Foto: Getty Images
Henry Kissinger, în Nuclear Weapons and Foreign Policy (abridged edition, The Norton Library, 1969), vorbește despre războiul limitat și războiul general. Din prima categorie ar putea face parte un război restrâns la o anumită arie geografică sau unul care nu presupune utilizarea întregului sistem de arme al beligeranților (e.g., nefolosirea focoaselor nucleare) (Kissinger, p. 120). În cea de a doua categorie pot fi incluse războaie ce constau într-o amenințare la adresa existenței naționale a oponenților (Kissinger, p. 139).
Războiul din Ucraina, pornit de invazia din 24 februarie 2022, poate fi încadrat în ambele categorii, în funcție de unghiul de privire.
Din perspectiva Rusiei, războiul pare unul limitat, atât geografic, cât și ca arme folosite. Geografic, confruntarea se limitează la teritoriul ucrainean. În privința armelor, Rusia nu se servește de întregul său sistem distructiv, nefăcând apel la dispozitive nucleare ori chimice sau biologice.
Din perspectiva Ucrainei, confruntarea este una totală (i.e., all-out war), căci se află în discuție o amenințare la adresa existenței naționale ucrainene. Desigur, s-ar putea crede că nu este vorba despre o anihilare fizică și completă a națiunii ucrainene, ci doar despre o absorbție a ceea ce este ucrainean în ceea ce este rus. Destui oameni sunt familiari cu tâmpenia pseudo-științifică, ce a fost produsă de către Vladimir Putin: “On the Historical Unity of Russians and Ukrainians” (link aici; ultima accesare: 27 mai 2022). Președintele rus, întrebat fiind despre relațiile ruso-ucrainene, a spus că rușii și ucrainenii sunt un singur popor - un întreg. În creierul lui Vladimir, rușii și ucrainenii sunt totuna, adică, ruși. La urmă, anihilarea fizică și completă, respectiv fuziunea prin absorbție sunt echivalente funcțional și duc la același rezultat: ștergerea existenței naționale a ucrainenilor.
Emmanuel Macron (președintele Franței) și Henry Kissinger (fost secretar de stat al SUA) au formulat o părere: Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriile sale, pentru a cădea la pace cu Rusia.
Nu este dificil să pricepem că lui Zelenski îi este profund dificil, dacă nu de-a dreptul imposibil, să asculte și să urmeze tipul acesta de sfaturi; pentru el și ai săi miza războiului este supremă: însăși existența națională.
Imensa tragedie este că hoardele eurasiatice îi supun pe ucrainenii care n-au reușit să se pună la adăpost pe alte meleaguri și au rămas în zonele de măcel la abominabile schingiuiri, execuții, violuri și umilințe. Ceva, deci, trebuie întreprins pentru ca ororile să ia sfârșit. Din păcate, acel ceva nu poate fi încolțirea ursului, întrucât, animalul, văzându-se fără scăpare, și-ar putea abandona puțina rațiune rămasă și să-și pună în aplicare ghearele nucleare.
Eventual, Zelenski și NATO ar putea încerca o strategie nesatisfăcătoare pe moment, dar salvatoare pentru ucrainenii chinuiți de Rusia lui Putin. Strategia respectivă a fost expusă de Dominic Tierney, în Foreign Affairs. Astfel, un acord de pace ar putea interveni între Rusia și Ucraina. În virtutea sa, separatiștii ruși sau pro-ruși ar rămâne în controlul unor părți din Donbas, dar statele vestice vor fi îndreptățite, în continuare, să-i livreze Ucrainei arme. După un anumit interval de timp, Ucraina și-ar relua teritoriile estice, la acestea nerenunțându-se definitiv. Totuși, intervalul de timp ar trebui să fie unul rezonabil, astfel încât Moscova să-i poată învinui pe separatiștii aflați în control pentru pierderea teritoriilor.
Putin ar putea accepta o asemenea înțelegere, chiar dacă s-ar prinde că, finalmente (e.g., după câțiva ani), estul Ucrainei va fi redobândit de Kiev. Întâi, pare destul de probabil că Putin este conștient că prelungirea activităților militare ar fi o catastrofă pentru Rusia, din pricina sancțiunile economice aplicate și a slăbiciunilor absolut penibile ale armatei ruse. Apoi, lui Putin i-ar fi posibil să le prezinte rușilor o poveste fantezistă despre cum Rusia a ieșit victorioasă în urma „operațiunii militare speciale”. Desigur, tuturor, inclusiv lui Putin și rușilor cu un gram de materie cenușie, le-ar fi clar că, de fapt, Rusia este perdantă, însă Putin și rușii ar avea posibilitatea să se mintă pe ei înșiși cu basmul victoriei ruse.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.