Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum funcționează sistemul național privind factura electronică RO e-Factură

e-Factura

Foto: Getty Images

În Monitorul oficial nr. 1065 din 8 noiembrie 2021 a fost publicat Ordinul Ministrului de Finanțe pentru aprobarea Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi de primire şi descărcare a facturii electronice de către destinatarii facturii electronice emise în relaţia B2G (beneficiarul este o autoritate contractantă) în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Pentru a utiliza sistemul, operatorii economici emitenți ai facturii trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV) în nume propriu sau printr-un împuternicit. Autoritățile și entitățile contractante destinatare ale facturii trebuie să fie înregistrate în Registrul Entităților Publice. 

Consultați aici actul normativ

Emitentul facturii generează documentul în format XML după ce parcurge mai multe etape de interconectare și de utilizare ale sistemului.

Procedura și instrucțiunile privind documentația tehnică poate fi descărcată de aici: www.efactura.mfinante.ro.

În urma transmiterii facturii, sistemul transmite automat un număr de identificare.

Sistemul electronic efectuează mai multe proceduri de verificare și validare a documentului electronic, iar dacă acesta este valid va fi semnat electronic cu semnătura Ministerului de Finanțe.

În relația B2G, destinatarii facturii au obligația să primească și să descarce factura electronică prin accesarea sistemului național de raportare Forexebug secțiunea vizualizare rapoarte facturi electronice.

Ordinul adoptă și procedura corecției facturii electronice dacă se identifică erori.

Pentru documentele și mesajele nedescărcate, sistemul electronic trimite notificări începând cu ziua următoare celei în care au fost înregistrate în sistem.

Facturile electronice și mesajele comunicate între emitentul și destinatarul facturii sunt disponibile în sistem pentru o perioadă de 60 de zile. Ulterior, acestea vor fi arhivate electronic și eliberate doar la cerere.

În relația B2B se poate utiliza sistemul, ambii operatori economici aplicând aceleași reguli.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon