Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine

copil gradinita

Foto: Riccardo Sala / Alamy / Alamy / Profimedia

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine? Cum să îl crești ca să fii sigur că ai pus totul în el, înainte de a-l arunca în viață ca într-un ocean?! Ce trebuie să îi pui în bagajul din suflet, ca să știi că o să se descurce?!

Să îi spui că banii nu sunt totul e ok, dar el va vedea că nu va merge niciodată la magazin să cumpere pâine cu un vis sau un cuvânt, ci cu un ban și, dacă nu va avea acel ban de pâine și îi va fi foarte foame, i se va părea că acel bănuț de pâine este totul.

Așa că am spus mereu copiilor că banii sunt necesari și buni, îi câștigi prin muncă, dar nu dai niciodată pe ei sufletul...

Să îi spui că sărbătorile nu sunt despre mâncare, dar să ai masă goală la sărbători e trist și sărac și nu mai simți sărbătoarea. Eu nu știu pe nimeni care să fi avut masă goală la sărbători și să spună că e fericit.

Așa că am spus copiilor că sărbătorile sunt despre belșug pe masă, lumină în suflet și inima la Dumnezeu...

Să le spui copiilor că există o singură cale spre cer și spre Dumnezeu, cea a religiei tale, îi poate face aroganți și să se considere aleși.

Le-am spus copiilor că drumul nostru spre cer e cel din creștinism, dar că există oameni care au alte căi. Toate drumurile în căutarea lui Dumnezeu sunt bune.

E bine să învețe, e bine să fie cel mai bun într-un domeniu, dar niciodată să nu se creadă atât de bun încât să devină înger căzut. E bine să ia diplome și premii, dar numai dacă acestea sunt pe merit și muncite, într-o țară cu inflație de diplome și premii. Să își aleagă un vis și să se țină atât de mult de el încât să ajungă să îl tragă visul prin viață.

Și totuși niciodată nu ești sigur că ai pus tot ce trebuia în bagajul copilului pentru viață... Orice ai face ca părinte, simți că nu e destul, că viața îl va învața mai mult decât tine. Tu i-ai fost părinte. Viața îi va fi maestru... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    iar scrie tanti
    Pacat ca nu avem emoticoane sa ma pot ascunde.
    Interesant ca avem si un doctor in chestii pe Republica, care chiar scrie cu miez, dar nu atat de des precum tanti
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult