Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine

copil gradinita

Foto: Riccardo Sala / Alamy / Alamy / Profimedia

Cum să crești un copil azi, ca să fii sigur că va fi om mâine? Cum să îl crești ca să fii sigur că ai pus totul în el, înainte de a-l arunca în viață ca într-un ocean?! Ce trebuie să îi pui în bagajul din suflet, ca să știi că o să se descurce?!

Să îi spui că banii nu sunt totul e ok, dar el va vedea că nu va merge niciodată la magazin să cumpere pâine cu un vis sau un cuvânt, ci cu un ban și, dacă nu va avea acel ban de pâine și îi va fi foarte foame, i se va părea că acel bănuț de pâine este totul.

Așa că am spus mereu copiilor că banii sunt necesari și buni, îi câștigi prin muncă, dar nu dai niciodată pe ei sufletul...

Să îi spui că sărbătorile nu sunt despre mâncare, dar să ai masă goală la sărbători e trist și sărac și nu mai simți sărbătoarea. Eu nu știu pe nimeni care să fi avut masă goală la sărbători și să spună că e fericit.

Așa că am spus copiilor că sărbătorile sunt despre belșug pe masă, lumină în suflet și inima la Dumnezeu...

Să le spui copiilor că există o singură cale spre cer și spre Dumnezeu, cea a religiei tale, îi poate face aroganți și să se considere aleși.

Le-am spus copiilor că drumul nostru spre cer e cel din creștinism, dar că există oameni care au alte căi. Toate drumurile în căutarea lui Dumnezeu sunt bune.

E bine să învețe, e bine să fie cel mai bun într-un domeniu, dar niciodată să nu se creadă atât de bun încât să devină înger căzut. E bine să ia diplome și premii, dar numai dacă acestea sunt pe merit și muncite, într-o țară cu inflație de diplome și premii. Să își aleagă un vis și să se țină atât de mult de el încât să ajungă să îl tragă visul prin viață.

Și totuși niciodată nu ești sigur că ai pus tot ce trebuia în bagajul copilului pentru viață... Orice ai face ca părinte, simți că nu e destul, că viața îl va învața mai mult decât tine. Tu i-ai fost părinte. Viața îi va fi maestru... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    iar scrie tanti
    Pacat ca nu avem emoticoane sa ma pot ascunde.
    Interesant ca avem si un doctor in chestii pe Republica, care chiar scrie cu miez, dar nu atat de des precum tanti
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult