Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum funcționează sistemul național privind factura electronică RO e-Factură

e-Factura

Foto: Getty Images

În Monitorul oficial nr. 1065 din 8 noiembrie 2021 a fost publicat Ordinul Ministrului de Finanțe pentru aprobarea Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi de primire şi descărcare a facturii electronice de către destinatarii facturii electronice emise în relaţia B2G (beneficiarul este o autoritate contractantă) în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Pentru a utiliza sistemul, operatorii economici emitenți ai facturii trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV) în nume propriu sau printr-un împuternicit. Autoritățile și entitățile contractante destinatare ale facturii trebuie să fie înregistrate în Registrul Entităților Publice. 

Consultați aici actul normativ

Emitentul facturii generează documentul în format XML după ce parcurge mai multe etape de interconectare și de utilizare ale sistemului.

Procedura și instrucțiunile privind documentația tehnică poate fi descărcată de aici: www.efactura.mfinante.ro.

În urma transmiterii facturii, sistemul transmite automat un număr de identificare.

Sistemul electronic efectuează mai multe proceduri de verificare și validare a documentului electronic, iar dacă acesta este valid va fi semnat electronic cu semnătura Ministerului de Finanțe.

În relația B2G, destinatarii facturii au obligația să primească și să descarce factura electronică prin accesarea sistemului național de raportare Forexebug secțiunea vizualizare rapoarte facturi electronice.

Ordinul adoptă și procedura corecției facturii electronice dacă se identifică erori.

Pentru documentele și mesajele nedescărcate, sistemul electronic trimite notificări începând cu ziua următoare celei în care au fost înregistrate în sistem.

Facturile electronice și mesajele comunicate între emitentul și destinatarul facturii sunt disponibile în sistem pentru o perioadă de 60 de zile. Ulterior, acestea vor fi arhivate electronic și eliberate doar la cerere.

În relația B2B se poate utiliza sistemul, ambii operatori economici aplicând aceleași reguli.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon