de importuri la energie, mâncare, chimie și apărare, nu ai niciun mecanism de a te apăra de speculă. Dacă aveam producție în aceste domenii strategice, atunci aveam pârghii de control al prețurilor, puteam pune la lucru un mecanism de monitorizare a costurilor, puteam lansa pachete țintite de măsuri anti-speculă.

„Toată Europa are inflație din cauza gazului”, evadează prin generalizare guvernanții, uitând să precizeze că în Europa nu a apărut specula la produsele de bază, pentru că există mecanisme de control, unul dintre ele fiind tocmai importanța dată industriilor locale de producție. Și atenție, un lucru din păcate deja demonstrat, orice intervenție a statului de tip social, gen creșteri de salarii, pensii, cupoane etc. și de tip economic, gen compensări, plafonări nu vor face altceva decât să alimenteze specula sau inflația, spuneți-i cum vă face să vă simțiți mai bine.

Orice ar fi, post-pandemie, în plin război și fără resurse industriale, se pare că la noi încă nu funcționează modelele aplicate în crizele anterioare aparent similare, în special „scumpirea” banilor. Poate că un mod de a stăvili specula este de a reduce cererea, mai cu seamă la combustibili și alimente - Uniunea Europeană are deja în discuție un plan sustenabil de raționalizări la combustibili.

Anul acesta va fi extrem de greu, nu este exclusă o inflație de până la 20% (cine știe unde va ajunge specula) în timpul și după perioada de sărbători și concedii și sub spectrul războiului.

Pe lângă pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, guvernanții trebuie să se pună serios pe reindustrializare strategică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cum o făcut ceva profit a cumpărat BMV și merțan pt copii !? au votat bine 30 de ani , ... șufăreală tot 30 de ani ,
    • Like 0
  • Nume check icon
    Poate la dvs. la medicamente unde substantele active sunt foarte foarte ieftine comparativ cu preturile de vanzare. Se stie ca aveti un EBITDA de 30% - 40% in conditiile in care lucrati si cu discounturi promotionale de pana la 50%.
    Haideti sa va dau exemple din alte industrii:
    - zahar de la 500 euro/tona - la peste 800 euro/tona
    - utilitati: s-a ajuns si la triplare
    - ambalaje: intre 20% si 40%
    - hartie: aproape 50%
    - alte materii prime import: intre 40% - 200%
    - faina de grau si porumb pana la 100%
    - ulei: 50%
    Despre ce vorbim pana la urma?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult