Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum să-i dăm lui Putin o „victorie” care să-l scoată definitiv din Ucraina. Sau de ce Zelenski nu poate asculta de Macron și Kissinger

Rachetă rusească pe câmp

Foto: Getty Images

Henry Kissinger, în Nuclear Weapons and Foreign Policy (abridged edition, The Norton Library, 1969), vorbește despre războiul limitat și războiul general. Din prima categorie ar putea face parte un război restrâns la o anumită arie geografică sau unul care nu presupune utilizarea întregului sistem de arme al beligeranților (e.g., nefolosirea focoaselor nucleare) (Kissinger, p. 120). În cea de a doua categorie pot fi incluse războaie ce constau într-o amenințare la adresa existenței naționale a oponenților (Kissinger, p. 139).

Războiul din Ucraina, pornit de invazia din 24 februarie 2022, poate fi încadrat în ambele categorii, în funcție de unghiul de privire.

Din perspectiva Rusiei, războiul pare unul limitat, atât geografic, cât și ca arme folosite. Geografic, confruntarea se limitează la teritoriul ucrainean. În privința armelor, Rusia nu se servește de întregul său sistem distructiv, nefăcând apel la dispozitive nucleare ori chimice sau biologice.

Din perspectiva Ucrainei, confruntarea este una totală (i.e., all-out war), căci se află în discuție o amenințare la adresa existenței naționale ucrainene. Desigur, s-ar putea crede că nu este vorba despre o anihilare fizică și completă a națiunii ucrainene, ci doar despre o absorbție a ceea ce este ucrainean în ceea ce este rus. Destui oameni sunt familiari cu tâmpenia pseudo-științifică, ce a fost produsă de către Vladimir Putin: “On the Historical Unity of Russians and Ukrainians” (link aici; ultima accesare: 27 mai 2022). Președintele rus, întrebat fiind despre relațiile ruso-ucrainene, a spus că rușii și ucrainenii sunt un singur popor - un întreg. În creierul lui Vladimir, rușii și ucrainenii sunt totuna, adică, ruși. La urmă, anihilarea fizică și completă, respectiv fuziunea prin absorbție sunt echivalente funcțional și duc la același rezultat: ștergerea existenței naționale a ucrainenilor. 

Emmanuel Macron (președintele Franței) și Henry Kissinger (fost secretar de stat al SUA) au formulat o părere: Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriile sale, pentru a cădea la pace cu Rusia.

Nu este dificil să pricepem că lui Zelenski îi este profund dificil, dacă nu de-a dreptul imposibil, să asculte și să urmeze tipul acesta de sfaturi; pentru el și ai săi miza războiului este supremă: însăși existența națională.

Imensa tragedie este că hoardele eurasiatice îi supun pe ucrainenii care n-au reușit să se pună la adăpost pe alte meleaguri și au rămas în zonele de măcel la abominabile schingiuiri, execuții, violuri și umilințe. Ceva, deci, trebuie întreprins pentru ca ororile să ia sfârșit. Din păcate, acel ceva nu poate fi încolțirea ursului, întrucât, animalul, văzându-se fără scăpare, și-ar putea abandona puțina rațiune rămasă și să-și pună în aplicare ghearele nucleare.

Eventual, Zelenski și NATO ar putea încerca o strategie nesatisfăcătoare pe moment, dar salvatoare pentru ucrainenii chinuiți de Rusia lui Putin. Strategia respectivă a fost expusă de Dominic Tierney, în Foreign Affairs. Astfel, un acord de pace ar putea interveni între Rusia și Ucraina. În virtutea sa, separatiștii ruși sau pro-ruși ar rămâne în controlul unor părți din Donbas, dar statele vestice vor fi îndreptățite, în continuare, să-i livreze Ucrainei arme. După un anumit interval de timp, Ucraina și-ar relua teritoriile estice, la acestea nerenunțându-se definitiv. Totuși, intervalul de timp ar trebui să fie unul rezonabil, astfel încât Moscova să-i poată învinui pe separatiștii aflați în control pentru pierderea teritoriilor. 

Putin ar putea accepta o asemenea înțelegere, chiar dacă s-ar prinde că, finalmente (e.g., după câțiva ani), estul Ucrainei va fi redobândit de Kiev. Întâi, pare destul de probabil că Putin este conștient că prelungirea activităților militare ar fi o catastrofă pentru Rusia, din pricina sancțiunile economice aplicate și a slăbiciunilor absolut penibile ale armatei ruse. Apoi, lui Putin i-ar fi posibil să le prezinte rușilor o poveste fantezistă despre cum Rusia a ieșit victorioasă în urma „operațiunii militare speciale”. Desigur, tuturor, inclusiv lui Putin și rușilor cu un gram de materie cenușie, le-ar fi clar că, de fapt, Rusia este perdantă, însă Putin și rușii ar avea posibilitatea să se mintă pe ei înșiși cu basmul victoriei ruse. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mor caii cand vor cainii , cainii latra , ursul B.S , numai postaci fatalai pe aici !
    • Like 0
  • Vad ca si aici comenteaza gunoaie putiniste, din ce in ce mai incoerente. Rusia trebuie rasa de pe fata planetei, sa nu mai ameninte generatii viitoare. Si asta se va intampla, pentru ca indiferent ce vor politrucii si ce cherlaie putinofilii pe aici, oamenii si-au dat seama ce amenintare reprezinta criminalii rusi. Noi toti vom contribui cate putin sa anihilam amenintarea rusa pentru totdeauna, in asa fel incat copii nostri sa mai auda de ei doar din carti si filme vechi.
    • Like 8
    • @ Theodor Gănescu
      Care noi , fatalaule ce tii arma cu catarea spre tine ( vorbesc de pistolul cu apa cu care te joci ) vom vedea in curand cine chelalaie si cine rade la urma , tare mi-e ca te bagi in plapuma ca uni care au facut revolutia din 89' in pat !
      • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      pașol na turbinca, troll analfabet !
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Nu mor caii cand vor cainii , cainii latra , ursul B.S , numai postaci fatalai pe aici !
      • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Esti amuzant, pentru ca nu ai o vedere de ansamblu asupra mobilizarii de reusrse impotriva criminalilor rusi. Partea cea mai buna e ca indiferent cat zgomot ati face, pur si simplu raportul de forte e atat de in defavoarea rusiei incat e ridicol, si o sa fie evident acest aspect pana la sfarsitul anului. Ignoranta nu te protejeaza de inevitabil.
      • Like 2
  • Pe rusi nu-i invinge niciodata ai lui belenski ,occidentul pierde mai mult decat crede .Propaganda si zvonistica occidentului ne-a facu sa vedem pe rusi si pe putin si-n supa !Cand isteria ii afecteaza pe eruditi , e timpul sa gandesti cu mintea ta , nu cumva e manipulare grosolana si minciuni cu carul !? de peste 95 de zile , putin moare in fiecare dimi si invie seara , e ceva adevar in spusele lui belenskhi si adeptii lui ? litium-ul vine de la chinezi , petrol si uraniu pentru centrale electrice nucleare vin de la rusi , nu cumva aicio e baiul (ura si invidia capitalistilor ) !? maine , poate ataca nato rusia , pentru toate aceste bogatii , sa le ia cu japca , dar nu le merg masinile electrice si cele de razboi fara litium si petrol : nasol momentul , misto coliva ! (un clasic in viata ).
    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      jigodie, tot mai insiști ?
      • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      Pregătește necrologul lui putin să nu rămîi fară cuvinte dacă vrei pregătește și colivă

      • Like 3
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Nu mor caii cand vor cainii , cainii latra , ursul B.S , numai postaci fatalai pe aici !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult