Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Profitul sistemului bancar în primul trimestru din acest an a depășit 3,7 miliarde de lei. Într-o intervenție recentă la Digi24 am explicat normalitatea profitului record raportat de sectorul bancar la primul trimestru din acest an și am încercat să demitizez toate speculațiile pe acest subiect, cu cifre exacte si argumente obiective:
- profitul băncilor crește din ca urmare a dobânzilor mari la credite și mici la depozite. FALS. Diferența dintre acestea este de numai 3%, aproape de minimul ultimului deceniu (doar în 2022 diferența a fost mai mică, aproape de 2%). Media diferenței dobânzi credite - depozite între 2010-2024 este de 4.2% (vezi grafic 3).
Mai mult, baza depozitelor primite de la sectorul privat este de două ori mai mare decât volumul creditelor acordate, în condițiile în care acestea erau aproape egale în 2010 (vezi grafic 2)
- profitul băncilor crește datorită altor factori. În primul rând, majorarea creditelor acordate populației și companiilor, ajungând la 367 mld lei, +10% față de anul trecut, în linie cu creșterea profiturilor (vezi grafic 1) În al doilea rând, eficientizarea costurilor prin digitalizare și consolidarea sectorului. Deși volumul creditelor și depozitelor s-a dublat în ultimul deceniu, nr de angajați din sectorul bancar a scăzut cu 30%, în linie cu restrângerea rețelei de sucursale și agenții. NU în ultimul rând, scăderea ratei creditelor neperformante la cel mai mic nivel din istorie, doar 2,41%
- Profitul obținut de bănci nu este exagerat sau supradimensionat, randamentul pe capitalul investit (ROE) la nivelul întregului sector bancar fiind de 19,77% la sfârșit de martie 2024, unul dintre cele mai scăzute din România, comparativ cu alte sectoare (media națională fiind de 24% la 2022, vedem în curând datele la 2023).
Sursa datelor: BNR / Statistica / Baza de date interactivă / Statistica monetara și financiară (graficele realizate de mine)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Atâta vreme cât cererea de bani e mare (că tot se laudă guvernanții cu creșterea economică bazată pe consum!) și prețul este la fel. Cu ce să-și ia badea Gheorghe de la Văscăuți un telefon ultimul răcnet dacă nu face un împrumut la bancă?
Are grijă Isărescu să-i ia și pielea de el după aia...