Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum știi că e timpul să-ți schimbi jobul: trei întrebări la care să răspunzi înainte să-ți dai demisia

Demisie de la muncă

Foto: Getty Images

Lucrez de 15 ani în domeniul recrutării, timp în care am întâlnit numeroși oameni care își țineau demisia pe birou, dar amânau să o trimită mai departe. Teama de eșec, lipsa de energie pentru a căuta altceva sau părerile preconcepute ale celor din jur sunt doar câteva dintre motivele care ne țin în roluri, poziții și job-uri care nu mai sunt pentru noi.

Să renunți la un loc de muncă pe care-l cunoști și care îți oferă siguranță poate fi una dintre cele mai dificile decizii de viață. Indiferent cât de mult te pregătești pentru acel moment, în mod inevitabil, apar sentimente de îndoială.

Eu însămi am trecut prin demisii și schimbări profesionale. Nu au fost ușoare și au venit la pachet cu o mulțime de întrebări și nelămuriri. Însă le-am făcut față, iar astăzi pot spune că mă aflu într-un loc în care profesional și uman mă simt bine.

Schimbarea în carieră este adesea un proces treptat, care necesită timp, efort și răbdare. Mai jos, am inventariat cele mai importante trei întrebări pe care ar trebui să ni le punem atunci când ne gândim să începem un nou capitol al vieții noastre profesionale.

1. Ce-ți (mai) place și ce nu la actualul loc de muncă?

Îți recomand să începi cu o introspecție legată de situația curentă, prin care să identifici lucrurile care nu mai funcționează. Acesta este un prim pas către găsirea unei soluții.

Nu te mai înțelegi cu colegii, mediul de lucru este foarte tensionat sau nu te mai regăsești în munca pe care o faci zi de zi? Încearcă să-ți dai seama cât mai precis ce te nemulțumește și cum ai putea să obții o rezolvare. Schimbările radicale nu sunt întotdeauna și cele mai bune soluții. Dacă simți că te sufoci din punct de vedere creativ, poate nu ar trebui neapărat să-ți dai demisia ca să umpli acest gol. Investește, mai degrabă, timp și energie, într-un hobby sau ridică mână și cere să lucrezi pentru un alt proiect, poate mai atractiv și mai potrivit personalității tale.

Însă dacă nimic din ceea ce faci nu-ți mai aduce bucurie și fiecare zi de muncă este un chin constant, a venit momentul să faci o schimbare. Nu cred în job-uri ideale și nici în oameni care spun că le place absolut tot din ceea ce fac. Sunt de părere, însă, că e important să găsești sens, satisfacție și, din când în când, entuziasm și inspirație în munca ta. Suntem oameni și avem nevoie de lucruri care să ne reîncarce. Dacă dimineața te trezești fără chef de viață, la prânz nu mai simți gustul mâncării, iar seara nu mai ai energie nici măcar pentru un serial pe Netflix, e poate timpul să-ți dai demisia. 

2. Către ce tinzi?

Am fost plecată în India câțiva ani, iar când m-am întors, mi-am luat un timp de gândire și am încercat să-mi dau seama ce-mi doresc de la următorul job. Mi-aduc aminte și acum care erau cele mai importante criterii pentru mine. Voiam un loc de muncă project-based, cu un șef bărbat, cu sediu în centrul Sibiului (mă săturasem să pierd timpul în trafic), cu birouri clasice, fără pereți din sticlă sau open-space și cu posibilitatea de a folosi franceza. 

Cu siguranță, și tu ai o agendă personală în ceea ce privește viitorul loc de muncă. Îți recomand să vezi care sunt cele mai importante lucruri pentru tine la care nu poți renunța, dar și cele pe care le poți tolera, pentru că, așa cum am mai spus, un job înseamnă plusuri și minusuri.

Chiar dacă nu știi exact cum se va numi următorul job, fă un exercițiu de imaginație și încearcă să vezi cum va arăta. „Îmi doresc un job în care voi sta 30% din timp în brainstorming-uri sau voi lucra șase ore pe zi în Excel? Caut un loc de muncă în care să interacționez în mod direct cu clienții sau prefer să rezolv chestiuni administrative?” Este important să-ți pui genul acesta de întrebări și să cauți răspunsuri cât mai specifice.

Aici însă mulți dintre noi picăm în capcana unui clișeu care sună cam așa: fă din hobby-ul tău o carieră. După părerea mea, nu este cea mai inspirată decizie. Într-adevăr, este important să știi la ce ești bun sau care sunt abilitățile tale, însă un hobby este o activitate care îți face plăcere, dar asta nu îți dă automat titlul de specialist. Plus că pasiunile ar trebui să rămână surse de bine și de fericire exterioare profesiei.

3. Ce resurse îți mai rămân pentru viața personală?

Am întâlnit foarte mulți oameni pentru care scenariul „ideal” însemna să lucreze la o companie renumită între 14 și 16 ore pe zi. Experiența m-a învățat că acest lucru se traduce printr-o nevoie de validare exterioară. Ești dispus să sacrifici tot, inclusiv viața personală, pentru a fi într-un anumit loc și pe o anumită poziție?

Dacă îți dai demisia, o faci pentru că ai nevoie de un job care să fie în acord cu etapa de viață și cu așteptările tale. Așadar, nu căuta doar un alt rol care să te copleșească și care să te oblige să renunți la tine. Alege un loc de muncă care să îmbine competențele și abilitățile cu ritmul tău fizic de lucru, astfel încât să mai ai energie și după terminarea programului. Ceea ce vreau să accentuez este că un job nu ar trebui să te epuizeze nici fizic și nici emoțional. Stephen Covey, în cartea The 7 Habits of Highly Effective People, spunea că cel de-al șaptelea principiu al productivității este să-ți iei timp „să ascuți fierăstrăul”. Fierăstrăul ești tu și este important să-ți reîncarci, în mod constant, toate cele patru planuri ale vieții: fizic, emoțional, mental și spiritual. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon