Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum e atunci când muzica ajunge în hale, berării, magazine, ateliere, cetăți, tipografii, librării

Classic Unlimited

Muzică clasică într-o hală industrială. Într-o berărie. Într-un atelier de reparații auto-moto. În tipografie. În cetate. În librărie. Într-un magazin de biciclete. În birou. Sunt locuri unde ne trăim viața de zi cu zi, fie că așteptăm ceva - repararea mașinii, copiile xerox – fie că de aici cumpărăm, muncim ori ne destindem.

Dar cum ar fi dacă muzica clasică ar ajunge și în astfel de locuri - normale pentru viața noastră cotidiană -, dar atipice pentru concerte Chopin, Toduță, Liszt și Mussorgski?

Asta e provocarea pe care ne-am asumat-o noi, cei din echipa Fapte, pentru finalul anului 2017. Un an în care am produs și organizat festivaluri în parcuri, poieni, pe străzi și în săli de spectacole, cântări la groapa de gunoi a Clujului, dar și reprezentații stradale și zeci de alte evenimente, toate culturale. 

Pentru finalul de an am păstrat ceva…inedit, dar și provocator: Classic Unlimiteed. Ducem muzica clasică în locuri neconvenționale din mai multe orașe din țară și invităm oamenii din jur să observe cum se schimbă experiența lor în funcție de locul unde se ține concertul.

(Foto: Cristoph Reith)

Alături de noi îl avem pe pianistul Bogdan Vaida, stabilit în Germania de ani buni și unde a început proiectul Klassic Mittendrin, din care e inspirat al nostru Classic Unlimited.

Primul concert a fost joi, 26 octombrie, la Iași, într-o fostă hală industrială, hala Moldomobila. O hală imensă, fost spațiu de producție pe care oamenii ambițioși de la Teatru Fix și-au propus să-l transforme în spațiu cultural. Am ajuns aici, ne-am pus pe șters tona de praf, pe aranjat, încălzit (cât s-a putut) hala, am condimentat cu un pian, scaune și am dat start turneului. Le-am vorbit oamenilor despre inițiativa noastră, despre faptul că intrarea e liberă, iar dacă vor, ne pot susține cu ce sumă doresc ei, dar asta la final sau la pauză, când văd/aud ce a ieșit.

(Foto: Cristoph Reith)

Primul concert a fost așa de spectaculos că abia am putut adormi, asta deși aveam ceva oboseală acumulată. Entuziasmul acela pe care l-am împărtășit cu participanții, oameni care au venit spre noi cu propuneri și idei, toate astea ne-au făcut să ne mobilizăm și mai tare pentru următoarele concerte.

Iar al doilea a fost la Bistrița, marți, 31 octombrie, într-o berărie. Ajungem apoi în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în Cărturești Carusel în București, în magazinul Pegas din Timișoara și în service-ul auto-moto Autoworld Audi, tipografia Daisler Print House și biroul Fapte din Cluj-Napoca.

Turneul e abia la început. Iar dacă vrei să fii parte din experiență ori poate vrei să ne propui să organizăm la tine în firmă, instituție sau centru un concert, ne găsești pe www.classicunlimited.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filarmonica din Timişoara face asta de ani buni şi cu succes. Au concertat inclusiv în unitatea militară, printre TAB-uri. Mi-aş fi dorit să fi putut ajunge când au concertat în peştera Româneşti. Dar, ţinând seama că nu sunt "la prima abatere", sper să am şansa asta în viitor.
    • Like 0
  • Cu muzica e mai simplu să pătrunzi dar să pătrunzi cu o carte a devenit aproape imposibil pentru că lumea nu mai citește. Așa cum ganterele(de exemplu) sunt importante pentru formarea mușchilor așa cartea, cititul sunt mai mult decât importante pentru ”mușchii” dezvoltării creierului, a puterii de a raționa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult