Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum e atunci când muzica ajunge în hale, berării, magazine, ateliere, cetăți, tipografii, librării

Classic Unlimited

Muzică clasică într-o hală industrială. Într-o berărie. Într-un atelier de reparații auto-moto. În tipografie. În cetate. În librărie. Într-un magazin de biciclete. În birou. Sunt locuri unde ne trăim viața de zi cu zi, fie că așteptăm ceva - repararea mașinii, copiile xerox – fie că de aici cumpărăm, muncim ori ne destindem.

Dar cum ar fi dacă muzica clasică ar ajunge și în astfel de locuri - normale pentru viața noastră cotidiană -, dar atipice pentru concerte Chopin, Toduță, Liszt și Mussorgski?

Asta e provocarea pe care ne-am asumat-o noi, cei din echipa Fapte, pentru finalul anului 2017. Un an în care am produs și organizat festivaluri în parcuri, poieni, pe străzi și în săli de spectacole, cântări la groapa de gunoi a Clujului, dar și reprezentații stradale și zeci de alte evenimente, toate culturale. 

Pentru finalul de an am păstrat ceva…inedit, dar și provocator: Classic Unlimiteed. Ducem muzica clasică în locuri neconvenționale din mai multe orașe din țară și invităm oamenii din jur să observe cum se schimbă experiența lor în funcție de locul unde se ține concertul.

(Foto: Cristoph Reith)

Alături de noi îl avem pe pianistul Bogdan Vaida, stabilit în Germania de ani buni și unde a început proiectul Klassic Mittendrin, din care e inspirat al nostru Classic Unlimited.

Primul concert a fost joi, 26 octombrie, la Iași, într-o fostă hală industrială, hala Moldomobila. O hală imensă, fost spațiu de producție pe care oamenii ambițioși de la Teatru Fix și-au propus să-l transforme în spațiu cultural. Am ajuns aici, ne-am pus pe șters tona de praf, pe aranjat, încălzit (cât s-a putut) hala, am condimentat cu un pian, scaune și am dat start turneului. Le-am vorbit oamenilor despre inițiativa noastră, despre faptul că intrarea e liberă, iar dacă vor, ne pot susține cu ce sumă doresc ei, dar asta la final sau la pauză, când văd/aud ce a ieșit.

(Foto: Cristoph Reith)

Primul concert a fost așa de spectaculos că abia am putut adormi, asta deși aveam ceva oboseală acumulată. Entuziasmul acela pe care l-am împărtășit cu participanții, oameni care au venit spre noi cu propuneri și idei, toate astea ne-au făcut să ne mobilizăm și mai tare pentru următoarele concerte.

Iar al doilea a fost la Bistrița, marți, 31 octombrie, într-o berărie. Ajungem apoi în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în Cărturești Carusel în București, în magazinul Pegas din Timișoara și în service-ul auto-moto Autoworld Audi, tipografia Daisler Print House și biroul Fapte din Cluj-Napoca.

Turneul e abia la început. Iar dacă vrei să fii parte din experiență ori poate vrei să ne propui să organizăm la tine în firmă, instituție sau centru un concert, ne găsești pe www.classicunlimited.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filarmonica din Timişoara face asta de ani buni şi cu succes. Au concertat inclusiv în unitatea militară, printre TAB-uri. Mi-aş fi dorit să fi putut ajunge când au concertat în peştera Româneşti. Dar, ţinând seama că nu sunt "la prima abatere", sper să am şansa asta în viitor.
    • Like 0
  • Cu muzica e mai simplu să pătrunzi dar să pătrunzi cu o carte a devenit aproape imposibil pentru că lumea nu mai citește. Așa cum ganterele(de exemplu) sunt importante pentru formarea mușchilor așa cartea, cititul sunt mai mult decât importante pentru ”mușchii” dezvoltării creierului, a puterii de a raționa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult