Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cum pot beneficia de telemedicină pacienții români și medicii 2.0. Arafat: Analizăm ideea creării unui centru unic dedicat telemedicinii de urgență

O. este elev în Oradea și suferă de epilepsie. Copilul ajunsese să facă 30 de crize pe zi, iar familia sa făcea naveta între centre universitare din România pentru tratamente care nu dădeau rezultatele scontate. Și-au vândut lucruri din casă ca să strângă bani să meargă la o clinică din Italia. Acolo, timp de trei săptămâni, copilul a stat sub monitorizare EEG (electroencefalogramă) continuă, iar medicii italieni au decis să îi excludă 3 din 5 medicamente.

Acum, copilul are o criză pe lună. Face înregistrarea chiar aproape de casa lui, în Oradea, iar medicul din Italia poate urmări evoluția pacientului. Cabinetul pentru epilepsie și monitorizare EEG din Oradea face parte din singura rețea de telemedicină specializată în epilepsie din România, fondată la inițiativa medicului primar neurolog Bogdan Florea, din Cluj-Napoca.

„Telemedicina nu înlocuiește actul medical, dar îl poate face mai precis, mai rapid, mai ieftin”

Noile tehnologii, care funcționează de ani buni în alte țări, pătrund tot mai mult și în sistemul de sănătate din România. Telemedicina, prin care un medic poate coordona de la distanță intervenția în cazuri de urgență sau poate oferi o a doua părere în cazul unor boli cronice sau investigații imagistice, este folosită la scară largă în Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada, Australia sau SUA. Sistemul are scopul de optimizare și de scădere a costurilor. Imagistica, radiologia și unele boli cronice au fost foarte bine articulate în sisteme de telemedicină.

Prin transmisiile de telemedicină de urgență pot fi identificate infarcturi sau ritmul cardiac grav care necesită intervenție imediată a echipelor medicale, în sprijinul pompierilor și asistenților. În România, anul trecut au fost făcute 35.000 de transmisii de telemedicină din prespital, comparativ cu 32.000 în anul precedent, potrivit secretarului de stat din MAI, Raed Arafat.

Fondatorul SMURD a declarat pentru Republica.ro că autoritățile analizează ideea înființării unui centru unic de telemedicină de urgență în România, cu serviciu de gardă 24 de ore din 24.

„Telemedicina nu înlocuiește actul medical, dar îl poate face mai precis, mai rapid, mai ieftin”, spune dr. Bogdan Florea, cel care a pus la punct prima rețea de telemedicină în epilepsie din România.

Rețeaua, care funcționează ca o bază de date și facilitează accesul la investigații, cuprinde cabinete specializate în Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Suceava, iar în aprilie 2017 se va deschide unul la Bacău. Inițiatorii au în plan să continue dezvoltarea rețelei cu minimum un aparat pe an.

„Pacienții din aceste regiuni nu mai sunt nevoiți să facă drumuri lungi și costisitoare până în centre universitare pentru a face o examinare EEG. Acum pot face local investigațiile, iar medicii cu mai mare experiență, din țară si din străinătate, își pot oferi expertiza în acele cazuri”, ne-a explicat dr. Bogdan Florea.

Medicul a făcut parte în 2013 din echipa care a descoperit o nouă stare a creierului, în comele foarte profunde, alături de profesorul Florin Amzica din Montreal și de Daniel Kroeger de la Harvard.

„Abia acum realizez că s-a mutat ultima frontieră în EEG de la linia izoelectrică undeva mai la dreapta… Iar, dacă în ediția a VII-a a cărții considerate «Biblia» Niedermeyer și Lopes da Silva, scrie de «niu (litera grecească n.n.) - complex beyond flat line», recunosc că sunt fericit”, spune dr. Bogdan Florea.


Rețeaua de telemedicină în epilepsie din România, conectată cu centre de excelență din Montreal, Copenhaga și Geneva

Odată cu inaugurarea rețelei de telemedicină în epilepsie, un părinte dintr-o localitate îndepărtată din nordul țării, de exemplu, nu va mai merge cu copilul în brațe până la București sau la Iași, unde pe hol sunt deja 10 pacienți, unde i se face o înregistrare EEG în grabă, de 10 minute, superficial, spune medicul. Acest părinte va merge probabil la un medic neurolog din Suceava, programat din timp, unde completează o fișă cu tot istoricul și comportamentul pacientului și i se face o electroencefalogramă. Medicul din Suceava poate da interpretarea EEG, însă datele se stochează într-un server la care au acces și alți medici epileptologi din țară care își pot oferi expertiza în interpretarea datelor.

Mai mult, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști care pot oferi o a doua sau chiar o a treia opinie pe cazurile dificile.

Investiția inițială: 120.000 de euro, bani strânși din concertele Orchestrei Mondiale a Medicilor

Valoarea investiției în prima rețea de telemedicină în epilepsie din România a fost de 120.000 de euro. Banii au fost strânși în urma concertelor caritabile susținute de Orchestra Mondială a Medicilor (World Doctors Orchestra - WDO). WDO este un ansamblu din care fac parte aproximativ 1.000 de medici din peste 50 de țări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire și condiții medicale egale nu depinde de granițe geografice sau de interese politice și economice.

Astfel că, după trei ani de pregătiri și după turneul Orchestrei Mondiale a Medicilor din luna mai 2016 - Filarmonica din Cluj-Napoca, Biserica Neagră Brașov și Ateneul Român din București -, Cluburile Lions din Cluj-Napoca au reușit să strângă cei 120.000 euro, exact cât și-au propus pentru achiziționarea a cinci aparate video EEG și a unui server puternic.

„Sistemul a fost finanțat eminamente prin resursele Cluburilor Lions (asociație care a inițiat un program amplu de sprijinire a persoanelor care suferă de epilepsie). Statul român nu a avut nicio contribuție. E foarte adevărat că nici nu am cerut ceva autorităților”, spune dr. Bogdan Florea.

Unul dintre cei care a crezut necondiționat, de la început, în proiectul de telemedicină în epilepsie, a fost prof. dr. Florin Amzica, unul dintre cercetătorii de top în neurofiziologia stărilor de conștiență alterată și epilepsie.

Profesorul Florin Amzica, unul dintre principalii consultanți ai rețelei de telemedicină în epilepsie din România, activează la School of Medicine/Dentistry din cadrul Universității din Montreal, Canada. Cântă la vioară de la vârsta de 4 ani și este unul dintre membrii World Doctors Orchestra.

„Profesorul Amzica a fost, de altfel, și adevăratul ambasador în cadrul Orchestrei Mondiale a Medicilor, garantul că în România va fi totul bine, funcțional pe durata turneului”, îl descrie dr. Bogdan Florea.

Contactat de Republica.ro, profesorul Florin Amzica a povestit cum s-a implicat în punerea pe picioare a primei rețele de telemedicină în epilepsie din România.

„În calitate de membru al Orchestrei Mondiale a Medicilor, am dorit să aduc această organizație internațională pentru un turneu în România. Pentru a accepta o astfel de deplasare, WDO se implică în strângerea unor fonduri pe care să le doneze unei activități caritabile în țara de destinație. Împreună cu colegul Bogdan Florea, am explorat câteva posibile acțiuni, dintre care s-a finalizat cea a rețelei de telemedicină pentru epilepsie. Această acțiune a fost dezbătută în interiorul cluburilor Lions din Cluj-Napoca, care s-au angajat în rolul de susținător și partener al acestei acțiuni. A urmat, în 2013, o deplasare a unei delegații Lions la Bonn, unde se ținea un astfel de turneu al WDO, pentru o prezentare succintă, dar întemeiată, a proiectului. Din acel moment, turneul WDO în România a fost inclus în calendarul orchestrei pentru anul 2016 și cauza caritabilă propusă de cluburile Lions a fost acceptată” a explicat profesorul Florin Amzica.

(Foto Viața Medicală)

După încheierea turneului WDO și având în vedere succesul caritabil înregistrat, împreună cu un coleg din Danemarca și cu unul din România, profesorul Florin Amzica a participat și la selecționarea centrelor care demonstrau competențe adecvate și păreau suficient de motivate să utilizeze tehnologia cu care urmau să fie dotate de cluburile Lions. În prezent, profesorul Amzica supraveghează, din partea WDO, desfășurarea dotării centrelor și extinderea rețelei de telemedicină, deoarece organizația care a girat cauza caritabilă dorește să se asigure că acțiunea continuă în mod adecvat și după terminarea turneului.

Peste 350 de pacienți în primele 3 luni

Rețeaua de telemedicină în epilepsie din România a fost inaugurată în decembrie 2016, la Cluj-Napoca.

În primele trei luni de funcționare, peste 350 de pacienți au beneficiat de investigații în cabinetele specializate din centrele incluse în sistem. În România sunt aproximativ 300.000 de persoane cu epilepsie. Mai mult de o treime din cazuri pot fi vindecate prin diagnostic și terapie adecvate, spun medicii.

Cursuri de pregătire pentru medici și asistente

În fiecare centru din rețeaua de telemedicină există echipe formate din neurolog pediatru și neurolog de adulți și cel puțin doi asistenți medicali tehnicieni EEG. Medicii care au primit în comodat aceste aparate sunt obligați ca, în perioada 2016-2018, să participe la minimum un curs pe an, iar asistenții medicali participă în aceeași perioadă la două cursuri pe an. Este o condiție obligatorie să fie în sistem.

„De ce costă? Simplu: ca să funcționeze!”

Fiecare cabinet din rețea și-a fixat un tarif în funcție de pricepere și de pregătirea oamenilor săi.

Au fost și contestatari ai proiectului care au întrebat de ce trebuie ca sistemul să funcționeze în privat și de ce costă.

„De ce costă? Simplu: ca să funcționeze! Și vă asigur că tariful plătit în cabinet în privat într-un oraș precum Suceava este mult mai mic decât costurile aventurii deplasării pacientului și aparținătorului până în Iași, spre exemplu”, spune inițiatorul proiectului Telemedicină în epilepsie, care a fost premiat recent de TEDx Cluj pentru cel mai bun proiect cu impact social.  

Primul sistem de telemedicină de urgență din România, introdus la SMURD în 2003, extins la nivel național

Un alt proiect în telemedicină care se bucură de succes în România este sistemul folosit de ani buni de asistenții și paramedicii de pe ambulanțele SMURD.

Este vorba de primul sistem de telemedicină de urgență din România, introdus în 2003 cu sprijinul Fundației Vodafone România pe ambulanțe SMURD. Acesta permite monitorizarea semnelor vitale ale pacienților și transmiterea acestor informații în direct către Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului.

Secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și fondator al SMURD, a spus pentru Republica.ro că sistemul de telemedicină, testat pe opt ambulanțe SMURD din Târgu Mureș, a fost extins în timp la nivel național și a contribuit la salvarea a mii de vieți.

În prezent, sistemul de telemedicină de urgență funcționează la nivel național pe toate mașinile de salvare de tip B - adică pe cele pe care lucrează asistent medical de la ambulanță sau paramedic de la pompieri - achiziționate după anul 2007.

Anul trecut au fost făcute 35.000 de transmisii de telemedicină din prespital, comparativ cu 32.000 în anul precedent. Autoritățile se așteaptă în următorii doi ani la o peste 50.000 de transmisii de telemedicină care permit identificarea de infarcturi, ritm cardiac grav care necesită intervenție imediată a echipelor medicale în sprijinul pompierilor și asistenților.

Ambulanțele transmit datele către nouă centre UPU, unde sunt recepționate informațiile de pe teren. Medicul Arafat spune că „se poate și mult mai mult, dacă, bineînțeles, lumea le folosește de fiecare dată când trebuie”.

Sistemul de telemedicină în urgență din România, preluat și în Israel

Proiectul a fost preluat și de autoritățile din Israel, fiind îmbunătățit.

„Israelienii au găsit o soluție pentru cei care nu prea îl folosesc, în sensul în care aparatul, atunci când îl pornești, începe singur să transmită datele către UPU, nu mai trebuie să decizi tu, ca asistent sau ca paramedic, să transmiți”, a explicat medicul Arafat, care spune că o astfel de idee este studiată pentru a fi aplicată și la noi.

Arafat: Analizăm ideea creării unui centru unic dedicat telemedicinii, cu program 24 de ore din 24

Fondatorul SMURD spune că sistemul de telemedicină și-a dovedit utilitatea în multe urgențe.

„Pentru noi, sistemul de telemedicină a însemnat foarte mult, la București. Din 2010, de când s-au introdus cateterismul pentru infarctul miocardic acut și punerea de stenturi în urgență, sunt 6 centre la București care fac acest lucru. Niciunul nu este de gardă permanent. Dacă, înainte, bolnavul cu infarct era dus la cel mai apropiat spital, acolo se punea diagnosticul de infarct apoi se chema altă ambulanță să îl ducă la centrul care face cateterism, acum colegii noștri identifică o mare parte din aceste infarcturi prin telemedicină, în stradă, și automat mașina e trimisă către spitalul care e de gardă în ziua respectivă, de exemplu Floreasca sau Spitalul Universitar sau Fundeni sau C.C. Iliescu sau Elias”, spune Arafat.

Medicul Raed Arafat spune că autoritățile analizează în prezent „forțarea” utilizării sistemului, după modelul aplicat în Israel, adică prin programarea aparatului să transmită singur datele. În plus, este analizată ideea creării unui singur centru dedicat telemedicinii, care să funcționeze non-stop, în locul celor nouă centre din prezent, care nu asigură serviciu de gardă 24 de ore din 24.

„În loc să fie mai multe centre, vrem să fie unul dedicat, cu personal de gardă 24 de ore din 24, care să gestioneze situațiile, în loc să chemi într-un UPU medicul care se ocupă de bolnav și se ocupă și de partea de telemedicină. Este o chestiune pe care deja o analizăm și o discutăm acum”, a punctat fondatorul SMURD.

Pe de altă parte, acesta susține că nu se poate vorbi de costuri suplimentare pentru funcționarea sistemului de telemedicină pe ambulanțe, pentru că aparatele care transmit nu sunt dedicate 100% acestui lucru.

„Aparatul e un defibrilator care are în el pulsoximeter, stimulator cardiac, în plus are și loc pentru cartela pentru transmisia de date. Deci costul suplimentar pe ambulanțe nu s-a resimțit aproape deloc. Aparatul care transmite datele în sistemul de telemedicină nu se cumpără separat”, a explicat Arafat.

94 de spitale, legate între ele la nivelul UPU

Un alt sistem de telemedicină care a fost pus la punct în România leagă între ele 94 de spitale, la nivelul Unităților de Primiri Urgențe (UPU). Centrele de recepție sunt la Târgu Mureș, București și Iași.

Proiectul a fost dezvoltat începând cu 2008-2009. Primul centru a fost creat la Târgu Mureș, prin programul Băncii Mondiale, după care a fost înființat centrul de la București și apoi cel de la Iași. Fiecare centru e conectat cu un număr de spitale din regiunea pe care o deservește.

Doctorul telefon. Aplicații pentru telefoane inteligente care ne pot salva viața

La nivel mondial, noile tehnologii intră în viața de zi cu zi a medicilor și a pacienților. Aplicațiile pentru smartphone, cum ar fi monitoarele de ritm cardiac, pot colecta informații despre starea noastră de sănătate, iar companiile din tehnologie trebuie să se asigure că aceste date sunt în siguranță, scrie wired.co.uk.

Mai mult de 110 milioane de senzori portabili au fost vânduți la nivel mondial în 2015. Fitbit, aplicația care monitorizează ritmul cardiac, nu numără doar pașii și urmărește antrenamentele, ci poate produce „biomarkeri digitali“ - indicatori ai unor posibile afecțiuni medicale sau simptome. Aceste urme digitale ale activităților noastre de zi cu zi ar putea deveni semnale de avertizare în cazul unor probleme de sănătate în curs de apariție. Istoria browserului web ar putea alerta psihologii în ce privește un episod maniacal. Datele privind activitatea de monitorizare a locației pot ajuta la un moment dat la diagnosticarea tulburărilor de mobilitate, cum ar fi boala Parkinson.

Ce facem sau nu facem pe smartphone-urile noastre ar putea facilita detectarea precoce a demenței sau a unui declin cognitiv. Cercetările în curs ne arată modalități reale în care smartphone-urile și alte dispozitive pot contribui la îmbunătățirea stării noastre de sănătate.

Doctor robot. „Medicul dumneavoastră robot vă va primi imediat”

Un start-up din Marea Britanie, care le permite utilizatorilor să consulte un medic prin intermediul unei aplicații mobile, anunța anul trecut că intenționează să investească pentru a dezvolta o versiune alimentată prin inteligență artificială. După ce utilizatorul sună la un număr de telefon, sistemul informatic îi adresează o serie de întrebări cu privire la simptome, înainte de a-i recomanda un medic specialist, notează Financial Times.

Medicina viitorului: calcul statistic al probabilității apariției anumitor afecțiuni, terapie croită personalizat

Cert este că în medicina viitorului nu vom mai recunoaște multe din lucrurile de acum, spune dr. Bogdan Florea. Screeningul genetic individual este deja accesibil la nivel de câteva sute de dolari. Medicina viitorului va cuprinde calculul statistic al probabilității apariției anumitor afecțiuni și terapii croite personalizat.

„Nu vom mai cumpăra o cutie de medicamente standard din raftul cu cutii identice. Vom avea cutia pregătită cu capsulele create special pentru acel individ, cu acel bagaj genetic, cu acele predispoziții spre afecțiuni, cu acea tensiune arterială, mod de viață, deficit de somn, nivel de colesterol sau al glicemiei”, este de părere dr. Bogdan Florea.

Medicul, înlocuit în viitor de robot?

În plus, fondatorul rețelei de telemedicină în epilepsie din România crede că, în viitor, probabil vor fi proceduri de risc mai redus, în care automatizarea va fi un obicei. Roboții deja le fac viața mai ușoară medicilor.

Cât privește rolul medicului în viitor, dr. Bogdan Florea crede că acesta își va păstra în continuare rolul lui și nu ar paria pe înlocuirea medicului cu mașina.

„Medicul are o mare misiune. Să scoată la lumină tot ce e mai bun din pacient: încrederea, speranța, potențialul propriu de vindecare. Asta cred că va veni mai greu de la un robot”, subliniază dr. Bogdan Florea.

Îți recomandăm

„Tehnologiile perfecționate ne ajută doar să ne îndeplinim visurile”

L-am întrebat și pe profesorul Florin Amzica ce instrumente crede că va avea la dispoziție un medic în 20 de ani și cum va ajuta progresul tehnologic dezvoltarea medicinii pe viitor.

„În general, aș fi tentat să răspund că, peste 20 de ani, un medic va avea la dispoziție acele instrumente pe care și le va fi dezvoltat în următorii 20 de ani. Instrumentele, deși, din punct de vedere tehnic, pot uimi pe mulți, în realitate sunt mai tot timpul în urma cunoștințelor acumulate de știința medicală. Deși sunt un «împătimit» de tehnologie, nu cred că aceasta va produce rezultate pe care imaginația umană să nu le fi intuit deja. Tehnologiile perfecționate ne ajută doar să ne îndeplinim visurile”, este de părere reputatul profesor.

În opinia sa, tehnologiile fac parte, probabil împreună cu medicina, din ceea ce se desemnează generic cu științe aplicate.

„O butadă celebră afirmă că nu există știință aplicată, atâta timp cât n-ai ce știință să aplici... Acest lucru este valabil cu precădere la profesia de medic”, crede reputatul profesor canadian de origine română.

„Ziua în care roboții vor judeca la fel de bine sau mai bine decât un om va fi o zi tristă”

Întrebat în ce măsură roboții vor facilita sau facilitează deja munca unui medic, profesorul Florin Amzica spune că ziua în care roboții vor judeca la fel de bine sau mai bine decât un om va fi o zi tristă.

„Roboții? Ne vor ajuta să câștigăm timp prețios accelerând o serie întreagă de acte de rutină, ajutându-ne să învățăm mai eficient, dar ziua când vor judeca la fel de bine sau mai bine decât un om va fi o zi tristă pentru omenire, pentru că asta se va întâmpla numai prin abdicarea efortului intelectual uman”, a subliniat profesorul Florin Amzica.

„Sunt lucruri care țin de bugete, de bani. Sunt lucruri care nu țin de niciun cent, ci doar de atitudine. Aici nu trebuie să avem nicio scuză”

Până însă ca roboții să ne poftească în cabinetul unui medic, sistemul medical autohton se luptă cu mentalități și lipsuri de toate felurile.

Întrebat ce i-ar transmite acum ministrului Sănătății, dr. Bogdan Florea a răspuns: „Cunoști un popor după cum își educă copiii și după cum își tratează bolnavii. Asta definește un neam, o țară. Nu ce investiții și ce clădiri are, că acelea s-ar putea să nu fie ale lor. Sunt lucruri care țin de bugete, de bani. Și sunt lucruri care nu țin de niciun cent, ci doar de atitudine. Aici nu trebuie să avem nicio scuză. Mai există speranță. Mai sunt oameni cărora le pasă. Mulți sunt în ONG-uri, care motivați de o cauză personală sau apropiată familiei lor, pot deveni aliați de mare valoare în implementarea unor proiecte minunate. Pe aceia să nu-i ignore”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ma intereseaza cat ar costa o sedinta la telemedicina si unde sa ma adresez va rog si va multumesc
    • Like 0
  • mi se pare ciudat sa intalnesc in paginile de azi (si de cateva zile in urma) o mare simpatie (chiar duiosenie) fata de marlaniile dlui nastase, ilie nastase - general al armatei romane, general cu 2 stele, senator (psd?) al parlamentului romaniei - si in acelasi timp o respingere a dlui arafat ( si a mai tuturor relatarilor despre cei cu ceva initiativa sau realizari)!!
    • Like 0
  • mi se pare ciudat sa intalnesc in paginile de azi (si de cateva zile in urma) o mare simpatie (chiar duiosenie) fata de marlaniile dlui nastase, ilie nastase - general al armatei romane, general cu 2 stele, senator (psd?) al parlamentului romaniei - si in acelasi timp o respingere a dlui arafat ( si a mai tuturor relatarilor despre cei cu ceva initiativa sau realizari)!!
    • Like 0
  • Sunt in asentimentul celor 3 comentatori ( Bogdan Storm, Daniel Octavian Costache si Agape ) , si as aduce in plus doar urmatoarele intrebari/precizari - mai putin cunoscute de publicul larg, dar legitime si logice in opinia mea , prin prisma realitatii cotidiene ”sugerata” de Dr. Arafat
    1. Se invoca telemedicina de urgenta - aplicabila in prespital de catre pompieri si asistenti medicali ; desi marturisesc ca punerea pe picior de egalitate a acestor 2 categorii profesionale o gasesc bizara si complet deplasata , as intreba daca se stie cumva care este finalitatea demersului folosirii acestei telemedicine in contextul in care - dupa reglemenatarile emise de Dr. Arafat - asistentul medical si pompierul nu au nici antiaritmice si nici competenta - in cazul pompierilor - de a efectua si/sau administra medicamente injectabile !! Cum poti sa duci pana la capat acordarea primului ajutor medical - prin interpretare a unui ritm cardiac si a datelor asociate - in contextul in care ai la dispozitie doar solutii de abord venos periferic , dar nici un medicament specific antiaritmic, ca sa nu mai pomenesc de inexistenta vreunui analgetic major sau sedativ rapid , necesare in cazul in care trebuie sa aplici si socuri electrice ?! Cum poti sa pui pe picior de egalitate ca si competenta interventionala un pompier cu 2 module de instruire a cate 3 saptamâni si un asistent cu minim 3 ani de scoala postliceala sau 4 ani de facultate ?!
    2. La ce imi foloseste interpretarea telemedicala de la distanta atunci cand ma aflu la 50 de km distanta de cea mai apropiata Unitate Primiri Urgente ( UPU ) , recunosc un infarct miocardic ce este si decompensat ca tensiune arteriala dar nu am in trusa nici morfina , nici dopamina sau nitroglicerina injectabila , iar echipajul superior cu medic este plecat sau indisponibil tehnic - adica nu exista medic de garda in tura de noapte , neavind de unde sa aduc medici ! !
    3. Se afirma ca este loc si pt cartela de transmisie de date in defibrilatoarele de pe masini ; se omite intentionat faptul ca s-a introdus si o tableta de date , de uz militar initial , ce are de asemenea un sistem si soft de transmisie de date , in care au elemente tehnice de transmisie de date primiii 2 operatori de telefonie mobila de pe piata romaneasca si care este implementat si intretinut de catre STS , ce detine si datele astfel transmise , laolalta cu informatiile legate de pacient ! Deci , atat defibrilatoarele cat si tabletele pot efectua transmisia de date , prin intermediul sistemului intretinut de STS , dar prin reteaua operatorilor de GSM cu acoperire nationala ! Intrebarea fireasca este : care este costul la ora actuala si in ce consta structurarea acestuia vis-a-vis de cantitatea mare de date ce se transmite ? Acesta este motivul real al insistentei Dr. Arafat in videoconferinte in a se folosi in mod obligatoriu tableta electronica si transmisia de date ? Caci , asa cum am aratat mai sus , eficienta si utilitatea sunt considerabil diminuate de lipsa posibilitatilor medicale de interventie a echipajului ( as spune chiar limitarea ilogica a cadrelor medicale , cel putin ) ! Daca supozitia mea este corecta, se poate vorbi de o manipulare grosolana a realitatii ( ca sa nu ii spun minciuna ) si nu cumva scopul real este doar o alta sifonare legala de bani publici ,sub aparenta invocare a nobilului scop de salavare a unei vieti ?!
    4. Poate cineva sa sustina ca un astfel de sistem prespitalicesc de uz general , si nu doar specific , este functional undeva in lume ? Si daca da , stie cineva care sunt costurile sau conditiile de utilizarea ale acestuia ? Caci pt ” nise medicale specifice” de felul celor neurologice mai sus descrise in articol sunt clar avantaje si costuri mult mai mici decat implicarea si mobiliazarea efectiva a pacientului - si in mod evident avand rol de supraveghere si interpretare post critica a datelor transmise - dar pt o inteventie in timp real in conditiile pe care le-am descris mai sus , specifice actualmente Romaniei , sunt cel putin ilogice la nivel de coroborare a intentiei cu posibilitatea instituita legal de interventie si competente a unui cadru medical ! Drumul spre iad e pavat cu bune intentii - spunea cineva.... cred ca aici e mult mai mult decat asta , miroase a hartii/plastic verde si ceva coruptie caci lipsa de discernamint , deopotriva jurnalistic si organizatoric , cuplat cu o aura de unic cunoscator si intemeietor/descoperitor al rotii sau mersului pe jos - fac sa asistam extaziati la cresterea monstruoasa a unei himere cu ceva capete - a se intelege aspecte - cu mult peste ceea ce vom putea duce( suporta ) in momentul in care ne vom trezi din idolatrie si vom realiza ca ceea ce ni s-a oferit a fost doar o himera !
    In opinia mea pretul va fi platit in cativa ani iar consecintele se vor intinde pe cativa zeci de ani , si aici inteleg deopotriva cele financiare dar si socio profesionale cat si de sanatate publica !
    • Like 1
    • @ cristearares
      check icon
      Foarte adevarat. Numai ca lumea percepe cu dificultate prin praful starnit de dl Arafat.
      • Like 0
    • @ cristearares
      daca am inteles bine, dv sugerati ca nu ar trebui sa existe schimbul de date(informatii) intre ambulanta si un centru de primire (eventual um centru unic)?
      • Like 0
    • @ Corneliu Apostol
      Nu am sustinut nici macar 1 secunda asa ceva ci :
      1. la ora actuala sistemul este ”croit „ doar pt a se transmite datele de dragul de a fi transmis ! Poate avea ceva rezultate in cazul in care presupusul medic/cadru medical aflat la terminalul de receptie a datelor interpreteaza datele transmise de un echipaj de pompieri paramedici care nu au competente medicale si nici cunostinte de interpretare a EKG-ului sau de corelare a tabloului clinic si simptomatologic al pacientului si pune diagnosticul de infarct miocardic sau o tulburare de ritm cardiac ce nu este asociata unui Stop cardio respirator ! Devine tot o pierdere de timp si vieti in cazul unui echipaj cu asistent medical pt ca acesta - desi are nivelul de cunostinte si competente necesar acestei interpretari - nu are dotarea medicamentoasa necesara si nici nu poate sa administreze in consecinta anumite medicamente specifice si necesare in f. multe cazuri de caest gen !
      Simpla perfuzie si Aspirina laolalta cu Nitroglicerina tableta sau spray, fara nici un analgetic major sau antiaritmic face ca timpul scurs pana la sosirea echipajului cu medic sa fie pierdut irecuperabil si de foarte multe ori cu agravarea ireversibila a starii pacientului in viitorul imediat !
      2. Este util un astfel de centru dar NU UNIC si in nciun caz asa cum este infatisat, construit si functional sistemul prespitalicesc de urgenta la ora actuala ! A pune responsabilitatea unei decizii la distanta , doar prin o eventuala si absolut necesara expertiza a celui care interpreteaza datele , dar fara a avea in teren posibilitatea practica si legala la ora actuala administrarii antidoturilor specifice este ca si cum ai incerca sa duci un razboi cu ajutorul unei drone de mare altitudine - una care poate sa transporte si sa utilizeze la ordin armamentul necesar, dar nu este dotata sau una care nu poate transporta si nici utiliza asa ceva pt. ca din constructie e facuta doar sa arate bine si atat - a se intelege ,prin corelare , asezarea pe picior de egalitate a pompierului paramedic cu asistentul medical - a duce deci, un razboi , cum spuneam , in timp real dar a fi in postura de comandant complet ”impotent” functional ! Nu stiu daca m-am facut bine inteles , sper ca da ... A nu se uita problema costurilor , care , desi nu am suficiente informatii in acest sens, ci doar niste banuieli la observarea costurilor comerciale ale operatorilor de retele GSM , cred ca sunt f. mari si sub nicio forma nu sunt justificabile si suportabile in contextul actual economic , vorbind de un sistem ce este pe zi ce trece tot mai ciuruit si sifonat - mai mult sau mai putin vizibil - cu cheltuieli absolut aberante ! Inca mai astept sa imi demonstreze cineva ca undeva in Europa sau aiurea in lume un astfel de sistem public este functional si implementat la nivel national de catre un stat ! Cunosc doar cateva cazuri ce tin de operatori medicali privati si cu costuri pe masura - una e sa platesti 13.000 de USD /ora de asistare operatorie in fata unui ecran FullHD Livestream , alta e sa il platesti cu 26.000 USD pt a fi prima mina in cimpul operator ! Una e sa ai o distanta minima fata de cel mai apropiat punct medical cu specialitati multiple - cardio, pediatrie, urgenta, chirurgie generala - de cel putin 800 Km dar sa ai un cadru medical ce poate fi ghidat radio in a aplica anumite proceduri medicale si/sau antidoturi specifice, alta e sa fie la 50 de Km , sa ai un cadru medical la fata locului si sa nu ii permiti - culmea, prin lege ! - sa detina si sa administreze antidoturi sau medicatie specifica - e cazul Romaniei ! Ca atare , in mod logic zic eu , care mai e rostul unui astfel de centru ?! Si de ce unic , caci daca socotim ceea ce se vrea a se intampla prin prisma opticii Dr. Arafat , volumul de date ar fi imens, si daca sunt in timp real ma intreb cum va face fata decidentul de la capatul firului , ca sa zic asa ?!
      In fine ar fi mult mai multe de spus, discutia si informatiile sunt mult mai tehnice si un pic sterile, seci ,necesita o oarecare familiarizare fie si macar comparativa cu ceea ce este la ora actuala pe plan mondial, dar cu siguranta trebuie ca odata si odata cineva sau mai multi sa intelegem ca ceea ce se viseaza noaptea si este propus ziua de catre asa zisi vizionari si binevoitori comerciali nu este intotdeauna ceea ce avem nevoie si , mai ales ceea ce ne trebuie ! Vrem sa ajungem pe Luna - unii au si ajuns ! - dar cred ca prima data trebuie sa putem si sa ne permitem...necesitatea sau utilitatea raman, deocamdata , la nivelul speculatiilor ! Mi-e teama sa nu ne coste mai mult in vieti pierdute si generatii irosite visele decat punerea lor in practica ! Si cel mai mult mi-e teama , asa cum am spus , de himere si de idolatria noastra nesabuita si de neinteles pt. mine.... Cu respect !
      • Like 0
  • check icon
    In urma cu aproape 15 ani, la Spitalul Militar central din Bucuresti s-a realizat prima transmisie folosind telemedicina din tara noastra (si pana la acest moment singura de performantele pe care le voi mentiona). Practic, intr-un program pilot, s-a realizat transmisie de semnal stetacustic (adica auscultatia cordului unui pacient) si pachete de date (EKG in timp real) intre o unitate militara dislocata intr-unul din teatrele de operatiuni din zona Irak-Afganistan si centrul medical din Bucuresti.
    Pacientul se afla in teatrul de operatiuni, un asistent medical a cuplat echipamentele pentru obtinerea electrocardiogramei si pentru auscultatia inimii, iar specialistii din Bucuresti au acordat consultatia medicala in timp real, intrre cele doua puncte existand transmisie video si audio.
    Asta era acum aproape 15 ani.
    Dar pe dl. Arafat nu il intereseaza experienta altora, dansul doreste sa inventeze roata. Sa fie sanatos, dar pomeneste de telemedicina asta de mai bine de 5 ani si tot la nivel de proiect este.
    • Like 2
  • Putin pe langa subiect, dar poate foloseste.
    Numeroase studii medicale pe pacienti au dovedit ca un extract de cannabis ajuta la tratamentul epilepsiei.
    Nu stiu daca extractul folosit in aceste studii se gaseste la noi in tara.
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult