Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum se explică profitul record de 3,7 miliarde lei înregistrat de sistemul bancar în primul trimestru

Lei rată bancă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profitul sistemului bancar în primul trimestru din acest an a depășit 3,7 miliarde de lei. Într-o intervenție recentă la Digi24 am explicat normalitatea profitului record raportat de sectorul bancar la primul trimestru din acest an și am încercat să demitizez toate speculațiile pe acest subiect, cu cifre exacte si argumente obiective:

- profitul băncilor crește din ca urmare a dobânzilor mari la credite și mici la depozite. FALS. Diferența dintre acestea este de numai 3%, aproape de minimul ultimului deceniu (doar în 2022 diferența a fost mai mică, aproape de 2%). Media diferenței dobânzi credite - depozite între 2010-2024 este de 4.2% (vezi grafic 3). 

Mai mult, baza depozitelor primite de la sectorul privat este de două ori mai mare decât volumul creditelor acordate, în condițiile în care acestea erau aproape egale în 2010 (vezi grafic 2) 

- profitul băncilor crește datorită altor factori. În primul rând, majorarea creditelor acordate populației și companiilor, ajungând la 367 mld lei, +10% față de anul trecut, în linie cu creșterea profiturilor (vezi grafic 1) În al doilea rând, eficientizarea costurilor prin digitalizare și consolidarea sectorului. Deși volumul creditelor și depozitelor s-a dublat în ultimul deceniu, nr de angajați din sectorul bancar a scăzut cu 30%, în linie cu restrângerea rețelei de sucursale și agenții. NU în ultimul rând, scăderea ratei creditelor neperformante la cel mai mic nivel din istorie, doar 2,41%

- Profitul obținut de bănci nu este exagerat sau supradimensionat, randamentul pe capitalul investit (ROE) la nivelul întregului sector bancar fiind de 19,77% la sfârșit de martie 2024, unul dintre cele mai scăzute din România, comparativ cu alte sectoare (media națională fiind de 24% la 2022, vedem în curând datele la 2023).

Sursa datelor: BNR / Statistica / Baza de date interactivă / Statistica monetara și financiară (graficele realizate de mine)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Banul e o marfă ca oricare alta, domnilor. Faptul că băncile fac profit din vânzarea banului nu trebuie să ne mire.

    Atâta vreme cât cererea de bani e mare (că tot se laudă guvernanții cu creșterea economică bazată pe consum!) și prețul este la fel. Cu ce să-și ia badea Gheorghe de la Văscăuți un telefon ultimul răcnet dacă nu face un împrumut la bancă?

    Are grijă Isărescu să-i ia și pielea de el după aia...
    • Like 1
  • Nu se pomeneste nimic in articol despre comisioanele NESIMTITE !!! S-a ajuns sa platesti comision si pentru intarea banilor in cont, deci, depun bani in sacul bancii, ei se folosesc de ei, overnight, si tot clientul plateste comisioane, totul se datoraza bancii nationale care permite jefuirea Romanilor. Si se mai tin osanale in presa pt banci haida -de . Un asemenea articol MINCINOS SI PARTINITOR (cu tilharii) consider ca e o blasfemie . Cit despre abonamentele lunare, ce sa spun e un mare jaf , s-a ajuns sa platesti intre 30-50 euro chiar daca nu ai operatiuni pe cont ! Credite pt IMM = 0 ; e valabila urmatoarea politica = DACA AI BANI POTI SA CUMPERI BANI ! Evental iti vand banii pe care ii ai in contul de economii sub forma de imprumut. Zau asa Mr Guda; cit primiti de la banci pt asemenea osanale ?!
    • Like 4
  • Comisoane , de acolo iasa grosul. Te arde cum misti ceva . Taxa de tranzactie de 1-3%? Pai un leu din 100 ii a bancii atunci , avand in vedere ca esti obligat prin lege sa faci tranzactii prin banca. Dar domnul Guda ne-a obisnuit cu apararea multinationalilor , bancilor si BVB . Iar daca detii aur sau imobiliare pt domnul Guda , esti un paria a societatii. Domnule Guda nu mai aparati bancile ca se apara singuri destul de bine , pe mine ma intereseaza de ce nu scad dobanzile ca in occident avand in vedere stabilitatea economiei , sau cel putin la creditele in euro , ca acolo au exact aceleasi riscuri ca in vest? De ce prefera bancile sa finanteze statul in loc sa finanteze imm-urile?
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon