Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dar suntem noi altfel?

Travel Show New York

Văd multă lume indignată că "iar ne-am făcut de râs" la un târg internațional de turism.

Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar aşa cum arată această natură moartă prezentată drept "stand turistic" la New York, tot aşa arată şi țara.

- Ia să fi avut o prezentare civilizată despre România: nu ar fi fost acuzați atunci domnii şi doamnele de mai jos de publicitate mincinoasă de turiştii străini care ar fi ajuns în România?

- Am văzut multe țări din lumea asta, dar mai rar nişte oameni care să-şi bată joc de țara lor precum românii. Mergeți în centrul Capitalei, în Piața Unirii, şi puneți-vă în locul unui străin aterizat aici. Ce vede? - gunoaie, dale care sar din trotuar, cerşetori, lături care se scurg printre sacoşele de rafie ale vânzătorilor ambulanți, şoferi nervoşi, claxoane, aer greu de respirat, pământ ars. Sau mergeți undeva "în natură" - păduri tăiate, şanțuri pline de gunoaie, peturi aruncate în poienițe, drumul de la Piatra Arsă la Babele plin de plastic, ape otrăvite etc. Promovarea turistică este pe măsura produsului promovat: o țară lăsată de izbelişte.

Avem şi locuri frumoase, oameni gospodari, pensiuni şi case îngrijite, dar la noi oamenii par a se preocupa să-şi facă frumos doar până la gardul lor. Dincolo nu-i al lor. Tot ce-i spațiu comun nu le aparține, altul ar trebui să facă şi niciodată altul nu face. Spațiul public ne arată şi gradul de civilizație, şi nivelul de coagulare socială, şi cum suntem noi "ca țară".

- Brandul nostru turistic rămâne, din păcate, "Merge şi aşa" şi ar fi mai cinstit să ne acceptăm lenea, fuşereala, prostia, furtul ca elemente de identitate națională. În fond, cel mai "ales" dintre români, preşedintele țării, ne-a promis o "Românie a lucrului bine făcut" şi, în schimb, s-a pensionat anticipat pe caz de lene.

Citiți și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, pentru ca presedintele Johannis a fost promovat special sa fie pe post de manechin molatec si fara talent, care pastreaza doar o aparenta onorabila, dar ii lasa pe toti sa faca ce vor, el ascultand de niste sfatuitori malefici Deci tara e fara presedinte ambitios, tara e condusa de servicii secrete impartite pe factiuni care se lupta intre ele si sunt cu nasul pe sus, nu se coboara nimeni dintre membrii acestor factiuni sa gospodareasca tara. E de mirare ca tara asta inca e o tara. Inca e insailata, dar nu se stie incotro o va lua. Serviciile astea secrete nu s-au preocupat nici de educarea maselor, ci le-au mentinut confuze si sarace, invatate cu mizeria. Ca in Rusia.
    • Like 4
    • @ Adriana Negruti
      Pai au radacini adanci in rusia.
      • Like 1
  • ove check icon
    Tot ce este prezentat in articol corespunde 100% unui anumit tipar, unic in Europa-cel al bugetarului roman .Adica incompetenta dusa la extrem,coruptie ,lene,nepotism,lacomie,delasare,prostie,o doza buna de trufie tampa etc,etc.Bineinteles, toate aceste defecte se gasesc si la bugetarii altor tari dar in cantitati mult mai mici si la mult mai putine persoane,astfel incat sistemul merge inainte,tara functioneaza normal,ca o tara europeana.Pe cand la noi e jale,si nu evoluam deloc,dimpotriva.Putinilor oameni din sistem care chiar isi fac treaba le cer scuze pentru cuvintele de mai sus,dar sunt prea putini ca sa schimbe impresia de scarba si lehamite pentru tot ce inseamna institutie publica in Romania
    • Like 4
    • @ ove
      Foarte adevarat!
      • Like 0
  • Ar fi interesant sa aflam pupile cui si de la ce partid/e sunt caricaturile trimise in voiaj in sua?!
    • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      Aici chiar ati fost nostim :)
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu

      Doar o remarca: ati uitat un ''le'' la pupile, altfel-aceeasi curiozitate o am si eu!
      • Like 0
  • Nume check icon
    Ne miram degeaba pentru ca noi cam pe aici ne situam. 80% mediocritate si 20% profesionalism. Prea putin vedem din acel 20%, ci mai mult din acel 80%. Mai ales la institutiile de stat, dar din pacate si in cele particulare din ce in ce mai des. Dar problema cea mai grava este ca lumea nu doreste sa se schimbe, nu doreste sa progreseze, nu doreste sa lase o mostenire acolo unde lucreaza si locuieste. Se multumeste cu putin, mediocritatea este acoperita de spoiala "bunastarii" si a unei masini cumparate la second hand, scoala este inlocuita cu facebook si cititul tabloidelor si bunul simt cu galagia si agresiunea verbala. Iar toate acestea sunt in numele traditionalismului si patriotismului romanesc. Cand vad ca in continuare media romaneasca promoveaza numai mici, palinca si fete frumoase imi vine sa urc pe pereti. adica numai matu' plin si promiscuitate. Prin urmare exemplul de mai sus este graitor si definitoriu pentru noi si nici nu ar trebui sa ne plangem, ci dimpotriva sa fim mandrii pentru ca atat putem.
    • Like 7
  • Vanu Vanu check icon
    Acum multi ani am incetat să parcurg rândurile dlui Negruțiu.
    Construcții de genul "Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar aşa cum arată această natură moartă prezentată drept "stand turistic" la New York, tot aşa arată şi țara" m-au făcut să mă îndepărtez de dânsul.
    Intrebare pt cititor: ce vă sare in ochi ca fiind in dezechilibru /nelalocul lui in felul cum a ales autorul să emită spre noi?
    Ei bine, e doar vârful icebergului. Nu insist, pt că aș fi banat.
    • Like 0
    • @ Vanu
      Ben-Zen check icon
      Vrei sa te amagesti sau vrei sa ne induci ideea ca traim intr-o tara ca o floare ?
      • Like 0
    • @ Vanu
      Ce va deranjeaza, in fond, la modul cum a scris domnul Negrutiu, cand adevarul precaritatii administrarii acestei tari e atat de trist...poate lipsa de speranta. Domnul Negrutiu, ca si noi toti, nu stie pe cine sa ia de motz pentru delasarea si lipsa de vlaga cu care se fac lucrurile in prea multe domenii, la noi, incat impresia generala este ca traim intr-un azil de deprimati.... Se iau prea putine initiative si oamenii se invata cu raul, cu modestia pustiitoare de aspiratii, cu lipsa dorintei de a iesi din mlastina....e mlastina unei tari foste socialiste unde sunt multi care nu vor sa se dovedeasca buna intrarea noastra in UE si NATO. Vor sa se dovedeasca apartenenta noastra la estul cel "maret"!...Vor sa se aleaga praful si pulberea.
      • Like 0
  • Ceea ce mi se pare extraordinar si definitoriu pentru brandul nostru de tara , este mandria pe care o citesti in ochii acestor 6 personaje si mai mult bucuria lucrului bine facut .
    Sunt impresionat de curajul de a-ti prezenta propria imbecilitate in public. Ca in sceneta lui Toma Caragiu in dublu : 2 Elefanti , 2 Vrabiute si 2 Bursuci.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult