Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum să le răspunzi celor care-ți zic că era bine pe vremea lui Ceaușescu. Ghidul scurt antinostalgie

Imagine cu Nicolae Ceaușescu. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Regimul lui Nicolae Ceaușescu a fost ca un lung coșmar pentru România, întunecând istoria țării cu o serie de politici distructive și abuzuri asupra drepturilor omului. Pe parcursul celor două decenii de conducere autoritară, regimul Ceaușescu a creat un mediu caracterizat de suprimare brutală, decădere economică și izolare internațională.

Una dintre cele mai nocive politici ale regimului a fost colectivizarea agriculturii, care a adus devastare în mediul rural.

Încercând să imite modelul sovietic, Ceaușescu a impus colectivizarea forțată a terenurilor agricole, confiscând proprietatea privată și obligând fermierii să lucreze în cadrul marii agriculturi de stat. Această politică a dus la scăderea producției agricole, foamete și sărăcie generalizată în zonele rurale, amplificând decalajele sociale și economice.

În ceea ce privește economia, regimul Ceaușescu a introdus politici economice centralizate și planificate, care au dus la stagnare și regres. Investițiile masive în proiecte grandioase, cum ar fi Casa Poporului, au absorbit resursele financiare ale țării, în timp ce infrastructura și industria au rămas învechite și ineficiente. Lipsa de bunuri de consum și restricțiile severe asupra comerțului exterior au condus la o calitate scăzută a vieții pentru majoritatea populației.

În plus, regimul Ceaușescu a fost cunoscut pentru abuzurile asupra drepturilor omului și pentru suprimarea oricărei forme de opoziție.

Libertatea de exprimare a fost înăbușită, iar cei care îndrăzneau să critice regimul erau persecutați și închiși. Securitatea Statului, temuta poliție politică a regimului, a folosit metode brutale de suprimare a oricărei forme de disidență.

În umbra Cortinei de Fier, România a fost măcinată de o economie asfixiantă, strânsă în strânsoarea rigidă a regimului comunist. În anii acelei ere întunecate, fiecare aspect al vieții economice era supus controlului de fier al statului, într-o tentativă disperată de a impune un model utopic de egalitate, dar care a sfârșit prin a răpi din puterea și din vigoarea economiei naționale.

Fiecare muncitor și fiecare gospodărie se zbăteau într-o luptă surdă împotriva penuriei cronice și a decăderii materiale. Rațiile alimentare, cozi interminabile pentru cele mai elementare bunuri și salarii mizere erau doar câteva din semnele evidente ale lipsei de prosperitate.

Industria, în ciuda eforturilor susținute, se zbatea într-un cerc vicios de ineficiență și stagnare. Fabricile, în loc să fie focare de progres și inovație, erau transformate în mormane de fiare ruginite și linii de producție bântuite de lipsa materiilor prime și a investițiilor adecvate.

În agricultură, colectivizarea forțată și politica agricolă absurdă au dus la o scădere dramatică a producției și la foamete în satele îndepărtate.

Fermele colective erau adesea paralizate de corupție și de lipsa de stimulente pentru fermieri, lăsând câmpurile să degenereze într-o stare de neglijență și sărăcie.

Într-o economie strâns controlată de stat, lipsa inițiativei private și a concurenței a creat un mediu ostil pentru inovație și progres. Creativitatea și ambiția erau sufocate sub povara birocrației și a restricțiilor draconice impuse de regim.

În umbra acestor greutăți economice, milioane de români trăiau luptând zilnic pentru a-și asigura un trai demn. În ciuda opresiunii politice și a condițiilor economice precare, spiritul de rezistență și dorința de libertate au continuat să pulseze în inimile oamenilor, pregătind terenul pentru schimbare într-un viitor incert, dar plin de speranță.

Îndoctrinarea copiilor, politică de stat sub regimul Ceaușescu

În timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu, indoctrinarea copiilor a fost o parte fundamentală a politicilor comuniste de control și influențare a societății. Regimul comunist a considerat educarea copiilor drept o unealtă esențială pentru perpetuarea ideologiilor și pentru asigurarea loialității față de partidul comunist.

Școlile au fost transformate în instituții de propagandă ale regimului, iar manualele școlare au fost elaborate pentru a promova ideile comuniste și pentru a glorifica conducerea lui Ceaușescu. Copiii erau învățați să își exprime loialitatea față de partid și față de conducerea de vârf a regimului, iar orice manifestare a opoziției sau a gândirii critice era descurajată și pedepsită.

În afara școlii, propaganda comunistă era omniprezentă în viața de zi cu zi a copiilor. Aceștia erau expuși la programe televizate, cărți și filme care glorificau regimul comunist și liderii săi. În plus, activitățile extrașcolare, cum ar fi taberele și excursiile, erau adesea folosite pentru a consolida ideologiile comuniste și pentru a forma o identitate colectivă în rândul copiilor.

Un alt aspect al indoctrinării copiilor în vremea regimului lui Ceaușescu a fost utilizarea organizațiilor de tineret, cum ar fi Pionierii și UTM (Uniunea Tineretului Muncitor), pentru a încuraja implicarea lor activă în promovarea ideologiilor comuniste și pentru a îi controla pe cei care ar fi putut fi potențiali disidenți.

În ciuda tuturor eforturilor de indoctrinare, unele voci critice și alternative au răzbătut printre copiii crescuți în acea vreme. Unele familii au încercat să își educe copiii în spiritul valorilor non-comuniste, iar unii tineri au început să își pună întrebări și să își exprime nemulțumirea față de regimul opresiv.

În concluzie, indoctrinarea copiilor în vremea regimului lui Ceaușescu a fost o practică sistematică și pervazivă, menită să asigure supunerea și loialitatea lor față de partidul comunist și față de conducerea sa. Cu toate acestea, nu toți copiii au acceptat pasiv ideologiile impuse, iar unele voci critice au continuat să lupte pentru libertate și democrație în ciuda presiunilor sistemului comunist.

În concluzie, regimul lui Nicolae Ceaușescu a lăsat o moștenire întunecată pentru România, marcând profund societatea și economia țării. Abordările sale autoritare și politica sa distructivă au avut consecințe grave pe termen lung, iar amprenta sa negativă poate fi simțită și astăzi în România.

Acest articol a apărut înițial și pe platforma Project-E.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă faci greșeala de a intra în dispută cu un nostalgic al comunismului ,chiar cu argumentele prezentate în articol- perfect reale și cunoscute dealtfel de toți cei care au trăit în perioada respectiva- vei primi, invariabil, aceleași răspunsuri.
    Adică, pe scurt și pe un ton agresiv: da' acum, cum e ?! Droguri, violență, copiii nu mai învață nimic, se destrăbălează, nu au respect față de profesori; românii pleacă în străinătate, să fie slugile ălora, prețurile sunt mari, salariile mici ,pensiile și mai mici, moare lumea de foame (e drept că argumentul ăsta îl folosesc mai rar, dar era preferatul lor cu ceva vreme în urmă). Ne conduc niște hoți, au furat tot, se duce țara de râpă, domnule! Și, argumentul suprem îl păstrează la final: au venit străinii să ne cumpere țara, să ne exploateze ! Ce nevoie aveam noi de UE și NATO?! - cu NATO au lăsat-o mai moale, de când cu războiul din Ucraina, până și mințile lor îmbătrânite percep pericolul.
    Eu nu vorbesc din auzite, am avut de multe ori discuții cu oameni de acest gen și m-am convins că e o cauză pierdută. Nu ai cu cine, ca să folosesc o expresie populară. Au uitat tot ce au suferit în perioada respectiva- majoritatea au peste 50 de ani, dar sunt surprins că există și tineri cu idei pro-PCR, moștenitori probabil ai convingerilor părinților.
    Cred că, în timp, se va diminua numărul nostalgicilor, din cauze naturale, pentru că altfel situația politica și economică a României nu ajută, nu oferă prea multe contraargumente.
    Deocamdată însă ,numărul lor mare oferă voturi partidelor extremiste și populiste -asta cred că se întâmplă și în alte țări foste comuniste- lucru deloc de neglijat.
    • Like 1
    • @ Christian
      RazvanP check icon
      "Trecutul a fost nasol, prezentul e nașpa, bine măcar că nu avem viitor"!
      Diavolul, ca de obicei, se ascunde în detalii, nici atât de negru nu era cum îl descriu azi unii, nici atât de alb precum îl zugrăvea regimul. De trăit, se trăia.
      "Propaganda" blamată era într-adevăr despre chestii "nasoale": țară, popor, patriotism, ya know, "putinisme antieuropene" de genul ăsta. Oamenii în schimb erau OAMENI, aveau cuvânt, coloana vertebrală, principii. "Balast", deh!
      Comparativ cu mizeria morală actuală, da, e al naibii de ușor să idealizezi perioada aia!
      • Like 0
    • @ Christian
      iacobs check icon
      Cred ca nu trebuie sa ne ferim sa recunoastem faptul ca unii chiar au trait mai bine in comunism. In special in mediul rural realitatile nu s-au schimbat de fapt prea mult fata de periada comunista. Sigur, pe vremea aceea nu existau firme dar tot exista sateanul care te tundea, sateanul care iti repara televizorul , cel care iti sapa fantana sau cel care iti taia porcul. Bunicul meu confectiona tot felul de accesorii pentru cai - cu banii obtinuti astfel a construit trei case - cate una pentru fiecare copil pe care l-a avut. In general fiecare om care stia sa faca ceva util avea clienti si o ducea destul de bine. Veniturile lor nu apar in nicio statistica si nu se plateau taxe catre stat. Nu simteau ca le lipseste libertatea si nu inteleg ce le-a adus capitalismul in plus. Stiu ca nu prea suna a comunism ce am descris mai sus dar asa se traia si asta e ordinea pe care cei mai multi dintre ei o regreta.
      • Like 1
  • iacobs check icon
    Minunat ghid , din pacate argumentele nu prea functioneaza pe mama , care continua sa insiste asupra faptului ca pe vremea aia mergea cate doua saptamani pe an in concediu la mare , ca si-a putut procura cu usurinta casa in care m-a ceescut pe mine si ca uneori putea vedea si lucruri interesante la televizorul ei alb negru - de exemplu cum castiga Steaua Cupa Campionilor Europeni la fotbal. Nu stiu cum sa mai abordez situatia ca sa o conving ca acum ii e mai bine , tot zice ca abia ii ajunge pensia pentru medicamente.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    A pune totul în seama lui Ceaușescu este o eroare gravă. Regimul comunist a sosit pe plaiurile mioritice în anii 40, adus de tancurile sovietice. A adus cu el o ECONOMIE CENTRALIZATĂ, un sistem de educație croit pentru pentru el, o societate uniformizată și manevrată politic.
    Inițial, sistemul comunist a părut o utopie viabilă. America anilor 50 a avut numeroși simpatizanți ai Uniunii Sovietice, mai ales în contextul crizei economice, iar Franța a devenit marxistă pe față.

    Sistemul a funcționat câțiva ani, mai ales prin resursele acumulate anterior, din capitalism. Ulterior toți și-au dat seama că o economie centralizată nu poate funcționa, așa că s-au făcut concesii liberale. Țările care au adoptat cele mai multe concesii liberale au rezistat cel mai mult. În final, comunismul a căzut, în măsura în care anumite țări s-au încăpățânat să-l aplice la punct și virgulă.

    Cei care îl plâng pe Ceaușescu își amintesc desigur de perioada care a urmat împotrivirii față de Uniunea Sovietică. Totuși, povestea cu primăvara de la Praga și mârâiturile Uniunii Sovietice - care plasase deja tancuri la granița României - a fost de scurtă durată. În 74-75 era deja încheiată. După episodul Cernobîl, comunismul a început să se prăbușească în lanț, ca un castel de cărți de joc.

    Cei care îl plâng pe Ceușescu habar n-au (la propriu) ce plâng: o PERSOANĂ sau un SISTEM?

    O greșeală majoră care ni s-a inoculat în comunism a fost că sistemul opus - capitalismul - este mirifc. În capitalism curge numai lapte și miere. Ceea ce nu era adevărat: în capitalism există șomaj, nesiguranță, teamă etc.

    Capitalismul are însă sigurul atuu pe care nu-l mai are niciun alt sistem economic: ESTE FUNCȚIONAL. Niciun al sistem economic nu este funcțional. Comunismul s-a dovedit un eșec. N-a funcționat, pentru că s-a născut defect. Orice economist poate dovedi că nu funcționează.

    Și atunci care este soluția? Capitalism sau comunism?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult