Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum știi că e timpul să-ți schimbi jobul: trei întrebări la care să răspunzi înainte să-ți dai demisia

Demisie de la muncă

Foto: Getty Images

Lucrez de 15 ani în domeniul recrutării, timp în care am întâlnit numeroși oameni care își țineau demisia pe birou, dar amânau să o trimită mai departe. Teama de eșec, lipsa de energie pentru a căuta altceva sau părerile preconcepute ale celor din jur sunt doar câteva dintre motivele care ne țin în roluri, poziții și job-uri care nu mai sunt pentru noi.

Să renunți la un loc de muncă pe care-l cunoști și care îți oferă siguranță poate fi una dintre cele mai dificile decizii de viață. Indiferent cât de mult te pregătești pentru acel moment, în mod inevitabil, apar sentimente de îndoială.

Eu însămi am trecut prin demisii și schimbări profesionale. Nu au fost ușoare și au venit la pachet cu o mulțime de întrebări și nelămuriri. Însă le-am făcut față, iar astăzi pot spune că mă aflu într-un loc în care profesional și uman mă simt bine.

Schimbarea în carieră este adesea un proces treptat, care necesită timp, efort și răbdare. Mai jos, am inventariat cele mai importante trei întrebări pe care ar trebui să ni le punem atunci când ne gândim să începem un nou capitol al vieții noastre profesionale.

1. Ce-ți (mai) place și ce nu la actualul loc de muncă?

Îți recomand să începi cu o introspecție legată de situația curentă, prin care să identifici lucrurile care nu mai funcționează. Acesta este un prim pas către găsirea unei soluții.

Nu te mai înțelegi cu colegii, mediul de lucru este foarte tensionat sau nu te mai regăsești în munca pe care o faci zi de zi? Încearcă să-ți dai seama cât mai precis ce te nemulțumește și cum ai putea să obții o rezolvare. Schimbările radicale nu sunt întotdeauna și cele mai bune soluții. Dacă simți că te sufoci din punct de vedere creativ, poate nu ar trebui neapărat să-ți dai demisia ca să umpli acest gol. Investește, mai degrabă, timp și energie, într-un hobby sau ridică mână și cere să lucrezi pentru un alt proiect, poate mai atractiv și mai potrivit personalității tale.

Însă dacă nimic din ceea ce faci nu-ți mai aduce bucurie și fiecare zi de muncă este un chin constant, a venit momentul să faci o schimbare. Nu cred în job-uri ideale și nici în oameni care spun că le place absolut tot din ceea ce fac. Sunt de părere, însă, că e important să găsești sens, satisfacție și, din când în când, entuziasm și inspirație în munca ta. Suntem oameni și avem nevoie de lucruri care să ne reîncarce. Dacă dimineața te trezești fără chef de viață, la prânz nu mai simți gustul mâncării, iar seara nu mai ai energie nici măcar pentru un serial pe Netflix, e poate timpul să-ți dai demisia. 

2. Către ce tinzi?

Am fost plecată în India câțiva ani, iar când m-am întors, mi-am luat un timp de gândire și am încercat să-mi dau seama ce-mi doresc de la următorul job. Mi-aduc aminte și acum care erau cele mai importante criterii pentru mine. Voiam un loc de muncă project-based, cu un șef bărbat, cu sediu în centrul Sibiului (mă săturasem să pierd timpul în trafic), cu birouri clasice, fără pereți din sticlă sau open-space și cu posibilitatea de a folosi franceza. 

Cu siguranță, și tu ai o agendă personală în ceea ce privește viitorul loc de muncă. Îți recomand să vezi care sunt cele mai importante lucruri pentru tine la care nu poți renunța, dar și cele pe care le poți tolera, pentru că, așa cum am mai spus, un job înseamnă plusuri și minusuri.

Chiar dacă nu știi exact cum se va numi următorul job, fă un exercițiu de imaginație și încearcă să vezi cum va arăta. „Îmi doresc un job în care voi sta 30% din timp în brainstorming-uri sau voi lucra șase ore pe zi în Excel? Caut un loc de muncă în care să interacționez în mod direct cu clienții sau prefer să rezolv chestiuni administrative?” Este important să-ți pui genul acesta de întrebări și să cauți răspunsuri cât mai specifice.

Aici însă mulți dintre noi picăm în capcana unui clișeu care sună cam așa: fă din hobby-ul tău o carieră. După părerea mea, nu este cea mai inspirată decizie. Într-adevăr, este important să știi la ce ești bun sau care sunt abilitățile tale, însă un hobby este o activitate care îți face plăcere, dar asta nu îți dă automat titlul de specialist. Plus că pasiunile ar trebui să rămână surse de bine și de fericire exterioare profesiei.

3. Ce resurse îți mai rămân pentru viața personală?

Am întâlnit foarte mulți oameni pentru care scenariul „ideal” însemna să lucreze la o companie renumită între 14 și 16 ore pe zi. Experiența m-a învățat că acest lucru se traduce printr-o nevoie de validare exterioară. Ești dispus să sacrifici tot, inclusiv viața personală, pentru a fi într-un anumit loc și pe o anumită poziție?

Dacă îți dai demisia, o faci pentru că ai nevoie de un job care să fie în acord cu etapa de viață și cu așteptările tale. Așadar, nu căuta doar un alt rol care să te copleșească și care să te oblige să renunți la tine. Alege un loc de muncă care să îmbine competențele și abilitățile cu ritmul tău fizic de lucru, astfel încât să mai ai energie și după terminarea programului. Ceea ce vreau să accentuez este că un job nu ar trebui să te epuizeze nici fizic și nici emoțional. Stephen Covey, în cartea The 7 Habits of Highly Effective People, spunea că cel de-al șaptelea principiu al productivității este să-ți iei timp „să ascuți fierăstrăul”. Fierăstrăul ești tu și este important să-ți reîncarci, în mod constant, toate cele patru planuri ale vieții: fizic, emoțional, mental și spiritual. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon