Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum să păcălești contribuabilii ce obțin venituri din activități independente, PFA, profesii liberale – de la proiectul Ordonanței la forma publicată în Monitorul Oficial

formulare

(Foto: Guliver/Getty Images)

Înaintea elaborării unor modificări legislative, în speță a Codului Fiscal, Guvernul formulează o argumentație în care explică de ce se impune acest lucru și ce efecte vor fi. Aceasta se concretizează într-o Notă de fundamentare atașată proiectului actului normativ.

Astfel:

În Nota de fundamentare a OUG 79/2017, de modificare a Codului fiscal, era precizat acest lucru în ceea ce privește persoanele fizice ce obtin venituri din activități independente, PFA, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală :

4. În cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente, acestea datorează CAS și a CASS, după cum urmează:

în cazul CAS :

* persoanele care realizează venituri din activități independente datorează CAS în următoarele condiții:

- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;

- dacă nu sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, pentru care există obligaţia asigurării în aceste sisteme potrivit legii (avocații, notarii, personalul monahal, personalul militar);

* contribuția se stabilește la un venit ales de către contribuabil, cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, independent de nivelul venitului realizat;

* persoanele care realizează venituri lunare din activități independente sub nivelul salariului minim burt pe țară nu au obligația să plătească CAS, însă pot opta pentru plata contribuției, în aceleași condiții prevăzute pentru cei care au obligația plății contribuției”

în cazul CASS :

* persoanele care realizează venituri din activități independente, dar și alte categorii de venituri cum ar fi: venituri din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sau din alte surse, datorează CASS, dacă veniturile lunare realizate cumulat, sunt cel puțin egale - cu salariul minim brut pe țară din una sau mai multe surse de venituri din cele menţionate, în următoarele condiții:

- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor;

- dacă nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri (ex: studenții/tinerii pentru veniturile din investiții, alte surse, cedarea folosinței bunurilor).

* contribuția se stabilește la salariul minim brut pe țară, indiferent de nivelul venitului realizat și de numărul activităților desfășurate;

* persoanele pentru care veniturile realizate lunar, cumulat, sunt sub nivelul salariului minim brut pe țară, nu au obligația să plătească CASS, însă pot opta pentru plata contribuției în aceleași condiții prevăzute pentru cei care au obligația plății contribuției, pentru asigurarea în sistemul de asigurări de sănătate;

* în cazul categoriilor de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, dacă nivelul lunar al veniturilor din activități independente și din celelalte categorii de venituri, este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, acestea sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate, în virtutea faptului că se află în categoria de persoane exceptate de la plata CASS." 

Cu alte cuvinte era clar că nu se plăteau contribuții CAS și CASS din venituri din activități independente dacă erai și salariat!

Acum, în noul text pentru CAS, au scos partea cu :

" - dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;”

Iar pentru CASS au eliminat partea asta :

“- dacă nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor; “

Să vedem cum arată textul în proiectul Ordonanței și cum a fost publicat în forma din Monitorul Oficial referitor la CAS: 

Text proiect :

Articolul 150 se modifică și va avea următorul cuprins:

” Art. 150

Persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale:

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente nu datorează contribuţia de asigurări sociale dacă se încadrează într-una dintre următoarele situații:

a) realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;

b) realizează venituri din activități independente pentru care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, potrivit legii.”

Text Monitor Oficial :

Articolul 149 se abrogă.

58. Titlul secţiunii a 6-a a capitolului II al titlului V "Contribuţii sociale obligatorii" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Stabilirea şi plata contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente"

59. Articolul 151 se modifică şi va avea următorul cuprins…

Se pare că articolul 150 ce prevedea scutirea de CAS dacă acel PFA avea și venituri din salarii s-a pierdut undeva pe drum spre Monitorul Oficial.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia.

În continuare să urmărim și cum s-a transformat scutirea de CASS :

Text proiect :

Art 155 : (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri lunare, cumulate cel puțin egale cu salariul de bază minim brut pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:

a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 și 671;

Text Monitor Oficial :

Art 155 (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:

a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 şi 67^1;

Și aici, după cum observați , partea cu “care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor” s-a rătăcit în trafic cred , de la Palatul Victoria la Monitorul Oficial .

Baza lunară de calcul pentru care persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2) datorează contribuţia este salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează.

Concluzie :

În forma publicată în Monitorul Oficial persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în Nota de fundamentare a Ordonanței 79 erau scutite.

Eu așa știam, că într-un stat membru al UE și care își respectă contribuabilii, dacă schimbi ceva în Nota de fundamentare, pe care îți argumentezi oportunitatea unei modificări legislative, trebuie să argumentezi de ce o faci, nu să aduci modificări substanțiale noaptea pe furiș!

Notă de fundamentare a Ordonanței, în acest link :

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/resurse/transparenta/NFProiectOUG26OCT2017modifiCodfiscal_26102017.doc

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Concluzia articolului este corecta. Scopul unei astfel de abordari nu poate fi decat unul: abureala contribuabililor in sensul ca PSD se tine de "programul de guvernare" cand, de fapt, "ne da la gioale" mai rau ca la fotbal!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult