Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine

copil gradinita

Foto: Riccardo Sala / Alamy / Alamy / Profimedia

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine? Cum să îl crești ca să fii sigur că ai pus totul în el, înainte de a-l arunca în viață ca într-un ocean?! Ce trebuie să îi pui în bagajul din suflet, ca să știi că o să se descurce?!

Să îi spui că banii nu sunt totul e ok, dar el va vedea că nu va merge niciodată la magazin să cumpere pâine cu un vis sau un cuvânt, ci cu un ban și, dacă nu va avea acel ban de pâine și îi va fi foarte foame, i se va părea că acel bănuț de pâine este totul.

Așa că am spus mereu copiilor că banii sunt necesari și buni, îi câștigi prin muncă, dar nu dai niciodată pe ei sufletul...

Să îi spui că sărbătorile nu sunt despre mâncare, dar să ai masă goală la sărbători e trist și sărac și nu mai simți sărbătoarea. Eu nu știu pe nimeni care să fi avut masă goală la sărbători și să spună că e fericit.

Așa că am spus copiilor că sărbătorile sunt despre belșug pe masă, lumină în suflet și inima la Dumnezeu...

Să le spui copiilor că există o singură cale spre cer și spre Dumnezeu, cea a religiei tale, îi poate face aroganți și să se considere aleși.

Le-am spus copiilor că drumul nostru spre cer e cel din creștinism, dar că există oameni care au alte căi. Toate drumurile în căutarea lui Dumnezeu sunt bune.

E bine să învețe, e bine să fie cel mai bun într-un domeniu, dar niciodată să nu se creadă atât de bun încât să devină înger căzut. E bine să ia diplome și premii, dar numai dacă acestea sunt pe merit și muncite, într-o țară cu inflație de diplome și premii. Să își aleagă un vis și să se țină atât de mult de el încât să ajungă să îl tragă visul prin viață.

Și totuși niciodată nu ești sigur că ai pus tot ce trebuia în bagajul copilului pentru viață... Orice ai face ca părinte, simți că nu e destul, că viața îl va învața mai mult decât tine. Tu i-ai fost părinte. Viața îi va fi maestru... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    iar scrie tanti
    Pacat ca nu avem emoticoane sa ma pot ascunde.
    Interesant ca avem si un doctor in chestii pe Republica, care chiar scrie cu miez, dar nu atat de des precum tanti
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult