Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum e atunci când muzica ajunge în hale, berării, magazine, ateliere, cetăți, tipografii, librării

Classic Unlimited

Muzică clasică într-o hală industrială. Într-o berărie. Într-un atelier de reparații auto-moto. În tipografie. În cetate. În librărie. Într-un magazin de biciclete. În birou. Sunt locuri unde ne trăim viața de zi cu zi, fie că așteptăm ceva - repararea mașinii, copiile xerox – fie că de aici cumpărăm, muncim ori ne destindem.

Dar cum ar fi dacă muzica clasică ar ajunge și în astfel de locuri - normale pentru viața noastră cotidiană -, dar atipice pentru concerte Chopin, Toduță, Liszt și Mussorgski?

Asta e provocarea pe care ne-am asumat-o noi, cei din echipa Fapte, pentru finalul anului 2017. Un an în care am produs și organizat festivaluri în parcuri, poieni, pe străzi și în săli de spectacole, cântări la groapa de gunoi a Clujului, dar și reprezentații stradale și zeci de alte evenimente, toate culturale. 

Pentru finalul de an am păstrat ceva…inedit, dar și provocator: Classic Unlimiteed. Ducem muzica clasică în locuri neconvenționale din mai multe orașe din țară și invităm oamenii din jur să observe cum se schimbă experiența lor în funcție de locul unde se ține concertul.

(Foto: Cristoph Reith)

Alături de noi îl avem pe pianistul Bogdan Vaida, stabilit în Germania de ani buni și unde a început proiectul Klassic Mittendrin, din care e inspirat al nostru Classic Unlimited.

Primul concert a fost joi, 26 octombrie, la Iași, într-o fostă hală industrială, hala Moldomobila. O hală imensă, fost spațiu de producție pe care oamenii ambițioși de la Teatru Fix și-au propus să-l transforme în spațiu cultural. Am ajuns aici, ne-am pus pe șters tona de praf, pe aranjat, încălzit (cât s-a putut) hala, am condimentat cu un pian, scaune și am dat start turneului. Le-am vorbit oamenilor despre inițiativa noastră, despre faptul că intrarea e liberă, iar dacă vor, ne pot susține cu ce sumă doresc ei, dar asta la final sau la pauză, când văd/aud ce a ieșit.

(Foto: Cristoph Reith)

Primul concert a fost așa de spectaculos că abia am putut adormi, asta deși aveam ceva oboseală acumulată. Entuziasmul acela pe care l-am împărtășit cu participanții, oameni care au venit spre noi cu propuneri și idei, toate astea ne-au făcut să ne mobilizăm și mai tare pentru următoarele concerte.

Iar al doilea a fost la Bistrița, marți, 31 octombrie, într-o berărie. Ajungem apoi în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în Cărturești Carusel în București, în magazinul Pegas din Timișoara și în service-ul auto-moto Autoworld Audi, tipografia Daisler Print House și biroul Fapte din Cluj-Napoca.

Turneul e abia la început. Iar dacă vrei să fii parte din experiență ori poate vrei să ne propui să organizăm la tine în firmă, instituție sau centru un concert, ne găsești pe www.classicunlimited.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filarmonica din Timişoara face asta de ani buni şi cu succes. Au concertat inclusiv în unitatea militară, printre TAB-uri. Mi-aş fi dorit să fi putut ajunge când au concertat în peştera Româneşti. Dar, ţinând seama că nu sunt "la prima abatere", sper să am şansa asta în viitor.
    • Like 0
  • Cu muzica e mai simplu să pătrunzi dar să pătrunzi cu o carte a devenit aproape imposibil pentru că lumea nu mai citește. Așa cum ganterele(de exemplu) sunt importante pentru formarea mușchilor așa cartea, cititul sunt mai mult decât importante pentru ”mușchii” dezvoltării creierului, a puterii de a raționa.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult